"Gerçekten" haber verir 15 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Türkiye’nin finansal sistemi sağlam

DÜNYA Bankası Başkanı Robert Zoellick, Türkiye’nin bölgesinde, ekonomik ve siyasî istikrar açısından önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Robert Zoellick, Dünya Bankası -IMF Sonbahar toplantıları çerçevesinde, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, bölgesinde istikrara yönelik çok önemli girişimlerde bulunduğunu ve bu konuda başarılı da olduğunu kaydetti. Zoellick, Türkiye’nin ko-numu itibarıyla stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu da vurguladı.

Türkiye’nin, son yıllarda önemli bir ekonomik dönüşüm sağladığını belirten Zoellick, özellikle mali sektörde gerçekleştirdiği yapısal reformlar nedeniyle, sağlam ve dayanıklı bir finansal sisteme sahip olduğunu söyledi.

Zoellick, Türkiye’nin, yapısal reformlardaki başarısı sebebiyle, Dünya Bankası’nın gerekli teknik ve malî desteği verdiğini, bu desteğin, yapısal reformların uygulanmasını kolaylaştıracağını vurguladı.

Edinilen bilgiye göre, Dünya Bankası, yıllık bazda, dünyadaki en büyük miktardaki program kredisini Türkiye’ye kullandırıyor. Yetkililer, Türkiye’nin bu miktarda bir kredi alabilmesinde, daha önce aldığı proje ve program kredilerindeki başarısının önemli rol oynadığını vurguluyorlar. Dünya Bankası’ndan 6,2 milyar dolar kredi alan Türkiye, bu yıl da 2,7 milyar dolarlık bir program kredisi almayı planlıyor.

Dünya Bankası ile yürütülen ve 2008-2011 yıllarını kapsayan 6,2 milyar ABD doları tutarındaki Ülke İşbirliği Stratejisi kapsamında 2008 yılı içinde Dünya Bankası’ndan proje finansmanı amacıyla sağlanan kredilerin tutarı 800 milyon ABD dolarına ulaştı. Bütçe finansmanında kullanılmak üzere 2008 yılında sağlanan program kredisi tutarı ise 400 milyon ABD doları oldu. Yıl sonuna kadar Banka’dan bütçe finansmanında kullanılmak üzere 1,3 milyar ABD doları tutarında program kredisi sağlanacak.

Bu arada Türkiye’nin, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick tarafından G-7’lere ilâve olarak önerilen yedi üyeli yeni gruba katılma şansı bulunduğu öğrenildi. Zoellick’in, yeni önerdiği yedi ülkenin oluşturacağı grubun üyelerinin sabit olmayacağı ve performansa göre, dünya ekonomisinde önemli rol oynayan ülkelerin de, bu ‘’dünya ekonomisini yönlendirme grubu’’ çerçevesinde bulunan ülkelere dahil olabileceğini söylediği belirtiliyor. Yetkililer, Türkiye’nin de stratejik önemi itibarıyla, değişimli olarak faaliyet gösterecek olan bu girişime dahil edilebileceğine dikkat çekiyorlar. G-7, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşuyor.

15.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  BORSALAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

  Yüksek faizin bedelini ödüyoruz

  Tüzmen: Dövizde yeni dengelere alışın

  Türkiye’nin finansal sistemi sağlam

  Dünya borsaları toparlanıyor

  Çin, kriz dinlemiyor

  Asya-Pasifik’in önlenemez yükselişi sürüyor

  FED Başkanı ekonomiden umutlu

  Petrol yeniden yükselişte

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır