"Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

‘Küresel gücün küresel dili’

Güney Koreli Türkolog Prof. Hee Soo Lee, Türkçenin küresel bir dil olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Bu sürece Türkiye’nin yurtdışında bulunan okullarının da ayrı bir katkı sağladığını dile getiren Soo Lee, Türkçenin yakın bir dönemde küresel bir dil haline geleceğini belirtti. Tarihî İpek Yolu güzergâhında yer alan ülkelerde “Kültür Turizminin Geliştirilmesi” konulu uluslar arası foruma katılmak amacıyla Taşkent’e gelen Koreli Türkolog ve Hanyang Üniversitesi öğretim üyesi Soo Lee, açıklamalarda bulundu.

Türkçeyi, 1983-1990 yılları arasında doktora yapmak amacıyla Türkiye’de bulunduğu sırada öğrendiğini söyleyen Lee, “Türkçe, Koreliler için kolay bir dil” dedi. Lee, Kore dilinin de aynı şekilde Türkler için kolay öğrenilebilen bir dil olduğunu kaydetti. Türkiye’de kaldığı süre zarfında Türk tarih ve kültürü konusunda deneyim kazanan ve kapsamlı bilgi edinen Prof. See Lee, iki dilin aynı kökten geldiğini ve Türkçeyi öğrenmede zorlanmadığını belirtti.

Koreli Türkolog, Türkçenin geleceği konusunda ise ümitli konuştu. Hali hazırda dünya genelinde çoğunluğu İpek Yolu güzergâhında olmak üzere 300 milyon dolayında insanın Türkçe konuştuğuna dikkat çeken Prof. Lee, “Türkçenin giderek dünya çapında bir dil haline geleceğine inanıyorum.” dedi. İpek yolunda Türkçe ve Türk kültüründen yoksun olacak “kültür turizminin” mânâsız kalacağını da ifade eden Lee, “Bu açıdan Türkçe, 10-15 sene zarfında daha yoğun, global bir dil haline gelecek İnşallah.” şeklinde konuştu.

Güney Kore’de Türk halkına karşı bir sempati olduğunu ve bunun etkisi ile Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısında artış olduğunu da hatırlatan Lee, “Ülkemizde Türkçe öğrenmek isteyenler çoğalıyor. Türkçe konuşan epey de Koreli var.” ifadelerini kullandı.

27.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Küresel gücün küresel dili’

  İngiltere, Afganistan’da ağız değiştirdi

  İsrail, erken seçime gidiyor

  Clinton-Obama ortak mitingi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır