"Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

ABD, Taliban ile masaya oturacak

Wall Street Journal, ABD’nin Afganistan’daki devrik Taliban ile müzakere etmeyi planladığını yazdı. Haberde, “Müzakerelerin, ABD’nin aktif katılımıyla Afgan hükümeti tarafından yürütüleceği” ve başkanlık seçimlerinden sonra nihaî şeklini almasının beklendiği kaydedildi.

29.10.2008


 

‘Cami isteyen Müslümanlara yardımcı olmalıyız

Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, ülkesinde cami inşaatına karşı çıkanların görüşlerini paylaşmadığını söyledi.

Schaeuble, “Westdeutsche Allgemeine Zeitung” gazetesine yaptığı açıklamada, “Cami isteyen Müslümanlara, bunu yapmaları için imkan vermeliyiz. Eğer din doğru anlaşılırsa insanların birlikteliğine katkı sağlar. Maalesef daha önce Hristiyanlıkta da olduğu gibi insanları karşı karşıya getirmez” ifadesini kullandı. Dine gerçekten inanan Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki sorunların, ateistlerle olan sorunlardan çok daha az olduğunu savunan Schaeuble, “Kendi konumunu benimsemiş bir kişi, diğer insanların düşüncelerine de daha fazla anlayış gösterebilir” dedi. Bazı Alman vatandaşlarının, kendi ilçelerinde azınlık konumuna düşmelerinden dolayı yaşadıkları endişeleri de anlayabildiğini ifade eden Schaeuble, bu konuda Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’yla da konuştuğunu ve kendisinin de açıkça, bu endişeleri anlayabildiğini söylediğini kaydetti. Bu nedenle, örneğin camilerin çok büyük yapılmasıyla ilgili endişelerin de abartılmaması gerektiğini belirten Schaeuble, camilerin büyüklüğünün ziyaret yoğunluğuyla orantılı olması gerektiğini ifade etti. Schaeuble, göçmen çocukların Alman çocuklara göre okulda daha başarısız olduklarının hatırlatılması üzerine de, tüm ailelerden, çocuklarının in iyi şekilde eğitim görebilmeleri için her türlü çabayı harcamalarını istedi.

29.10.2008


 

Türkiye tam güvenilir ortak

RUSYA Savunma Bakanlığına ait Krasnaya Zvezda (Kızıl Yıldız) dergisinde Rusya ve Türkiye arasındaki askeri işbirliğiyle ilgili yayımlanan analiz haberde, Türkiye’nin uzun vadede tam güvenilir bir ortak olduğu belirtildi.

Dergide, ‘’Türkiye Dengesi’’ başlığıyla yayımlanan haberde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önümüzdeki aylarda Moskova’ya resmi ziyarette bulunacağı kaydedilerek, ‘’Geçen hafta Rus Askeri Deniz Filosu’na ait gemiler Venezuela’ya giderken Türkiye’nin Aksaz-Karaağaç Limanı’na uğradı. Türkler gemiyi çok sıcak karşıladı’’ denildi. Limana filodan sadece ‘’Amiral Çabenenko’’ gemisinin yaklaşabildiği belirtilen haberde, şunlar kaydedildi: ‘’Çünkü nükleer Pyotr Velikiy gemisinin boyutlarından dolayı limana yanaşması fiziki olarak mümkün değildi. Ancak buna rağmen yerel halkın Rus askeri gemilerine gösterdiği ilgi gözlerden kaçmadı. Bu ziyaretin ardından açıklama yapan Kaptan Vladimir Yakuşev, Türk tarafının Rus gemilerini çok sıcak ve dostça karşıladığını belirterek, her şeyin en üst seviyede organize edildiğine dikkati çekti. Böyle bir tavır, siyasi ve coğrafi açıdan batıya bağlı olan, ancak aynı zamanda Orta Doğu ve Karadeniz devletleri ile de uyumlu bir ilişki yürütenTürkiye için son derece normal.’ Haberde, çok zengin doğu kültürüne sahip olan Türkiye’de askeri;siyasi stratejiye yönelik milli ve psikolojik dayanışma olduğunun görüldüğü ifade edilerek, ‘’Tüm bunlar, Türkiye’nin dış siyaset hattında uzun vadeli niyetleri bulunan, tam güvenilir bir ortak olduğunu göstermektedir.”

29.10.2008


 

ABD bombardımanı, anlaşmayı zora soktu

SURİYE ABD’nin sınırındaki bir köyde bir binayı bombalamasının ardından Şam’daki üst düzey Iraklı diplomattan, Irak’ın sorumluluklarını üstlenmesini istedi.

Suriyeli yetkililer, ayrıca Irak’tan, topraklarının “Suriye’ye karşı saldırılarda” kullanılmasını önlemesini talep etti. Öte yandan, ABD’nin Suriye’deki saldırısının ABDIrak güvenlik anlaşmasını zorlaştıracağı yorumları yapıldı. Saldırının, pek çok Iraklıda “Amerikan güçlerini istediklerini yapmaktan alıkoyamayacakları” düşüncesine yol açabileceği belirtildi. Iraklı milletvekili Mahmud Osman, bu saldırının anlaşmaya karşı kullanılacağı görüşünü savunarak, saldırının aynı zamanda İranlılara, anlaşmaya karşı müdahalesini artırmak için gerekçe olacağını söyledi. Osman, “Artık komşu ülkeler Irak’taki Amerikan varlığından endişe duymak için iyi bir gerekçeye sahip olacak” dedi. Adını açıklamayan bir başka milletvekili de Amerikan bombardımanının güvenlik anlaşmasının onaylanması olasılığını azaltacağını, çünkü bu saldırının “Irak’ın kendi iç işlerinin kontrolünü elinde tutamadığı” mesajını verdiğini ifade etti. Irak hükümeti, saldırıyla ilgili olarak henüz resmi açıklama yayımlamadı, ancak hükümet sözcüsü Ali Dabbağ, dün yaptığı açıklamada, sınır bölgesindeki operasyonun hedefinin Suriye topraklarındaki direnişçiler olduğunu söylemişti. ABD’nin önceki gün Suriye sınırındaki bir köyde bir binaya düzenlediği bombardımanda 8 kişi yaşamını yitirmişti.

29.10.2008


 

İran, ABD’den diplomatlarını istiyor

İRAN, ABD tarafından Irak’ta tutuklanan üç diplomatın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

İran’ın BM temsilciliği, ‘’Erbil Konsolosluğunda görevli 3 diplomatın tutuklanmasını uluslararası yasaların ihlali olarak’’ değerlendirdi. Diplomatların serbest bırakılması için İran’ın, Irak hükümeti nezdinde ve uluslararası arenadaki girişimlerinin sürdüğü belirtildi. Irak’ta ABD kontrolündeki bir cezaevinde tutulan diplomatların şartsız olarak bırakılmasını isteyen İran, Bağdat yönetiminin bu konudaki çabalarını takdirle karşıladığını belirtti. ABD güçleri, 11 Ocak 2007’de İran’ın Erbil Konsolosluğunu basarak söz konusu 3 görevliyi tutuklamıştı.

29.10.2008


 

‘Kerkük anlaşmazlığı barışı tehdit ediyor’

İNGİLTERE'DE, İngiltere’de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Uluslararası Krizler Grubu, “Irak’taki görece sükunet ve barışın, petrol zengini Kerkük kenti ve diğer tartışmalı topraklarda ortaya çıkan Arap-Kürt anlaşmazlıkları nedeniyle tehdit altında olduğunu” iddia etti.

Grubun raporunda, tartışmaların ülkeyi her an büyük bir mezhep savaşına sürükleyebileceği öne sürüldü. Raporda toprak tartışmalarının Irak’taki siyasi gelişmeleri engellediği belirtildi, petrol gelirlerinin paylaşımına olanak sağlayacak yasanın onaylanması ve kritik yerel seçimler gibi engellenen gelişmeler buna örnek olarak sıralandı. Rapor yazarları, Arap-Kürt anlaşmazlığının tarihinin Birinci Dünya Savaşı sonrasına kadar uzandığı görüşüne de yer verdi. Raporda, olası bir iç savaşın, Irak’ın yeniden inşasına olumsuz etki yapacağına, bölge ülkeleri Türkiye ve İran’ı da içine çekebileceğine işaret edildi. Yazarlar, muhtemel iç savaşın 2005-2007 yıllarında Şiiler ile Sünniler arasında çıkan mezhep çatışmalarının bir benzeri olabileceği, hatta o çatışmaların bile ötesine geçebileceği uyarısında da bulundu.

29.10.2008


 

Wall Street Journal: ABD, Taliban’la masaya oturuyor

WALLİ Street Journal gazetesi, ABD’nin Afganistan’daki devrik Taliban ile müzakere etmeyi planladığını yazdı.

Amerikan yönetiminden adı açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, “Beyaz Saray ve askeri komuta kademesinden yetkililer, hareketin liderleri dışında kalan bazı Taliban yetkilileriyle müzakerelerde bulunmanın, Afganistan’ın aşağısında ve komşusu Pakistan’daki mevcut döngüyü tersine döndürmeye olanak sağlayacağını düşünüyor” ifadesi yer aldı. Gazetenin internetteki sitesindeki haberde, bu yeni yaklaşımın, Afganistan’daki Amerikan stratejisinin gözden geçirilmesi hakkında Beyaz Saray’ın tavsiye raporlarından birinde yer aldığı belirtildi. Haberde, “Müzakerelerin, ABD’nin aktif katılımıyla Afgan hükümeti tarafından yürütüleceği” ve Amerikan stratejisine ilişkin bu raporun, gelecek ay, 4 Kasımdaki başkanlık seçimlerinden sonra nihai şeklini almasının beklendiği kaydedildi. Afgan yetkilileri ekim başında, Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde 1996 ile 2001 arasında Afganistan’da iktidarda olan Taliban rejiminin eski üyeleriyle bir araya gelmişti. Afganistan’da ise Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin hükümetinin temsilcileriyle eski milis ve Taliban üyeleri arasında gayrı resmi görüşmelerin hiç kesilmediği belirtiliyor.

29.10.2008


 

Maliki hükümeti işgalciyi öldüreni idam ediyor

IRAK'TA 2006 yılında 3 Amerikan askerini öldürmekten suçlu bulunan El Kaide militanına ölüm cezası verildi.

Davaya bakan mahkemenin, yargılanan 3 sanıktan İbrahim El Karaguli’ye idam cezası verdiği, Karaguli’nin cezasının asılarak infaz edileceği bildirildi. Diğer iki sanık Velit El Kertani ve Kazım El Zubayi’nin ise delil yetersizliğinden suçsuz bulunduğu belirtildi. Her üç sanığın bir yıldır tutuklu bulunduğu kaydedildi. Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyinde 2006 yılında 101. Hava Bölüğü’ne bağlı 3 Amerikan askerinin öldürülmesi, 2003 yılında Irak savaşının başlamasından bu yana Amerikan güçlerine karşı en korkunç saldırılardan biri olarak görülüyordu.

29.10.2008


 

İran denizlerdeki gücünü arttırıyor

İRAN, denizlerdeki savunma amaçlı askeri gücünü artıracağını bildirdi.

İran Silahlı Kuvvetleri Genel Komutan Vekili Tuğgeneral Abdulrahim Musavi, Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Hint Okyanusu’ndaki deniz gücünü artıracaklarını bildirdi. Tuğgeneral Musavi, Hürmüz Boğazı’nın ve Umman Denizi’nin doğusunda geçilmesi güç deniz üsleriyle düşman güçlerinin engelleneceğini söyledi. İran’ın deniz üslerini genişletmesinin bir ihtiyaç haline geldiğini belirten Musavi, “Geçmişte bölgesel tehditlere karşı tedbir alıyorduk. Şimdi bölge dışından güçlerin tehdidine karşı konumumuzu güçlendirmek zorundayız” ifadesini kullandı.

29.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır