"Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Faiz politikası piyasayı öldürdü

TEKSTİL, hazır giyim, ayakkabı ve deri sektörünün temsilcileri, ekonomik durgunluk ve küresel malî krizin piyasalarda oluşturduğu olumsuzluklar sebebiyle bayram alış verişlerinden de çok umutlu değil.

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün, bayrama doğru tekstil ve hazır giyim sektöründe bir hareketlenme bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine, ‘’Bayrama doğru hareketlenme olsa ne olur? Yaşanacak bir haftalık bir hareketlenme yeterli olur mu?’’ karşılığını verdi. Örün, bir takım ekstra maaş ödemeleri, avanslar, ikramiyeler gibi ödemeler olursa bayram öncesi son bir haftada bir hareketlenme yaşanabileceğini işaret etti.

Merkez Bankasının enflasyonu düşürmek amacıyla piyasaları daraltıcı tedbirler aldığını, bu sebeple iç piyasanın bu kadar durgun olduğunu savunan Örün, mevcut politikalar doğrultusunda iç piyasalarda önümüzdeki bir yıl içinde herhangi bir hareketlenme olacağını sanmadığını aktardı.

Örün, ‘’Yüksek faiz-düşük kur politikası sürdüğü müddetçe herhangi bir canlanma olmayacak. Belki yerel seçimlere 2 ay kala geçici bir hareketlenme olur’’ diye konuştu. Durgunluğun bir başka sebebi olarak bankaların kredi kartına taksit yapmasını gösteren Örün, şunları söyledi: ‘’Kredi kartına yapılan çok uzun taksitler nedeniyle tüketicinin bütün kredi kartı limiti doldu. İnsanların alış veriş yapacak marjı kalmadı. Herkes beklemede. (Bir-iki ay sonraki taksiti de ödeyeyim, ondan sonra alış veriş yaparım) diye bekliyorlar. Bu sistem kaldırılmalı, çünkü tüketicinin kazanmadığı parayı 1 yıl ileriye yönelik harcamasına neden oluyor. Kısa vadede tüketimi teşvik ediyor gibi görünüyor ama uzun vadede tüketimin önüne geçen bir aldatmaca. Sahte bir cennet yaşatıyor.’’

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İEOSB) Başkanı Zekeriya Mutlu, bayramda esnaf açısından pek hareketlenme beklemediklerini ifade ederek, ‘’Vatandaş, parasını harcamak yerine yaşanan küresel kriz nedeniyle kendini koruma altına almak için elinde tutmayı, parasını bir kenara koymayı tercih edecek. Kriz daha da artarsa endişesi vatandaşın para harcamasını engelleyecek. Yani bu kriz, (nerede o eski bayramlar) dedirtecek gibi görünüyor’’ dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ayakkabı Satış Yerleri Grubu Komite Başkanı Mustafa Bayburt, “Herkes, bütün esnaf bir artış bekliyor. Ama çok da umutlu bir bekleyiş değil bu’’ diye konuştu.

26.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  IMF: Fatura 1.3 trilyon doları bulur

  Fındık üreticisine bayram müjdesi

  Faiz politikası piyasayı öldürdü

  Çağrı, bayram coşkusunu tüketicisiyle yaşayacak

  Meysu’dan 1,5 litrelik aile boyu meyve suyu

  Siyasî çekişmeler ekonomik istikrarı bozuyor

  Açlık sınırı 726 YTL’ye geriledi

  Kurtarma planında anlaşma yakın

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır