"Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Pakistan’da terör şoku

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, başkent İslamabad’da önceki akşam Marriott Oteline düzenlenen intihar saldırısında 53 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında Çek Cumhuriyetinin İslamabad büyükelçisinin de bulunduğunu açıkladı. 500 kilodan fazla patlayıcının kullanıldığı saldırının El Kaide işareti taşıdığı belirtildi.

Pakistan’ın yeni Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ülkeyi terörizm “kanserinden” kurtarma sözü verdi. Marriott Oteli’ne yapılan bombalı saldırıdan sonra televizyonda halka seslenen Zerdari, kurbanların yakınlarına taziyelerini sunarken, eşi eski başbakan Benazir Butto da suikaste kurban gittiği için acılarını çok iyi anladığını söyledi. Saldırıların sorumlularını kökü kazınması gereken bir “kanser” olarak nitelendiren Zerdari, terörizme son vermek için demokratik güçlere bir araya gelmeleri çağrısında bulundu. Zerdari, Marriott Oteli’ndeki saldırının sorumlularının kimler olabileceğine ilişkin açıklama yapmadı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Marriott Oteli’ne düzenlenen bombalı saldırıyı şiddetle kınadı. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın saldırıda ölenlerin ailelerine, Pakistan halkına ve hükümetine başsağlığı dilediği belirtildi. Ban’ın, sivilleri hedef alan saldırıların asla mazur gösterilemeyeceğini vurguladığı kaydedildi.

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, önceki akşam İslamabad’da Marriott oteline düzenlenen intihar saldırısında ölenler arasında Çek Cumhuriyeti’nin İslamabad büyükelçisinin de bulunduğunu açıkladı. Başbakan Gilani, daha önce kayıp olduğu açıklanan Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Ivo Zdarek için, “Çek büyükelçisi de ölenler arasında, kimliği teşhis edildi” dedi.

Saldırıyı soruşturan Pakistanlı savcı, korkunç saldırıyı henüz üstlenen olmasa da, bunun El Kaide örgütünün izlerini taşıdığını bildirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen savcı, yaklaşık bir ton patlayıcının kullanıldığı saldırının El Kaide işaretini taşıdığını belirterek, “Bu saldırı açıkça El Kaide tarzı bir saldırı ve geçen Martta Lahor’da Federal Soruşturma Ajansına (FIA) yönelik saldırıya benziyor” dedi.

YAKLAŞIK 1 TON PATLAYICI KULLANILDI

Bu arada patlamanın şiddetiyle otelin bulunduğu yerde en az 6 metrelik bir çukurun oluştuğu ve otelin ön cephesinin tamamen yıkıldığı belirtildi. Güvenlik kaynakları, saldırıda 1 ton patlayıcı kullanıldığını ve bunun Pakistan tarihinde gerçekleşen bu çaptaki en büyük saldırı olduğunu belirtti. Patlamadan sonra otelde çıkan yangına ise otelin önünden geçen gaz borularının patlamasının sebep olduğu kaydedildi. Ölenlerden bir kısmının ise otelde yangın çıktıktan sonra üst kattan atlayarak öldüğü belirtildi. Yetkililer, otelin çökmesinden endişelendiklerini açıkladı. 290 odası bulunan otelde odaların en az üçte ikisinin yandığı belirtildi. Otelin içinde mahsur kalanlar olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. Güvenlik kaynaklarının aktardığı bir başka bilgiye göre ise patlamadan 3 dakika önce bir kişi araçla otelin önüne gelerek “Biraz sonra burada büyük bir patlama olacak” uyarısında bulunmuş. Ardından da bomba yüklü kamyon gelerek infilak etmiş.

Öte yandan Türk büyükelçiliğinden yapılan açıklamada resmî kayıtlara göre patlamada ölen ya da yaralanan Türk olmadığı belirtildi. Patlamanın ardından ülkede güvenlik alarmına geçilirken, tedbir olarak bütün petrol istasyonları kapatıldı.

Bu arada patlamanın gerçekleştiği otelde bazı temaslar için Pakistan’da bulunan Dünya Bankası yetkililerinin de kaldığı kaydedildi. Otelin etrafında ise yerleşim birimi olmadığı, hükümet binaları ile yeşillik alanlar olduğu, bu yüzden saldırının halkı hedef almadığı düşünülüyor.

22.09.2008


 

Ramazan’da İsrail vahşeti

İSRAİL ordusunun Kudüs yakınlarında düzenlediği bir baskında, 60 yaşındaki bir Filistinli kadın öldü.

Akrabaları, Ebu Dis Köyündeki baskın sırasında oturduğu binaya gelen İsrail askerleriyle tartışan Meryem Ayyad adlı yaşlı kadının, askerler tarafından itilmesi üzerine merdivenlerden düştüğünü ve kaldırıldığı hastanede öldüğünü söylediler. İsrail askerleri ise kadının muhtemelen kalp krizi geçirerek merdivenlerden düştüğünü iddia ettiler.

/ KUDÜS

22.09.2008


 

Beklenen istifa

HAKKINDA yolsuzluk soruşturmaları bulunan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, istifa ettiğini duyurdu. Kudüs’te dün toplanan kabine toplantısında konuşan Olmert, istifa ettiğini resmen açıkladı.

Olmert, görev yaptığı süre içerisinde doğru ve iyi yönetimin gereğine göre hareket ettiğini söyledi. Olmert, daha önce başka bir kabine toplantısında partisi Kadima yeni liderini belirledikten sonra istifa edeceğini açıklamıştı. İsrail’de Çarşamba günü yapılan seçimin ardından da Kadima’nın yeni lideri Dışişleri Bakanı Tzipi Livni olmuştu. Olmert, dünkü kabine toplantısında da Livni’yle tokalaşarak onun için iyi dileklerde bulundu ve ülkesinden Livni’yi desteklemesini istedi. Olmert’in istifasını Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e sunup sunmadığı ise henüz bilinmiyor. Olmert, Peres’e istifasını sunduktan sonra vekil Başbakan olarak yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edecek. Olmert’in istifasını bugün sunması halinde Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in, hükümeti kurması için birini görevlendirmesi için bir buçuk günlük süresi olacak. Hükümeti kurma görevini vermek için bütün partilere danışması gereken Peres, Pazartesi günü GM Genel Kurul toplantısına gitmek için ayrılacağı için bütün görüşmelerini kalan bir buçuk günlük süre içerisinde yapacak. Peres’in, hükümeti kurma görevini Kadima’nın yeni başkanı olan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’ye vermesi bekleniyor. Livni’nin de görevi alması halinde hükümeti kurmak için 42 günlük süresi olacak. Hükümetin kurulamaması halinde 2009’da erken seçimlere gidilecek. Kurulması halinde 2010 yılında genel seçimlere kadar Livni ülkenin yeni Başbakanı olacak.

/ KUDÜS

22.09.2008


 

Çin’de çifte felâket

DÜN Çin iki felâketle sarsıldı. Önce Çin’de bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 37 kişi öldü.

Yeni Çin Haber Ajansı, patlamanın, ülkenin orta kesimindeki Henan bölgesinin Dengfeng şehri yakınında bulunan ocakta sabahın erken saatlerinde meydana geldiğini bildirdi. Ajans, patlama sırasında ocakta bulunan 108 madenciden 64’ünün kendi imkânlarıyla kurtulduğunu, 7 madencinin ise ekipler tarafından kurtarıldığını belirtti. Öte yandan bir gece kulübünde çıkan yangında da ilk belirlemelere göre 43 kişi öldü. Çinli yetkililer, güneydeki Guangdong bölgesinde bulunan gece kulübünde gece geç saatlerde çıkan yangında 88 kişinin de yaralandığını belirtti. Resmî Şinhua ajansı, insanların kulüpteki bir gösteriyi izlediği sırada yangının çıktığını duyurdu. Çin’de Aralık 2000’de Luoyang şehrindeki bir diskoda çıkan yangında 309 kişi ölmüştü.

/ PEKİN

22.09.2008


 

Filistin yönetimi Hamas’a karşı kılıç çekme hazırlığında

FİLİSTİN Ulusal Yönetiminin güvenlik kuvvetleri komutanı, ülke topraklarının bütünlüğünü yeniden sağlamak için Gazze’nin denetimini elinde bulunduran Hamas’a karşı güç kullanılmasını gündeme getirdi.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesine konuşan General Diyab El Ali, “Gazze’nin böyle isyankâr olarak kalması durumunda, Filistin Yönetiminin güç kullanmaktan başka çaresi olmayacak” diye konuştu. Bu konuda İsrail tarafıyla herhangi bir istişarede bulunmadıklarını ifade eden El Ali, “Ümit ederim, böyle bir seçeneğe gerek kalmaz. Bizim için güç kullanmak, ülke topraklarının birliğini sağlamaya yönelik son seçenek olacak. Ama bunu yapmaya da hazır olmamız gerekir. Eğer güvenlik kuvvetlerini Gazze’ye sevk etmek istiyorsanız, bunun için elinizde değişik silahlar ve kabiliyetinizin olması gerekir. Bu konuda İsrail, Ürdün ve Mısır’ın mutabık olması lâzım. Şartların izin vermesi durumunda, biz de ülke birliğini yeniden tesis etmeliyiz” dedi. Filistin’deki gruplar, halen Mısır’ın arabuluculuğunda Kahire’de ulusal birliğin sağlanmasına yönelik görüşmelerde bulunuyor. Önümüzdeki günlerde bir El Fetih heyeti ile muhtemelen ay başında bir Hamas heyeti de bu görüşmelere katılmak için Mısır’a gidecek. Hamas’ın Batı Şeria’yı da ele geçirme tehditleriyle ilgili olarak da El Ali, “Hamas’ın Batı Şeria’da Filistin Yönetimine gerçek bir tehlike oluşturacak gücü olmadığını” kaydetti.

/ GAZZE

22.09.2008


 

Kafesten kaçan aslan dehşet saçtı

ETİYOPYA'NIN doğusunda, kafesten kaçan aslan bir adamı yedi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Metehara şeker fabrikasının çalışanları, kayıp işçi arkadaşlarını şeker kamışı tarlasında ararken, bir aslana ve tarlada kan gölüne rastladı. Aslan kaçarak uzaklaşırken, işçiler biraz sonra kayıp adamın sadece kafasını buldu. Hayvanın başşehir Addis Ababa’nın 225 kilometre doğusundaki Avaş eğlence parkından kaçtığı tahmin ediliyor.

/ ADDIS ABABA

22.09.2008


 

Gürcistan: Rusya, 10 Ekim’e kadar çekilmeli

GÜRCİSTAN yönetimi, Rusya’nın Güney Osetya’daki tüm askerlerini en geç 10 Ekim’e kadar çekmesi gerektiğini bildirdi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında yayınlanan açıklamada Rusya bütün askerlerini Gürcistan topraklarından çıkarmak zorunda olduğunu hatırlatarak buna bir an önce başlanması gerektiği vurgulandı. 8 Eylül’de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin aracılığı ile imzalanan anlaşma gereği Rusya en geç 10 Ekim’e kadar bütün askerlerini Gürcistan topraklarından çıkaracağını taahhüt etmişti. Tkheshelashvili, “Güney Osetya ve Abhazya’nın Gürcistan’ın bir parçası olduğu unutmamalı ve buna göre hareket edilmeli” ifadesini kullandı.

/ TİFLİS

22.09.2008


 

Nijerya’da tek taraflı ateşkes

NİJERYA'DA, petrol tesislerine saldırılar düzenleyen ve askerlerle çatışan militanlar, tek taraflı ateşkes ilan eti.

Nijer Deltası’nın Selameti Hareketi, internet üzerinden yaptığı açıklamada, süresiz ateşkes ilân ettiğini, güvenlik güçlerinin saldırması halinde ateşkese son vereceğini bildirdi. Açıklamada, örgütle ittifak halindeki diğer grupların ateşkese uymayabilecekleri kaydedildi. Örgüt, ordunun üslerine karşı hava ve kara saldırısı yaptığı gerekçesiyle geçen hafta boru hatlarıyla diğer petrol tesislerine saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

/ NIJER

22.09.2008


 

İslâm karşıtlığı kabul görmedi

Almanya’da Pro Köln adında bir grup aylar öncesinden hazırlıklarını sürdürerek hafta sonu Almanya’nın Köln şehrinde “Anti İslâmlaşma” kongresi düzenlemek için çalışıyorlardı. Diğer Avrupa Birliğindeki aşırı sağcılarında katılacaklarını önceden duyuran Pro Köln grubu Cumartesi yapılan gösterilerinde yalnız kaldı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki diğer aşırı sağcılar bu gösteriye katılmayacaklarını duyurunca Pro Köln grubu Köln’de 150-200 kişilik bir grupla gösterilerini yapmak zorunda kaldı. Bunun yanı sıra aşırı sağcıların Köln’den çıkmasını isteyen ve “Anti İslâmlaşma” kongre ve gösterilerine karşı olduklarını göstermek için Köln Dom Meydanında çoğunluğunu Almanların oluşturduğu 10 binden fazla vatandaş toplanarak kararlı bir duruş sergiledi. Avrupa’da aşırı sağcılara yer verilmeyeceğini ve insanların sevgi, barış ve kardeşlik çerçevesinde kendi dinlerini rahatça yaşayabileceklerinin mesajı verildi. Diğer din temsilcilerinin ve Türkiye Cumhuriyeti Din İşleri Müşaviri Sadi Arslan’ın da hazır bulunduğu Dom Meydanı’ndaki gösterilerde 10 binden fazla Alman ve Türk vatandaşları el ele vererek huzur ve barış içinde birlikte yaşanacağını gösterdi.

Cuma günü başlayan ‘Anti İslâmlaşma’ kongre ve gösterisine karşı çoğunluğu Alman ve Türk olan birçok farklı millet ve dinden 10 binden fazla Alman ve Türk vatandaşları bu sabah erken saatte tarihî Köln Dom Kilisesi Meydanı’nda toplanırken aynı saatte Köln- Heumarkt meydanında da 200’e yakın aşırı sağcı bir araya geldi.

Köln’de Sivil Toplum Kuruluşları tarafından organize edilen Miting ve yürüyüş Dom Kilisesi Meydanı’nda başladı. Dom Meydanı’nda halka hitap eden Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Scramma, DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım ve Siyasî Parti Temsilcileri yaptıkları konuşmada farklı dinlere ait insanların birlikte yaşayabileceklerinin altını çizdi. Farklı milletten ve dinlere ait insanların hoşgörü içinde yaşamaları için farklı din ve kültürlerin kabul edilmesinin etkili olacağı belirtildi. Avrupa’da demokrasi ve hukukun işlediğini ifade eden konuşmacılar Dom meydanında toplanan 10 binlerin bunu en güzel şekilde ifade ettiğini söyledi. Köln Dom Kilisesi meydanına ellerinde pankartlarla gelen renkleri, dinleri, dilleri farklı olan her milletten vatandaş, Avrupa’da yaşayan Müslümanları yalnız bırakmadı. Açılan çeşitli pankartlarla herkesin Avrupa’da dinini rahatça yaşayabileceği ve barışa katkıda bulunmaları istendi. Avrupa’daki bir avuç İslâm karşıtı aşırı sağcı insanların Almanya’da barınamayacağını ifade eden konuşmacılar, Avrupa’daki insanların barış ve huzur içinde yaşamak istedikleri mesajlarını verdi.

MÜSLÜMAN VE HIRİSTİYANLARDAN

BARIŞ MESAJI

Dom Meydanı önündeki konuşmaların ardından gelen sahneye Türk ve Alman sanatçılar konser verdi. Dom Meydanı’ndan sonra yürüyüşe geçen topluluk Köln-Heumarkt’a doğru hareket etti. Köln-Heumart meydanında ikinci bir gösteri yapıldı. Burada Hristiyan ve Müslüman Din temsilcileri sahneye çıkarak kol kola girdiler, kardeşlik ve barış mesajları verdil. Pro Köln tarafından son aylarda aşırı sağın boy hedefi haline gelen Köln’deki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii’nin yapılması içinde büyük destek veren topluluk, Müslümanların Almanya’da rahatça ibadetlerini yapabilecekleri mesajı verildi. Görüşlerini ifade eden Köln Büyükşehir Belediyesi İkinci Başkanı Elfi Scho-Antwerpes “Bizim çok güzel bir camimiz olacak. Biz bunu istiyoruz.” ifadesini kullandı. Bir tarafta 10 binlerce topluluk barış ve huzur içinde eğlenirken diğer caddelerde Pro Köln ve Nazi grubu insanlar tarafından çembere alınarak etkisiz hale getirildi. Alman polisinin almış olduğu geniş güvenlik tedbirleri ile iki grubun karşı karşıya gelmesi engellendi. Köln Dom Meydanı’ndaki gösterilere ve yürüyüşe Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma, Köln Büyükşehir Belediyesi İkinci Başkanı Elfi Scho-Antwerpes ve diğer belediye başkanları, Ehrenfeld ilçe Belediye Başkanı Josef Wirges, DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım, çok sayıda Alman ve Türk Sivil toplum Temsilcilerinin yanı sıra Siyasî Parti temsilcileri katıldı.

/ KÖLN

22.09.2008


 

CERN’de deneyler en az 2 ay duracak

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) çalıştırılan parçacık hızlandırıcısındaki arızanın, önceden düşünülenden daha kötü zarar gördüğü ve en az iki ay işlemleri durduracağı belirtildi.

CERN sözcüsü James Gillies, uzmanların, başladıktan kısa bir süre sonra işlemleri durduran hasarı tesbit etmek için “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı”na (LHC) indiğini kaydetti. Arızalanan bölümün, mutlak sıfır noktasında iyice ısıtılması gerekeceğini, böylece tamir edilebileceğini belirten Gillies, CERN’in tamiratı yapmak için yeni parçacık hızlandırıcısını kapatmak zorunda kalacağını söyledi.

/ CENEVRE

22.09.2008


 

Robin-Hoodlar iş başında

Yunanistan’ın Selanik şehrinde “Robin Hood”lar yine bir süpermarkete girip çaldıkları gıdaları halk pazarında dağıttı.

Yunan basın-yayın organları, şehrin “Tumba” semtinde öğle saatlerinde yaklaşık 15 kişiden oluşan maskeli bir grubun, süpermarket arabalarını her türlü gıda maddesi ile doldurduktan sonra, bölge yakınında kurulan halk pazarında ücretsiz olarak dağıttıklarını duyurdu. Modern “Robin Hoodlar’ın” polis ekipleri olay yerine gelmeden bölgeden uzaklaştıkları bildirildi.

/ SELANİK

22.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır