"Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

ÇADIRDA BURUK BAYRAM

ANKARA'NIN Polatlı ilçesine Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik tarım işçileri, maddi imkansızlıklar nedeniyle bu bayramı naylon çadırlarda geçiriyor.

‘’Türkiye’nin tahıl ambarı’’ olarak nitelendirilen Polatlı ilçesine tarım işçiliği için Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen aileler, buğday tarlalarının ardından soğan tarlalarında çalışmaya başladı. Aralarında bebeklerin ve yaşlıların da bulunduğu 60 kişi, içme suyu ve tuvaleti bulunmayan naylon çadırlarda zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor. İşçilerde Mustafa Altun, yaptığı açıklamada, Karailyas Köyü Camisindeki bayram namazının ardından, çadırlarına gelerek aileleriyle bayramlaştıklarını ifade etti. Altun, bayramın coşkusunu kendileri gibi çocuklarının da yaşayamadığını söyledi. Güneydoğu'dan Çukurova'ya pamuk hasadı için gelen aileler de bayramı tarlalardaki derme çatma naylon çadırlarda karşıdı. Pamuk işçileri, en yakın camilerde kıldıkları bayram namazının ardından geldikleri çadırlarda aileleri ve çocuklarla bayramlaştıktan sonra pamuk toplamaya başladı.

01.10.2008


 

YAŞLILARI YALNIZ BIRAKMAYIN

HUZUREVLERİNDE 1 Ekim Dünya Yaşılar Günü ile Ramazan Bayramı’nı bir arada kutlayacak olan yaşlılar, ölen ya da ziyaretlerine gelemeyen sevdiklerinden uzakta özlem dolu sessiz bir bayram geçiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de 65 yaşını geçen nüfusun, genel nüfusa oranı yüzde 7.1 olurken, İzmir’in Karaburun ilçesi gibi yerlerde ise bu oran yüzde 40’ı geçiyor. Ülkede yaşlı nüfusuyla birlikte huzurevi ihtiyacının da arttığına dikkat çekilirken, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu son 3 yılda 1253 kişi kapasiteli toplam 16 huzurevi hizmete soktu.

Ülke genelindeki toplam 260 huzurevinin 77’si Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK), 21’i belediyelere, 35’i dernek ve vakıflara, 6’sı ise diğer bakanlıklara bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Özel sektörün ise 114, azınlıkların da 7 huzurevi bulunuyor. Ülke genelinde yaşlılara yatılı bakım hizmeti veren resmi ve özel kuruluşlara ait huzurevlerinin toplam kapasitesinin 20 bin 800 olduğu ve buralarda yaklaşık 17 bin yaşlıya hizmet verildiği kaydediliyor. SHÇEK’e ait 72 huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 6 bin 725 kişinin yatılı kaldığı, 5 huzurevinde ise henüz yaşlı kabulüne başlanmadığı ifade ediliyor.

Öte yandan, halen 1573 yaşlının SHÇEK’e bağlı huzurevlerine yerleşmek için sıra beklediği öğrenilirken, bu kişilerin özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki huzurevlerinde kalmak istemelerinden dolayı henüz huzurevlerine yerleştirilemediği belirtiliyor.

Erzurum Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü Sultan Murat Aydın, yaptığı açıklamada, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı huzurevlerinde genellikle bakımını üstelenecek herhangi bir yakını olmayan ya da yakını olup da bakmayanlar ile ailesi yurt dışında olanların kaldığını söyledi. SHÇEK’e ait huzurevindeki yaşlıların her türlü ihtiyaçlarının görevliler tarafından karşılandığını anlatan Aydın, huzurevlerdeki yaşlıların en büyük sorunlarının ‘’yalnızlık’’ olduğuna işaret etti. Aydın, bu nedenle normal günlerin yanı sıra özellikle milli ve dini bayramlarda huzurevinde kalanların ziyaret edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

HERKES, BİR GÜN GELECEK YAŞLANACAK

Herkesİn bir gün yaşlanacağını unutmaması gerektiğine dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu: ‘’Toplumumuzda, kültürümüzde yaşlısına saygı gösteremeyen, çocukları sevmeyen yadırganır. Her şeyden önce onlar bizim geçmişimiz, mazimizdir. Onları sadece bayramlarda değil, her zaman ziyaret ederek bilgi ve deneyimlerinden faydalanmalıyız. Huzurevlerinde ev ortamı havası verilse de yeme, içme, barınma, sağlık gibi ihtiyaçlar karşılansa da yaşlılarımızla vakit geçirmek onların gönüllerini almak, dertleşmek, konuşmak onları çok mutlu ediyor. Bayramlarda kaç kişi gelip bizi ziyaret edecek diye düşünüyorlardır. Bayramın ikinci gününe denk gelen 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nde tüm vatandaşlarımızı yaşlılarımızın sevinç ve hüzünlerini paylaşmaya çağırıyorum. Bugün gönül alalım, onlarla zaman geçirelim.’’

Erzurum Büyükşehir Belediyesine ait huzurevinde kalan 76 yaşındaki Muzaffer Akbulut, dışardan ziyaretlerine gelenlerin sevinçlerine ve üzüntülerine ortak olup, zaman geçirmelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Ziyaretlerle morallerinin düzeldiğini ve yalnız olmadıklarını hissettiklerini ifade eden Akbulut, ‘’Bayramlarda herkesi bizimle vakit geçirmeye çağırıyorum. Bizleri unutmasınlar. Hediye getirmeleri önemli değil, kendileri gelsin yeter’’ diye konuştu.

01.10.2008


 

KABİRDE DUÂLAR EDİLDİ

RAMAZAN Bayramı’na vatandaşlar mezarlık ziyaretleri ile başlarken, bayramdan en çok çocuklar sevindi. Bursa’da vatandaşlar Ramazan bayram namazını kıldıktan sonra ilk önce mezarlık ziyaretlerini gerçekleştirdi.

Bayram namazını 07.40’da kılan Bursalılar, ardından mezarlıklarda yakınlarının kabrini ziyaret ederek dua ettiler. Bayramı en çok bekleyen çocuklar ise büyüklerinin ellerini öpüp bahşişleri kapmanın telaşına düşerken, bazı çocuklar ise ellerinde kova ve ibriklerle mezarlara su dökerek bayram harçlıklarını çıkarmaya çalıştı. Bursa Osmangazi ilçesi Panayır Mahallesi mezarlığında bulunan aile mezarlığını ziyaret ederek yakınları için dua eden vatandaşlar, bayramlara mezarlık ziyareti ile başladığını belirterek, “Bayramlarda ilk hatırlanması gereken ahrete göç etmiş yakınlarımızdır. Çünkü onlar bayramlarda dünyadaki yakınlarından gelecek bir Fatiha ve duayı beklemekteler. Bayram rahmetinden yakınlarımızı mahrum bırakmak bize yakışmaz. Allah hepsinin mekânını cennet etsin” şeklinde duygularını dile getirdi.

01.10.2008


 

Krizin faturasını işçiler ödemesin

Memur ve işçi sendikaları konfederasyonları, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, “Krizlerin faturasının bunların nedeni olmayan emekçiler ve halk tarafından ödetilmesine karşıyız’’ dedi.

Memur ve işçi sendikaları konfederasyonları, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, mesajında, Ramazan Bayramı’nın Türkiye’ye, çalışanlara ve tüm insanlığa mutluluk, barış ve huzur getirmesini diledi. Uslu, şunları kaydetti:’’Bu günlerde ABD kaynaklı başlayan ve dalga dalga bütün dünyaya yayılan bir krizle de karşı karşıyayız. Yaşadığımız yoğun ekonomik, sosyal, siyasal gündem ve sorunlar ile yeni bir bayrama daha ulaşmış bulunmaktayız. Geçmişte yaşadığımız 2001 ve 2002 krizleri, sosyal altyapısı güçlü olan ülkelerin bu tür sıkıntıları daha kolay ve zararsız şekilde atlatabildiğini göstermiştir. Bu tecrübeden hareketle, bugüne kadar elde edilen kazanımları kaybetmemek için ekonomi alanında alınacak önlemlerin sosyal politikalara etkisi dikkate alınmalı ve sosyal koruma sistemleri hayata geçirilmelidir. Hak-İş olarak krizlerin faturasının bunların nedeni olmayan emekçiler ve halk tarafından ödetilmesine karşıyız.’’

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise mesajında, bayramda, vatandaşları, huzurevlerindeki yaşlıları ve yurtlardaki çocukları ziyaret etmeye çağırdı. Gündoğdu, mesajında şu ifadelere yer verdi:’’Bir ülkenin sosyal enerjisi, o milletin toplam iş yapma kapasitesidir. ‘İftira’ ve ‘müfteri’ tartışmalarıyla Türkiye’nin bu sosyal enerjisini boş yere harcamayalım. Siyaset, değerler üzerinden değil, projeler üzerinden yapılmalıdır.’’ Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi ise mesajında, Türkiye’de son aylarda siyasi gerginlikler nedeniyle tansiyonun yükseldiğini belirterek, gerginliğin ortadan kaldırılması için bayramın bir vesile olmasını istedi. Ankara/aa

01.10.2008


 

Liderler camide

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram namazını Kocatepe Camisinde kılarken; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, namazını İstanbul Marmara İlahiyat Vakfı Camisinde kıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Antalya’da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Ankara’da kıldı. DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ise bayram namazını İstanbul’da kıldı..

Gül, bayram namazını

Kocatepe Camisi’nde

kıldı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, bayram namazını Kocatepe Camisi’nde kıldı. Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Sağlık Bakanı Recep Akdağ da bayram namazını Kocatepe Camisi’nde kılanlar arasındaydı. Gül ve Akdağ, namazın ardından vatandaşlarla bayramlaştı. Bazı vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Gül’ü alkışlayarak, sevgi gösterisinde bulundu.

Erdoğan’dan çocuklara

5’er YTL bayram harçlığı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı namazını Marmara İlahiyat Vakfı Camisi’nde kıldı. Üsküdar Emniyet Mahallesi’ndeki evinden saat 05.30 sıralarında çıkan Erdoğan, Marmara İlahiyat Vakfı Camisi’ne geldi. Burada sabah namazını ve ardından bayram namazını kılan Erdoğan, saat 08.50 sıralarında camiden ayrılarak evine döndü. Başbakan Erdoğan’ın evine dönüşünün ardından sokakta bekleyen çocuklara korumalar tarafından 5’er YTL bayram harçlığı dağıtıldı.

Bahçeli, Türkeş’in anıt

mezarını ziyaret etti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bayram namazını Gazi Mahallesi Merkez Camii’nde kıldı. Bayram namazından çıkışta vatandaşların bayram tebriklerini kabul eden Devlet Bahçeli, herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağırın sorulması üzerine basın mensuplarına teşekkür etmekle yetindi. Daha sonra Alparslan Türkeş’in anıt mezarına geçen Devlet Bahçeli, burada kendisini bekleyen partililerle bayramlaştı. Türkeş’in mezarının yanına gelen Bahçeli, burada okunan Kuran-ı Kerim’i dinledi. Bahçeli, daha sonra dua etti, partililerle birlikte Türkeş’in mezarına karanfil bırakıp su döktü. Bahçeli, kabirden ayrılırken, Türkeş’in mezar taşını eliyle okşadı. Devlet Bahçeli daha sonra mezarlıkta bulunan küçük bir binada, partililerle sohbet etti.

Baykal, namazı dedesinin imamlık yaptığı camide

kıldı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bayram namazını bir dönem dedesi Şeyh Ahmet Efendi’nin de imamlık yaptığı Kalekapısı’ndaki Tekeli Mehmet Paşa Camii’nde kıldı. Baykal, namaz kılacağı camiye Konyaaltında’ki evinden yürüyerek geldi. Baykal’a CHP Antalya milletvekillerinden Osman Kaptan, Hüsnü Çöllü ve İl Başkanı Ömer Melli eşlik etti. CHP Lideri, torunları Alican ile Mehmet’i de beraberinde getirdi. Namaz öncesi cami önünde bir süre bekleyen Baykal, bazı vatandaşlar ve gazetecilerle bayramlaştı.

Erbakan’ın tercihi

Eyüp Sultan oldu

ESKİ başbakanlardan Necmettin Erbakan’da bayram namazını Eyüp Sultan Camii’nde kılmayı tercih etti. Necmettin Erbakan’da bayram namazını Eyüp Sultan Türbesi’nin bulunduğu bölümde kıldı. Hastalığı nedeniyle Erbakan kapıdan korumalarının yardımıyla güçlükle çıkabildi. Erbakan’ın çıkışı sırasında “Mücahit Erbakan” sloganları atıldı. Erbakan türbe kapısına kadar yanaştırılan aracına binerek camiden ayrıldı.

01.10.2008


 

YOLLAR YİNE KAN GÖLÜ

BATMAN'DAN Midyat’a bayram ziyaretine giden yolcuları taşıyan minibüs takla attı. Kazada 2’si ağır 16 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, plakası henüz belirlenemeyen K.Ç (32) yönetimindeki yolcu minibüsü, dün gece Hasankeyf ilçesi yakınlarında, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu takla attı. Kazada, 2’si ağır 16 kişi yaralandı. Yaralılar Batman Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan Sultan Seven ve 1 yaşındaki oğlu Bilal Seven’in yoğun bakıma alındığı bildirildi. Kahramanmaraş’ta bir yolcu otobüsünün uçuruma yuvarlanması sonucu 1 kişi öldü, 21 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Kahramanmaraş-Göksun kara yolunun 22. kilometresinde, Mustafa Duran’ın (36) kullandığı 38 RE 483 plakalı yolcu otobüsü, yol kenarındaki 20 metrelik uçuruma yuvarlandı. Havanın yağışlı, yolun kaygan olmasından kaynaklandığı belirtilen kazada, Celal Çağlayan (32) olay yerinde hayatını kaybetti. Yaralanan 21 kişi, Göksun ve Kahramanmaraş’taki hastanelerde tedavi altına alındı. Eskişehir’de meydana gelen trafik kazasında ise 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Mahmudiye-Konya kara yolunun 5. kilometresinde Fevzi Akpınar idaresindeki 26 ZA 563 plakalı kamyonet, Yücel Kucur’un kullandığı 03 KN 941 plakalı otomobille çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle savrularak şarampole devrilen otomobilde sürücü Yücel Kucur ile otomobilde bulunan Emine Akbaş, Yusuf Akbaş, Recep Akbaş ile Muhammet Burak Akbaş yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Emine Akbaş, buradaki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

01.10.2008


 

Bayramlar ‘tatil’ değil

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ‘’Bugünler, üzülerek ifade etmek gerekir ki tatil olarak değerlendirilmektedir, oysa çocukların çok sevileceği ve sevindirileceği, büyüklerimizin hatırlarının sorulacağı günler olarak değerlendirilmelidir’’ dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ‘’Bugünler, üzülerek ifade etmek gerekir ki tatil olarak değerlendirilmektedir, oysa çocukların çok sevileceği ve sevindirileceği, büyüklerimizin hatırlarının sorulacağı günler olarak değerlendirilmelidir’’ dedi. Zonguldak’ta Acılık Camisi’nde bayram namazını kılan Toptan, ardından yaptığı açıklamada, bayramların bütün duyguların ortaya çıktığı, sevginin, hoşgörünün ve barışın egemenliğinin yaşandığı günler olduğunu söyledi. Herkesin Ramazan Bayramı’nı kutladığını belirten Toptan, şunları kaydetti: ‘’Bugünler üzülerek ifade etmek gerekir ki tatil olarak değerlendirilmektedir, oysa çocukların çok sevileceği ve sevindirileceği, büyüklerimizin hatırlarının sorulacağı, kimsesizlerin aranacağı, yakınımız olmasa da yaşlıların ziyaret edilmesi gereken günler olarak değerlendirilmelidir.

01.10.2008


 

KESK, MEMURA VERİLEN EK ÖDEMEYİ YARGIYA TAŞIYACAK

KESK, üyelerinden gelen şikayetler üzerine, ‘’eşit işe eşit ücret’’ prensibiyle hazırlanan Ek Ödeme Kararnamesi’ndeki olumsuzlukların giderilmesi amacıyla Ramazan Bayramı sonrasında dava açacak.

Alınan bilgiye göre, konfederasyon, ek ödeme kararnamesinin beraberinde ‘’eşitsizlik yarattığı’’ gerekçesiyle hukuki süreç başlatacak. Ek ödeme alamayan kamu görevlilerine yapılacak ek ödemeye ilişkin kanun hükmünde kararnamenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, ilk ödemeler Eylül ayı bordrolarına yansıtıldı. Uygulamanın ardında üyelerinde şikayetler alan KESK, ‘’eşit işe, eşit ücret’’ prensibiyle hayata geçirilen kararnamenin yeni eşitsizliklere neden olduğu iddiasıyla Ramazan Bayramı’ndan sonra Danıştayda dava açma kararı aldı.Konfederasyon, ayrıca Başbakanlığa gönderdiği bir yazıyla konuyu gündeme getirdi. Düzenlemede, Devlet Memurları Kanunu’nun 4/c bendine göre çalışan personel ile aynı kanunun 86. maddesine göre çalıştırılan personele ek ödeme verilmediği belirtilerek, ‘’Gerek kanun hükmünde kararnamenin gerekse de ilgili Bakanlar Kurulu kararının amacına uygun olarak, belirtilen personele ek ödeme verilmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını, aksi halde yasal yollara başvuracağımızın bilinmesini isteriz’’ denildi. Ankara/aa

01.10.2008


 

Kılıçdaroğlu'nun ziyaretçisi arttı

CHP Genel Merkez Yönetimi, AKP Genel Başkan Yardımcı Dengir Mir Mehmet Fırat’la girdiği polemikle gündeme gelen Kemal Kılıçdaroğlu’nu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na hazırlarken, CHP’li seçmen,

Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı olmasını istiyor. CHP Genel Başkan Deniz Baykal’ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday yapmayı düşündüğü İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun internet sitesini ziyaret eden CHP’li seçmenler, parti politikalarını eleştiriyor ve Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olmasını istiyor. Fırat’la yaptığı tartışma sonrasında özellikle CHP’li seçmen nezdinde popülaritesi artan Kılıçdaroğlu’nun kişisel internet sitesine ziyaretçi sayısında ciddi oranda bir artış oldu. Mesaj bırakan vatandaşların bazıları da Kılıçdaroğlu’na Baykal’ın bütün yenilgilere rağmen genel başkanlığı bırakmayacağı yönünde uyarıda bulundu. Kılıçdaroğlu’nun internet sitesine bırakılan mesajlardan bazıları şöyle: Emirhan Dinç: “CHP’li olarak gurur duyuyorum ve sizi en yakın zamanda CHP nin başında görmek istiyorum.”Mustafa Kemal: “Sizi CHP genel başkanı olarak görmek istiyoruz.”Cem Pir: “Partiye ilk defa bir heyecan sosyal kimlik kazandırdınız. Sizi genel başkan olarak görmek temennisiyle saygı sunarım.”

01.10.2008


 

Genç işsizler çoğalıyor

HAK-İŞ tarafından hazırlanan raporda, ‘’istihdam paketinin yürürlüğe girmesinin ardından 4 aylık dönemin boşa geçirildiği ve genç istihdamında bir arpa boyu yol alınamadığı’’ savunularak, Türkiye’nin bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiği belirtildi.

Hak-İş tarafından hazırlanan genç istihdamına ilişkin raporda, iyi eğitilmiş ve istihdama kazandırılmış genç insan kaynağının, bir ülkenin uzun vadeli ekonomik kalkınma potansiyelini belirleyen en önemli zenginliklerinden birisi olduğu, buna karşın genç işsizliğinin toplumsal ve siyasal sonuçlarıyla günümüz toplumlarının en önemli sorunları arasında yer aldığı ifade edildi. Gençler arasındaki işsizliğin Türkiye açısından önemli bir sorun olarak durduğu dile getirilen raporda, ‘’Türkiye’de gençler arasındaki işsizlik oranı toplam işsizlik oranının iki katına kadar çıkıyor’’ denildi. Rapora göre, 2001’de yüzde 16,2 düzeyinde bulunan genç işsizlik oranı 2002’de yüzde 19,2’ye, 2003’te yüzde 20,5’e yükseldi. 2004’te yüzde 19,7’ye, 2005’te yüzde 19,3’e ve 2006’da yüzde 18,7’ye gerileyen gençler arasındaki işsizlik oranı, 2007’de ise yüzde 19,6 olarak hesaplandı. Rekabet gücünün artması, sanayinin gelişmesi ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak artan bir nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen raporda, ancak Türkiye’nin geniş potansiyele ve son 5 yılda ekonomideki kesintisiz büyümeye rağmen yeterince istihdam sağlamayadığı belirtildi.

01.10.2008


 

Başkan Gül'ün durumu iyi

SİİRT Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, kaza geçiren Belediye Başkanı Mervan Gül’ün sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Ömür, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün geçirdiği kazada yaralanan Belediye Başkanı Gül’ün durumunda iyileşme görüldüğünü belirterek, ‘’Belediye Başkanı Gül’ün durumu iyi. Bugün taburcu edebileceğimizi tahmin ediyoruz’’ dedi. Bu arada önceki gece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanı Gül’ü arayarak, geçmiş olsun dileğinde bulunduğu bildirildi. Belediye Başkanı Gül, şehre su sağlayan Şirvan ilçesindeki Hesko su kaynağında oluşan arızanın onarım çalışmalarında incelemelerde bulunurken düşmüştü. S

01.10.2008


 

Meclis, tarihinde ikinci kez bayramda çalışacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin 23. Dönem 3. Yasama Yılı, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yapacağı açış konuşmasıyla başlayacak.

Yeni yasama yılının başlaması dolayısıyla TBMM Genel Kurulu yarın özel gündemle toplanacak. TBMM’nin resim açılışı, ikinci kez bayrama denk geliyor. Bundan 29 yıl önce de 5. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı Kurban Bayramı’na denk gelmişti.

Yasama yılının başlaması dolayısıyla bugünkü ilk tören Meclis’te yapılacak.

TBMM Genel Kurulu, resim açılış nedeniyle Köksal Toptan başkanlığında saat 15.00’te özel gündemle toplanacak. Toplantıda ilk olarak yaşamını yitiren AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli için saygı duruşunda bulunulacak. Toplantıyı açacak olan Toptan, yapacağı kısa bir konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, konuşmasını yapmak üzere salona davet edecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yasama yılının açış konuşmasını yapacak. Genel Kurul, başka konuları görüşmeyerek 7 Ekim Salı gününe kadar çalışmalarına ara verecek. Köksal Toptan, aynı günün akşamı, yasama yılının açılışı dolayısıyla Meclis’teki havuzlu bahçede resepsiyon verecek. Yaz tatili dolayısıyla seçim bölgelerinde bulunan birçok milletvekili, resim açılış için Ankara’ya gelecek. Açılışın ardından milletvekilleri bayram tatili için tekrar seçim çevrelerine dağılacak.

MECLİS’İ YOĞUN GÜNDEM BEKLİYOR

7 Ekim’de çalışmalarına başlayacak olan Meclis’i, yoğun bir gündem bekliyor. İlk hafta görüşülecek en önemli konu, sınır ötesi operasyon yetkisinin bir yıl uzatılmasını öngören tezkere olacak. Genel Kurul’da, 8 Ekim Çarşamba günü, Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyon yapılması konusunda hükümete verilen yetkinin, 17 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1 yıl uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresi görüşülecek. Tezkerenin kabul edilmesi bekleniyor.

Meclis’teki ilk hafta, araştırma komisyonları raporları ile uluslararası anlaşmaların uygun bulunduğuna dair 25 yasa tasarısı ele alınacak. Meclis’in öncelikli olarak görüşeceği yasal düzenlemeler şöyle: “Çeşitli sebeplerle üniversitelerle ilişiği kesilen öğrencilere yeni bir af getirilmesine ilişkin düzenleme, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin düzenleme, otoyolların özelleştirilmesini öngören tasarı, seçimlerle ilgili alımların Kamu İhale Kanunu dışında bırakılmasına ilişkin düzenleme.”

01.10.2008


 

Rehn, Bayram sonrası Türkiye’ye gelecek

AB KOMİSYONU'NUN Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Bayram sonrası İstanbul’da düzenlenecek bir konferans için 10 Ekim’de Türkiye’ye gelecek.

“İlerleme Raporu”nun açıklanmasından önce Türkiye’nin atabileceği adımlar ve reform çalışmaları, Bayram sonrası Türkiye’yi ziyaret edecek Avrupa Komisyonu yetkilileriyle görüşeceği öğrenildi. Konferans kapsamındaki bir yemeğe katılması öngörülen Rehn’in Türk hükümeti ile bazı temasları yapması bekleniyor. Öte yandan, söz konusu çalışmaların, 13 Ekim’de Ankara’yı ziyaret edeceği belirtilen Avrupa Komisyonu’nun Genişleme Genel Müdürü Michael Leigh ile detaylı bir biçimde ele alınacağı belirtiliyor.

01.10.2008


 

Milyonlar camilere koştu

DÜN idrak ettiğimiz Ramazan Bayramı Namazı için vatandaşlar camilere akın etti.

Ramazan Ayı’nın geride bırakmanın hüznünü yaşayan Müslümanlar, güne bayram coşkusuyla uyandı. Sabahın ilk ışıklarıyla bayram namazını kılmak için yola koyulan binlerce vatandaş camilerde omumuz omuza saf tutup bayram namazı kıldı.

Vatandaşlar, İstanbul’da bulunan büyüklü küçüklü camileri doldurdu.

İSTANBUL’DA, EYÜP

VE SÜLEYMANİYE

İstanbullular, özellikle Eyüp Sultan ve Süleymaniye Camii gibi büyük camilere akın etti. Ramazan ayında büyük yoğunluk yaşanan Eyüp Sultan Camii’nde, bayram namazında da tıklım tıklım doluydu. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren caminin iç ve dış avlusunu doldurdu. İmamın verdiği ve “Yalnızlık” konulu vaazı dinleyen vatandaşlar daha sonra, namaz için ayağa kalktı. Vatandaşlar namazın ardından hep bir ağızdan tekbirler getirerek dua etti. Namazın bitişiyle birlikte ilk bayramlaşmalar da cami avlusunda yaşandı. Namazdan çıkan vatandaşlar bayramın tüm insanlara hayırlar getirmesini temenni etti. Namaza babalarıyla gelen çocuklarda, çok mutlu olduklarını ve bugün şeker toplayıp büyüklerini ziyaret edeceklerini söyledi.

İZMİRLİLER KONAK CAMİİ’NDE

İzmir’de de vatandaşlar bayram namazı için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte camilere koştu. Vatandaşların bayram namazını eda ettiği camilerden biri de 1748 yılında yapılan ve İzmir’in simgesi saat kulesiyle karşı karşıya bulunan Konak Camii oldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren Konak Camii’ne gelen vatandaşlar yediden yetmişe omuz omuza saf tuttu. Bayrama kavuşmanın huzurunu yaşayan vatandaşlar, önce imamın okuduğu vaazı dinledi, ardından huşu içinde namazı eda etti.

ERZURUMLULAR BAYRAMI

TARİHİ CAMİLERDE KARŞILADI

Erzurum’da, kapalı ve yağmurlu havaya rağmen vatandaşlar Bayram Namazı’nı kılabilmek için camilere akın etti. Bayram Namazı’nın erken kılındığı illerden Erzurum’da Ramazan Bayramı çoşkusu camilere sığmadı. Tarihi camiler Bayram Namazı’nı eda etmek isteyenlerle dolup taştı. Tarihi Ulu Cami, Lâlâ Paşa Cami ve Gücükkapı Cami’ni vatandaşlar tamamen doldu. Bayram Namazı’nın ardından salavat ve tekbirler getirilirken, cami dışarısında bayramlaşmalar oldu.

SELİMİYE CAMİİ BAYRAM

NAMAZINDA DOLDU TAŞTI

Edirne Selimiye Camisinde bayram namazı öncesinde adeta insan seli yaşandı. Bayram namazını tarihi camide kılmak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren camiye akın etmeye başladı. Başta İstanbul olmak üzere civar illerden de Selimiye Camii’nde bayram namazı kılmak için gelenler oldu. Namaz saatinin yaklaşması ile birlikte caminin içi tamamen doldu. Yoğun kalabalık nedeniyle camide yer bulamayanlar sabahın soğuğuna aldırmadan namazını avluda kıldı.

01.10.2008


 

Fırıncılardan, işçilere bayramda fazla yevmiye

ERZURUM’DA bayram tatili süresince ekmek çıkması için fırıncılar, işçilerini fazla yevmiye vererek çalışmaya ikna etti.

Erzurum Fırıncılar Odası Başkanı Remzi Keteci, yaptığı açıklamada, geçen yıla kadar ildeki tüm fırınların Ramazan Bayramı süresince kapalı olduğunu hatırlattı. Fırınların kapalı olmasından dolayı bazı vatandaşların ekmek bulmakta sıkıntı yaşadığını dile getiren Keteci, ‘’Fırınlarda çalışan işçiler sadece bayramlarda tatil yapabiliyorlar. Bu nedenle çalışmak istemiyorlardı’’ dedi. Halkın mağduriyetinin giderilmesi için işçilerin bazılarını çalışmaya ikna ettiklerini ifade eden Keteci, şunları söyledi: ‘’Türkiye genelinde bayramın ilk günü tüm fırınlar kapalıdır. İkinci gününden itibaren fırınlar açılır. Ancak Erzurum’da fırınlar bayram süresince kapalı olurdu. Bunun önüne geçilmesi için işçilerimizle konuştuk. Bazı işçilerimizi bayramda da çalışmaları için ikna ettik. Bunun için kendilerine fazla yevmiye vereceğiz. Günlük yevmiyelerinin 2-3 katına çalışmaya ikna oldular.”

01.10.2008


 

Trafik polisleri ceza yağdırdı

İSTANBUL'DA son bir haftalık trafik denetimlerinde 30 bin 301 sürücüye ceza kesildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre,şehirde polisin sorumluluk alanında 22-28 Eylül 2008 tarihleri arasındaki trafik denetlemelerinde 43 bin 192 araç kontrol edildi.

Denetimlerde, ‘’7 bin 756 araç sürücüsüne yasak parktan, 53 sürücüye korsan taşımacılıktan, 6 bin 531 sürücüye kırmızı ışık ihlalinden, 66 sürücüye alkollü araç kullanmaktan, 319 sürücüye görüşü engelleyici süs eşya (renkli cam) taktırmaktan, 3 bin 107 sürücüye emniyet şeridi ihlalinden, 37 sürücüye taşıma sınırı üzerinde yük almak veya dingil ağırlıklarını aşacak şekilde yüklemekten, 69 sürücüye azami toplam ağırlıkların üzerinde yükleme yaptırmaktan, 12 bin 363 sürücüye de Karayolları Trafik Kanunu’nun diğer maddelerinden olmak üzere 30 bin 301 sürücüye’’ cezai işlem uygulandı. 3 bin 251 araç da otoparka çekildi. Şehirde bu tarihler arasında 2 ölümlü, 145 yaralamalı, 735 maddi hasarlı olmak üzere toplam 882 trafik kazası meydana geldi.

01.10.2008


 

Ekmeklerini molozların arasından çıkartıyorlar

KONYA’DA hurdacılık yaparak geçimlerini sağlayan aileler, yıkımı tamamlanan eski adliye binasının molozları arasından topladıkları demirlerle bütçelerine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, yerine park yapacağı eski adliye binasının yıkımını tamamladı. Çıkan molozlar ise Aslım çöplüğüne döküldü. Dökülen molozlar ise hurdacılar için yeni bir gelir kapısı olu. Konya’da hurdacılak yaparak geçimini sağlayanlar, çöplükteki molozlar arasından hurda demirleri çıkararak gelir elde etmeye çalışıyor. İnşaat şirketleri tarafından Aslım çöplüğüne dökülen malozlar arasından hurda toplayan Hasan Beşiroğlu, yıllardır ailesini bu yolla geçindirmeye çalıştığını söylüyor.

01.10.2008


 

Okuyucularımızla bayramlaştık

İstanbul’daki okuyucularımız, gazetemizin merkez tesislerinde kılınan Bayram Namazında bir araya geldi.

Namaz sonrası bayramlaşıp hasret gideren okuyucularımız, gazetemiz yazarlarıyla da sohbet etti. Bayram namazına gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular ile birlikte diğer idarecilerimiz de katıldı. Kutlular, namaz sonrası 'Uhuvet Risalesi’nden kısa bir bölmü okuyarak, bayramların dargınları sona erdirme günleri olduğunu söyledi.

01.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır