"Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Çin, Uygurlara Ramazan’ı zehir etti

ÇİN'İN batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslümanlar, mübarek Ramazan ayında Pekin hükümetinin kendilerine olan baskılarının ‘tahammül edilemez’ derecede arttığını bildirdi.

Bölgede yaşayan Müslümanlar, Ramazan’ın başlamasıyla birlikte yetkililerin sakallı kişileri traş olmaya zorladığını söyledi. Amerikan AP ajansına konuşan Arem isimli bir Çinli, öfkeyle “Eğer traş olmasaydım, bir polis gelip beni uyaracaktı. Eğer konuşsaydım, tutuklanmış olabilirdim” dedi. Ramazan, dünyanın her yerinde Müslümanlar için duâ, ibadet ve mutluluk ayı iken, Çin’deki Müslüman Uygurlar için aynı zamanda korku anlamına geliyor. Sincan’da yaşayan Müslümanlar, bu ayın gelmesiyle Çin hükümetinin “garez köpürmesiyle” karşılaştıklarını, kısıtlamaların arttığını, Sünnî ve Şiî etkilerinin görüldüğü İslâmî hayat tarzlarını hafifletmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Yingmaili’ye bağlı Xayar yerleşim biriminde, hükümet görevlilerinin, öğretmenlerin ve öğrencilerin oruç tutmasına izin verilmedi. Camilerin, sesli veya görüntülü herhangi bir Ramazan etkinliği yapması yasaklandı. Toplum içinde İslâmî propagandaya izin verilmiyor. Camilerdeki teftişler özellikle bu ayda artıyor. Restoranların gün boyu açık olması isteniyor. Hükümetin belirlediği tur şirketi haricinde Mekke’ye hac için gitmek yasadışı olarak gösteriliyor. Genişliği Fransa’dan üç kat daha büyük olan Sincan Özerk Bölgesi’nde 9 milyondan fazla Uygur Türkü yaşıyor. Bu nüfusun yönetimi, gelişmekte olan Çin’in en büyük mücadelelerinden birisi. Aynı Tibetliler gibi, Uygurlar da, Çin’in dinin özgürlük ve özerklik planlarını geriye atarak ekonomik rahatlığa önem veren politikalarını desteklemek için gönülsüzler.

/ Pekin

30.09.2008


 

‘Terörizm ile savaş’ terörü güçlendirdi

BBC'NİN 23 ülkede yaklaşık 23 bin kişinin katılımıyla yapılan anketinin sonuçları, ‘’terörizmle savaşın’’, terör örgütü El Kaide’yi zayıflatmayı başaramadığını ortaya koydu.

Uluslar arası araştırma kuruluşu Globescan’ın yaptığı ve BBC World Service’ın yayınladığı anketin, ortalama olarak sadece yüzde 22’lik kesimin El Kaide’nin zayıfladığını, yüzde 29’luk kesimin bu savaşın hiçbir etkisinin olmadığını, yüzde 30’luk kesiminse savaşın El Kaide’yi daha da güçlendirdiğini düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya katılanların çoğunluğunun El Kaide hakkında olumsuz görüşte olduğu ancak, Mısır’daki katılımcıların yüzde 20’sinin örgüt hakkında olumlu, yüzde 35’inin olumsuz görüş taşıdığı, yüzde 40’lık bir kesiminse tarafsız baktığı ortaya çıktı. Pakistan’da da yüzde 19’luk bir kesimin El Kaide hakkında olumlu, yüzde 19’unun olumsuz görüş taşıdığı, yüzde 22’lik kesiminse tarafsız olduğu ortaya çıktı. ABD ile El Kaide arasındaki savaşı kimin kazanmakta olduğuna ilişkin soruya ise 15 ülkeden katılımcılar bu savaşın galibi olmadığı görüşünde olduklarını söylediler. Türkiye, Nijerya ve Kenya’daki katılımcılar arasındaki hakim görüşünse ABD’nin zafer elde ettiği şeklinde olduğu kaydedildi. Hem Fransa hem Meksika’da yüzde 48’lik bir kesimin, terörizmle savaşın El Kaide’nin güçlenmesiyle sonuçlandığı görüşünde oldukları belirtildi. Araştırmanın yapıldığı 23 ülkedeki katılımcıların ortalama yüzde 10’unun El Kaide’nin savaşı kazanmakta olduğunu, yüzde 22’lik kesimin ABD’nin bu savaştan zaferle çıkacağını, yüzde 47’lik bir kesiminse savaşın galibi olmayacağını düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya ABD’de katılanların yüzde 34’ü El Kaide’nin zayıfladığını düşünürken, yüzde 26’lık kesim terörizmle savaşta sonuç alınamadığını, yüzde 33’lük kesiminse El Kaide’nin daha da güçlendiği kanısını taşıdığını ortaya koydu. Araştırma, 8 Temmuz-12 Eylül 2008 tarihleri arasında 23 ülkeden 23 bin 937 katılımcıyla yapıldı.

/ Londra

30.09.2008


 

Bağdat, El Kaide ile mücadele edecek

AMERİKAN ordusu, Çarşamba günü 100 bin El Kaide karşıtı korucunun komutasını Irak hükümetine vermeye başlıyor.

Ülkedeki güvenlik durumunun düzelmesine yardımcı olacağı düşünülen, ancak aynı zamanda da bazı endişeler oluşturan komuta devri, ilk başta Bağdat bölgesinde konuşlu 54 bin civarındaki silâhlı korucuyu ilgilendiriyor. Arapça “uyanış” anlamına gelen ve büyük çoğunluğu Amerikan ordusuna destek veren eski Sünnî direnişçilerden oluşan “Sahva” tugaylarının maaşları, 10 Kasımda Amerikan ordusu yerine, Şiilerin ağırlıkta olduğu Irak hükümeti tarafından ödenmeye başlayacak. Maaşları ayda 15 milyon tutan diğer bölgelerdeki Sahva korucularının komutasının devri de aşamalı olarak yapılacak.

Bağdat

30.09.2008


 

Biraz geç değil mi Olmert?

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, Filistin ve Suriye ile sağlanacak barış karşılığında İsrail’in, 1967 yılında işgal ettiği bütün topraklardan çekilmesi gerektiğini söyledi.

21 Eylül’de görevinden istifa ettikten sonra vekâleten Başbakanlık yapmakta olan Olmert, Filistinlilerin devlet kurmak istediği topraklardan ve Suriye’nin geri istediği Golan Tepeleri’nden geri çekilmesi gerektiğini söyleyerek, bir ilerleme kaydettiğini ifade etti. İsrail’de yayınlanan Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Ehud Olmert, “Daha önce hiçbir İsrail liderinin söylemediği şeyi söylüyorum: Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri dahil bütün topraklardan çekilmeliyiz.” dedi. Röportajı İsrail yeni yılının öncesinde yayınlayan gazete ise hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından dolayı istifa eden Olmert’in açıklamaları için “vasiyet röportajı” başlığını kullandı. Gazete, Olmert’in görevdeyken yaptığından daha ileri giderek barış için daha fazla teklifte bulunduğunu belirtti. Gazete, Olmert’in bu teklifleri onları uygulamaya daha muktedir olduğu dönemde değil de ayrıldıktan sonra yapmış olmasına dikkat çekti.

/ Kudüs

30.09.2008


 

Lübnan’da patlama: 5 ölü

LÜBNAN'DA, insanların sabah işe gidiş saatlerinde, askerleri taşıyan askerî bir otobüsün yakınında bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu 5 kişinin öldüğü, 21 kişinin yaralandığı bildirildi.

Güvenlik yetkilileri, bir buçuk ay içinde ikinci kez askerleri hedef alan saldırıda ölen ya da yaralananların çoğunun asker olduğunu kaydetti. Yol kenarında park edilmiş bubi tuzaklı aracın, otobüsün geçtiği sırada uzaktan kumandayla patlatıldığını belirten yetkililer, bölgenin kordon altına alındığını söyledi. Yine Trablus’ta 13 Ağustosta askerleri taşıyan bir otobüsün yakınında yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 18 kişi ölmüştü.

/ Trablus

30.09.2008


 

İran: BM’ye rağmen yola devam

İRAN yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin talebine rağmen nükleer çalışmalarını durdurmayacağını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşkavi, BM’nin talebini kabul etmediklerini söyledi. Kaşkavi, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında “Uranyum zenginleştirme bizim açık bir hakkımızdır. İran’ın nükleer çalışmalarını durdurmasını istemek, onların yasal haklarının ötesindedir ve biz tabiî yolumuza devam ediyoruz” dedi. BM Güvenlik Konseyi, geçtiğimiz Cumartesi günü aldığı kararla Tahran yönetiminden nükleer çalışmalarını durdurmasını istemişti.

/ Tahran

30.09.2008


 

Belarus’ta muhalefet hüsrana uğradı

BELARUS'TA düzenlenen genel seçimlerde, muhalefetin milletvekili adaylarının hiçbir sandalyeyi kazanamadığı iddia edildi.

Belarus Merkez Seçim Komisyonu Sekreteri Nikolay Lazovik, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, “Parlamentoda muhalefetten kimse yok” diye konuştu. Yapılan genel seçimlerde 110 sandalyeli meclise girebilmek için 263 aday yarışmış, oy kullanma oranı yüzde 50’yi geçtiği için de ikinci tura gerek kalmadığı bildirilmişti. Oy verme işleminin sona ermesinin ardından başşehir Minsk’de toplanan muhalefet yanlıları, seçim sonuçlarının boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.

/ Minsk

30.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır