"Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

ABD Suriye’yi de vurdu

Amerikan helikopterlerinin önceki akşam Suriye’nin doğusunda bir çiftliğe operasyon düzenleyip, 5’i aynı aileden 8 masum sivilin ölümüne sebep olması Şam’ı ayağa kaldırdı.

Ha Pakistan, ha Suriye!

IRAK hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Amerikan askerlerinin Suriye’deki bir binayı bombalamasıyla ilgili olarak, sınır bölgesindeki operasyonun hedefinin Suriye topraklarındaki direnişçiler olduğunu söyledi.

El Debbağ, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, operasyonda, “sınırda Irak topraklarına yönelik saldırılardan sorumlu tutulan terörist örgütlerin faaliyet gösterdiği bölgenin” hedef alındığını belirtti.

Irak hükümet sözcüsü, söz konusu direnişçi örgütlerin son olarak, bir sınır köyünde 13 polisi öldürdüğünü, Suriye’den, bu ülkeyi direnişci faaliyetlerin üssü olarak kullanan bu örgütün üyelerini kendilerine teslim etmelerini istediklerini kaydetti.

Irak hükümet sözcüsü ayrıca, ülkesinin Suriye ile her zaman saygıdeğer ilişkiler sürdürmeye çabaladığını, Suriye’de, Iraklılara karşı faaliyetlerde yer alan ve bu faaliyetleri destekleyen Irak karşıtı bazı örgütlerin varlığının, bu ilişkilerin gelişmesine engel olacağını belirtti.

Suriye’nin Londra Büyükelçisi Sami El Kıyami ise operasyonun, uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, bunun siyasî anlamını bilmediğini ve Amerikalı yetkililerin konuyu aydınlatmalarını beklediklerini söyledi.

Suriye Irak’tan gelen Amerikan helikopterlerinin, önceki gün Irak sınırında bulunan Suriye köyünde bir binayı bombaladığını ve olayda hepsi sivil 8 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Irak’ta, ABD önderliğindeki çok milletli koalisyon kuvvetleri ise söz konusu saldırı hakkında bilgi sahibi olmadığını bildirmişti.

28.10.2008


 

Nasrallah, Hariri ile görüştü

LÜBNAN'DA Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Mart 2006’dan beri ilk kez rakibi Saad Hariri ile bir araya geldi. Hariri’nin danışmanlarından biri tarafından yapılan açıklamada, parlamentoda çoğunluk blokunun lideri Hariri’nin Nasrallah ile, Pazarı Pazartesiye bağlayan gece görüştüğü belirtilirken, güvenlik sebebiyle görüşme yerinin gizli tutulacağı kaydedildi.

Açıklamada, Hariri ile Nasrallah’ın ulusal birlik ve iç barışın öneminin yanı sıra ülke içinde olası gerginliği önlemek için gereken tedbirleri almanın önemini vurguladıkları ve millî diyaloğu sağlamlaştırmak gerektiği konusunda hem fikir oldukları belirtildi. Mart 2006’dan beri ilk kez buluşan Hariri ile Nasrallah’ın, 5 Kasımda millî diyalog müzakerelerinin yeniden başlaması öncesinde görüştüğüne dikkat çekildi. Hizbullah ile Hariri önderliğindeki hareket arasındaki ilişkiler, iki taraf yandaşları arasında Mayıs ayında patlak veren çatışmalar yüzünden ciddî biçimde kötüleşmişti. Bu çatışmalar, iç savaştan beri (1975-1990) meydana gelen en kanlı çatışmalar olarak tarihe geçmişti.

28.10.2008


 

Barzani, ABD’ye gitti

IRAK'IN kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ABD’ye hareket etti.

Edinilen bilgiye göre, ABD’de temaslarda bulunacak olan Barzani, Amerikan ordusuna ait askerî uçakla Erbil Havaalanı’ndan ayrıldı. Barzani’yi taşıyan uçağın Adana’daki İncirlik Üssü’ne ineceği, Barzani ve beraberindekilerin buradan Beyaz Saray’a ait bir uçakla Washington’a gideceği öğrenildi.

28.10.2008


 

Erbil’de, PKK yanlısı bir gösteri

TÜRKİYE'DE Demokratik Toplum Partisi, bölücü terör örgütü PKK’nın İmralı’daki lideri Abdullah Öcalan’ın işkenceye maruz kaldığı iddialarını ortaya atarken, benzeri sesler bu sabah bölgesel Kürt yönetiminin merkezi Erbil’de de yükseldi.

Bir grup PKK yanlısı gösterici, Erbil’deki Birleşmiş Milletler Ofisi önünde toplanarak PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı. Öcalan posterleri taşıyıp, PKK lehine pankartlar açarak Türkiye’yi ve Türk hükümetini suçlayan göstericiler, Öcalan’ın işkenceye maruz kaldığı iddialarını seslendirdi. Bir basın açıklaması yapan PKK yandaşı grup Türk askerinin Kandil’e düzenlediği operasyonları da protesto etti. Erbil havalimanı yakınlarındaki BM Ofisi önünde toplanan sayıları yüz civarında olan grup uzun süre atarak eylemlerine devam etti. Gösteri esnasında havalimanı tarafından gelen bölgesel yönetim başkanı Neçirvan Barzani’nin de içinde bulunduğu bir konvoy göstericilerin tam önünden geçti. Konvoyun geçmesinden kısa bir süre sonra Asayiş birliklerine bağlı özel bir grup gelerek gösterinin sona erdirilmesini istedi. Gösterinin izinsiz yapıldığını ve bu nedenle bitirilmesini isteyen güvenlik görevlilerini önce dinlemeyen grup bir süre sonra eylemlerine son verdi.

28.10.2008


 

Putin’den, ABD’yi çevirme politikası

RUSYA'NIN Küba’ya hava savunma uzmanlarının bilgilerini paylaşması önerisinde bulunacağı bildirildi.

Rusya Kara Kuvvetleri Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, “Rus ve Kübalı askerî yetkililer hava savunması konusunda deneyimlerinin paylaşılmasını ve askerleri eğitme konusunu organize edecekler” dedi. Tarafların Kübalı askerlerin Rusya’daki hava savunma akademilerinde ve eğitim merkezlerinde eğitilmesi konularını ele alacağını ifade eden Konaşenkov, Rus yapımı yeni askeri malzemelerin kullanılması konusunun da gelecek ay Rus askerî heyetinin Küba’ya yapacağı ziyaret sırasında ele alınacağını kaydetti. Rusya Taktik Hava Savunma Karargâhı Komutanı General Aleksandır Maslov başkanlığındaki bir heyetin 3 Kasımda Küba’yı ziyaret edeceğini belirten Konaşenkov, heyetin Küba Devrimci Silâhlı Kuvvetleri ve Rus Silâhlı Kuvvetleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda da görüş alış verişinde bulunacağını söyledi. Sovyetler Birliği’nin 1962 yılında füzelerini Küba’ya yerleştirmesinin ardından Havana soğuk savaş döneminin kilit ülkesi haline gelmişti. ABD’nin doğu Avrupa ülkelerindeki füze kalkanı planını hayata geçirme çabaları ve Rusya’nın nüfuz alanındaki ülkelerin NATO üyeliğine desteği yüzünden Rusya son dönemde Küba ve Venezuela ile ilişkilerini geliştirmişti.

28.10.2008


 

Abhazya, Gürcistan’ı AB’ye şikâyet etti

GÜRCİSTAN'DAN tek taraflı bağımsızlığını ilân eden Abhazya, bölgedeki AB gözlemcilerini Gürcistan’ın sınırları yakınlarındaki ‘’silâhlı provokasyonlarını’’ görmezden gelmekle suçladı.

Abhazya Güvenlik Servisinden bir yetkili Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, ‘’Abhazya’da Gürcü gruplar yıkıcı eylemlerini arttırdılar. Sınır bölgesinde Rus barış gücü askerlerinin olmaması ve AB gözlemcilerinin etkisiz kalması yüzünden silâhlı saldırılar ve cinayetler olağan hale geldi’’ dedi. Abhazya lideri Sergey Bağapş da acil olarak toplantıya çağırdığı Abhaz Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, ‘’Gürcistan Abhazya Cumhuriyeti sınırlarında geniş çaplı terörist eylemler düzenlemekte’’ görüşünü dile getirdi. Gürcistan’a eylemlerini durdurmaması halinde karşılık verecekleri uyarısında bulunan Bağapş, ‘’Tekrarlıyorum: Gürcistan topraklarından Abhazalara ateş edilmesine aynı şekilde karşılık verilecek. Eğer zırhlı araçları ya da savaş tanklarını sınır bölgesine götürmeye ihtiyaç varsa bunu yapın’’ ifadesini kullandı. Rus barış gücü askerlerinin çekilmesinin ardından Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya sınırına 225 AB gözlemcisi yerleştirilmişti. Abhazya, Gürcü güçlerinin dün sınırdaki bir muhafızlarını yaraladığını ileri sürmüştü.

28.10.2008


 

Kadima, şansını arttırdı

İSRAİL'DE Kadima partisinin lideri Tzipi Livni, koalisyon görüşmelerinde özellikle Şas partisinin istediği tavizlere karşı “siyasî duruşu” ile puan topladı.

Livni’nin “siyasî ve malî şantajlara boyun eğmek niyetinde olmadığını” açıklaması ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e hükümeti kurma görevini iadesinin hemen ardından yapılan kamuoyu yoklamaları, bugün bir seçim yapılsa Livni’nin partisi Kadima’nın parlamentoda yine birinci gelerek, güçlenen muhalefet partisi Likud’un önünde yer alacağını ortaya koydu. Yedioth Ahranot ile Dahaf Enstitüsü tarafından ortaklaşa yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Livni’li Kadima, 120 üyeli Knesset’te (İsrail parlamentosu) 29 üyeyle seçimlerden zaferle çıkacak. Kadima’nın halihazırda da parlamentoda 29 üyesi bulunuyor. Kadima’nın rakibi ve giderek güçlenen muhalefet partisi, Binyamin Netanyahu’nun Likud’u ise Kadima’nın ardından 26 milletvekilliğiyle ikinci sırada gelecek. Likud, Knesset’te bugün 12 üyeye sahip. Maariv gazetesi ile Teleseker ortaklığıyla yapılan kamuoyu yoklaması ise Livni’li Kadima’nın 31, Likud’un ise 29 milletvekilliği çıkaracağını öngörüyor.

28.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır