"Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Demokrasi getiremeden gidiyor!

ABD öncülüğündeki işgal güçlerinin, Irak’a girmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Bu sürede işgal güçlerine destek veren ülkelerdeki liderlerin bazıları seçimlerle, bazıları kendi istekleriyle görevlerini başka isimlere devretti, ancak Irak halkının işgalden sonra içine düştüğü kâbus hâlâ gayet canlı görünüyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, “terörizme destek veren” Saddam Hüseyin yönetimin “sahip olduğu” kitle imha silâhlarının yok edilmesi amacıyla Irak’ı işgal etmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Bu sürede koalisyon güçlerine destek veren ülkelerdeki liderlerin bazıları seçimlerle, bazıları kendi istekleriyle görevlerini başka isimlere devretti ancak Irak halkının işgalden sonra içine düştüğü kâbus hâlâ gayet canlı görünüyor. 4 Kasım’da yapılacak seçimle koltuğunu Barack Obama veya John McCain’e devredecek olan Bush, 11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan “terörizmle savaş” politikasının Afganistan’dan sonraki hedefi olarak Irak’ı göstermişti. Aradan geçen yıllardan sonra Irak’tan çekilme takvimini ve sürecini netleştireceği yolunda umutlananlar ise bunun gerçekleştiğini görmek için geçen iki yıldan sonra bir süre daha beklemek zorunda kalacak gibi görünüyor.

EBU GARİP ŞOKU

CBS televizyonunun 28 Nisan 2004’de yayınladığı Ebu Garip fotoğrafları, Amerikalı askerlerin Iraklı tutuklulara uyguladığı işkenceleri gözler önüne serdi. Iraklı tutukluların üzerlerine köpeklerin salındığı, çırılçıplak soyularak taciz edildikleri, yerlerde süründürüldükleri ve başka eziyetlere maruz kaldıkları belgelerle ispatlandı.

FELLUCE KATLİÂMLARI

Amerikan güçlerinin Kasım 2004’te Felluce şehrinde yaptığı operasyondan sonra toplanan cesetler gösterilerek, günler süren operasyon sırasında kimyasal silâh kullanıldığı iddia edildi. Bu iddiaları şiddetle reddeden Pentagon’dan bir sözcü, operasyondan bir yıl sonra, “çıkardığı yangın ve dumandan yararlanmak amacıyla Felluce’de beyaz fosfor bombası kullandıklarını” itiraf etti.

3 TRİLYON DOLARLIK SAVAŞ

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, bütün kalemlerin asgarî düzeyde tutulmasına rağmen Irak savaşının bu güne kadarki gerçek maliyetinin 3 trilyon dolar olduğunu hesapladı. Stiglitz, “Üç Trilyon Dolarlık Savaş” adlı kitabıyla ilgili olarak yaptığı bir röportajda, “bu miktarın, şu ana kadar yapılan harcamaları ve savaştan dönen muhariplere ödenecek maaşları da içerdiğini, bu kişilerin yüzde 40’ının sakat döndüğünü ve çoğunun hayat boyu yardıma muhtaç olduğunu” söyledi.

DÜNYAYI DA KİRLETTİLER

BM ve çeşitli kuruluşlar, Irak’taki savaşın su, toprak ve hava kirliliği oranlarını arttırdığını yolunda raporlar hazırladılar. Uzmanlar, savaşın İran-Irak savaşı ve Körfez Savaşı’nın yol açtığı tahribatı daha da arttırdığını, bu zararın insan sağlığı için uzun dönemli sonuçları olacağını vurguladı. Irak’ta 5 yılda 4 binden fazla Amerikan askeri öldü, 30 binin üzerinde asker yaralandı. Ölen Iraklıların sayısının ise 1 milyonun üzerinde olabileceği ifade ediliyor.

01.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokrasi getiremeden gidiyor!

  Irak büyük bir hapishane

  “Obama’da ümit ışığı var”

  Afganistan’dak en büyük sorun ‘kıtlık’

  Libya, Rus üslerine topraklarını açtı

  Amerikalı Müslümanlar siyasete ısınıyor

  Bosna’da hava gergin

  Pakistan’da kayıp artıyor

  Tayvan’ın 'domuz' duyarlılığı

  İsrail'den yeşil ışık

  Petraeus merkez komutanı oldu

  Olsa da olur, olmasa da

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır