"Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Dünyada bayram coşkusu

Tayvan’da da Müslümanlar dün sabah bayram namazı için camileri doldurdular. Başkent Taipei’deki 'Taipei Ulu Camii'nde Tayvanlılar’ın yanı sıra Pakistanlı, Türk, Ganalı Müslümanlar da saf tuttu. Camiye sığmayan cemaatin bir kısmı namazı avluda kılmak zorunda kaldı. Müslümanlar namaz sonrrasında avluda bayramlaşırken ikram edilen yiyeceklerden de tattılar.

TAYVAN’DAN AZERBAYCAN’A

BAĞIMSIZ KOSOVA’DA İLK BAYRAM

Bağımsızlığını 17 Şubat’ta ilan eden Kosova’da da ilk Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Camileri dolduran Kosovalılar, yer bulamayınca avlulara taştılar. Vaizler, kürsüden yaptıkları konuşmalarında bağımsız Kosova’da bu ilk bayramın herkese hayır ve mutluluk getirmelerini temenni ettiler. Kılınan namazın ardından bazı dernek kuruluşları çocuklara hediyeler dağıttı.

ELLER DUAYA KALKTI

Kan ve göz yaşı ülkesine dönüşen Irak’ta kutlanılan Ramazan Bayramında Kürdünden Türkmenine, Şiisinden Sünnisine kadar herkes camileri tıklım tıklım doldurarak, ülkeye huzur ve kardeşlik gelmesi için dua etti.

IRAK'TA BAYRAMDA ELLER HUZUR VE KARDEŞLİK İÇİN SEMAYA KALKTI

KAN ve göz yaşı ülkesine dönüşen Irak’ta tüm İslam âleminde kutlanılan Ramazan Bayramı’nda Kürdünden Türkmenine, Şiisinden Sünnisine kadar herkes camileri tıklım tıklım doldurarak, ülkeye huzur ve kardeşlik gelmesi için dua etti. ABD’nin 2003 Mart’ında işgali ile demokrasi bekleyen Irak halkı, ülkenin daha kötü gidişine dur demek adına Bayram Namazı’nda ellerini huzur ve barış için semaya kaldırdı. Irak’ın kuzeyinde bulunan Kerkük ve Erbil kentlerinde bayram namazı nedeniyle camileri tıklım tıklım dolduran Türkmen, Kürt ve Arap vatandaşlar hep birlikte dua etti.

Kerkük’ün Musalla semtinde bulunan Alçı Camisini dolduran Kerküklü vatandaşlar şehirde ve ülkeye huzurun ve barışın gelmesi için dua ederken, ülkede akan ve gözyaşının bir an önce dinmesi temennisinde bulundular. Camide kılınan namaz ve yapılan tesbihatlardan sonra cemaat birbiri ile bayramlaştı. Daha sonra hep birlikte mezarlıklar ziyaret edildi.

RUSYA'DA ON BİNLER RAMAZAN ÇADIRINDA BAYRAMLAŞTI

Rusya’da yaşayan milyonlarca Müslüman bayram namazı için mescitlere koştu. Moskova’da kilise ve havranın da yer aldığı hoşgörü bahçesi Zafer Parkı’nda bulunan ‘Zafer Camii’ne akın eden on binlerce Müslüman, camiye sığmadı. Moskova’da Ramazan’ın sembolü haline gelen ‘Şatör Ramazan’ın da bulunduğu meydan da kucaklaşan Tatar, Özbek, Tacik, Türkmen, Kırgız, Kazak, Azeri, İnguşet, Çeçen, Dağıstanlı ve Türk birlik ve beraberlik mesajı verdi.

BAĞIMSIZ KOSOVA'DA İLK

RAMAZAN BAYRAMI

Bağımsızlığını 17 Şubat’ta ilan eden Kosova’da ilk Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Sabah erken saatlerde camileri tıklım tıklım dolduran Kosovalılar, yer bulamayınca avlulara taştılar. Prizren’deki Bayraklı Camii’nde kılınan namazda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Çevre - Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar ile Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muya da vardı. Muya ve Yağcılar, kürsünden yaptıkları konuşmalarında bağımsız Kosova’da bu ilk bayramın herkese hayır ve mutluluk getirmelerini temenni ettiler. Kılınan namazın ardından bazı dernek kuruluşları çocuklara hediyeler dağıttı. Bayram olması sebebiyle mezarlıklara akın eden Kosovalılar, kabir ziyaretleri ardından akraba ve yakınlarının bayramlarını kutlamak üzere ziyaretlere başladılar. Ramazan Bayramı dolayısıyla başta Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu olmak üzere çok sayıda Kosovalı üst düzey bayram mesajları yayınladı.

AZERBEYCANLILAR

CAMİLERE AKIN ETTİ

Azerbaycan’da Ramazan Bayramının ilk gününde, Bakülüler bayram namazı için camilere akın etti. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Şehitlik Camisi başta olmak üzere şehirdeki bazı camilerde yoğun ilgi sebebiyle bayram namazı 2-3 kez kıldırıldı. Namaz sırasında camilerin etrafında güvenlik önlemlerinin alındığı gözlenirken, tedbirlerin çerçevesinde camilerin avlularında sadece belirli sayıda insanın namaz kılmasına izin verildi. Bakü’de Ağustos ayında bir camiye bomba atıldığını hatırlatan güvenlik yetkilileri, camilerin çevresindeki tedbirlerin de bu sebeble alındığını bildirdi.

BAYRAM COŞKUSU

BÜKREŞ'İ DE SARDI

Dopdolu geçen Ramazan ayının ardından yaşanan bayram coşkusu Romanya’yı da sardı. Müslüman azınlığın yaşadığı Dobruca bölgesinin yanı sıra başkent Bükreş’te ibadethaneler doldu taştı. Cami bahçeleri, kırgınlıkları unutup dostluklarla kenetlenen insanların birbirlerini kutlamalarına sahne oldu. Ramazan ayı boyunca iftarlarıyla, teravihleriyle kalabalık bir cemaati ağırlayan Bükreş Camii, başta gurbetçiler olmak üzere Türk ve Tatar soydaşların akınına uğradı. Camiye sığmayanlar havanın güzel olması nedeniyle bahçeye serilen kilimlerde Bayram Namazları’nı eda etti. Çok sayıda gurbetçi, bayram coşkusuna beraberinde getirdikleri çocuklarını da ortak etti.

Kılınan Bayram Namazı’nın ardından cami bahçesi; sarılan, bayramlaşan, helalleşen insanlarla dolup taştı. Büyükler, ellerini öpen çocukları bayram harçlıklarıyla sevindirirken, kimileri sıladaki aile büyüklerini arayarak bayramlarını kutladı. Cami çıkışında cemaate çay ve simit ikram edildi.

ALMANYA'DA BAYRAM COŞKUSU

Almanya’nın başkenti Berlin’de ve çeşitli şehirlerinde Ramazan Bayramı, Müslümanlar arasında coşkuyla kutlanmaya başladı. Berlin Şehitlik Camisine bayram namazı için gelen vatandaşlar camiye sığmayınca, cemaatin bir bölümü cami avlusunda namaz kılmak zorunda kaldı.

Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman ile Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Sadi Arslan, Berlin Şehitlik Camisinde bayram namazını kıldıktan sonra vatandaşlarla bayramlaştı. Namazdan önce vaaz veren Arslan, çocukların eğitimine önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

ÇİN'DE BAYRAM SEVİNCİ

Çin’in başkenti Pekin’de yaşayan Türkler, vatanlarından 10 bin kilometre uzaklıkta Ramazan Bayramını Türk geleneklerine göre kutladı.

Pekin’de yeni açılan Desert Rose Türk Lokantası’nda bir araya gelen Türkler, bayramı Türk örf ve adetlerine göre kutladı. Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye ve eşi Serpil Özüye de gurbetçilerle bayramlaştı. Çinli Müslümanlar, bayramı bugün kutlayacak.

TAYVAN'DA BAYRAM SEVİNCİ

Ramazan Bayramı bütün dünyada kutlanmaya başlandı. Tayvan’da da Müslümanlar bu sabah bayram namazı için camileri doldurdular.

Başkent Taipei’deki Taipei Ulu Camii’nde Tayvanlılar’ın yanı sıra Pakistanlı, Türk, Ganalı Müslümanlar da saf tuttu. Camiye sığmayan cemaatin bir kısmı namazı avluda kılmak zorunda kaldı. Müslümanlar namaz sonrrasında avluda bayramlaşırken ikram edilen yiyeceklerden de tattılar.

/ Taipei/Erbil/Moskova/Bakü/Bükr

01.10.2008


 

Irak, ABD’den 12 keşif uçağı satın aldı

IRAK'IN, 12 adet ABD yapımı keşif uçağı satın aldığı bildirildi. Savunma Bakanlığı sözcüsü, 6 adet uçağın teslim alındığını, 6’sının da kısa süre içinde ülkeye geleceğini söyledi.

Halen ABD öncülüğündeki güçlerin kontrolündeki hava sahasında Irak’ın yeniden kontrolü devralmasını ümit eden hükümetin, satın aldığı yeni keşif uçaklarını “terörle savaşta” kullanacağı bildirildi. Savunma Bakanı Abdülkadir el Obeydi, dün yaptığı bir açıklamada, bu uçakların “Irak’ın parasıyla satın alındığını” söylemiş ancak uçakların fiyatına ilişkin bilgi vermemişti.

/ Bağdat

01.10.2008


 

Pakistan’da trafik kazası: 37 ölü

PAKİSTAN'DA, bayram tatiline giden 37 kişi, otobüsün bir süt tankeri ile çarpışması sonucu öldü

. Başkent İslamabad’a 440 kilometre uzaklıktaki Muzaffergarh bölgesinde, dün gece meydana gelen kazada, çoğu kişi yanarak öldü. Otobüsün tankere çarpmasından sonra alev aldığı ve yolcuların bir bölümünün o sırada uyuduğu belirtildi. Ölenler arasında 9 çocuk ve 3 kadın bulunuyor. Otobüsün 57 yolcusu ile Karaçi şehrinden Mansehra şehrine gittiği kaydedildi.

/ Multan

01.10.2008


 

AB’den 1.8 milyar Euroluk yardım

AVRUPA Birliği Komisyonu, 2008-2010 döneminde Türkiye’ye 1.8 milyar Euroluk yardım yapmayı kararlaştırdı.

Komisyon, Avrupa Birliği’ne katılım müzakereleri devam eden Hırvatistan ve Türkiye’nin yanısıra, yakınlaşma sürecinde olan Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kosova’ya toplam 4,5 milyar Euro yardım yapılacağını duyurdu. Yardımdan en büyük payı Türkiye alacak. Komisyon, Türkiye’ye verilecek 1.8 milyar euroluk yardımın, demokratikleşme, özgürlükler, hukukun üstünlüğü , insan hakları ve azınlık haklarını garanti altına alacak kurumların güçlendirilmesinde kullanılacağını belirtti.

/ Brüksel

01.10.2008


 

Hindu tapınağında panik: 168 ölü

HİNDİSTAN'IN batı eyaleti Racastan’da, bir Hindu tapınağında çıkan panikte ölenlerin sayısı 168’e yükseldi.

Yerel makamlar, Şamundu tapınağında çıkan izdihamda ölü sayısının en az 144 olduğunu, bazılarının durumu ağır 150 kişinin de yaralandığını söylediler. Yetkililer, içinde 25 bin Hindu’nun bulunduğu 15. yüzyıldan kalma tapınağın istinat duvarlarından birinin yıkılması üzerine panik çıktığını belirttiler. Yine bir Hindu tapınağında geçen ay çıkan izdihamda 168 kişi ölmüştü.

/ Jodhpu

01.10.2008


 

Karzai, Suudi Arabistan’dan yardım istedi

AFGANİSTAN Devlet Başkanı Hamid Karzai, Suudi Arabistan’dan, ülkedeki çatışmaları sona erdirmek üzere Taliban ile barış görüşmelerinde yardımcı olmasını istedi.

Karzai, Taliban ile henüz herhangi bir müzakere olmadığını, yalnızca yardım talep ettiğini söyledi. Bununla birlikte Afgan yetkililerinin çatışmaların sona erdirilmesi çabaları çerçevesinde Suudi Arabistan’a ve Pakistan’a gittiğini kaydeden Karzai, hükümetinin militanları silahlarını bırakıp hükümete katılmaları için ikna etmeye çalıştığını anlattı. Halkın mutluluğu için çalışması ve topraklarına dönmesi için Taliban lideri Molla Ömer’e elini uzattığını ifade eden Karzai, müzakereler için Afganistan’a dönmesi halinde Molla Ömer’i, kişisel olarak ABD ve NATO askerlerinden koruyacağını da belirtti.

/ Kabil

01.10.2008


 

İran: Bizi değil İsrail’i denetleyin

ULUSLARARASI Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) genel kurul toplantısında konuşan İran heyeti başkanı Büyükelçi Ali Askar Sultaniye, “genel kurulun, ülkesinin nükleer programıyla uğraşmak yerine siyonist rejimin (İsrail) faaliyetlerini denetlemesini” istedi.

İran temsilcisi Sultaniye, ülkesinin bilinen nükleer faaliyetlerini sürdürdüğünü ve sahip olduğu “Nükleer malzemenin nükleer silah üretimine yetmediğinin bizzat UAEK Başkanı tarafından teyit edildiğini” belirterek, “Nükleer faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi. Konuşmasında Batılı ülkeleri de suçlayan Sultaniye, “Batılı ülkelerin İran’a nükleer tesis inşa etmek üzere verdikleri sözleri tutmadıklarını” ifade ederek, “batılı ülkelerle anlaşmalardan kaynaklanan tazminat haklarının da takipçisi olacaklarını” söyledi. Ülkesinin nükleer programının “barışçıl amaçlı olduğunu” yineleyen Sultaniye, “Bugüne kadar vaatlerini yerine getirmeyen batılı ülkelerin kendilerine nükleer yakıt temin edecekleri sözüne de güvenmediklerini ve bu sebeble de Uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdüreceklerini” kaydetti. Nükleer silah sahibi ülkeler arasında yer alan İsrail, UAEK üyesi olduğu halde Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) taraf olmaya yanaşmıyor.

/ Viyana

01.10.2008


 

Rusya, Avrupa’dan yeni güvenlik sistemi istedi

RUSYA, günümüzde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) kurulmasına kadar varan 1975 Helsinki antlaşması benzeri bir Avrupa-Atlantik güvenlik antlaşması teklif etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, yeni antlaşmayla kurulacak güvenlik şemsiyesinin NATO dahil tüm güvenlik örgütlerini, AB’yi ve SSCB sonrası kurulan uluslararası kuruluşları kapsamasını önerdi.

ABD’nin baskın olduğu NATO’nun, Soğuk Savaş döneminde oluşturulan ortak güvenlik sisteminin (AGİT) artık üzerine çıktığını belirten Lavrov, ‘’bu sebeble Atlantik bölgesindeki (Kuzey Amerika-Avrupa) stratejik istikrarın uzun bir süredir dengesiz olduğunu kaydetti. Bu nedenle 1975 Helsinki Antlaşmasını izleyecek bir Helsinki-2 Antlaşması öneren Lavrov, süreci başlatılması için Avrupa zirvesi toplanmasını istedi. Lavrov, BM’de düzenlediği basın toplantısında da, AGİT ilkelerinin, ‘’birinin güvenliğinin, diğerinin güvenliği pahasına sağlanmasından kaçınılması ilkesine dayandığını’’ belirterek, bu ilkeye artık riayet edilmediğini kaydetti. Stratejik istikrarın bu nedenle bozulduğunu belirten Lavrov, buna yol açan sebebleri sıralarken ABD’nin füze karşıtı sistemleri sınırlayan ABM antlaşmasından çekilmesini, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya füze kalkanı sistem yerleştirme planlarını, Bulgaristan ve Romanya’da ABD üsleri kurulmasını gösterdi. AGİT bölgesinde güvenliğin NATO merkezli olmasının sakıncalı olduğunu, NATO genişlemesinin Rusya aleyhine sürdüğünü ifade eden Lavrov, Washington ve onun Avrupalı müttefiklerinin, Irak ve Gürcistan’da Rusya’nın değerlendirmelerini göz ardı ettiğini örnek verdi. Lavrov bir soru üzerine, yeni sistemin NATO’yu bertaraf edecek bir sistem olmayacağını, böyle bir çaba içinde olmayacaklarını belirterek, ‘’Bu gerçekçi olmaz. NATO bir gerçekliktir, hesaba almamız gerekir’’ dedi.

/ New York

01.10.2008


 

Brüksel’in gözü Ankara’da

UZUN bir tatilin ardından bayram sonrası yeniden çalışmaya başlayacak olan TBMM’de Ekim ayı sonuna kadar reform yolunda atılacak adımlar, büyük önem taşıyor.

Avrupa Komisyonu, yıllık “İlerleme Raporu”nu 5 Kasım’da açıklayacak. Bu nedenle Brüksel, AB reformları için yeni “yol haritası” oluşturacak “Ulusal Program”ın hükümet ve TBMM tarafından en geç Ekim ayı sonuna kadar onaylanmasını bekliyor. Bu yöndeki çalışmaların, İstanbul’da düzenlenecek bir konferans için 10 Ekim’de Türkiye’ye gelecek Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn ile görüşülmesi bekleniyor. Türkiye’nin AB yolunda son bir yılda attığı adımların değerlendirileceği yıllık “İlerleme Raporu”nun Avrupa Komisyonunca 5 Kasım’da açıklanması öngörülüyor. Raporda Türkiye’nin reform konusunda son bir yılda gösterdiği performansına ilişkin olarak yer verilecek değerlendirmeler büyük önem taşıyor. Son dönemde AB yolunda kayda değer sadece iki yasal düzenlenmenin yapıldığı, bunların da, ifade özgürlüğünün genişletilmesini öngören, TCK’nın tartışmalı 301. maddesine ilişkin değişiklik ve azınlık haklarının iyileştirilmesine yönelik yeni Vakıflar Yasası’nın olduğu belirtiliyor. Ancak “İlerleme Raporu”ndaki yapılacak değerlendirmelerin “tatmin edici” olabilmesi için ek bir çaba gerektiği ifade ediliyor. Bu bağlamda AB diplomatik kaynakları, atılabilecek yeni adımların, raporda dikkate alınabilmesi için de Ekim ayı sonuna kadar gerçekleşmiş olması gereğine işaret ediyorlar. TBMM’nin gündeminde Ombudsman ve yeni Türk Ticaret Yasağı gibi Brüksel’de çok önem verilen reformların olduğu belirtiliyor. Brüksel’de ayrıca anayasa reformu beklentisi bulunuyor. Ancak bu yöndeki düzenlemeler için Ekim sonuna kadar zaman olmaması nedeniyle Türk hükümeti ve TBMM tarafından yeni “Ulusal Program”ın benimsenmesinin kritik önem taşıdığı ifade ediliyor. Bayram sonrası TBMM’de “Ulusal Program” konusunda yapılacak görüşmeler ve oylama konusunda TBMM’de temsil edilen, başta CHP olmak üzere muhalefet partilerin takınacağı tavır önem taşıyor. 301 değişikliği ve Vakıflar Yasası dışında, şimdiye kadar TBMM tarafından benimsenen çeşitli reform paketlerinin CHP’nin desteği ve işbirliğiyle geçtiği hatırlatılıyor.

01.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır