"Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

8 ayda 50 bin şirket kapandı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği , şirketler kesimine ilişkin Ocak-Ağustos dönemi kurulma, tasfiyeye girme ve kapanma istatistiklerini açıkladı. Buna göre anılan dönemde kapanan ve tasfiye sürecine giren toplam şirket, kooperatif ve gerçek kişi ticarî işletme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.5 artarak 48 bin 347’ye ulaştı.

Ocak-Ağustos döneminde kurulan şirket sayısı 35 bin 863’le geçen yılın aynı dönemindekinin yüzde 3.6 altında kalırken, tasfiye sürecine giren şirket sayısı yüzde 2.2 artışla 7 bin 858’e, kapanan şirket sayısı ise 1.4 artışla 6 bin 837’ye ulaştı. Anılan dönemde kurulan kooperatif sayısı yüzde 22.5 gerilemeyle bin 20 olurken, tasfi-yeye sokulan kooperatiflerin sayısı yüzde 2.1 düşüşle 2 bin 76’ya, kapanan kooperatif sayısı da yüzde 6 düşüşle bin 244’e geriledi.

KAPANAN İŞLETME SAYISINDA REKOR ARTIŞ

İlk sekiz ayda kurulan gerçek kişi ticarî işletmelerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 artışla 35 bin 192 olurken, kapanan ticarî işletmelerin sayısı yüzde 63.1 oranındaki rekor artışla 30 bin 332’ye yükseldi. Söz konusu veriler, ekonomideki yavaşlamadan en fazla “küçük esnaf” diye tanımlanabilecek olan bu kesimin etkilendiğini ortaya koydu. Bu gelişmelerle kapanan giren şirket, kooperatif ve gerçek kişi ticari işletmelerin geçen yıl ilk sekiz ayda 26 bin 665 olan sayısı bu yıl aynı dönemde yüzde 44.1 artışla 38 bin 413’e çıktı. Kapanan ve tasfiyeye giren şirket, kooperatif ve işyerlerinin toplam sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.5 artışla 48 bin 347’ye ulaştı.

/ Ankara

06.09.2008


 

Ramazan'da ekmek israfına dikkat

İstanbul’da günde 16 milyon tüketilen ekmek sayısı, Ramazan ayının gelmesi ve Ramazan pidesinin de üretilmeye başlamasıyla birlikte yaklaşık 19 milyona çıkıyor. Yıllık tüketilen ekmeğin yüzde 5’i israf ediliyor. Bunun tutarı ise 600 milyon YTL.

İSTANBUL'DA günde 16 milyon tüketilen ekmek sayısı, Ramazan Ayının gelmesi ve Ramazan pidesinin de üretilmeye başlamasıyla birlikte yaklaşık 19 milyona çıkıyor. Bir günde yaklaşık 16 milyon ekmek tüketilen İstanbul’da, Ramazan ayında ekmek fırınlarında günde 14 milyon ekmeğin yanı sıra 4 milyon adet de Ramazan pidesi üretiliyor. İstanbul Halk Ekmek Fabrikalarında ise 900 bin ekmek ve 40 bin Ramazan pidesi çıkartılıyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül, Türkiye’de günde ortalama 123 milyon ekmek üretildiğini belirterek, ‘’Bir kişi günde 333 gram, yılda ise 121 kilogram ekmek tüketiyor. Bunun yüzde 5’i israf ediliyor. Yıllık israf edilen ekmeğin tutarı 600 milyon YTL. Bu para ile İstanbul’da 10 bin konut yapılırdı. Bu da İstanbul’un konut sorununa bir çözüm olurdu’’ dedi. Ekmeğin israf edilmemesinin önemini vurgulayan Akgül, bayat ekmekten 20 çeşit yemek ve 15 çeşit tatlı yapıldığını vurguladı.

06.09.2008


 

Akaryakıt için de fiyat farkı ödenecek

KAMU İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, fiyat farkı kararnamesi taslağına son şeklini verdiklerini belirterek, müteahhitlere demir, demir ürünleri ve akaryakıt için fiyat farkı ödeneceğini bildirdi.

Gül, kararnamenin 31 Mayıs 2008’den önce ihalesi gerçekleştirilen işleri kapsayacağını ve 1 Ocak 2008’den sonra yapılan ve yapılacak yapım işlerine yönelik ödeneceğini söyledi. Hangi kalemlerde ödeme yapılacağının tespiti için öncelikle ‘’beklenmeyen fiyat artışı’’ tanımı yaptıklarını kaydeden Gül, ‘’Söz konusu malın o ay fiyatında görülen artıştan, o ayın Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışını düşüyoruz, aradaki fark 5 puan veya daha fazla ise o malzemenin fiyatında ‘beklenmeyen artış olmuştur’ var sayıyoruz’’ dedi. Gül, ödemenin nasıl yapılacağına yönelik soruyu cevaplarken de ‘’Sonuçta asıl itibariyle demirde çıkıyor. Akaryakıtta da çok cüz'î, ihalenin yapıldığı ayla bağlantılı olarak bazı müteahhitlere hiç ödeme çıkmıyor, bazı müteahhitlere de cüz'î şekilde bir ödeme var’’ diye konuştu. Akaryakıt için de demir ile aynı hesaplama yönteminin izleneceğini vurgulayan Gül, kararname taslağını önümüzdeki günlerde Maliye Bakanlığına sunacaklarını belirterek, ‘’Ondan sonraki süreç, artık Maliye Bakanlığının işi. Ne kadar süreceğini öngöremiyorum. Bakanlık, Başbakanlığa sunacak, Bakanlar Kuruluna taşınacak’’ dedi.

06.09.2008


 

Bankaların, ‘komisyon ve hizmet bedeli’ soygunu

İSTANBUL Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odası’nın “Bankalarda Silâhsız Soygun; Komisyon ve Hizmet Bedelleri” başlıklı raporuna göre, bankaların hizmet bedeli geliri geçen yıl 8,3 milyar YTL olarak gerçekleşti, bu yılın ilk 4 ayında ise 3,1 milyar YTL’ye ulaştı.

“Hizmet bedeli” ve “komisyon” adı altında tüketiciden yapılan kesintilerde hiçbir standart uygulanmadığı, bankaların “keyfi uygulamaları” ve standartları “kendi şartlarına göre” belirledikleri hizmet bedelinde “uçurum” bulunduğu savunulan raporda, “Öyle ki havale parası yüzde 100’e yakın değişiklik gösterirken, aynı tablo kredi kartı ücretinde de geçerli. Her türlü işlemini internetten yapan ve gerekli komisyonları da ödeyen bir tüketici bile şubeye hiç uğramasa 35 YTL’yi bulan yıllık hesap işletim ücreti ödüyor. Bankaların hizmet bedeli ya da komisyon olarak yaptıkları kesinti kalemlerinin sayısı 100’e yaklaşıyor” denildi. Bankaların bu alandan sağladığı tatlı kârın bilânçolarda kendini gösterdiğine işaret edilen raporda, hizmet bedeli gelirinin, geçen yıl 8,3 milyar YTL, bu yılın ilk 4 ayında da 3,1 milyar YTL’ye ulaştığı belirtildi. Raporu değerlendiren İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, bankaların hizmet bedeli geliri olan 8,3 milyar YTL’ye kredilerden alınan ücret ve komisyonların dahil olmadığını kaydetti. Arıkan, “Önceki yıl kredilerden alınan ücret ve komisyonlar 1 miyar 715 milyon YTL iken, bu rakam 2007 sonunda 2 milyar 50 milyon YTL’ye ulaştı. Komisyon gelirlerinin toplam işletme giderlerine oranı da sürekli artıyor. Topuzun kantarı kaçmış durumda” ifadesini kullandı. Her sektörde olduğu gibi bankacılık sektörüne de bir standart getirilmesini önerdiklerini belirten Arıkan, BDDK’yı göreve çağırarak, sadece kredi kartı yıllık bedelini değil, masraf ve komisyon adı altında yapılan bütün kesintileri incelemesini istediklerini ifade etti.

/ İstanbul

06.09.2008


 

Türk-İş’ten, ‘işçileri uyarın’ genelgesi

TÜRK-İŞ, konfederasyona bağlı sendikalara gönderdiği genelgeyle, sosyal güvenlikle ilgili ‘’yeterli bilgi sahibi olmayan kişilerce’’ basın-yayın organlarında verilen yanlış bilgilerin dikkate alınmaması için işçilerin uyarılmasını istedi.

Türk-İş, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun birçok maddesinin 1 Ekimde yürürlüğe girmesine kısa süre kala, çeşitli sebeplerle endişeye kapılan sigortalıların bilgilendirilmesi için teşkilâtına genelge gönderdi. Genelgede, Basın yayın organlarında çıkan haber ve yazılarda 1 Ekim 2008’den sonra emekli olmaları durumunda aylıklarının düşeceği bilgisizce ifade edildiği belirtilerek, bu tür yanlış bilgilerin dikkate alınmaması konusunda işçilerin uyarılması istendi. İhtiyaç duyulacak bilgilerin, iş yeri temsilcilikleri ve sendikalar aracılığı ile yetkililerden ya da konfederasyonun internet sitesinden edinilmesi uyarısında bulunulan genelgede, aksi takdirde, telâfisi imkânsız şekilde mağdur olabileceklerinin işçilere bildirilmesi gerektiği kaydedildi.

06.09.2008


 

Elektrik zammı sanayiye bir darbe daha vurdu

ADANA Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, ‘’elektriğe yüzde 34 oranındaki zam kararıyla sanayiye bir darbe daha vurulduğunu’’ belirtti.

ktidarın dağıttığı yiyecek ve kömürün bedelini elektrik fiyatlarına eklediğini savunan Özgümüş, zam kararının vatandaşın yanı sıra dünya ile rekabet etmeye çalışan Türk sanayisine de büyük darbe vurduğunu ifade etti. Özgümüş, Türk sanayisinin yükselen maliyetler ve düşen kurlar sebebiyle her geçen gün rekabet gücünü kaybettiğini ifade ettti. Rekabet gücünü büyük ölçüde kaybeden Türk sanayicisinin, bir yandan yüksek istihdam vergileri gibi maliyetlerle uğraşırken diğer yandan sürekli artan enerji fiyatları ile karşı karşıya kaldığını anlatan Özgümüş, şöyle devam etti: ‘’Son açıklanan rakamlara göre elektriğe yüzde 34 oranında yeni bir zam daha yapıldı. Böylece 2008 yılının başından bu yana elektriğe toplam 3 kere zam yapılmış oldu. Bu koşullarda sanayicinin işi gerçekten çok zor. Türk sanayisi yanlış¸ beceriksiz ve popülist politikalar nedeni ile her geçen gün rekabet gücünü kaybediyor. Bunu her ay artan dış ticaret ve cari işlemler hesaplarından izlemek mümkün.’’

ZAM YARGIYA TAŞINDI

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanarak yürürlüğe giren yüzde 34’lük elektrik zammını yargıya taşıdı. ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, EPDK tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren yüzde 34’lük artışın kabul edilemez olduğunu belirtti. Göktaş, “Bu zammın tüketiciye yansıması yüzde 15 oranında olacak ve bu yıl içinde elektriğe yüzde 65 zam gelmiş olacak. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Tüketici olan bizlere yazık ve günah. Daha önce de benzer davalar açtık. Şimdi de bu karardan dönülmesi için Danıştay’a dâvâ açtık. Öncelikle yürütmenin durdurulması, sonrasında işlemin iptali için başvuru yaptık” dedi.

06.09.2008


 

Sanayi Bakanı da zammı savunamadı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, elektrik zammıyla ilgili olarak ‘’Kuşkusuz iyi olduğunu söyleyemem’’ dedi. Çağlayan, eski bir sanayici ve Sanayi Bakanı olarak “yapılan zamları savunma noktasında olmaktan üzüntü duyduğunu, ancak dünyada hiç kimsenin öngöremediği şekilde enerji fiyatlarının arttığını” söyledi.

Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çağlayan, elektriğe 1 Ekim’den itibaren zam kararı alınmasını eski bir sanayici olarak nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ‘’Kuşkusuz iyi olduğunu söyleyemem. Çünkü elektrik sanayici için en önemli girdi maliyetlerinden birisidir’’ dedi. Çağlayan, eski bir sanayici ve Sanayi Bakanı olarak ‘’yapılan zamları savunma noktasında olmaktan üzüntü duyduğunu, ancak dünyada hiç kimsenin öngöremediği şekilde enerji fiyatlarının arttığını’’ ifade etti. Bakan Çağlayan, tekstil ve konfeksiyon sektörüyle ilgili hazırlanan strateji eylem planının da Cumartesi veya Pazar günü Bakanlığın web sayfasında yayınlanacağını, hafta sonu itibariyle kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

06.09.2008


 

Kuraklık elektrik üretimini de vurdu

DENİZLİ'NİN Güney ilçesindeki Adıgüzeller ve Cindere barajlarında su azlığı sebebiyle elektrik üretilemediği bildirildi.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Adıgüzeller ve Cindere barajlarındaki su seviyelerinin arzu edilen düzeyde olmadığını söyledi. Özellikle Adıgüzeller Barajı’nda suyun çok diplerde olduğunu, bu nedenle elektrik üretimine ara verildiğini belirten Erkmen, su belirli bir sevi-yeye ulaşamadığı için elektrik üretiminin yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

/ Denizli

06.09.2008


 

Faizlerde düşüş sinyali

KÜRESEL ekonomide, son bir yıldır devamlı yükseliş gösteren faizlerde düşüş sinyali başladı.

Özellikle petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyonist baskıyı hafifletmesi sonucunda, büyümeye odaklanan Merkez Bankalarının, bundan sonra faizleri indirmeye başlayacağı, düşürmeseler bile aynı oranda muhafaza edecekleri belirtiliyor. Analistler, özellikle, Avrupa Merkez Bankası ile İngiltere Merkez Bankasının faiz oranlarını değiştirmemesinin ardından, ABD Merkez Bankasının da faiz oranlarını değiştirmeyebileceği belirtiliyor. Bu arada, Türkiye ve diğer yükselen piyasaların merkez bankalarının da faizleri düşürme yönünde sinyaller verdikleri vurgulanıyor.

/ Londra / New York

06.09.2008


 

Döviz yükseldi

DÜNYA ekonomisinin yavaşlayacağı endişeleri, borsaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dışarının da etkisi ile dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası haftanın son işlem gününde değer kaybetti. Önceki gün 1,2260 YTL’den kapanan dolar güne 1,2380 YTL’den başlarken, avro da 1,7720 YTL seviyesinde açıldı.

Konuyla ilgi değerlendirme yapan A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, dünya genelinde gelişmekte olan ülkelerin performanslarının tekrar tartışılmaya başlandığını belirterek, ABD’de başlayan kredi krizi sürecinden artık gelişmekte olan ülkelerin de etkilenme aşamasına geldiğini söyledi. Krizin, dünyada büyümenin lokomotifi olarak adlandırılan Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, ve Türkiye’ye sıçradığına dair endişelerin artmasının yerel para birimlerinin bir miktar değer kaybetme sürecini başlattığını ifade eden Salar, Türkiye’ye ilişkin olarak ise bunu ivmelendiren durumun Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın faiz indirimi olabileceğine dair açıklaması olduğunu kaydetti. Salar, yüksek faizin Türkiye’de kurlar üzerindeki baskının en önemli enstrümanı olduğunu belirterek, yüksek faizin bir güvence oluşturduğunu anlattı.

06.09.2008


 

Otokar, Otoyol’u 47,5 milyon dolara satın aldı

OTOKAR, Sakarya’da bulunan Otoyol Sanayi A.Ş.’ye ait olan fabrika, tesis ve araziyi 47,5 milyon dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar yatırımlarının, şirketin faaliyet alanlarında kısa ve uzun vadeli yatırım ihtiyaçlarına yönelik olarak değerlendirildiğini söyledi. Görgüç, açıklamasına şöyle devam etti: “Başta Altay Millî Tank Projesi olmak üzere, güncel ve gelecekteki projelere bağlı olarak, tesbit ettiğimiz kısa ve uzun vadeli yatırım ihtiyaçlarımız doğrultusunda tesislerimizi büyütme kararı aldık. Bu karar çerçevesinde yaptığımız araştırma sonucunda Sakarya’da bulunan ve mevcut üretim tesislerimize olan yakınlığıyla da bizim için avantaj sağlayan Otoyol Sanayi A.Ş.’ye ait olan 383 bin metrekare arazi üzerinde bulunan fabrika ve tesis binalarını 47,5 Milyon dolar bedel karşılığında satın alma kararı verdik.”

06.09.2008


 

Microsoft’tan Apache’ye ilginç destek

MIcrosoft Platform Stratejileri Yöneticisi Şevket Güler, ‘’Daha fazla açık kaynak kodlu uygulamanın Microsoft platformlarında çalışmasını istiyoruz’’ dedi.

Güler, şirketinin, Apache Yazılım Vakfı’na yıllık 100 bin dolarlık destek olması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. ‘’Microsoft Apache Yazılım Vakfı’nın açık kaynak yazılımlar geliştirme alanındaki çabalarını destekliyor ve yapılan bağışın vakıf tarafından nasıl ve ne şekilde kullanılacağı konusunda Microsoft’un herhangi bir tasarrufu ya da müdahalesi bulunmamakta’’ diyen Güler, vakfın bu alanda 60’ın üzerinde projesi bulunduğunu söyledi. Güler, ‘’Apache Yazılım Vakfı’na yapılan bağış, Microsoft’un açık kaynak yazılım stratejisinin bir sonucudur’’ görüşünü de dile getirerek, şunları kaydetti: ‘’Microsoft’un açık kaynak yazılım stratejisi bireyler, topluluklar ve işletmelerle işbirliği yapmak üzerine kurulu. Microsoft topluluk, destek olma, ortaklık kurma ve seçim hakkı gibi dört temel konuya odaklanarak açık kaynak yazılımlar alanında işbirlikleri inşa etmekte. Daha fazla açık kaynak kodlu uygulamanın Microsoft platformlarında çalışmasını istiyoruz. Bu işbirlikleri günümüzün heterojen ve karmaşık bilişim altyapılarında, Microsoft ve diğer teknolojilerin birlikte çalışabilirliğini arttırarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmayı hedeflemekte. Microsoft etkileşimin giderek arttığı bir dünyanın, çok daha fazla insana, teknolojiyi kullanarak önceden hiç yapamadıkları bir çok şeyi yapmaları için fırsatlar sunacağına inanmakta. Bu yönde gösterilen çabaları desteklerken, diğer teknolojiler ve Microsoft teknolojileri arasındaki birlikte çalışabilirliği de genişletmekte.’’

/ İstanbul

06.09.2008


 

iPhone 26 Eylül’de geliyor

Mobİl cihazlar arasında önemli bir kullanıcı kitlesine sahip olan iPhone’nun, 3G (üçüncü nesil) özelliği taşıyan modeli, 26 Eylülde Türkiye’de satışa sunulacak.

Alınan bilgiye göre, Turkcell, Apple firması ile yaptığı anlaşma doğrultusunda iPhone 3G’yi ay sonunda Turkcell abone merkezlerinden kullanıcılarına sunacak. iPhone 3G’nin satış fiyatı ve tarifeleri daha sonra açıklanacak. Türkiye’de 3G ihalesinin ardından mobil hızlı internet imkânı tanıyacak olan iPhone 3G, UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz), GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz), EDGE, e-Posta, dahili GPS ve Google Maps, takvim/ajanda, 2 megapixel kamera, Wi-Fi (802.11b/g) ve bluetooth 2.0 EDR gibi çeşitli özelliklere sahip bulunuyor.

/ İstanbul

06.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır