"Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

İHH’dan Moğolistan’daki Müslümanlara okul

Türkİye, Müslümanların azınlıkta olduğu ülkelerde okullar açarak, Müslüman nüfusun okur-yazar oranını yükseltme, millî ve manevî kimliklerini koruma noktasında önemli katkılarda bulunuyor.

Moğolistan’ın Kuzey batı bölgesinde, 5 bin nüfusa sahip Tarialan Kasbasında Türkiye’deki İmam-Hatip liseleri denginde olan bir okul açıldı. İHH İnsanî Yardım Vakfı tarafından açılan okul, Moğolistan’da pozitif bilimlerin yanı sıra İslâm dini eğitimi veren tek lise olan Bilge Tegin Ahlâk Okulu’nun Tarialan şubesi olarak eğitim verecek.

100 öğrencinin öğrenim gördüğü okul, eğitime başladı. Tarihî bir binanın restore edilmesiyle yapılan okul binası, derslikler, mescit ve pansiyondan oluşuyor. Okulun açılışı bölge halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Müslüman halkın okuma-yazma ve dinini öğrenme noktasında okulun önemli katkılarda bulunacağını ifade etti.

Orta Asya’nın en doğusunda bulunan Moğolistan kuzeyinde Rusya, güneyinde bulunan Çin arasında sıkışmış durumda. Yüz ölçümü Türkiye’nin iki katı olmasına rağmen nüfusu sadece 2,7 milyon. Topraklarının hemen hemen tamamı uçsuz bucaksız bozkırlarla kaplı. Karasal iklimin hâkim olduğu ülkede halkın yüzde 95’i Budist, yüzde 5’i ise Müslüman. Moğolistan’da yaşayan 200 bin Müslüman zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor. Moğol katliâmı, Çin istilâsı ve Rus komünizmi derken; Moğolistan, âlimlerden ve okumuşlardan mahrum hale gelmiş. Burada yaşayan Türkler, dinlerini öğrenme ve yaşama noktasında büyük sıkıntı yaşıyor.

14.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak: İngilizlere artık gerek yok

  Gül’ün Irak’ı ziyaret tarihi belli değil

  İHH’dan Moğolistan’daki Müslümanlara okul

  Dördüncü kez bir araya geldiler

  Almanya’dan 400 milyar avroluk kurtarma paketi

  İngiltere’de, iki büyük banka devletin oluyor

  IMF, Macaristan’a malî desteğe hazırlanıyor

  İran’dan, İngiltere’ye protesto

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır