"Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

4 milyon işsiz

TÜRKİYE'DE çalışma çağındaki nüfusun yarısı, farklı sebeplerle iş gücüne katılmazken, iş gücüne katılmayanların yüzde 47’sini ‘’ev kadınları’’ oluşturuyor. Türkiye’de 2008 Haziran dönemi itibarıyla çalışma çağında (15 yaş ve üstü) 49 milyon 946 bin kişi bulunurken, bu rakamın 25 milyon 152 bin kişisi çeşitli sebeplerle iş gücüne katılmıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, söz konusu dönem itibarıyla ‘’çalışmayan ve iş aramayan’’ 25 milyon 152 bin kişinin 11 milyon 830 bini ‘’ev işleriyle’’ meşgul, yani ev kadınları. Bu rakam, çalışma çağındaki nüfusun yüzde 23,7’sine bir başka deyişle yaklaşık dörtte birine denk geliyor. Çalışmayan nüfusun 1 milyon 654 bin kişisini de ‘’iş aramayıp ancak çalışmaya hazır olanlar’’ oluşturuyor. Bu grup içindeki 518 bin kişinin iş bulma ümidi bulunmuyor. 2008 Haziran dönemi itibarıyla, mevsimlik çalışanların sayısı 144 bin kişi olurken, öğrenci sayısı 3 milyon 526 bin, emekli sayısı 3 milyon 85 bin kişi. Türkiye’de çalışamaz halde bulunanların sayısı ise 3 milyon 70 bin kişi civarında bulunuyor. Verilere göre, çalışmayıp ve iş aramayıp, ancak çalışmaya hazır olan 1 milyon 654 bin kişinin 946 binini kadınlar oluşturuyor. Bu gruptaki erkeklerin 307 bininde, kadınların da 211 bininde ‘’iş bulma ümidi’’ yok. Söz konusu dönem itibarıyla mevsimlik çalışanların 28 bin kişisini erkek, 116 bin kişisini ise kadın nüfus, öğrencilerin de 1 milyon 904 binini erkek, 1 milyon 622 binini de kadın oluşturuyor. İş gücüne dahil olmayan emeklilerin de yine büyük çoğunluğu erkek. Toplam 3 milyon 85 bin emeklinin 2 milyon 519 bini erkek, 567 bini ise kadın. Çalışamaz halde olan nüfusta ise liderliği kadın elinde bulunduruyor. Toplam 3 milyon 70 bin kişi olan bu gruptakilerin 1 milyon 870 bini kadın, 1 milyon 200 bini de erkek.

Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumunun 2008 yılı (Mayıs-Haziran-Temmuz) Haziran dönemi iş gücü araştırmasında, işsiz sayısı 2 milyon 237 bin kişi olarak açıklanmıştı. İşsiz sayısına, iş aramayıp ancak ‘’çalışmaya hazır’’ olan 1 milyon 654 bin kişinin eklenmesi ile işsizlerin toplamı 3 milyon 891 kişiye ulaşıyor.

/ ANKARA

22.09.2008


 

Tüzmen: Türkiye sıkıntıları rahat atlatacak

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD finans piyasalarında yaşanan krizle ilgili olarak, ‘’ABD’nin borsa derinliği fazla olduğu için dalgaları da büyük oluyor. Ama okyanuslar gibi olmadığımız için Türkiye bu sıkıntıları daha rahat atlatacak’’ dedi.

Bakan Tüzmen, kriz tecrübesi olduğunu ve kriz anını nasıl fırsata çevirebileceklerine baktıklarını söyledi. Türkiye’deki menkul kıymetler borsası olsun veya türev piyasalarının derinlikleri çok fazla olmayan piyasalar olduğunu ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti: ‘’Okyanusta bir fırtına olduğu zaman çok büyük dalgalar oluşur. ABD’de yaşanan da böyle. Yani ABD’nin borsa derinliği fazla olduğu için dalgaları da büyük oluyor. Neticede çok büyük bir hacim olunca yüzde 5-7’lik borsa düşüşü çok büyük haciminin düşüşü anlamına geliyor ve dünyaya yansıyan büyük dalgalar anlamına geliyor. Ancak Türkiye, derinliği çok olmayan piyasamız olduğu için fırtına estiği zaman göllerdeki gibi büyük dalgalar yaratmıyor. Okyanuslar gibi olmadığımız için Türkiye bu sıkıntıları daha rahat atlatacak.’’ Yaşanan dönemde sermaye bulutunun bütün dünyayı dolaştığını vurgulayan Tüzmen, ‘’ABD’de istediğini elde edemezsin şu an. Bu nedenle bu para akışı başka yerlere akacak. Nereler olacak? En sağlam koy ve en güvenilir liman neresiyle oraları dolaşacak. Burada en sağlam limanlardan birisi Türkiye. Türkiye böyle istikrarlı duruşunu göstermeye devam ederse, gerçekten yabancı sermaye için iyi bir sığınak ve liman olacaktır. İstikrarlı görünümümüzü sağlamaya devam ettikçe yabancı sermaye girişi alabileceğiz ve bunu ihracata ve üretime yönlendirecek bir akılla yolumuza devam edeceğiz’’ diye konuştu. Türkiye’nin ihracat rakamının 132 milyar, ithalatın ise 200-205 milyar dolar civarında seyrettiğini ifade eden Tüzmen, 2008 yılı ticaret açığının 70 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini bildirdi. Tüzmen, söz konusu açığın finanse edilmesi halinde sıkıntının olmayacağını dile getirdi.

/ MERSİN

22.09.2008


 

Rusya ile krizin çözülmesi sanayiciyi rahatlattı

ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Rusya ile gümrüklerde yaşanan krizin çözülmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ‘’Rus gümrüğüne VİP çözüm geldi, ihracat orucu bitti’’ dedi.

Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya ile yaşanan yavaşlatılmış gümrük işlemleri sebebiyle yüzlerce kamyonun gümrükte beklediğini, üyelerinin büyük zarar gördüğünü belirterek, krizin aşılmasının herkesi rahatlattığını kaydetti. ‘’İhracat mı yapıyorduk, dayak mı yiyorduk belli değil. Kaçakçı muamelesi görmek onurumuza dokunuyordu’’ diyen Karakuş, Türkiye’nin son dönemdeki Kafkaslar politikasının, ekonomiyi ve ihracatı olumlu etkilediğini ifade etti. Rusya ile gümrüklerde yaşanan krizin çözülmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Karakuş, şunları kaydetti: ‘’38 milyar dolar ticaret hacmi beklediğimiz Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerilimin şık bir şekilde çözülmesi hepimizi rahatlattı. Neredeyse bir aydır Rusya gümrüğünde ihracat orucuna yatmıştık. Rus gümrüğüne VİP çözüm geldi, ihracat orucu bitti.’’

22.09.2008


 

Helâl gıda standardı için son viraj

TSE, ‘helâl gıda standardı’ çalışmasında son aşamaya geldi. Helâl gıda standardı mecburi standart kapsamında olmayacak isteyenler uygulayacak.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, İslâmî usullere uygun şekilde hazırlanan gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak üzere, TSE tarafından hazırlanan ‘’helâl gıda standardı’’ çalışmalarında son aşamaya gelindiğini bildirerek, ‘’söz konusu standardın iyi bir şekilde çıkarılmasını istiyoruz’’ dedi. Büyükhelvacıgil, helal gıda standardıyla ilgili önemli hassasiyetlerin bulunduğunu kaydetti. Başka ülkelerin de bu standartla ilgili hassasiyetleri bulunduğuna işaret eden Büyükhelvacıgil, bu konuda dünyada büyük bir iş hacmi bulunduğuna vurgu yaptı. Söz konusu iş hacminin ‘’akıl almaz’’ boyutlarda olduğunu belirten Büyükhelvacı, ‘’Dünya ticaretine baktığımızda çok büyük bir pay var. 50 milyar dolar seviyesinde bir pazar var’’ dedi. Bu ticaretten Türk sanayicisinin pay alabilmesi için söz konusu standardın çıkması gerektiğini söyleyen Büyükhelvacıgil, ‘’helâl gıda standardında çalışmalar son aşamaya geldi’’ dedi. Helâl gıda standardının mecburi standart kapsamında olmayacağını, isteyenlerin bu standardı uygulayacağını belirten Büyükhelvacıgil, helal gıda standardını tercih edip etmenin tüketicinin de hür iradesinde olduğunu dile getirdi.

22.09.2008


 

Toz şeker 2,5 YTL iken bayram şekeri 2 YTL

TÜKETİCİLER Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, toz şekerin kilosunun 2,5 YTL olduğu bir ülkede bayram şekerinin 2 YTL’ye satılmasını şaşırtıcı bulduğunu söyledi.

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, bayrama yönelik giyim ve gıda alış verişlerinin hafta sonu ile birlikte hız kazandığını belirtti. Şekerleme ve tatlı alış verişlerinde alınacak ürünün kalitesine bakılması gerektiğini vurgulayan Dinç, şunları kaydetti: "Merdiven altı olarak tanımladığımız kaçak üretimler bayram öncesinde tavan yapıyor. Ambalajsız olarak açıkta satılan lokum, çikolata gibi ürünleri hiç önermiyoruz. Bu ürünler geçen yıllardan kalmış bayat ve sağlıksız ya da kaçak üretilmiş olabilir. Toz şekerin kilosunun 2,5 YTL olduğu bir ülkede bayram şekerinin 2 YTL’ye satılmasını aklım almıyor. Bir çok gıda üreticisi, maliyeti düşürmek adına şeker yerine tatlandırıcı olarak tehlikeli bir kimyasal olan aspartam kullanılıyor. Margarin, soya ve nişasta karışımlarından elde edilen mat kahverengi maddeleri 5-6 YTL’ye çikolata adı altında satıyorlar.’’ Mustafa Dinç, bayram alış verişlerinde israftan kaçınılması gerektiğini ve bayram kültürümüze tamamen ters olan ‘’bayram kredisi’’ uygulamalarına aldanılmamasını önerdi.

/ KONYA

22.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır