"Gerçekten" haber verir 17 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Tarihî eserlere “çip”li takip

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, bakanlık, tarihi eserlerin korunmasını artırmak ve kaçakçılığı önlemek için yepyeni bir adıma hazırlanıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü ve ODTÜ Teknokent’in iş birliğiyle hayata geçirilmesi planlanan ‘’Taşınır Kültür Varlıklarını Etiketleme ve İzleme Sistemi Tasarımı ve Mekansal Entegrasyonu (Kültür-ID) Projesi’’, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) sunuldu.

Projenin hayata geçirilmesiyle, her tarihi esere özel çip takılacak ve kültür varlıklarının her birinin tanımlama bilgisi/kimlik numarası kendine has olacak.

Radyo frekansıyla çalışan aktif ve pasif çiplerin tahribatsız şekilde eserlerle ilişkilendirilmesi ve gerekli altyapının kurulmasından sonra sistem, kültür varlıklarının korunmasında “çip devrimi” meydana getirecek.

Böylece eserler, yurt içi veya yurt dışında nereye giderse gitsin takip edilebilecek, sergi veya depolarda anlık denetim yapılabilecek ve sayımlarda sürekliliği sağlanacak.

17.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Tarihî eserlere “çip”li takip

  Ustalardan yazı ve şiir atölyesi

  Tarihî Bayaz Han “kent müzesi” oluyor

  Tarihî Mersin evlerine restorasyon

  Dağlarca 20 Ekim’de defnediliyor

  ‘Sultan II. Abdülhamid’in Arşivinden Dünya’

  Şiir okuma yarışmasında İhlas Koleji ilçe birincisi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır