"Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Said Nursî’nin olağanüstü etkisini incelemeliyiz

Yazar Oral Çalışlar: “Said Nursî’nin toplumun büyük bir kısmı üzerinde bu olağanüstü etkisinin nereden kaynaklandığını incelememiz lâzım. Bunu daha genişletirsek insanların dinle olan, dinin toplumla olan ilişkisini yeni gözle anlamamız lâzım. Özellikle bizim gibi laiklerin toplumun dinle kurduğu ilişkinin derinliğini yeniden gözlemlememiz gerekiyor.”

DEVAMI RÖPORTAJ SAYFASINDA

Hasan Hüseyin KEMAL

22.09.2008


 

BÜYÜME DÜŞTÜ, ENFLASYON ARTTI

Türkiye'de büyümenin düştüğünü, enflasyonun arttığını, emek yoğun sektörlerin dar boğaza girdiğini belirten Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Kurtul, “Krizin dalga dalga geldiği apaçık belliyken atılması gereken adımlar atılmadı, hâlâ da atılmıyor” diyerek, dikkatlerin ekonomide yoğunlaşması ve üretici için şartların böyle devam etmemesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Kurtul, büyümenin düştüğünü, enflasyonun arttığını, emek yoğun sektörlerin dar boğaza girdiğini belirterek, ‘’Hatta krizin dalga dalga geldiği apaçık belliyken atılması gereken adımlar atılmadı, hala da atılmıyor. Siyasi çekişmelerden bir an önce vazgeçip ekonomiye yoğunlaşmalı” dedi.

Kurtul, Amerika’da meydana gelen ekonomik krizin 1929’dan sonra dünyadaki en büyük ekonomik buhran kabul edildiğini, bunun Türkiye’ye etkisinin olabileceğini ve krizin etkisi üzerine odaklanmak gerektiğini söyledi. Kurtul, şunları kaydetti: ’’(ABD ekonomisi öksürürse, diğer ülke ekonomileri grip olur, yatağa düşer) tanımı doğruysa, ne yazık ki bu sefer ABD ekonomisi zatürre olup yatağa düşmüş durumda. Ekonomik türbülans şimdiden Avustralya’dan Tayvan’a kadar birçok ülke borsasını tepetaklak etti bile. Bu krizin ciddî yansımalarını da zamanla Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrasya bölgesinde görüleceği ekonomi uzmanlarının uzlaştığı bir başka gerçek. Aynı domino etkisi gibi bir yerden başlıyor, sırayla tüm taşlar yerinden oynuyor.’’

Türkiye’de ekonomi gündeminde çok uzaklaşıldığını ifade eden Kurtul, büyümenin düştüğüne, enflasyonun arttığına, emek yoğun sektörlerin dar boğaza girdiğine işaret etti. Kurtul, ‘’Hatta krizin dalga dalga geldiği apaçık belliyken atılması gereken adımlar atılmadı, hâlâ da atılmıyor. Siyasî çekişmelerden bir an önce vazgeçip ekonomiye yoğunlaşmalı’’ görüşlerini dile getirdi. Geçici teşvik politikalarının uygulanmasının fayda sağlamayacağını belirten Kurtul, hükümetin vergilerin yanı sıra SSK prim oranlarını indirmesi, vergi ve SSK borçlarını ertelemesi, istihdamı teşvik etmesi gerektiğini vurguladı. Kurtul, ‘’Kriz etkisini azaltmak için hükümetin, kilit sektörlerde seçici bir teşvik ve destek politikası uygulamasına geçmesinde fayda görüyorum’’ diye konuştu.

‘’ÜRETMEYEN TÜRKİYE’Yİ ZOR

GÜNLER BEKLİYOR’’

Kurtul, üretici için şartların böyle devam etmemesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Yabancı para akışıyla beslenen, sıcak paraya dayalı ve yüksek faiz-düşük kur ile şimdilik ayakta kalmaya çalışan makro ekonomik politikalar ve kırılgan ülke ekonomisini, üretim ve reel sektör ayakta kalamadığı müddetçe daha zor günler bekliyor.’’ Kurtul, ‘’Bu süreç daha uzun bir süre devam edecek gibi gözüküyor. Krizler fırsattır derler, umarım ülkemizde de öyle olur. Asıl meselelerimize yoğunlaşarak ve gerekli reformlar yapılarak kırılgan yapı daha dayanıklı bir hale dönüşebilir’’ dedi.

/ KAHRAMANMARAŞ

22.09.2008


 

Çiftçide yağmur sevinci

Yeni ekim dönemi için yağışları bekleyen Konyalı çiftçi, kurak geçen yaz dönemi sonrası düşen ilk yağışla umutlandı.

Konya'nın merkez Karatay İlçesi Ziraat Odası Başkanı Lütfi Topbaş, yaptığı açıklamada, yaz boyunca Konya Ovasına tek bir damla yağış düşmediğini, çiftçilerin özellikle pancarı kuyularla sulamaya çalıştığını söyledi. Tahıl ambarı Konya'da, yazın kurak geçmesi nedeniyle çiftçilerin yeni hububat ekimi konusunda isteksiz davrandıklarını vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti: ''3 gündür bölgede hava kapalıydı. Bugün (dün) sabah saatlerinde beklenen yağış başladı. Çiftçilerimizin çoğu, 'toprakta ekim için yeteri kadar nem olmaz' endişesiyle tohumluk bile almamıştı. Ancak bu yağış çiftçiyi hububat tarlalarını ekme konusunda harekete geçirecek. Sabah başlayan yağışın devamı gelir, istenen oranda yağış düşerse çiftçilerimiz bayram sonunda toprağına tohumu atmaya başlayacaktır.'' Topbaş, kurak yaz dönemi sonunda gelen bu ilk yağışla birlikte tohum satışının da artmaya başlayacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

/ KONYA

22.09.2008


 

Beklenen yağmur dalgası geldi

TÜRKİYE arka arkaya gelen yağışlı sistemlerin etkisine girmeye başladı, Yunanistan üzerinden gelen yeni yağışlı hava batı bölgelerine yağmur bıraktı. Yağışlı havanın bu sefer iç kesimlerde de etkili olması bekleniyor.

Yağışın ardından sıcaklıklar yaklaşık 2 ila 4 derece birden azalacak. Önümüzdeki hafta da yağışlar sürecek.

Kıyı Ege ve Marmara’nın batısında etkili olan sağanak yağmur, Ege ve Marmara geneline yayılacak. İstanbul’da etkili olan yağışlar önümüzdeki hafta da etkili olacak.

Uzun bir aradan sonra Akdeniz Bölgesi de sağanak yağmurun etkisine girecek. Özellikle Antalya, Isparta ve Burdur arasında yağmurun gökgürültüsü ile birlikte şiddetli yağması bekleni-yor. Bölgede yaşayanlar sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olması istendi. Batı Karadeniz’de devam eden sağanak yağışlar, bölge geneline yayılacak. Yağışların yarın bölge genelinde, Çarşamba günü Doğu Karadeniz kesiminde etkili olmaya devam etmesi bekleniyor. Bu sebeple önümüzdeki 3 gün boyunca su baskını, sel, toprak kayması ve heyelan tehlikesinin süreceği tahmin ediliyor.

22.09.2008


 

İstanbul’da ev ve işyerlerini su bastı

İSTANBUL'DA dün sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sebebiyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

Alınan bilgiye göre, yağış sebebiyle Tuzla Postane, Yayla ve Güzelyalı mahallelerinde 13 ev ve iş yerinden su baskını ihbarı geldi. Su baskınları, itfaiye ekiplerince tahliye edildi.

Maltepe’de Küçükyalı Çınar Mahallesi’nden itfaiyeye 2 su baskını ihbarı yapıldı. İtfaiye ekiplerinin kontrol ettiği ihbarların, müdahaleyi gerektirecek boyutta olmadığı anlaşıldı. Bu arada, Kartal Kordonboyu Mahallesi’nde bir iş yerinden de su baskını ihbarı geldi. Özellikle iş yerinin bahçesinde yoğunlaşan su, itfaiye ekiplerince boşaltıldı. Yağışlar sebebiyle Gaziosmanpaşa ve Bağcılar’da da çok sayıda ev ve işyeri su altında kaldı. Yollarda oluşan su birikintileri de sürücülere zor anlar yaşattı.

22.09.2008


 

Kazaların baş sebebi alkol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi’nin Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini de içeren 53 ülkenin sağlık sorunlarıyla ilgili hazırladığı rapora göre Türkiye, alkol tüketimi açısından sondan üçüncü olmasına karşın, alkolle ilişkili trafik kazaları bakımından birinci sırada yer alıyor.

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi’nin yayınladığı ‘’2008 Avrupa’da Sağlık Atlası’’ raporunda, Avrupa ile DSÖ Avrupa Bölge Ofisi’nin çalışma alanına giren Kafkasya ve Orta Asya’daki toplam 53 ülkenin sağlıkla ilgili bilgilerinin değerlendirildiğini söyledi. Raporda, Türkiye hakkında ilk dikkati çeken durumun sağlıkla ilgili verilerin eksikliği olduğunu ifade eden Zengin, ‘’Örneğin ölüm nedenleri, hastalıklar, obezite ile ilgili verilerimiz raporda görülmüyor. Veri eksikliği nedeniyle bu alanlarda diğer ülkelerle karşılaştırma yapamadığımız gibi ülkemizin sağlık alanında planlama yapması, dolayısıyla etkili bir sağlık sistemi kurması da oldukça zorlaşıyor’’ dedi. Zengin, raporda, Türkiye’nin alkol tüketimi bakımından son sıralarda olmasına rağmen alkolle ilişkili trafik kazalarında birinci sırada olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Bu üzücü durum ülkemizde alkolün kontrolsüz bir biçimde alındığının ve alkol etkisindeyken direksiyona geçildiğinin önemli bir göstergesidir. Alkollü olarak araç kullanma cezaların arttırılması ve denetimlerin sıklaştırılmasıyla önceki yıllara oranla önemli ölçüde azaldı. Buna karşın DSÖ’nün raporu, bu konuda oldukça gerilerde olduğumuzu gözler önüne seriyor. Denetimlerin daha da arttırılması gerekir.’’

SİGARA TÜKETİMİNDE DE ÖNLERDEYİZ

Sigara içenler bakımından da Türkiye’nin Ukrayna, Rusya, Arnavutluk, Ermenistan gibi ülkeleri takiben 9. sırada olduğunu dile getiren Zengin, ‘’Ölümlü iş kazalarında 8, bebek ölümlerinde 8, doktor sayısı bakımından sondan 3, diş hekimi sayısı açısından sondan 11’inci sırada, hemşire sayısı açısından ise en sonda yer alıyoruz. Bunlar ülkemiz için iç açıcı rakamlar değil’’ diye konuştu. Zengin, yatak sayısı bakımından da Türkiye’nin 52. sırada olduğunu, sıralamada Türkiye’yi Andora’nın takip ettiğini bildirdi.

/ KONYA

22.09.2008


 

Bolu Tüneli çıkışında kaza: 4 ölü, 25 yaralı

TEM Otoyolu Bolu Dağı Tüneli viyadüğünde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 4 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Kazaya karışan kamyonun şoförü ile otomobildeki anne ve oğlu vefat etti.

Edinilen bilgiye göre kaza 21:50 sularında TEM Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli Ankara-İstanbul yönü 2. viyadüğünde meydana geldi. Yağış sebebiyle sürücüsünün direksiyon hâkimiyetinin kaybettiği 34 EV 8949 plâkalı kamyon bariyerlere çarptı. Arkadan gelmekte olan 2 otomobil kamyona, başka bir kamyon ise 2 otomobile çarptı. Kazanın ardından araçlar birbirine çarpmaya başladı. 25 aracın karıştığı kazada, 4 kişi öldü, 24 kişide yaralandı. Olay yerine gelen Bolu ve Düzce’den itfaiye ekipleri ile 112 Acil ekipleri yaralılara müdahale etti. 25 aracının birbirine girdiği kaza sonucu İstanbul istikameti uzun bir süre ulaşıma kapandı. Kazada yaralananlar ambulanslarla Bolu ve Düzce’deki devlet hastanelerine kaldırıldı. Kazaya karışan kamyon şoförü ile otomobildeki anne ve oğlunun vefat ettiği öğrenildi.

/ BOLU

22.09.2008


 

Yoksulun tercihi balık

BALIK sezonunun açılması ile birlikte değişik balık çeşitleri tezgâhları süslüyor. Kilosu cinsine göre 2-15 YTL arasında değişen balık, kilosu 15 YTL’den satılan kırmızı ete rakip olarak görülüyor.

Özellikle bu sene balık sezonunun açılmasının Ramazan ayına denk gelmesi, sofralarını zenginleştirmek isteyen dar gelirli vatandaşlar için alternatif bir gıda maddesi oluyor. Balıkçı tezgâhlarında değişik fiyatlardan satışa sunulan balıklar, her kesime hitap ediyor. Meselâ, kilosu 2,5 YTL’ye satılan Sardalya’ya alt gelir grubu, kilosu 6 YTL’ye satılan alabalığı orta gelirliler, kilosu 15 YTL’ye satılan Mercan balığını ekonomik durumu daha iyi olanlar tercih ediyor. Gaziantepli 20 yıllık balıkçı Yasin Doğan, yaptığı açıklamada, her kesime hitap ettiklerini, Ramazan ayında balığın sofraların vazgeçilmezleri arasında yer aldığını söyledi. Havaların sıcak olması sebebiyle bir önceki yıla göre balık satışları daha az olmasına karşın yine de müşterilerin ilgisinin olduğunu ifade eden Doğan, ‘’Beslenmemizde çok önemli bir yere sahip olan kırmızı et, çok pahalı. Balık, kırmızı ete göre ucuz olduğu için özelikle dar gelirliler tarafından tercih ediliyor. Bu ilginin, havaların soğuması ile birlikte daha da artmasını bekliyoruz’’ diye konuştu.

/ GAZİANTEP

22.09.2008


 

Uyuşturucu ile mücadelede yol haritası hazır

TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonunun Türkiye’nin uyuşturucu haritasının hazırlanmasında sona yaklaştığı, Ekim ayının ikinci haftasında Meclis Başkanı Köksal Toptan’a sunulacak raporda, koordinasyona önem verilmesinin vurgulanacağı bildirildi.

Komisyon Başkanı AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, madde bağımlılığının her boyutunu dikkatle incelediklerini, bütün teknik ayrıntıları gözden geçirdiklerini söyledi. Konuya muhatap bütün çevreleri dinlediklerini anlatan Ünüvar, 20’nin üzerinde toplantı yaparak, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’dan uyuşturucu bağımlılarına, onların ailesinden RTÜK başkanına, gazetecilerden Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerine kadar konuya taraf herkesle görüştüklerini belirtti. Ünüvar, raporun hazırlanması aşamasında da uzmanlardan destek aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’22 Ekime kadar süremiz var. Ancak, biz Ekim ayının ikinci haftası raporu Meclis Başkanı Köksal Toptan’a sunacağız. Raporda, uyuşturucu probleminin bugünkü mevcut durumu, uyuşturucu ile mücadele noktasında sıkıntı çekilen noktalar, bunların çözüm önerileri, kurumlar arası koordinasyon ve toplumda farkındalığı artırma yönünden yapılması gerekenlere yer vereceğiz. Toplumun bu anlamda bilinçlenmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Komisyonun ortaya koyacağı harita çok önemli. Bu, Türkiye’de uyuşturucuyla mücadele konusunda bir yol haritası özelliği taşıyacak.’’

Ünüvar, komisyon çalışmaları sırasında hem uzmanlardan hem de uyuşturucu bağımlılarıyla yaptıkları görüşmelerden şaşırtıcı sonuçlar elde ettiklerini vurguladı.

22.09.2008


 

Doğuya enerji santrali gün sayıyor

TÜRKİYE'NİN enerji ihtiyacının yer altı kaynaklarından karşılanması amacıyla programa alınan termik santral projeleri arasında yer alan Bingöl-Karlıova termik santralının ihalesi önümüzdeki ay yapılacak.

Saha ve işletme hukuku Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) uhdesinde bulunan Bingöl-Karlıova kömür sahasının “termik santral kurma şartıyla” rödovans sistemiyle işletilmesine yönelik açılan uluslararası ihale, 7 Ekim 2008 tarihinde yeterli görülen firmalardan teklif almak sureti ile gerçekleştirilecek. Tüm üniteleriyle işletmeye alındığında Doğu Anadolu bölgesinin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılaması düşünülen Bingöl-Karlıova santralından yılda yaklaşık 650 milyon kilovat saat (kWh) enerji üretimi elde edilmesi planlanıyor. Santralın kurulacağı bölgede yapılan etütlere göre, 25 milyon ton işletilebilir kömür rezervi bulunuyor.

/ ANKARA

22.09.2008


 

PKK, Tunceli’de iki fırıncıyı kaçırdı

TUNCELİ'NİN Nazimiye ilçesinde jandarma karakoluna ekmek taşıyan iki kişi, terör örgütü PKK tarafından kaçırıldı.

Tunceli’nin Nazimiye ilçesine bağlı Dereova ve Sarıyayla jandarma karakollarına ekmek taşıyan fırıncılardan Burhan Aslan ve ismi öğrenilemeyen bir kişi, karakol dönüşü bir grup PKK’lı tarafından durdurularak ormanlık alana götürüldü. Karakollara ekmek taşıdıkları için kaçırıldıkları düşünülen iki fırıncının bulunması için bölgede operasyon başlatıldı. Öte yandan terör örgütü PKK tarafından kum ocağı şantiyesinden 5 gün önce kaçırılan işadamı ve AKP Yönetim Kurulu Üyesi Ali Aşkın’dan ise şu ana kadar haber alınamadı.

/ TUNCELİ

22.09.2008


 

Yüksekova’da 1 terörist yakalandı

HAKKÂRİ'NİN Yüksekova ilçesinde yol kontrolü yapan güvenlik güçleri bir teröristi yakaladı.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden verilen bilgiye göre, 20 Eylül günü saat 17:00 sıralarında yol kontrolü yapan güvenlik güçleri, terör örgütü mensubu bir şahısı yakaladı. Yakalanan terörist ifadesi alındıktan sona adli makamlara sevk edilecek.

/ HAKKARİ

22.09.2008


 

5 askerî personel cezaevinde

ERGENEKON oruşturması çerçevesinde Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarılan biri askeri öğrenci 4 teğmen tutuklanarak cezaevine kondu.

Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan 6 askeri personelden biri ilk sorgulamada serbest bırakılırken tutuklama talebiyle hakim karşısına çıkarılan biri 4. sınıf askeri öğrenci 4 teğmen için tutuklama kararı çıktı. 5 askeri personel karar sonrası Hasdal Askeri Cezaevi’ne gönderildiler.

/ İSTANBUL

22.09.2008


 

ALES için başvurular bugün başlıyor

AKADEMİK Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES) Sonbahar Dönemi başvuruları bugün başlıyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) yapılan açıklamaya göre, başvurmak isteyen adaylar, bugünden itibaren “www.osym.gov.tr” internet adresinden kılavuz ve aday bilgi formuna ulaşabilecek. Ayrıca kılavuz dağıtımı yapılmayacak. Başvurular 15 Ekim 2008’de sona erecek. Adaylar, başvuru işleminden önce 40 YTL sınav ücretini bankaya yatıracak. Elektronik ortamda yapılacak başvurular, 2007-2008 ALES’e giren adaylarca internet aracılığıyla, bu sınava başvurmamış adaylarca ise başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilecek. Başvuruda 3 YTL hizmet ücreti ödenecek. 2008-Sonbahar Dönemi ALES, 16 Kasımda 40 il ile Lefkoşa ve Bişkek’te yapılacak.

/ ANKARA

22.09.2008


 

Dinî bayramlar insanları buluşturuyor

SELÇUK Üniversitesi (SÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, tatillerin insanın kendini yenilemesi ve insan olduğunu hatırlaması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Aktay, 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline yapılan eleştirilerin yersiz olduğunu, tatilin 9 gün olmasının, nadiren ve tamamen teknik bir durumdan kaynaklandığını bildirdi. Çalışma hayatında bireyselleşerek büyük ölçüde birbirlerinden kopan, aralarına çalışma hayatları dolayısıyla sınırlar koyan insanların özellikle dinî bayramlar vasıtasıyla yeniden sosyal bir birey olduğunu ve resmî sınırları aşarak tekrar buluştuklarını kaydeden Prof. Dr. Aktay, şöyle devam etti: ‘’Bayramlar vasıtasıyla insanlar yeniden bir araya geliyorlar. Birlikte yaşamanın, paylaşmanın anlamını ve önemini kavrıyorlar. İş yaşamında bireyselleşen ve yalnızlaşan insan, bayramlar sayesinde yalnız olmadığının farkına varıyor. Modern dünyanın ürettiği atomizasyon ve yabancılaşma sorununun aşılmasında önemli bir yere sahip olan bayramlar, böylece insana sosyal bir varlık olduğunu da yeniden hatırlatıyor.”

22.09.2008


 

Kuru yemişçiye kızıp bomba yapmayı öğrenmişler

NİĞDE'NİN Bor ilçesinde, internetten yapımını öğrendikleri ses bombalarını kızgın oldukları kuru yemişçinin iş yerinde patlatan 3 kişi, suçlarını itiraf ederek teslim oldu.

Geçen ay İstasyon Caddesi’nde Tevfik G’nin işlettiği kuru yemiş dükkânında gece 3 adet parça tesirli boru tipi ses bombası patlatılmış ve iş yerinde maddî hasar meydana gelmişti. Olayla ilgili soruşturma sürerken, K.E. (20), M.E. (18) ve M.B. (18) kuru yemişçi dükkânına kendilerinin bomba attığını itiraf ederek güvenlik güçlerine teslim oldu. Şüpheliler, sorgulamalarında yaklaşık 10 ay önce kuru yemiş dükkânına sigara almak için girdiklerini, bu sırada bir miktar kuru yemiş yedikleri için dükkân sahibi Tevfik G’nin kendilerine hakaret ettiğini öne sürdüler. Bunun üzerine tartıştıkları kuru yemişçi Tevfik G’ye kızgın olduklarını ve iş yeri sahibine zarar verebilmek için internetten bomba yapımını araştırdıklarını ifade eden şüpheliler, 3 adet parça tesirli boru tipi ses bombası yaparak Tevfik G’nin dükkânında patlattıklarını kaydettiler. Vicdan azabı çekerek teslim olmaya karar verdiklerini belirten K.E, M.E ve M.B mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

/ BOR

22.09.2008


 

Uzay teleskobundan rekor uzaklıkta tesbit

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yörüngedeki Swift teleskobu, 12,8 milyar ışık yılı uzaktaki gama ışını patlamasını tesbit etti.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuşları Merkezi’nde yapılan gözlem sonucu, bilim adamları, yoğun ve parlak ancak kısa süreli, aynı zamanda çok yüksek enerjili radyasyon yayan patlamanın, kâinatın en şiddetli olaylarından birisi olduğunu belirterek, bunun büyük ihtimalle dev bir yıldızın patlamasından kaynaklandığını kaydetti.

/ ANKARA

22.09.2008


 

Uzmanlar, göktaşından numune alıp inceleyecek

Avrupalı bilim adamları ve mühendisler, bir gök taşından (asteroid) Dünya’ya parça ve numune getirecek bir uzay aracı projesi üzerinde çalışıyor.

Marco Polo adı verilen proje çerçevesinde imal edilecek ve Güneş Sistemi’nin gelişimi hakkında önemli bilgi sağlayacak şekilde tasarlanacak uzay aracının 2017’den sonra fırlatılması öngörülüyor. Britanya’nın Astrium ve Almanya’nın OHB uydu firmalarının ortaklaşa çalıştığı projede, Dünya’ya yakın ve 1 km’den daha geniş olmayacak küçük bir gök taşına gönderilecek aracın, bu gök cisminde sondaj ve tahlil yapması planlanıyor. Bilim adamları, gök taşlarının, Güneş Sistemi’nin 4,6 milyar yıl önce oluşurken geride parçacıklar olmalarından ötürü, bu süreç ve Dünya gibi gezegenlerin oluşulu hakkında önemli bilgiler sakladıklarını düşünüyor. Kuyruklu yıldıza inmek üzere 4 yıl önce uzaya gönderilen Avrupa’nın uzay çalışmalarının amiral gemisi Rosetta uzay aracı daha önce seyri için gerekli hızlanmayı kazanmak amacıyla iki kez Dünya’nın ve bir kez de Mars’ın yanından geçmiş, bu gök cisimlerini tramplen gibi kullanmıştı. AB yapımı uzay aracının Kasım 2009’da üçüncü kez Dünya yakınından geçmesi planlıyor.

/ ANKARA

22.09.2008


 

Yeni Sesli Türkçe Sözlük internette

Türk Dil Kurumunun (TDK) yeni sanal sözlüğünde, hem kelimelerin nasıl söylendiğini duymak mümkün olacak hem de yalnızca ilk harfleri kodlanarak sözcüğün doğru yazılımına ulaşılabilecek.

Alınan bilgiye göre, TDK’nin sanal ortamdaki ‘’Genel Türkçe Sözlük’’ü, ‘’Sesli Türkçe Sözlük’’ adıyla yeni ve daha kapsamlı hale getirildi. Türkçenin doğru seslendirilmesi ve yazılması için geliştirilen sözlük, kapsamlı kullanım imkânı sunuyor. Buna göre, 117 bin 80 söz varlığının tamamının seslendirildiği sanal sözlükte, aranan kelimenin nasıl doğru telâffuz edildiği ve vurgulamanın nerede yapılacağı bilgisayardan rahatça dinlenebilecek. Sözlüğün, öğrenciler ve dilini doğru kullanmak isteyen bütün vatandaşların yanı sıra yurt dışındaki Türk aileler ve Türkçe öğrenen yabancılar için en önemli başvuru kaynağı olması bekleniyor. Yeni sanal sözlüğün ikinci önemli özelliği, aynı zamanda bir yazım kılavuzu olması. Sesli sözlük, 26 Eylüldeki 76. Dil Bayramı’nda hizmete girecek.

/ ANKARA

22.09.2008


 

Yorgunluğunuzu ihmâl etmeyin

Halk arasında çoğu kez ‘yorgunluk nasıl olsa geçer’ anlayışının yanlışlığına dikkat çeken uzmanlar, yorgunluğun vücudu strese bağlı hastalıklara karşı korumakla birlikte diyabet, depresyon, kalp rahatsızlığı gibi hastalıklara sebep olduğunu söylüyor.

Yorgunluğu; ‘herhangi bir işi tamamlayacak güce sahip olmadığını hissetmek, gönüllü olarak bir işe başlamaya karşı isteksizlik hali, motivasyon ve enerji kaybı olarak’ tanımlayan uzmanlar, yorgunluğun, aşırı fiziksel ve psişik stresten vücudu koruduğunu ve bu şekilde stresin yol açabileceği hastalıkların gelişimini önlediğini söylüyor. Uzmanlar, kronik yorgunluk hâlinin düşünme ve üretme kapasitesini önemli ölçüde etkilediğine de dikkat çekiyor. Uzm. Dr. Mehmet Ali Çelebi, yorgun kişinin dikkatini toplayamadığını, bu sebeple sıkıntılı, endişeli, kaygılı ve öfkeli olduğunu kaydetti. Dr. Çelebi, şöyle devam etti: “Pek çok hastalığın ilk belirtisi yorgunluktur. Bu sebeple aniden ortaya çıkan yorgunluğa dikkat etmek gerekir. Şeker hastalığının yol açtığı yorgunluğun altında diyabet yatabilir.” Dr. Çelebi, ayrıca yorgunluğun kalp hastalığının işareti de olabileceğine işaret etti.

/ BURSA

22.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır