"Gerçekten" haber verir 25 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

İslâm hayal satmaz

MÜSİAD’ın evsahipliğinde gerçekleşen 12. Uluslararası İş Forumunun sonuç bildirgesini açıklayan Başkan Yardımcısı Dr. Ali Shams Ardakani, “Şeriatta olmayan bir şeyin satamazsınız. İslamî ticaret sisteminde, siz malı satarsınız kişi parasını ödemezse malınızı geri çekersiniz, kaybınız olmaz. Amerika’da ve Batıda krizin çıkma sebebi ise olmayan bir şeyin satılmasıdır” dedi.

İslamiyette hayal satılmaz

ULUSLARARASI arası İş Forumu(IBF) Başkan Yardımcısı Dr. Ali Shams Ardakani, olmayan bir şeyin satılmadığı İslâmî ticaret anlayışının, Müslüman ülkeleri kapitalizmden koruyacağını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen 12. Uluslararası İş Forumu(IBF) Kongresi 61 ülkeden 2200 uluslararası işadamı ve delegenin katılımıyla gerçekleştirildi. Kongre’nin ardından dün yapılan basın toplantısıyla, IBF Başkan Yardımcısı Dr. Ali Shams Ardakani sonuç bildirisini açıkladı. Sonuç bildirgesinde, özellikle doğrudan ve dolaylı olarak İSEDAK toplantılarında detaylandırılan Tercihli Gümrük Anlaşmalarına da katkıda bulunacak karşılıklı Serbest Ticaret Anlaşmaları imzalayarak, ticaret ve yatırım ilişkilerini daha fazla geliştirilmesi kararlaştırıldı. Bilişim teknolojileri, lojistik, nakliye ve ulaşım gibi İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerinin gelecekteki gücünü artıracak, gelişimde katalizör rolü olan, hayati derecedeki sektörlere daha fazla yatırımı ve kaynak aktarımını ön plana çıkartıp yönlendirmenin karara bağlandığı kongrede, İKÖ ülkelerinin uluslar arası finans piyasalarındaki varlığını güçlendirmek için, İKÖ ülkeleri arasında ortak bir para fonu, banka ve şirketler için derecelendirme sisteminin oluşturulmasını teşvik edilmesi, üye ülkelerin, iş adamlarının ve diğer ilgili tarafların ülkeler arasında kolay geçişlerini sağlanması, dış ticareti geliştirmek için ihracat kredisi ve ihracat garantisi programlarının sağlanmasına karar verildi. Kongrede ayrıca, üye ülkeler arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanması noktasında diğer taleplerini karşılamak için stratejik araştırma merkezleri ve eğitim ve insan kaynaklarına yapılacak yatırımlarla, fikir ve telif haklarının sağlanmasına, tarife dışı engeller, çifte vergilendirme, doğrudan ve dolaylı nakliye, kurumsal yetersizlikler, vizelerde yaşanan sıkıntı ve gecikmeler ve ülke mevzuatlarının ülkeler arasında ve yerel olarak bir ahenge kavuşturulmasının kuvvetli bir şekilde desteklenmesine, finans ve bankacılık kurumlarının hissedilebilir ve acil bir şekilde ticaret ve üretim başta olmak üzere iş dünyasının taleplerine finans kurumlarının karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları, ticaret ve finans enstrümanlarının oluşturulması, ortak projelerin finansmanı ve para transferlerinin kolaylaştırılması yoluyla cevap vermelerinin kuvvetli bir şekilde tavsiye edilmesine, büyümenin hızlandırılması, istihdam sağlama ve küresel rekabet için yerel kaynakların ataletten kurtarılmasında oynadıkları önemli rolden hareketle KOBİ’lerin desteklenmesine, iş dünyasına sürekli olarak fakirliğin kaldırılması, sosyal adalet, çevre konularını önemsemeleri ve insan gelişimi ve iyileşmesine olan ihtiyacın hatırlatılmasına, karar verildi.

İSLAMİ TİCARET SİSTEMİ KAPİTALİZMDEN

KORUYACAK

İslam ülkelerinin kapitalizmden ayıracak yöntemlerle ilgili bir soru üzerine Dr. Ardakani, “İslâmda olmayan bir şeyi satamazsınız. İslâmi ticaret sisteminde, siz malı satarsınız kişi parasını ödemezse malınızı geri çekersiniz, kaybınız olmaz. Amerika’da ve batıda krizin çıkma sebebi ise olmayan bir şeyin satılmasıdır. Bunun için İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesi (İSEDAK) üye ülkeleri arasında İslami ticaret sistemini kuracağız, yani kendi değerlerimize döneceğiz. Böylece batı ticaret sisteminin zararlarından korunacağız” dedi.

Bu arada, 13. IBF Kongresinin Kahire Ticaret Odası ev sahipliğinde 11-16 Ekim 2009 tarihinde Kahire’de yapılması kararı alındı.

25.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Dövizdeki şok dalgadan ihracatçılar da memnun değil

  KRİZ BİZİ DE DERİNDEN ETKİLEYECEK

  Küresel kriz, Türkiye’yi yavaşlatacak

  İslâm hayal satmaz

  OPEC petrol üretimini kıstı

  Vergi borçlarına ödeme kolaylığı

  MB döviz satım ihalelerine başladı

  Türkiye Finans'a bir ödül daha

  Asude Konakları’nda hayat başladı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır