"Gerçekten" haber verir 15 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Meşrûtiyet’in 100. yılında “Osmanlıların Paris’i”

‘1908 İhtilâline Doğru Osmanlıların Paris’i’’ başlıklı sergi, Osmanlı Bankası Müzesi’nde açıldı.

Serginin açılışı öncesinde, serginin küratörlüğünü üstlenen Edhem Eldem, slayt gösterisi eşliğinde, serginin oluşması süreciyle ilgili bilgi verdi.

Eldem, İkinci Meşrûtiyet’in ilân edildiği tarihin 100’üncü yıl dönümü olan bu yıl değişik faaliyetler yapıldığını, ancak bu olayın ardından gelen hem kötü hem iyi şeyler olduğu için kutlama yerine değişik bir faaliyetle bu tarihi anmak istediklerini söyledi.

‘’1908’i anlatmak yerine ona giden yolu anlatmak üzere yoğunlaşmayı tercih ettik’’ diyen Eldem, İkinci Meşrûtiyet sürecini 1870’li yıllardan itibaren Paris’e giden ve dönemin Paris’inin siyasî ve kültürel ortamından etkilenen aydınların gerçekleştirdiğini, bu sebeple de o dönemin Paris’ini bütün unsurlarıyla bir sergiyle anlatmak istediklerini dile getirdi.

Serginin en büyük özelliğinin hiçbir orijinal malzeme bulunmaması olduğunu anlatan Eldem, sergide Paris’teki hayatı, görsel unsurlar, fotoğraflar ve belgelerin kopyalarıyla anlatmaya çalıştıklarını belirtti. Eldem, ‘’Paris’in asıl önemi 1860’lardan sonra Osmanlı aydınları için siyasî bir çekim merkezi olmasıdır. Bu tarihten sonra Avrupa’dan, özellikle Paris’ten alınan siyasî düşüncelerle bir muhalefet gelişmiştir. İttihat ve Terakki dediğimiz Genç Osmanlıların oluşturduğu yeni bir akım meydana gelmiştir. Paris’in siyasî hayatının şehirde gördükleri izleri onlar için bir anlamda hacca gitmek gibiydi’’ şeklinde konuştu.

‘’1908 İhtilâline Doğru Osmanlıların Paris’i’’ sergisi, Paris’te sürgünde yaşayan Osmanlıların hayatını gözler önüne seriyor. Sergi, dönemin Fransız polisinin raporlarından da yararlanarak bu insanların Paris’te nerede ve nasıl yaşadıklarını, İkinci Meşrûtiyet’in Fransız basını tarafından nasıl yansıtıldığını ele alıyor.

François Georgeon tarafından gerçekleştirilen ‘’Jön Türkler’in Paris’i’’ adlı 45 dakikalık belgeselin de izlenebileceği sergi, 31 Aralık 2008 tarihine kadar gezilebilecek.

15.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  DÜNYADAKİ OSMANLI MİMARİSİNE ÇEKİ DÜZEN

  Tokat’ta kitap sergisi

  Mevlânâ yılında gönüllere tohum ekildi

  Meşrûtiyet’in 100. yılında “Osmanlıların Paris’i”

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır