"Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hariri’den, Suriye’ye terör suçlaması

Lübnan’daki Suriye karşıtı çoğunluğun lideri Saad Hariri, Suriye’yi “terörizmi Lübnan’a ihraç etmek” ile suçladı. Hariri, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Lübnan’ın Trablusşam şehrindeki şiddet eylemlerine ilişkin sözlerinin ardından dün iftarda yaptığı açıklamada, “Lübnan’ın kuzeyine terörizmi ihraç edenlerin Lübnan’daki aşırılık konusunda endişelerini dile getirme hakkı yok” dedi.

Suriyelilerin “Trablusşam’daki durumu Lübnan dosyasına bir kez daha karışmak” için bahane olarak kullanmak istediklerini söyleyen Hariri, “Lübnanlıların hafızası iyidir. Fethülislam’ı Nehr El Bared kampına ve kuzeye gönderdiklerini, örgütün başka bölgelerde terörist eylemlere maddî destek verdiğini ve vermeye devam ettiğini hatırlarlar” diye konuştu.

Suriye, Fransa, Katar ve Türkiye’nin Şam’da yaptığı zirvede, Esad, Alevilerle Sünnîler arasında çatışmaların olduğu Trablusşam’da son dönemlerdeki şiddet eylemlerinden endişe duyduğunu dile getirmiş ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’dan acilen kuzeye daha fazla asker göndermesini istediğini ifade etmişti. Fethülislam örgütü ile Lübnan ordusu arasında Nehr El Bared kampında geçen Eylülde şiddetli çatışmalar çıkmıştı. Lübnanlı yetkililere göre, çatışmalarda 222 militan öldürüldü, 200’den fazlası yakalandı, 169 da asker ölmüştü.

KÜRT KÖKENLİ TUTUKLULARIN

SALIVERİLMESİ İSTENDİ

Bu arada, Suriye’nin Ulusal İnsan Hakları Örgütü, askerî istihbaratın tutukladığını iddia ettiği Kürt kökenli üç vatandaşın serbest bırakılmasını istedi.

Örgüte göre, şair Horan Şeyh Musa, Suriye’nin kuzeyindeki bir şehirde güvenlik örgütü bürosuna çağrıldı ve geri dönmedi.

Bir folklor grubunun yöneticisi Muhammed Said Abdi, geçen ayın sonlarında tutuklandı.

Son olarak Münir El Behramcı da başşehir Şam’ın kenar mahallelerinin birindeki evinden 29 Ağustosta alındı.

/ Beyrut

07.09.2008


 

Zerdari, Müşerref’e halef oldu

PAKİSTAN'DA suikaste kurban giden eski Başbakan Benazir Butto’nun kocası Asıf Ali Zerdari, devlet başkanı seçildi. Seçim Komisyonu Başkanı, Zerdari’nin parlamento ve eyalet meclisleri üyeleri tarafından devlet başkanı seçildiğini duyurdu.

Zerdari’yi aday gösteren iktidardaki Pakistan Halk Partisi’nin parlamento ve eyalet meclislerinde toplam 375, eski Başbakan Navaz Şerif’in lideri olduğu Pakistan Müslüman Birliği-Navaz partisinin ise 274 oy desteği bulunuyor. Müşerref, 18 Ağustosta istifa etmiş, yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Pakistan Senatosu Başkanı bu görevi vekâleten üstlenmişti. Eşi Benazir Butto 27 Aralıkta suikasta kurban gittikten sonra siyasî arenada çıkış yapan Zerdari (53), Sindh eyaletinde toprak sahibi bir ailenin oğlu olarak doğdu. 1987 yılında evlendiği eşinin 1990’lardaki ikinci kabinesinde bakanlık yapan Zerdari, 1999’a kadar senatördü. Yolsuzlukla suçlanan ve “Bay yüzde 10” adı takılan Zerdari, yolsuzluk ve cinayet suçlamasından 11 yıl hapis yattı. Hakkındaki iddiaları reddeden Zerdari, 2004 yılında kefaletle serbest bırakıldı.

/ İslamabad

07.09.2008


 

Köln Belediyesi’nden İslamofobi’ye karşı kongre

Almanya’nIn Köln Belediyesi Avrupa’da bir hastalık gibi yayılmaya başlayan İslamfobiye karşı 13 Eylül’de bir kongre düzenleyecek.

Köln Büyükşehir Belediyesi’nin Dokümentasyon Merkezi’ne bağlı olarak kurulan Aşırı Sağa Karşı Bilgi ve Eğitim Merkezi (İBS), Avrupa’da bir hastalık gibi yayılan İslamofobi’ye karşı kongre düzenleyecek. Köln Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, “İslam’ın düşmanca resmi- aşırı sağın popülistliği” adını taşıyan kongre 13 Eylül’de İBS, Düsseldorf Yüksekokulu Neo-Nazizim Araştırma Merkezi ve Volkshochschule Köln’ün iş birliğiyle gerçekleştirilecek. Basın Merkezi kongreyi düzenleyen kurumların İslam hakkında gerçekçi, tarafsız bir tartışma hedeflediklerini açıkladı. Buna göre İslam entegrasyon politikaları ve aşırı sağcıların İslam’ı popüler bir enstrüman, onu hassas bir korkutma aracı olarak kullanmaları üzerinde durulacak.

/ Köln

07.09.2008


 

‘İslâmiyet Kürsüsü, İslâmiyeti saptırıyor’

LMANYA'DA dört büyük dinî dernek tarafından oluşturulan Müslümanlar Koordinasyon Kurulu Münster Üniversitesindeki İslâmiyet kürsüsüyle sürdürdüğü işbirliğine, kürsü başkanının İslâm diniyle ilgili olumsuz görüşleri sebebiyle son verdi.

KRM tarafından yapılan açıklamada, Almanya çapında tek İslâmiyet kürsüsüne sahip olan Münster Üniversitesiyle işbirliğine son verilmesine, Kürsü Başkanı Muhammed Kalisch ile İslâm’ın temel öğretileri ve yaptığı bazı yayınlarla ilgili görüş ayrılıklarının sebep olduğu bildirildi. Müslümanlar Koordinasyon Kurul bünyesinde yer alan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyinin (ZMD) Başkanı Ayyub Axel Köhler de, yaptığı açıklamada, ‘’Kalisch, İslâmiyet’in temel öğretilerinden o kadar yoğun bir şekilde şüphe duyuyor ki, artık kendisini izlemek mümkün değil. Biz araştırma ve eğitim özgürlüğünden yanayız, bu sebeple kendisini susturmak da istemiyoruz. Ancak hiç kimseye de yanında eğitim görmesini tavsiye edemeyiz’’ dedi. Kalisch ise üniversite aracılığıyla yayımladığı açıklamada, ‘’Müslüman derneklerinin kararından üzüntü duyuyorum. Bir üniversitede önemli olan, inançların aktarılması ya da bir profesörün görüşlerinin doğru olarak algılanması değildir. Üniversitenin görevi daha çok bağımsız ve sonucu açık bir şekilde araştırma yapmaktır’’ ifadelerine yer verdi. KRM çatısı altında ZMD’nin yanı sıra Diyanet İşleri Türk İslâm Birliği (DİTİB), Almanya İslâm Konseyi (IRD) ve İslâm Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) yer alıyor.

/ Berlin

07.09.2008


 

Çelebi’ye saldırıda, 6 ölü

IRAK'TA, eski başbakan yardımcısı Ahmed Çelebi’yi hedef alan intihar saldırısında ölü sayısının 6 olduğu açıklandı.

Yetkililer, Bağdat’ın Mansur semtinde ölenlerin Çelebi’nin korumaları olduğunu, 17 kişinin de yaralandığını söylediler. Saldırıyla ilgili haberlerde ölü sayısı 2 olarak verilmişti. Washington yönetimi tarafından bir dönem için Saddam Hüseyin’in halefi olarak görülen Çelebi’nin saldırıdan yara almadan kurtulduğu belirtilmişti.

/ Bağdat

07.09.2008


 

Kaddafi Rice’la gurur duyuyor

ABD Dışişleri Bakanı Rice tarafından ziyaret edilen Libya Devlet Başkanı Kaddafi, Rice’a olan hayranlığını, “Arkasına yaslanarak Arap liderlere emir verme şekline hayranım ve bundan gurur duyuyorum. Onu çok seviyorum. Ona hayranım” sözleriyle dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD ve Libya’nın iyi bir başlangıç yapmaya hazır oldukları görüşünde olduğunu söyledi. Resmî bir ziyaret amacıyla Libyada bulunan Rice, Libya lideri Muammer Kaddafi ile yaptığı görüşmenin ardından Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Abdurrahim Şalgam ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rice, Libya ile ABD’nin iyi bir başlangıç yapmak arzusunda olduğunu ifade ederek, ‘’iyi bir başlangıç yapmaya hazır olduğumuz kanaatindeyim. Bu sadece bir başlangıç ama bunca yıldan sonra ABD ile Libya’nın kendilerini ileriye götürecek bir yol oluşturuyor olmalarının çok iyi bir şey olduğunu düşünüyorum’’ dedi. Libya’daki görüşmeleri sırasında insan hakları konusunu da gündeme getirdiğini belirten Rice, ancak bu konu hakkında kimlerle görüştüğü konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. Rice, basın toplantısında, yakında yeni bir ABD büyükelçisinin Libya’da göreve başlamasını ümit ettiğini de sözlerine ekledi. Libya Dışişleri Bakanı Şalgam ise Rice’ın ülkesini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek ‘’Rice’ın ziyareti Libya’nın, ABD’nin ve dünyanın değiştiğinin bir delilidir. İki ülke arasında şimdi diyalog, anlayış ve ittifak var’’dedi.

/ Trablus

07.09.2008


 

AGİT: Rusya zorluk çıkarmıyor

AVRUPA Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı , Rusya’nın, Gürcistan’da incelemelerde bulunan uluslar arası gözlemcilere zorluk çıkarmadığını açıkladı.

AGİT dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, Rusya’nın, uluslar arası gözlemcilerin Gürcistan genelinin yanı sıra Güney Osetya yakınlarındaki tampon bölgelerde çalışmalarına da izin verdiğini söyledi. Stubb, kendisine gelen bilgilere göre, Rusya’nın uluslar arası gözlemcilerin özgürce hareket etmelerine izin verdiğini kaydetti. Finlandiya Dışişleri Bakanı Stubb, AGİT’in Gürcistan’da 20 gözlemcisinin bulunduğunu, Pazartesi ve Salı günleri yapılacak genel kurul toplantısında bu sayının arttırılmasının görüşüleceğini belirtti.

/ Avignon

07.09.2008


 

İsrail-Suriye görüşmelerinde Amerikalı gözlemci

TÜRKİYE'NİN arabuluculuğunda 5. turu önümüzdeki haftalarda İstanbul’da gerçekleştirilecek İsrail-Suriye görüşmelerinde Amerikalı bir gözlemcinin de yer alacağı iddia edildi.

Londra merkezli Şark El Avsat gazetesi, Avrupalı bir kaynağa dayandırdığı haberinde görüşmelere üst düzey bir ABD’li gözlemcinin katılacağını yazdı. Habere göre görüşmeye katılacak bu kişi, İsrail’e gelerek Perşembe günü Şam’da gerçekleşen “İstikrar İçin Diyalog” zirvesi konusunda İsrailli yetkilileri bilgilendirdi. Şam’daki zirveye Türkiye, Suriye, Katar ve Fransa liderleri katılmıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada İsrail ve Suriye arasındaki bir doğrudan görüşme sürecinin, yeni Amerikan yönetimini de beklemesi gerektiğini söylemişti.

/ Kudüs

07.09.2008


 

ABD, Maliki’yi de gözlüyormuş

IRAK hükümeti, ABD’nin Iraklı yetkilileri gözetlediği yönündeki iddianın, ‘’güven eksikliğini’’ gösterdiğini belirtti.

Hükümet sözcüsü Ali El Dabbağ, ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesinin editörlerinden Bob Woodward’ın yeni kitabında, ABD yönetiminin Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve diğer Iraklı liderler hakkında geniş çaplı bir gözetleme operasyonu yürüttüğü yönündeki iddiası üzerine açıklamada bulundu.

/ Bağdat

07.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır