"Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Mavi Tünel’e kamulaştırma engeli

Konya Ovası’nı suyla buluşturacak ‘’100 yıllık rüya’’ Mavi Tünel Projesi’nde, bugüne kadar yüzde 5’lik bir kamulaştırmanın yapılabildiği bildirildi.

DSİ 4. Bölge Müdürü Hacı Haksal, geçen yıl temeli atılan Mavi Tünel Projesi kapsamında Göksu-Eğiste Deresi’nin Konya Ovası’na akıtılmasının planlandığını söyledi. Tünel açma işlemlerinin klasik yöntemle sürdüğünü anlatan Haksal, Bağbaşı Derivasyon Tüneli’nin ise bitme aşamasına geldiğini bildirdi. Derivasyon tünellerinin, barajların yapımını sağlayabilmek için önemli bir bölüm olduğunu belirten Haksal, ‘’Su bu derivasyona çevrildikten sonra baraj yapımına başlanabilecektir. Baraja başlamadan önce derivasyon tüneli mutlaka gerekiyor’’ dedi. 538 metrelik Bağbaşı Derivasyon Tüneli’nin açıldığını ifade eden Haksal, 450 metresi betonlanmış tünelin bu ay sonunda tamamlanacağını ve suyun derivasyona alınabileceğini kaydetti. Haksal, bu çalışmalar sürerken kamulaştırma ile ilgili bazı sorunlar yaşandığını ve bunların çözümü noktasında yoğun çaba harcadıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:’’Değişen kamulaştırma yasası ile artık vatandaşla birebir anlaşma sağlanması gerekiyor. Taşınmaz üzerindeki ev, bağ, bahçe tespit edilip, taşınmazla beraber kamulaştırma kriterleri esas alınarak bedel tespiti yapılıyor ve sonunda vatandaşlarla bir araya gelinerek anlaşma sağlanıyor. Vatandaş bedeli beğenmezse bu sefer dava açılıyor. Bütün devlet yatırımlarında kamulaştırma ile ilgili sorunlar yaşanıyor. Bu projenin tamamında tüm kamulaştırma işlemleri, artışları katmadan söylüyorum, 30 milyon YTL’ye mal olacak. Şu anda bunun yüzde 5’ini yaptık. Geri kalan kısmını da çözmeye çalışıyoruz.’’

Mavi Tünel Proje Müdürü Ahmet Kalkan da kamulaştırma sorunu yüzünden projenin istenilen hızda ilerleyemediğini belirterek, sıkıntıların giderilmesi durumunda projeyi daha erken teslim edebileceklerini kaydetti.

/ Konya

07.09.2008


 

Aşırı talep, kömür fiyatlarını arttırdı

DÜNYA kömüre olan aşırı talebin kömür fiyatlarını artırdığı, Türkiye’de de kömürün Mayıs ayına oranla yüzde 40 civarında zamlandığı bildirildi.

Kayseri Oduncular ve Kömürcüler Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kömür fiyatlarına gelen zamların, vatandaşı da kömür satıcılarını da sıkıntıya düşürdüğünü belirtti. Dünyada en büyük kömür üreticisinin Rusya olduğunu ve Türkiye’nin de kömürde Rusya’ya bağımlı olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, Mayıs ayından beri kömür fiyatının yaklaşık yüzde 40 arttığını hatırlattı. Sobalık kömürün 500-540 YTL ve kaloriferlik kömürün 600-640 YTL’den satıldığını bildiren Tiryakioğlu, şunları söyledi: ‘’Vatandaşımıza pahalı kömür satmak istemiyoruz, ama aşırı talep nedeniyle kömür fiyatları sürekli artıyor. Avrupa ülkelerinde doğal gaz zamlandığı için kömüre dönüş başladı. Rusya’dan çıkartılan kömürlerin büyük bölümü Avrupa’ya gidince Türkiye’ye gelen kömür fiyatları artmaya başladı. Türkiye’de ise kömür piyasası az sayıdaki ithalatçının elinde. Onlar da kömürün suni olarak zamlanmasına neden olmuş olabilir.’’ Kömür fiyatlarındaki artışın durdurulması için ithalatın azaltılması gerektiğini kaydeden Tiryakioğlu, yerli kömürlerin kullanımının yaygınlaştırılması için tedbir alınmasını istedi.

/ Kayseri

07.09.2008


 

Elektrik zammına sanayici tepkisi

SANAYİ Odası Başkanı Mustafa Boydak, enerjiye yapılan zamların sanayicileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Yönetim kurulu ve meclis başkanlık divanı üyelerine verdiği iftar yemeğinde, enerjiye yapılan zamları değerlendiren Boydak, bu zamların kendilerini endişelendirdiğini kaydetti. Sanayiciler olarak zamların tekrar gözden geçirilmesini istediklerini belirten Boydak, şöyle konuştu: ‘’Bu kadar yüksek miktardaki zamlara sanayiciler dayanamaz. Sanayicinin bu günlerde, bırakın yüzde 15’lik zammı, yüzde 1’lik, 2’lik oranlara dahi dayanacak gücü yok. İndirim beklerken peş peşe zamlarla karşı karşıya kalmak bizleri hayal kırıklığına uğratmaktadır. Sanayinin devamını istiyorsak daha dikkatli politikalar oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz.’

/ Kayseri

07.09.2008


 

Mısır ve arpada spekülasyon endişesi

ORTA Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, hasat döneminde mısır ve arpanın fiyatının taban seviyede bulunduğunu ancak, kış aylarında spekülasyonla fiyatların artırılabileceğinden endişe duyduklarını söyledi.

Hepokur, geçtiğimiz yıl ülke genelinde ortaya çıkan mısır ve arpa açığının, bu yılki üretim artışıyla büyük oranda kapandığını söyledi. İçinde bulunulan hasat döneminde mısır ve arpanın fiyatının taban seviyede bulunduğuna dikkati çeken Hepokur, şunları kaydetti: ‘’Biz çiftçinin bir kez daha mağdur edilmemesini istiyoruz. Çiftçiden şimdi ucuza alınan mısır ve arpa fiyatının kış aylarında aşırı şekilde yükselmemesi için devletin şimdiden tedbir alması gerekiyor. Yoksa olan çiftçiye olacaktır. Tarladan kaldırdığı ürünü şimdi 38 YKr’den satan çiftçi, hayvanlarına yedirmek için aynı arpayı kışın 6070 YKr’den satın alabilir. Spekülasyoncuya fırsat verilmemesi için, ofisleri tüccarlara kiralamak yerine, devlet piyasadan belli miktarda ürünü kendisi satın almalı, belli bir kâr marjıyla dönem dönem piyasaya sürerek fiyat istikrarını korumalıdır.’’ Hepokur, arpa ve mısırda fiyat istikrarının korunmasının, sadece çiftçiyi değil bu ürünleri yem hammaddesi olarak kullanan besiciyi de memnun edeceğini sözlerine ekledi.

/ Konya

07.09.2008


 

Nebolife’dan organik ‘Ramazan Paketleri’

ORGANİK ve doğal ürünleri internet üzerinden müşterilerine ulaştıran www.nebolife.com Ramazan ayının başladığı şu günlerde bir ilke daha imza attı.

Ramazanda da organik ve doğal ürünlerle beslenmek isteyenler için TEMA’nın organik sertifikalı ürünleri ve EV CE’nin doğal ürünlerinden oluşan üç farklı Ramazan Paketi hazırlayan nebolife.com internet üzerinden bu paketlerin satışına başladı. 13 parçadan oluşan Ramazan paketi yüzde 10 indirimle toplam 97.65 YTL’den, 7 parçadan oluşan paket 45.90 YTL’den ve 5 üründen oluşan paket ise 29.93 YTL’den satılıyor.

Yeni Asya / İstanbul

07.09.2008


 

Bir makine 350 pamuk işçisine bedel

‘’Pamuk diyarı’’ Çukurova çiftçisinin 2-3 yıl öncesine kadar tamamen yabancı olduğu pamuk toplama makinelerinin sayısı hızla artıyor.

Zaman ve işgücü tasarrufu yanında elle toplama aşamasında yabancı maddelerin karışmasıyla oluşan kalite kaybının oluşturduğu olumsuzluğu da ortadan kaldıran makinelerden her biri, 350 tarım işçinin bir günde yaptığı hasadı gerçekleştirebiliyor. Yenisinin 240 ile 290 bin dolar, ikinci el olanların da 120 bin ile 160 bin dolardan satılan makinalar, 70-80 dekar alanda bir günde 35-40 ton ürün toplayabiliyor. Bu yıl Çukurova’daki pamuğun yüzde 100’ünün makineyle hasat edilmesi bekleniyor.

07.09.2008


 

Tersanelerdeki olaylar ortak akılla çözülür

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisinde, ‘’Tersanelerde yaşanan ve bir daha yaşanmamasını dilediğimiz üzücü olayları ortak akıl ile çözebileceğimize inanıyoruz’’ denildi.

Gemi inşa sektörünün, önümüzdeki dönemde hızlı gelişimini sürdürmesi ve halen tersanelerde 50 bin, yan sanayide 100 bin olan istihdam hacmini iki katına çıkarmasının beklendiği ifade edilen bildiride, “Bu noktada, tersanelerde yaşanan ve bir daha yaşanmamasını dilediğimiz üzücü olayları ortak akıl ile çözebileceğimize inanıyoruz. Ortak aklın oluşumunda, başta hükümet olmak üzere işçi ve işveren kuruluşlarına da önemli roller düşmektedir. Ancak yıkıcı değil, yapıcı önerilerle ortak aklı oluşturabiliriz” denildi. Bildiride kıyıların yanlış ve gelişigüzel kullanımını önlemek amacıyla ekonomik faaliyetler doğrultusunda Türkiye Kıyıları Master Planı yapılması, atıl kapasitedeki balıkçı barınaklarından turizme elverişli olanların yapılacak onarım ve çevresel düzenlemeler neticesinde yat limanlarının Türk turizm sektörüne kazandırılması gerektiği kaydedildi. “Türkiye dünya su ürünleri üretimi içerisinde sadece yüzde 0,04’lik paya sahiptir. Balık çiftlikleri konusunda kalıcı tedbirler uygulamaya sokulmalıdır’’ denilen bildiride, ayrıca, İstanbul ve İzmir’e aynı anda en az 10 geminin yanaşacağı kruvaziyer limanı yapılması veya yapılmasına izin verilmesi gerektiği de kaydedildi.

/ Ankara

07.09.2008


 

Meysu iddialı hedeflerle geri döndü

GÜLSAN Gıda ile yeniden hayat bulan Türkiye`nin ilk meyve suyu markası Meysu, iddialı hedeflerle piyasaya geri döndü.

Gülsan Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bekir Güldüoğlu, iflasın eşiğine gelen Meysu`yu 2000 yılında 15 yıllığına kiraladıklarını, 2007`de ise 2.4 milyon YTL`ye isim hakkını satın aldıklarını hatırlattı. Süt üretimi dahil bugüne kadar Meysu için 12 milyon Euro yatırım yaptıklarını kaydeden Güldüoğlu, MeySu’ya ilk etapta 5 milyon euro’luk yatırım yaparak tesisleri yenilediklerini, 7 milyon euro’luk diğer yatırımlarla da yeni ürün ve alanlara yöneldiklerini belirtti. Yıllık cirosu 80 milyon dolara ulaşan Gülsan Gıda’nın MeySu, MeyBuz ve Nevbağ adında üç ana şirketi olduğunu dile getiren Güldüoğlu, 350 kişi istihdam ettiklerini söyledi. Üretimle ilgili bilgi de veren Güldüoğlu şunları söyledi: “Şu anda bir günde, 15 çeşit ve 60 farklı ambalajla günde 40 ton reçel/marmelat, MeySu markasıyla vişne, şeftali, kayısı, portakal, ananas, ayva, nar, armut, elma, kuşburnu ve karışık üzüm nektarları, Nevbağ 20 ton sirke, 10 ton pekmez ve sos üretiyoruz. Helva, tahin, bal, yazlık helva, eritme peyniri, tereyağı, fındık ezmesi, tahinli pekmez ve kahvaltılık margarin üretim kapasitemiz ise günlük 15 ton.” Türkiye’de ilk defa 1.5 litrelik meyve suyu ürettiklerini de kaydeden Güldüoğlu, günde 1 ton üretecekleri sütlerin ise Eylül ayı sonunda raflarda yerini alacağını dile getirdi. Hipermarket zincirlerine markalı gıda ürünleri yaptıklarına da işaret eden Güldüoğlu, ihracatlarını heryıl yüzde yüz arttırdıklarını ve Antartika hariç heryere ihracat yaptıklarını belirtti.

07.09.2008


 

Oteller, Anadolu’ya açılıyor

KONAKLAMA sektöründeki potansiyeli ile son zamanlarda daha fazla yerli ve yabancı firmanın ilgisini çeken Anadolu, otelcilerin yatırım akınına uğruyor.

Daha önce kıyı bölgeleri ile İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde yoğunlaşan otel yatırımları için artık Anadolu da tercih ediliyor. Aralarında Hilton, Mövenpick, Radisson, Marriott, Accor ve Kempinski’nin de bulunduğu dünyanın önde gelen yabancı otel zincirleri ile yerli firmalardan Dedeman, The Marmara, Divan, Anemon, Rixos, Limak gibi otel yatırım ve işletmecileri, Anadolu’ya yönelik projelerini peş peşe devreye sokuyor. Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin yaptığı ‘’Türkiye’de Zincir ve Grup Oteller2008’’ araştırmasına göre, Türkiye’de yabancı ve yerli şirketler, konaklama alanına yönelik yatırım ve işletme planlarıyla son yıllarda Anadolu’nun ticaret ve sanayi kentleri ile kültür ve turizm potansiyeli gelişen bölgelere yöneldi.

/ Gaziantep

07.09.2008


 

Kriz, 2010’a kadar sürecek

İNGİLTERE'NİN en büyük tutsat (mortgage) kredisi sağlayıcısı Halifax’a göre, ABD’de başlayıp bütün dünyaya yayılma eğilimi gösteren kredi krizinin etkileri 2010’a kadar sürecek.

Halifax Genel Müdürü Andy Horby, ABD’de ev fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi için 18 aylık bir süreye ihtiyaç bulunduğunu savundu. Bu şartlarda İngiltere’de hükümetin piyasayı hareketlendirmek için alacağı herhangi bir tedbirin etkili olmasının beklenemeyeceğini belirten Horby, Bankaların yeniden kredi verebilmeleri için piyasadaki güven ortamının yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Borçlanmasının üçte ikisini ABD ve diğer ülkelerden sağlayan İngiliz bankalarının ise bir süre daha krizin etkilerini yaşamasının kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Andy Horby, birbirine bağlı bütün bu olumsuz etkilerin piyasaların üzerinden kalkması için de en az 18 aylık bir süreye ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

07.09.2008


 

TESK: Meslek odalarına kayıtlı servisi tercih edin

TÜRKİYE snaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, öğrenci velilerine ‘’servis araçlarından meslek odasına kayıtlı olanları tercih edin’’ uyarısında bulundu.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 20082009 eğitim ve öğretim yılının 8 Eylül Pazartesi günü tüm ülke genelinde başlayacağını hatırlatarak, ‘’korsan’’ okul servislerinden uzak durulması gerektiğini vurguladı. Milyonlarca öğrencinin servis araçlarıyla taşındığına işaret eden Palandöken, şunları kaydetti: ‘’Anne babaları uyarıyorum. Servis araçlarını seçerken dikkat edin. Korsan taşımacılık yapan servis araçlarından uzak durun. Mutlaka oda kayıt belgesini isteyin. Eksiklikleri oda yetkililerine bildirmekten çekinmeyin.’’

/ Ankara

07.09.2008


 

Biber üreticileri de fiyatlardan şikâyetçi

SARUHANLI Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, salça ve közleme yapımında kullanılan ‘’capia’’ ile ‘’lambordi’’ cinsi kırmızı biberlerin satışına başlandığını, ancak fiyatların, üretici maliyetlerini karşılayamadığını söyledi.

Okur, Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Lütfiye Köyü’nde pamuğa alternatif olarak 600 dönüm alanda ekilen biberin kilosunun 35 YKr’den satılmaya başladığını söyledi. Söz konusu ürünün, geçen yıl 50 YKr’den satıldığını hatırlatan Okur, şöyle konuştu:’’Tarımda sürdürülen serbest piyasa ekonomisi nedeniyle biber üreticileri zor durumda kaldı. Fiyatlar geçen yıl iyi olduğu için bu yıl biber ekimi çoğaldı. Ancak, ekim artıkça fiyat azalıyor. Böyle olunca da üretici zarar ediyor. Maliyetini bile karşılayamıyor. ‘’

07.09.2008


 

Bayram çikolataları, Şölen'den

TÜRKİYE'NİN önde gelen çikolata markalarından Şölen, iki yeni ürününü daha satışa sundu.

Şölen, yeni ürünleri Grace ve Milango’yu tüketiciyle buluşturdu. Grace, aynı kutuda sütlü, bitter ve beyaz gerçek madlen çikolataları zarif çiçek şekilleriyle bir araya getiriyor. Fındık ve antepfıstıklı çeşitleri bulunan Milango ise tek tek paketlerde. 250 gr’lık Grace ve 270 gr’lık Milango’lar şık kutuları ile 50 bini aşkın satış noktasında satışa sunuldu.

07.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır