"Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Müziğin mistik tonu Konya’da

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya 5. Mistik Müzik Festivali’nin Mevlana Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Mistik Müzik Festivali’nin bu yıl Aralık yerine Mevlana’nın doğum günü faaliyetleri kapsamında Eylül ayında düzenlendiğini, gelecek yıllarda bu etkinliğin daha geniş kapsamlı yapılacağını söyledi.

‘’Farklı ülkeden gelen müzik gruplarını dinlemek için buradayız’’ diyen Çıpan, dâvetlerini kabul ederek Konya’ya gelen topluluklara ve sanat yönetmenlerine teşekkür etti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Mistik Müzik Festivali’nin bu yıl daha anlamlı zaman diliminde düzenlendiğini, çünkü Aralık ayındaki Şeb-i Arus faaliyetlerinin yoğunluğunda bu programa gerekli ilginin gösterilemediğini belirtti.

Yılın her döneminde izlenebilecek programlar tertip edilmesi gerektiğini ifade eden Akyürek, ‘’Mistik Müzik Festivali’nin geçen yıldan farklı olarak Aralık ayı yerine Eylülde düzenlenmesini, Mevlânâ faaliyetlerinin yılın geneline yayılması için bir adım olarak görüyoruz. Her geçen yıl daha fazla misafiri Konya’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Artık Konya dünyaya tam olarak açıldı, artık dünya ile buluşuyor. Bu buluşmaların artarak, kalıcı dostluklara, sevgiye, barışa vesile olmasını diliyorum’’ diye konuştu.

Konuşmalarından ardından Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi Mesut Halili, Mesnevî’nin Farsça yazılmış ilk 18 beyitini okudu. Büyükelçi’nin sunumu katılımcılardan yoğun alkış aldı.

Açılış konuşmalarının ardından neyzen Sadreddin Özçimi’nin sanat yönetmenliğini yaptığı Dinle Ney’den Topluluğu sahne aldı. Dinle Ney’den Topluluğu’nda görev alan, İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, Bursa, İzmir ve İstanbul Türk Müziği Korosu ile Yıldız Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesinden toplam 18 sanatçı, Türk Tasavvuf Musikisi’nden örnekler sundu.

5. Konya Mistik Müzik Festivali’nin açılış törenine, Konya Valisi Osman Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

24.09.2008


 

Garda bir sergi

TÜRKİYE Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün (TCDD) kuruluşunun 152’nci, Hicaz Demiryolu’nun 100. yılı dolayısıyla hazırlanan ‘’Hicaz Demiryolu sergisi’’ Ankara Garı’nda açıldı.

Sergiyi hazırlayan fotoğraf sanatçısı Abdüsselam Ferşatoğlu, Hicaz Demiryolu’na ve serginin hazırlanış sürecine ilişkin bilgi verdi. Hicaz Demiryolu’nun Osmanlı İmparatorluğunun Ortadoğu’daki hakimiyetini 20 yıl artırdığını ifade eden Ferşatoğlu, hattın yeniden hayata geçirilmesinin bölge barışına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. TCDD Basın Müşaviri Mehmet Özülker ise bu yıldan itibaren ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında Eylülün son haftasının ‘’Demiryolu Haftası’’ olarak kutlanacağını söyledi. Hicaz Demiryolu’na ilişkin bilgi veren Özülker, hattın geçtiği topraklara sadece demiryolu değil, bereket, huzur ve barış da getirdiğini kaydetti.

Ferşatoğlu, konuşmaların ardından serginin açılışını yaptı. Sergi, hafta sonuna kadar gezilebilecek.

24.09.2008


 

Kıbrıs’ın mirası Londra’da sergilenecek

KIBRIS Türk tarihi ve kültürüne ait yüzyıllardır saklı kalan pek çok belgenin yer aldığı ‘’400 Yılın Mirası’’ sergisi, Londra’da açılacak.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk tarihine ilişkin belgelerin içerisinden seçilen 50 parça eserin yer aldığı sergi, 14 Ekim 2008 arasında Londra Foreign Press Association’da gezilebilecek. Sergide, ‘’sosyal yaşam’’, ‘’genel hukuk’’, ‘’hukukta kadının yeri ve hakları’’ ve ‘’ticaret’’ gibi önemli konular, şer’i kayıtlar, ferman ve beratlar ile diğer görsel malzemelerle anlatılıyor. Kıbrıs Vakıflar İdaresi adına 2yaka İletişim Araştırma Danışmanlık Şirketi ve İMSG tarafından koordine edilen serginin proje yönetimini Sinan Dirlik ve Ece Şeki, görsel tasarımları Levent Akış ve Yardaş Serdar Gökcan üstleniyor.

24.09.2008


 

Osmanlıca meraklıları için bir yeni fırsat

TARİH Vakfı, Osmanlıca meraklılarına yeni bir fırsat sunuyor. Tarih Vakfı’nın bir standart haline gelen Osmanlıca kursları 20 Ekim’de başlıyor.

48 saat (12 hafta) sürecek başlangıç kursları, her hafta Pazartesi ve Çarşamba günleri YTÜ Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Fatmagül Demirel, Salı ve Perşembe günleri ise İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Muharrem Kesik tarafından verilecek. Kurslar, 17 Ocak’ta sona erecek.

24.09.2008


 

Haydi camiye

2 EYLÜL 2008’de Eyüp/Feshane’de kalabalık bir iftar düzenleyerek “Haydi Camiye” kampanyasını başlatan Namaz Gönüllüleri Platformu, yeni hamlelerle kampanyaya devam ediyor.

Namaz Gönülüleri, Pazar günü, gerek Diyanet Kitap Fuarı ve gerekse Ramazan faaliyetleri sebebiyle Sultanahmet Camii’nin avlusuna akın eden binlerce insana “Haydi Camiye” broşürlerini dağıttılar. Ahmet Şahin, Vehbi Vakkasoğlu, Ömer Döngeloğlu gibi ünlü hocaların yanında, Yaşar Alptekin, Senai Demirci, Cemil Tokpınar, Ahmet Bulut gibi sanatçı ve televizyon programcıları ile Abdullah Yıldız, Ramazan Kayan, Hüseyin Kader gibi yazarların da aralarında bulunduğu gönüllülerin halkla yüzyüze gelerek broşür dağıtmaları, insanlar tarafından çok anlamlı bulundu ve sevinçle karşılandı. Halkımızı ailecek camiye teşvik için bu tür girişimlerinin devam edeceğini söyleyen Namaz Gönüllüleri, amaçlarının, camilerimizi yeniden “hayatın merkezi” haline getirmek olduğunu açıkladılar. Arzularının sadece Ramazan’da, Cuma’da ve Bayram namazlarında değil, beş vakit namazda camilerimizi ağzına kadar doldurmak olduğunun altını çizdiler. Asrı Saadette ve sonrasında İslâm toplumunun kalbi durumunda olan camilerimizin, maalesef bugün modern hayatın parantezinde kaldığını belirten Gönüllüler, camilerimizi yeniden ihya etmek için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladılar.

24.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır