"Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Cami yapma hakkı tartışılmaz

Almanlardan Müslümanlarla yakınlaşmalarını isteyen Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Müslümanların Almanya’da cami yapmaya hakları olduğunun tartışılamayacağını ifade eden Schaeuble, bunun için ‘’Önce İslam ülkelerinde kiliselerin kurulmasına izin verilsin’’ şeklinde şartlar olamayacağını kaydetti.

Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, dinlerin kötü gösterilmemesi ve insanların birbirini öldürmelerine vesile olmaması gerektiğini söyledi.

Schaeuble, Türk yazarlar Zafer Şenocak ve Mely Kıyak ile birlikte Berlin’de düzenlenen ‘’Almanya’da İslam - Uyum mu, Çatışma mı?’’ konulu panele katıldı. Panelde konuşan Schaeuble, Almanya’da yıllardan bu yana uyum konusunda ihmallerin yaşandığını ve bundan kaynaklanan hataların birikmesi sonucunda günümüzde özellikle genç göçmenlerin dine daha sıkı bir şekilde bağlandıklarını savunarak, ‘’Dini olumsuz bir şey gibi göstermemek lazım. Ben de Almanya’da daha fazla insanın dindar olmasını isterdim. Ancak dinler, insanların birbirini öldürmeleri için değildir’’ diye konuştu.

Almanlardan Müslümanlarla yakınlaşmalarını isteyen Schaeuble, kendisi tarafından başlatılan İslam konferanslarıyla birlikte Müslümanlarla bir yakınlaşma sağladıklarını, cami inşaatları konusunda bile bir temel anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Müslümanların Almanya’da cami yapmaya hakları olduğunun tartışılamayacağını ifade eden Schaeuble, bunun için ‘’Önce İslam ülkelerinde kiliselerin kurulmasına izin verilsin’’ şeklinde şartlar olamayacağını kaydetti.

Köln kenti dışında çok sayıda kentte cami inşaatları konusunda tartışma ve krizlerin yaşanmadığına dikkati çeken Schaeuble, çoğunluk toplumu olarak Alman toplumunun da açık olması gerektiğini, bu yolla daha çok insanın kazanılabileceğini belirtti, göçmenlerin de sorumlulukları ve görevleri olduğunun unutulmamasını istedi. Schaeuble, göç yasasında yaptıkları değişiklikle yabancıların Almanya’ya gelmeden önce biraz Almanca bilmelerini şart koşmalarını savunarak, Almanca bilmeyen göçmenlerin toplum içine giremeyeceklerini, çocukların da öğretmenlerini anlamayacakları için okulda başarılı olamayacaklarını belirtti. Schaeuble, ‘’Ülkemizin değişimi için de göçmenler şart. Yerimizde saymak korkunç bir şey olurdu. Biz yabancılara açık olmalıyız, ancak kendilerine ‘Sizin de görevleriniz var’ dememiz lazım’’ şeklinde konuştu.

Yazar Mely Kıyak da, Almanya’da İslamiyet konusundaki tartışmaların Türkiye’de yıllardan bu yana sürdüğünü, Türkiye’deki tartışmalara da bakılması gerektiğini söyledi. Almanya’daki ‘’Cami minareleri kilise kulelerinden yüksek olmasın’’ şeklindeki tartışmaları anlamsız bulduğunu ifade eden Kıyak, bunun bir dinin büyüklüğünün göstergesi olmaması gerektiğini kaydetti.

09.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Bir şehit daha

  Terörle Mücadele Yüksek Kurulu bugün toplanacak

  Danıştay saldırısı dâvâsı Yargıtay'da

  AKP İlçe Başkanlığı önünde patlama

  Çek ve senet çetesine operasyon düzenlendi

  ‘’Güvenlik algılaması üst seviyede olmalıydı’’

  İki protestocu gözaltına alındı

  Üniversitede öğrenci affı Meclise geliyor

  Soylu: Özgürlüklerden fedakârlık yapılmasın

  Cami yapma hakkı tartışılmaz

  PKK’YA KARŞI İŞBİRLİĞİ

  Gerekçeli kararlar gelecek haftaya hazır

  İlerleme raporu sert olmayacak

  ‘Ergenekon’ tutuklusu emekli Albay’ın tedavisi sürüyor

  TOKİ güvenli karakol için hazır

  ‘Medeniyetler İttifakına’ destek

  Orman yangınları soruşturulsun

  Böbrek bekleyen 40 bin hasta var

  Bu köyde sadece emekliler yaşıyor

  Göller Bölgesinde kuraklık tehlikesi

  TEM otoyolunda kaza:1 ölü, 18 yaralı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır