"Gerçekten" haber verir 25 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

KRİZ BİZİ DE DERİNDEN ETKİLEYECEK

Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Cevat Sarıkamış, “Reel sektörü desteklemek, finans sektörünü de hizaya getirmek suretiyle kriz aşılabilir” dedi. Sarıkamış, “küresel ekonomik krizin Türkiye’yi etkilemeyeceği” yönündeki açıklamaları “çok iyimser”’ bulduğunu söyledi. Krizin Türkiye’yi de mutlaka etkileyeceğini ifade eden Sarıkamış, finans sektörünün reel sektörün çok önüne geçtiğini kaydetti. Sarıkamış, kârlarını katlayan rantiyenin terbiye edilmesi ile krizin aşılacağını söyledi.

ÜRETİM ARTMADI, EKONOMİ DURDU

Sarıkamış, krizi tetikleyen en önemli unsurun finans sektörü ile reel sektör arasındaki bağın kopması olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de de bunu görüyoruz. Finans sektörü çok büyük bir gelişme gösterdi. Reel sektör ise ekonomik durum nedeniyle zayıfladı. Üretim artmadı, pek fazla yatırım olmadı. Bu açıdan endişeliyim” dedi. Sarıkamış, enflasyonla mücadele etmek için “tüketimi kesme” yönteminin sosyal çatışmaya kadar götürebilecek sakıncaları olduğunu söyledi.

Kriz reel sektörle aşılır

FİNANS Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Cevat Sarıkamış, ‘’Reel sektörü desteklemek, finans sektörünü de hizaya getirmek suretiyle kriz aşılabilir’’ dedi. Krizin Türkiye’yi de mutlaka etkileyeceğini savunan Sarıkamış, finans sektörünün reel sektörün çok önüne geçtiğini kaydetti. Sarıkamış, krizi tetikleyen en önemli unsurun finans sektörü ile reel sektör arasındaki bağın kopması olduğunu öne sürerek, ‘’Türkiye’de de bunu görüyoruz. Finans sektörü çok büyük bir gelişme gösterdi. Reel sektör ise ekonomik durum nedeniyle zayıfladı. Üretim artmadı, pek fazla yatırım olmadı. Bu açıdan endişeliyim’’ dedi. ‘’Dünyanın bu noktaya gelinmesinde ABD’nin globalleşme yutturması var’’ diyen Prof. Dr. Cevat Sarıkamış, karma ekonominin çok önemli olduğunu vurgulayarak, ‘’ABD’nin batan bankaları devletleştirmesi dünyada büyük bir olaydır. ABD’den bunu beklememiz mümkün değildi. Sanırım reel sektörü biraz desteklemek, finans sektörünü de biraz hizaya getirmek suretiyle kriz aşılabilir. 1929 krizinde Keynes’in ortaya koyduğu bu teorinin uygulanması, krizin ilerlemesini engellemiştir’’ diye konuştu.

Türkiye’nin 1980 sonrası en büyük yanlışının enflasyonla mücadele etmek için ‘’tüketimi kesme’’ yöntemi uygulaması olduğunu ifade eden Sarıkamış, şöyle devam etti: ‘’Tüketimi engellemek için emekçilerin gelirleri asgari düzeyde tutulmuştur. Bu çok büyük bir yanlıştır. Bunu yıllardır söylemişimdir. Siz bu şekilde enflasyonla mücadele edemezsiniz. Bu durgunluğa ve kaosa götürür. Allah korusun ileride sosyal çatışmaya da götürür. 1980’li yıllarda İngiltere’de başlayan bu uygulama, bizim tarafımızdan da taklit edilmiştir. Bundan vazgeçilmelidir. Üretimi arttırın. Üretimi arttırırken de tüketiciye yüksek gelir sahibi yapın. Bakınız Henry Ford, fabrikasını kurduğu dönemde bir kriz ortaya çıkıyor. Otomobil satışlarında azalma oluyor. Yöneticileri işçi çıkarmayı teklif ettiğinde, O (İşçilere fazla ücret verelim) demiştir. (İşçiye fazla ücret verirsem tüketim artacaktır. Artan tüketim benim otomobil satışlarımı da artıracaktır) demiştir. Bu çok büyük bir yaklaşımdır ve başarılı olur. Yani tüketimi kısmak, gelir düzeyini aşağıya çekmek, halkı fakirleştirir, ekonomiyi ve sosyal hayatı olumsuz etkiler. Bugün Türkiye’de bu nedenle büyük bir kaos var.’’

25.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Dövizdeki şok dalgadan ihracatçılar da memnun değil

  KRİZ BİZİ DE DERİNDEN ETKİLEYECEK

  Küresel kriz, Türkiye’yi yavaşlatacak

  İslâm hayal satmaz

  OPEC petrol üretimini kıstı

  Vergi borçlarına ödeme kolaylığı

  MB döviz satım ihalelerine başladı

  Türkiye Finans'a bir ödül daha

  Asude Konakları’nda hayat başladı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır