"Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İslâm Avrupa’nın kurucu unsuru

İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, “İslâm, Avrupa’nın kurucu unsurlarından birisidir” dedi. Avrupa’da yaygınlaşmaya başlayan İslâmofobiaya karşı çıktıklarının altını çizen İhsanoğlu, “Bizim tezimiz şu: İslâm, Avrupa’nın kurucu unsurlarından birisi. Endülüs 8 asır, Balkanlar’daki Osmanlı idaresi 4-5 asır... Bütün bunların üstünde, bugün Avrupa’da 41 milyon Müslüman yaşıyor. Yani artık İslâm, Avrupa’da iğreti bir unsur değil, tam bir kurucu unsurdur” dedi.

İhsanoğlu: Avrupa İslâm kıtasıdır

umhurbaşkanı Tarja Halonen’ın davetlisi olarak bu ülkeye gelen İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ‘Islam in Europe” (Avrupa’da İslam) başlıklı bir konferans verdi.

Konferansın ardından CİHAN’a özel açıklamalarda bulunan İhsanoğlu, önemli tespitler dile getirdi. “İslam, Avrupa’nın kurucu unsurlarından birisi” diyen İhsanoğlu, konferansa geliş maksadının Avrupa’da yaygınlaşmaya başlayan İslamofobia’ya karşı çıkmak olduğunun altını çizdi. İKÖ Başkanı, “Bizim tezimi şu; İslam, Avrupa’nın kurucu unsurlarından birisi. Endülüs, 8 asır, Balkanlar’daki Osmanlı idaresi 4-5 asır... Bütün bunların üstünde, bugün Avrupa’da 41 milyon Müslüman insan yaşıyor. Yani artık İslam, Avrupa’da iğreti bir unsur değil, tam bir kurucu unsurdur” diye konuştu.

Avrupa medeniyetinin İslam kültüründeki bilim, felsefe ve insani değerlerdeki katkılarla inşa edildiğine vurgu yapan İhsanoğlu, “Eğer bizler, İslam’ın Avrupa’nın asli unsuru olduğu kanaatini uyandırabilirsek, Avrupa’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine bakışı da değişecektir” şeklinde konuştu. İhsanoğlu, temel sorunun “İslam, Avrupa’da eğreti mi, asli unsur mu, misafir mi, ev sahibi mi?” şeklinde olduğunu belirterek, “Biz diyoruz ki, İslam Avrupa’nın yabancısı değildir, dışarıdan gelmiş bir unsur değildir. İslam, 13-14 asırdır Avrupa’da. Ve Avrupa bir İslam kıtası olarak varlığını sürdürmekte” diye ifade etti.

İslam adına terör yapanları ‘kabul edilemez’ olarak niteleyen İhsanoğlu, kimsenin İslam adına böyle hareket edemeyeceğini söyledi. “Bunun yetkisini kimden aldılar?” diye soran İKÖ Başkanı, “Ne dini, ne de siyasi olarak böyle bir hak yok. Bu yanlış yaklaşımlar İslam’ı da yanlış tanıtıyor” ifadelerini kullandı.

İslam dünyasının Avrupa içindeki radikal ve marjinal grupların esiri olmaması gerektiğini söyleyen İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa, İslam ve Müslümanlık düşmanı yazar ve sanatını yanlış yollarda kullanan marjinallerin esiri olursa, o zaman bizim problemlerimiz var. O zaman da bizdeki radikaller, reaksiyonlarını başka türlü gösteriyorlar. O zaman da bizler bu iki dünya arasında doğru düzgün bir köprü kuramayacağız. Onlar da bu kamburu atsınlar ki, bizler de onlarla doğru işler yapalım”

Konferansta Helsinki Üniversitesi’nden Marko Juntunen de konuşmacı olarak yer alırken, paneli The Finnish Institute of International Affairs’den Raimo Väyrynen yönetti. Panel boyunca, İslam’ın Avrupa’daki sürecini tarihi perspektiften başlayarak ele alan İhsanoğlu, İslam’ın artık Avrupa’nın asli bir unsuru olduğu fikrini aktardı. İslam’ın doğru anlaşılması için medyaya büyük görev düştüğe değinen İhsanoğlu’nun konuşmasına Marko Juntunen da eşlik etti.

Soru cevap faslında bir dinleyicinin “İslam anti-semitist midir?” şeklindeki sorusuna tepki gösteren İhsanoğlu, İslam’ın ne anti-semitist, ne de anti-Hıristiyan olduğunu, olamayacağını anlattı. İhsanoğlu, “Biz, Hz. İsa’ya da, Hz. Musa’ya da inanıyoruz ve dualarımıza katıyoruz” dedi.

09.10.2008


 

Taliban müzakere iddialarını yalanladı

AFGANİSTAN'DA Taliban rejimi döneminde dışişleri bakanlığı yapan Vekil Ahmed Mütevekkil, geçen ay Suudi Arabistan’da Afgan hükümeti yetkilileriyle barış görüşmeleri amacıyla bir toplantıya katıldıklarına dair haberleri yalanladı.

Mütevekkil, merkezi Pakistan’da bulunan AIP ajansına yaptığı açıklamada, bu haberlerin tümünün yanlış olduğunu, Suudi Arabistan’daki toplantının Taliban temsilcilerinin katıldığı resmi bir görüşme olmadığını söyledi. Tersine bunun sıradan, normal bir toplantı ve akşam yemeği olduğunu belirten Mütevekkil, ülkenin farklı yerlerinden gelen heyetlerin Afganistan’ın sorunları hakkında konuştuğunu, benzer endişeleri dile getirdiklerini kaydetti. Mütevekkil, “Ancak ne resmi bir müzakere oldu ne de Taliban temsilcileri bu tartışmalara katıldı” diye konuştu. Taliban yönetiminin eski Pakistan Büyükelçisi Abdülselam Zaif, Kral Abdullah’ın geçen ay verdiği bir yemeğe Afgan hükümet yetkilileri, Taliban temsilcileri ile Hizb-i İslam örgütünün lideri, eski Başbakan Gülbeddin Hikmetyar’ın bir temsilcisinin katıldığını söylemişti. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin sözcüsü Hümayun Hamidzade de bu haberlerin ardından yaptığı açıklamada, Mütevekkil gibi müzakere iddialarını yalanlamıştı. Hamidzade, Kral Abdullah’ın iftar yemeğinde bir arada bulunmalarına rağmen, Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda kimseyle barış görüşmesi yapmadıklarını söylemişti.

09.10.2008


 

Karaciç şebekesi çökertildi

BOSNALI Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç’in uluslararası adaletten kaçmasına yardımcı olan şebeke çökertildi.

AFP muhabirinin savcılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Karaciç ve askeri danışmanı Stoyan Zuplyanin’in adaletten saklanmasına yardımcı olan yaklaşık 30 kişi hakkında kovuşturma başlatıldı. 1992-95 Bosna savaşında insanlık suçu işlemekle suçlanan Karaciç Temmuzda ele geçirilmişti.

09.10.2008


 

Mısır, binalarıyla birlikte çöküyor

MISIR'IN kuzeyindeki İskenderiye kentinde eski bir binanın çöktüğü, ilk belirlemelere göre 7 kişinin öldüğü bildirildi.

Mısır’ın resmi ajansı MENA, 7 cesedin binanın enkazı altında bulunduğunu, ölenler arasında bebeğini kollarında tutan bir annenin de bulunduğunu belirtti. Haberde, üç katlı binanın çökmesi yüzünden 10 kişinin yaralandığı da kaydedildi. Binanın çökme tehlikesi bulunduğunun bilindiğini kaydedilen haberde, enkazda arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.

09.10.2008


 

Sarhoş Rus askerleri çekilen kafileye yetişemiyordu

RUS barış gücü askerleri Gürcistan’daki tampon bölgelerden çekilirken, neredeyse geride sarhoş iki asker bırakıyorlardı.

Gürcü polis yetkilisi, iki Rus askerinin, önceki gün geç saatlerde Karale bölgesinde otomobil kullanırken gözaltına alındığını söyledi. Yetkili, askerlerin aşırı derecede alkol aldıklarını ve kendilerini tutuklayan polislere “neredeyiz” diye sorduklarını belirtti. Sarhoş yakalanan Rus askerleri, çekilmeden birkaç saat önce Karaleti kontrol noktasında Gürcü polisi tarafından Rus ordusuna teslim edildi. Çekilme işlemini izleyen Güney Osetya bölgesindeki Rus askerlerinin komutanı Murat Kulakmetov’un, iki askere sinirlendiği belirtiliyor. Gürcistan’daki Rus askerleri, Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri dışında güvenlik kuşağı olarak oluşturulan tampon bölgelerden bugün çekilmeye başlamıştı.

09.10.2008


 

Ruslar tampon bölgeden çekiliyor

GÜRCİSTAN'DAKİ Rus askerlerinin, Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri dışında güvenlik kuşağı olarak oluşturulan tampon bölgelerden çekilmeye başladığı belirtildi.

Rus ordusundan İgor Konaşenkov, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Güney Osetya dışındaki tampon bölgede kurulan 6 kontrol noktasından çekilmeye başladığını söyledi. Bu arada, yaklaşık 50-60 kadar Rus askeri aracını içeren bir konvoyun da, Gürcistan’ın batısındaki bir üsten ayrılarak Abhazya’ya geçtiği belirtildi. Reuters muhabiri, Zugdidi yakınındaki Urta üssünden ayrılan askeri konvoyun, Abhazya’ya doğru İnguri ırmağını geçtiğini aktardı. Rusya, Gürcistan topraklarındaki tampon bölgede bulunan askerlerinin çekilme işleminin çarşamba gününe kadar tamamlanacağını açıklamıştı.

09.10.2008


 

Kuzey Kore nükleer başlık üzerinde çalışıyor

GÜNEY Kore Genelkurmay Başkanı Kim Tae-young, Kuzey Kore’nin bir füzeye takılabilecek nükleer başlık geliştirmek için çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Güney Kore ajansı Yonhap’taki habere göre, Genelkurmay Başkanı Kim, milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, “Kuzey Kore bir füzeye monte edilebilecek küçük bir nükleer başlık geliştirmek için çalışıyor” dedi, ancak Kuzey Kore’deki komünist rejimin bu türden bir füzeyi geliştirmeyi başarıp başarmadığını bilmediğini de sözlerine ekledi. Uzun zamandır nükleer silahlar geliştirme programı yürüten Kuzey Kore’nin ayrıca uzun menzilli füzeler için nükleer başlık geliştirmek için çalışmalar yürüttüğünden şüpheleniliyor. Ancak ilk kez Güney Koreli üst düzey bir yetkilinin ağzından, bu şüpheyi doğrular nitelikte bir açıklama geliyor. Güney Kore Genelkurmay Başkanı Kim, ayrıca Kuzey Kore’nin elindeki 40 kilogram kadar plütonyum stoku sayesinde 6 ya da 7 nükleer başlık geliştirebileceğini belirtti.

09.10.2008


 

Uygurlar, Guantanamo’dan salıverildi

BEYAZ Saray, bir federal mahkemenin Guantanamo’daki 17 Uygurun serbest bırakılması kararına şiddetle karşı çıktı.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, yaptığı açıklamada, mahkemenin kararının Guantanamo’daki diğer tutsaklar için emsal teşkil edebileceğini kaydetti. Sözcü, bu tutsaklar arasında 11 Eylül saldırılarını planladığından şüphelenilenlerin de bulunduğunu belirtti.

09.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır