"Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Erdoğan: Krizi asgarî etkiyle aşarız

DÜNYA genelinde kredi krizi sürerken Başbakan Tayyip Erdoğan’dan ‘krizi asgari etkiyle aşarız’ mesajı geldi.

Ekonomik gelişmeleri bir basın toplantısıyla değerlendiren Erdoğan, Türkiye ekonomisinin tarihinde hiç görülmediği kadar sağlam bir yapıya kavuştuğunu belirterek, “Bugün devasa küresel krizlerle baş edebilecek bir yapıya kavuştuk. Türkiye dışsal şoklar karşısında dayanıklılığını ispat etti. Türkiye bu krizi, bu dalgalanmayı da asgari etkiyle aşacaktır. Bu süreç Türkiye için fırsata dönüştürülebilecek bir süreç de olabilecektir” dedi. ürkiye’nin bu dalgalanmanın tamamen dışında kalamayacağını belirten Erdoğan, büyüme hızındaki yavaşlamanın benzer ülkelere göre sınırlı kaldığını kaydetti. Erdoğan, Ortadoğu, Afrika ve diğer bölgelerin ihracattaki payının arttığını, bu nedenle küresel büyümedeki yavaşlamanın ihracattaki etkisinin sınırlı kalmasının beklendiğini ifade etti.

MALİ DİSİPLİN EN ÖNEMLİ DİRENÇ KAYNAĞI

Mali disiplinin dışsal şoklara karşı en önemli direnç kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi: “Mali disiplin konusundaki kararlı ve titiz uygulamamalar devam edecektir. Kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye yönelik kapsamlı stratejiyi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. Vergi yükünün azaltılmasına ve yükün daha adil paylaşılmasına imkan verecektir. Kamu borcunun GSYH’ye oranı bakımından birçok AB ülkesinden daha iyi durumdayız. Kamu borcunun GSYH’ye oranı AB üyesi ülkelerde ortalama yüzde 60 iken bizde 2007 sonunda yüzde 39 düzeyine kadar çekildi.” Arz yönlü fiyat baskılarının kalkmasıyla birlikte enflasyonun düşeceğini kaydeden Erdoğan, yabancı sermaye girişinin de yıl sonunda 15 milyar dolar civarında olmasını beklediklerini kaydetti. Bankaların ve piyasaların likidite durumunun yakından izlendiğini belirten Erdoğan, sektörün aktif kalitesinin sağlamlığını koruduğunu kaydetti.

FAİZLER BİRAZ DAHA DÜŞÜRÜLEBİLİR

Faizlerin düzeyine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Erdoğan şöyle konuştu: “Bizim Merkez Bankası’na müdahalemiz söz konusu değil. Faizlerin biraz daha düşürülebileceğine inanıyorum. Bunu özellikle açık sözlülüğüm sebebiyle söylüyorum. Sabit kurdan değil, dalgalı kurdan yanayız. Sabit kur uygulaması olsaydı geçmişteki krizleri yaşardık.” Erdoğan, öncelikle Halkbank olmak üzere özelleştirmelerde piyasalardaki atmosferi koklayacaklarını ve ona göre hareket edeceklerini ifade etti. Yeni bir vergi getirmeyi düşünmediklerini söyleyen Başbakan, kayıtdışının ortadan kaldırılmasıyla vergi oranlarını düşüreceklerini belirtti.

23.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  KARA TREN 152 YAŞINDA

  Erdoğan: Krizi asgarî etkiyle aşarız

  Yasak etkisini gösterdi, sigara içen azaldı

  Meşrubat satışında Ramazan bereketi

  Memur-Sen: TÜİK açlık sınırı araştırmasından vazgeçmeli

  Bankalar tüketiciyi kandırıyor

  Huzur Mağazaları sezonu indirimli açtı

  Borsada 3 gün bayram tatili

  ABD’de yatırım bankacılığı tarih oldu

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır