"Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Fikre baskıyla AB’ye girilmez

Yazarlar Birliği PEN’in Almanya şubesi Başkanı Johano Strasser, Türkiye’deki fikir özgürlüğü ihlâllerini ve 301 uygulamalarını eleştirerek, geçen üç yıl içinde bin kadar yazarın hukukî takibata uğradığını söyledi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, AB’ye üye olamaz” dedi.

Yazarlar Birliği PEN’in Almanya Şubesi Başkanı Johano Strasser, Türkiye’de geçen 3 yıl içinde bin kadar yazarın hukukî takibata alındığını, haklarında dâvâ açıldığını belirterek, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesini eleştirdi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olamaz” dedi. Almanya’nın Frankfurt şehrinde “Hayali Doğu-Hayali Batı: Medeniyetler Ötesinde Düşünmek” adlı bir sempozyum düzenlendi. Sempozyum, yarın başlayacak olan 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Türkiye’den gelen yetkililer tarafından düzenleniyor. Frankfurt Belediye binasında önceki gün başlayan organizasyonda, çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden önde gelen akademisyen ve yazarlar Doğu-Batı medeniyetleri arasındaki ilişkiler üzerinde görüşlerini dile getirdi. 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Türkiye, bu sempozyumla sanat, kültür ve edebiyatının yanı sıra entelektüel yönünü de uluslar arası camiaya tanıtma fırsatı buldu.

Sempozyumun selamlama konuşmasını Frankfurt Belediyesi adına Alexandra Prinzessin von Hannover yaptı. Frankfurt’un uluslararası kimliğine dikkat çeken Prinzessin von Hannover, “Ne kadar birbirimizi tanırsak o derecede bir birimiz hakkındaki ön yargılarımız azalır” dedi. Katılanların büyük kısmının Türkiye’den olduğunu hatırlatan Hannover, Türkiye’nin entelektüel birikimine parmak bastı. Türkiye adına ise selamlamayı Ulusal Yürütme Komitesi’nden yazar ve çevirmen Tanıl Bora yaptı. Bora, sempozyumunu Türkiye’nin entelektüel birikim ve enerjisinin bir ifadesi olduğunu söyledi. Sempozyumun açılış konuşmalarında şair ve yazar Murathan Mungan ile, Almanya PEN Başkanı Johano Strasser söz aldı.

Yazarlar Birliği PEN’in Almanya şubesi Başkanı Johano Strasser, konuşmasının hemen başında Türkiye’de fikir özgürlüğü ihlalleri konusunda şikâyette bulundu. Türkiye’de geçen 3 yıl içinde bin kadar yazarın hukuki takibata alındığını, haklarında dâvâ açıldığını anlatan Strasser, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesini eleştirdi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olamaz” dedi.

Türkiye’de bu alandaki sıkıntıların giderilmesi gerektiğini söyleyen PEN-Almanya Başkanı, Doğu ve Batı medeniyetlerinin karşılıklı olarak etkileşim içinde olduğunu ve birbirilerinden bir şeyler aldığını kaydetti. Nazi zulmünden kaçan Alman akademisyenleri anlatan Strasser, Avrupa’nın kendi uygarlığını kurarken özellikle Arap ve Pers kaynaklarından istifade ettiğini savundu. “İlk insan hakları sözleşmesi MÖ 534 yılında Mezopotamya’da yazılmıştır” diyen PEN-Almanya Başkanı, “Amerika’nın aynı topraklara özgürlük getirme vaadinin anlamsız olduğunu” ifade etti. Sempozyuma Türkiye, Almanya ve dünyanın diğer ülkelerinden önemli isimler katıldı. Konuşmalar Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak yapıldı. Günün sonunda “İncesaz” adlı topluluk tarafından konser verildi.

13.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Görme engelliden hız rekoru

  Plâstik, dünyamızı mahvediyor

  Almanya’ya Anadolu camisi

  6. uzay turisti yola çıktı

  NASA, yeni Mars aracını hazırlıyor

  Terörle mücadelede “özeleştiri” çağrısı

  Fikre baskıyla AB’ye girilmez

  Babacan: Dünya barışına, katkımız büyük

  Talat ile Hristofyas, 4. kez buluşuyor

  Patlayıcı sağladıkları iddia edilen 2 kişi gözaltında

  Üniversiteli kapkaççılar

  İstanbul’da su kesintisi

  Öğrenci affı yarın Mecliste

  Yalova Üniversitesi tanıtıldı

  Kültürümüz yozlaşıyorsa medyanın vebali var

  İngiltere, alkole çare arıyor

  Doğu’da sıcaklıklar 2-3 derece artacak

  Türkiye, yeni hava füze sistemleri alacak

  SGK il müdürleri kampa alınacak

  Kamu-Sen’den “borçlanmayın” uyarısı

  Uras: Terörle sonuç alınmaz

  İzinsiz gösteride 30 gözaltı

  Kapıkule'de TIR kuyruğu

  TÜRK EŞİ ÖLÜNCE MÜSLÜMAN OLDU

  MYO’ların prestijini arttıracağız

  Malî krizden beter

  Ek yerleştirme başvurularında son gün

  Hızlı tren makinistlerini İspanyollar eğitecek

  HER YIL BAŞKA BİR YERDE BÜYÜYORLAR

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır