"Gerçekten" haber verir 11 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kosova’yı 50 ülke tanıdı

BM Genel Kurulu, Kosova’nın tek taraflı bağımsızlığını Adalet Divanı’na sormaya karar vermesi ardından 2 yeni ülke daha Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı.

Makedonya ve Karadağ, 17 Şubat’ta bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanıdı. Böylece, Bosna Hersek haricindeki eski Yugoslavya ülkeleri, Kosova’yı tanımış oldu. Sırbistan, eski kardeş ülkesi Karadağ’ın bu kararına tepki gösterdi. Belgrad, Karadağ’ın kararının “bölgesel istikrarı tehlikeye attığını” ileri sürdü. Belgrad, Karadağ’ın büyükelçisini sınır dışı etme karar verdi. Karadağ ile Sırbistan, 2006’ya kadar aynı sınırlar içinde yaşıyordu. Karadağ’da yapılan referandumun ardından ülke iki ayrıldı. Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen, kararın ulusal çıkarlar çerçevesinde alındığını belirterek Kosova’nın bağımsızlığının da bir “gerçek” olduğunu vurguladı.

Karadağ’ın ardından Makedonya’da Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı. Makedon Dışişleri Bakanı Antonio Milososki, meclisin Priştine’nin bağımsızlığını tanıma kararı vermesi ardından hükümetin bu kararı onadığını açıkladı.

“UYGUN BİR KARAR”

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Karadağ elçisinin sınır dışı etme kararının “uygun” olduğunu söyledi. Tanjug haber ajansına konuşan Sırp bakan, “Bölgedeki ülkeler, Balkanlardaki istikrar ve barışı korumak için özel bir sorumlulukları var.” diye konuştu.

Belgrad yönetimi, Kosova’nın 17 Şubat’taki bağımsızlık ilanını tanıyan ülkelerdeki elçilerini tepki olarak geri çekmişti. Ancak Belgrad yönetimi, bu kararından vazgeçerek ABD ve Avrupa’daki ülkelere elçilerini geri göndermişti.

BM Genel Konseyi önceki gün yaptığı oylama ile Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilanını Adalet Divanı’na sorulmasına karar vermişti.

KARADAĞ

Karadağ, Eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra, Karadağ, 2002 yılında Sırbistan ile birlikte Yeni Yugoslavya’ya katılmıştır. Karadağ’ın çabalarıyla 2003 yılında Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturulmuştur. Karadağ, 21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan referandumda çıkan yüzde 55.5’lik evet oyu ile ise bağımsız olma kararı aldı. 3 Haziran 2006’da ise Karadağ Parlamentosu, referandumda çıkan sonuca dayanarak Karadağ’ın bağımsızlığını ilan etti. 2008’daki sayıma göre ülke nüfusunun yüzde 43.6’sını Karadağlılar oluşturuyor. Ülkenin yüzde 33.1’ini Sırplar oluştururken Müslümanlar yüzde 9.4, Arnavutlar yüzde 5.1, Boşnaklar yüzde 3.9’unu teşkil ediyor.

MAKEDONYA

Makedonya’nın bağımsızlığı, Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında tanındı. Yunanistan ile ülke ismi konusunda yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle, BM, Makedonya’yı Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (FYROM) olarak tanıyor. Makedonya da Eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Üsküp, 1991 yılında Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etti. 2 milyonluk ülkenin yüzde 64’ünü Makedonlar oluşturuyor. Yüzde 25’ini Arnavutların oluşturduğu ülkede yüzde 3.85 oranın Türk var. Sırplar ise yüzde 1.78’ini oluşturuyor.

KOSOVA’YI TANIYAN 50 ÜLKE ŞU ŞEKİLDE:

Afganistan, Kosta Rika, Arnavutluk, Fransa, Türkiye, ABD, İngiltere, Avusturalya, Senegal (18 Şubat) Letonya (19 Şubat), Almanya (20 Şubat), Estonya, İtalya, Danimarka, Lüksemburg (21 Şubat), Peru (22 Şubat), Belçika (24 Şubat), Polonya (26 Şubat), İsviçre (27 Şubat), Avusturya (28 Şubat), İrlanda (29 Şubat), İsveç, Hollanda (4 Mart), İzlanda, Slovenya (5 Mart), Finlandiya (7 Mart), Japonya, Kanada (18 Mart), Monaco, Macaristan, Hırvatistan (19 Mart), Bulgaristan (20 Mart), Lihtenştayn (25 Mart), Güney Kore, Norveç (28 Mart), Marshall Adaları (17 Nisan), Nauru (23 Nisan), Burkina Faso (24 Nisan), Litvanya (6 Mayıs), San Marino (11 Mayıs), Çek Cumhuriyeti (21 Mayıs), Liberya (30 Mayıs), Sierra Leone (13 Haziran), Kolombiya (6 Ağustos), Belize (7 Ağustos), Malta (21 Ağustos), Samoa (15 Eylül), Portekiz (7 Ekim), Karadağ, Makedonya (9 Ekim)...

11.10.2008


 

Nobel Barış Ödülü Ahtisaari’ye verildi

FİNLANDİYA'NIN eski Cumhurbaykanı Martti Ahtisaari, BM temsilcisi olarak Kosova gibi dünyanın önemli sorunlarında gösterdiği olağanüstü başarılarından ötürü 2008 Nobel Barış Ödülünü aldı.

Endonezya’da Açe bölgesi gerillalarına da barış getirilmesinde işlevi olan Ahtisaari, 1,4 milyon dolarlık ödülü 197 aday arkasından kazandı. Nobel Barış Ödülü Kurulu, eski Fin Cumhurbaşkanı BM özel temsilcisi Martti Ahtisaari’ye 2008 Nobel Barış Ödülünün, ‘’dünyanın en çetrefil millet sorunlarının çözümündeki büyük işlevinden ötürü’’ verildiğini bildirdi. Norveç’in başşehri Oslo’daki Kurul, yakın tarihte Kosova sorunu olmak üzere, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu Asya’da birçok sorunun çözümünde arabuluculuk görevi üstlenen 71 yaşındaki Ahtisaari’yi Nobel Ödülüyle onurlandırdı. Son 20 yıl boyunca dünya sorunlarının çözümü için önemli görevlerde bulunan Ahtisaari, Norveç’in NRK radyo-televizyon kurumuna ilk açıklamasında, ‘’son derece memnun ve derinden minnettar olduğunu’’ belirtti. Ahtisaari, Kosova savaşında Sırp Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in (1941-2006) ikna edilmesinde en önemli diplomat olarak hatırlanıyor. Öte yandan Nobel Tıp Ödülünü Françoise Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier adlı iki Fransız bilim adamı alırken, 2008 Nobel Edebiyat Ödülünü ise Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio aldı. Son 10 yılda Nobel Barış Ödülünü kazananlar ise şu şekildeydi:

-2007: BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ile eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore

-2006: Bangladeşli Muhammed Yunus ve Granmeen Bankası

-2005: BM-Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu ile kurumun Mısırlı başkanı Muhammed El Baradei

-2004: Kenya Çevre-Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Vangari Maathai

-2003: İranlı insan hakları savuncusu, hukukçu Şirin Ebadi

-2002: Eski ABD Başkanı Jimmy Carter

-2001: BM ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan

-2000: Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung

-1999: Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü

-1998: Kuzey İrlandalı politikacılar David Trimble ve John Hume

11.10.2008


 

BDT liderler zirvesi Bişkek’te başladı

KIRGIZİSTAN'IN başşehri Bişkek’te Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) liderleri zirvesi başladı. BDT zirvesine Azerbaycan ve Ukrayna Cumhurbaşkanları dışında topluluğa üye ülkelerin devlet başkanları katılıyor.

Azerbaycan ve Ukrayna Cumhurbaşkanlarını zirveye özel temsilci gönderdi. Toplantıda Azerbaycan’ı Başbakan, Ukrayna’yı ise Güvenlik Konseyi Başkanı temsil ediyor. Bütün BDT üye ülkeleri liderlerinin Bişkek’e önceki akşam geldiği bildirildi. BDT liderleri toplantısının gündemi çerçevesinde liderler, dar çerçevede yarım saatlik bir görüşme ile toplantıya başladı. Daha sonra heyetlerinde katıldığı toplantıya geçildi. Zirvenin gündeminde üye ülkeler arasında siyasî, ekonomik ve insanî yardım alanlarındaki işbirliğini öngören 20 konu bulunuyor.

11.10.2008


 

Rusya ile Gürcistan masaya oturacak

RUSYA ile Gürcistan arasında, bölgenin güvenlik ve istikrarına ilişkin olarak alt düzeyde görüşmeler yapılacağı belirtildi.

BM sözcüsü Marie Heuze, 15 Ekim Çarşamba günü Cenevre’de yapılacak görüşmelere bakanlar ya da bu düzeydeki yetkililer yerine uzmanlar düzeyinde katılım olacağını söyledi. Görüşmelerin BM, AB ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) öncülüğünde yapılacağını belirten Heuze, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da bu görüşmelerle ilgili olarak Cenevre’de bulunacağını ifade etti. Sözcü, Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlıklarını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerinin toplantıya katılıp katılmayacağı konusunda henüz bir karar verilmediğini, Rusya ile Gürcistan arasındaki görüşmelere ilişkin ayrıntıların pazartesi günü açıklanacağını söyledi. Rusya ile Gürcistan arasında ağustos ayında patlak veren çatışma, ABD dönem başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle son bulmuştu.

11.10.2008


 

Yom Kippur gerginliği sürüyor

İSRAİL'İN kuzeyindeki, Araplar ile Yahudiler’in birarada yaşadıkları şehirlerden Akko’da, Kippur Günü’nün başlaması sırasında başlayan olaylar yeniden tırmandı.

Önceki gece, Arap gençlerden birinin, araba kullanmanın yasak olduğu Kippur’da, aracını gürültü bir biçimde sürdüğü gerekçesiyle, Arap ve Yahudi gençler arasında patlak veren kavga, Yom Kippur’un bitmesiyle yeniden alevlendi. Akko’nun Arap ve Yahudi vatandaşları arasında, yıllardır ilk kez bu denli çatışma meydana geldiği belirtiliyor. Polis, şehrin tren istasyonu çevresinde toplanarak, ‘’Araplar’a ölüm’’ diye bağıran ve şehrin merkezine giden ana caddesine yürüyen yüzlerce Yahudi eylemciyi durdurmaya çalışırken, çok sayıda Arap gencinin de kent merkezinde toplu hâlde beklediği belirtiliyor. Olayların daha da büyümesini önlemek için yüzlerce polis, atlı polis ve sınır polislerinin şehre yığılmalarına karşın, gruplar halinde yer yer karşılıklı çatışmaların sürdüğü; polisin, toplananları dağıtmak için üzerlerine su sıktığı, gaz bombaları kullandığı, ayrıca olayların başka mahallelere yayılmasını önlemek için de şehrin kimi noktalarını bloke altına aldığı belirtiliyor. Çıkan şiddet olaylarında şimdiye dek en az 3 kişinin yaralandığı, polisin de 10 kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor. Karşılıklı kavgaya girişen tarafların, olay yerindeki araçlara ve mağazalara da saldırdıkları, 40 dolayında mağazanın camlarının indirildiği, 100’den fazla aracın da hasar gördüğü kaydediliyor.

11.10.2008


 

Maldivler demokrasiye adım atıyor

HİNT Okyanusu’nda bir grup adadan oluşan Maldivler’de ilk demokratik devlet başkanı seçimi ikinci tura kaldı.

Ülkede önceki gün yapılan seçimlerde 30 yıldır iktidarda olan Mamoun Abdül Gayum oyların yüzde 41’ini aldı, ancak gerekli oy çoğunluğunu sağlayamadı. Gayum, bu durumu “kendisi için önemli bir zafer” olarak değerlendirdi. İlk kez 6 adayın yarıştığı seçimlerde oyların yüzde 25’ini alan Maldivli Demokratik Parti lideri Muhamed Naşid ikinci geldi. İki adayın katılacağı ikinci tur seçimler 29 Ekimde yapılacak. Maldivlilerin birçoğu için bu seçimler, önceki 6 seçimi tek aday olarak kazanan ve Asya’nın en uzun süre iktidarda kalan Devlet Başkanı Mamoun Abdül Gayum için bir referandum olarak görülüyor.

11.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır