"Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Başörtü, kimliğimi tamamlıyor

Bosna’lI kadın yönetmen Aida Begic aylık yayınlanan Mostar Dergisi’ne verdiği demeçte, “Genel olarak tesettür bana kadının taşıdığı bir gizemle ilgiliymiş gibi geliyor.

Başörtüsünün muhafaza ettiği birşeyler var. Kimliğini tamamlayan bir vakar katıyor kadına” dedi.

Bu yıl düzenlenen Saraybosna Film Festivali’ne konuk olarak katılan Mostar Dergisi’nden Elif Tunca, Bosna’lı ünlü yönetmen Aida Begic ile de bir söyleşi gerçekleştirdi. Saraybosna Film Festivali’nin açılış filmi ve Bosna’lı yönetmen Aida Begic’in ilk uzun metrajlı filmi olan “Kar” (Snijeg) filmi ayrıca bu sene 61. kez yapılan Cannes Film Festivali’nde ‘Grand Prix of the Semaine de la critique programme’ ödülüne lâyık görülmüştü. Büyük bir başarıya imza atan filmin kadın yönetmeni Aida Begic, başarısının sırrını değerlerine olan bağlılığında görüyor. Aynı zamanda bir anne de olan Aida Begic, başında taşıdığı örtünün çok önemli olduğunu düşünüyor. Mezun olduğu sinema okulunda öğretmenlik de yapan Begic, herkese ama en çok da derslerine katılan kız öğrencilere başörtülü halde de yönetmenlik yapılabileceğini göstermekten, yurtdışındaki sinema ortamlarında ise örtülü olmanın yalnızca İran yönetiminin dayattığı bir mecburiyet değil gönüllü bir tercih olduğunu anlatabilmekten mutluluk duyduğunu söylüyor. “İlk uzun metrajlı filminiz ve çalışmalar sırasında hamileydiniz” şeklindeki soruya şu şekilde karşılık veriyor Begic: “Evet! Bir yandan bebeğim olacaktı, bir yandan da film doğacak bir bebek gibiydi. Zordu ama anne olmak da yönetmen olmak da çok keyifliydi. Çekimler 29 gün sürdü. Zor bir dönemdi, Ramazan’dı bir yandan..” Başörtüsü ile ilgili soruyu da Begic şu şekilde cevaplıyor: “Genel olarak tesettür bana kadının taşıdığı bir gizemle ilgiliymiş gibi geliyor. Başörtüsünün muhafaza ettiği birşeyler var. Kimliğini tamamlayan bir vakar katıyor kadına.”

Eşi de aynı zamanda filmin görüntü yönetmeni olan Begic, “Ben yönetmendim o da görüntü yönetmeniydi. Yaptığı işten çok memnunum. Ve doğrusu bu bizim için büyük bir şanstı. Begic, Cannes Film Festivalinde film ile ilgili çok olumlu tepkiler aldıklarını ve herkesin takdirini kazandıklarını, bir de ödüle lâyık görüldüklerini belirtti. Türkiye’de de festivallere katılacaklarını belirten Begic, “Çok heyecanlıyım, bakalım ne tepkiler alacağız, ne yorumlar duyacağız, kimlerle tanışacağız? Gerçekten filmin uzun ömürlü olmasını, mümkün olduğu kadar çok seyirciye ulaşmasını istiyorum” dedi. “KAR” BU AY VİZYONDA “Kar”, Bosna’da 1997 yılında geçen savaşta büyük zarar görmüş bir köyde geçenleri anlatıyor. Altı kadın, bir büyükbaba, dört kız ve genç bir oğlan savaşın harap ettiği, dış dünyayla bağlantısı neredeyse kesilmiş bir köy olan Slavno’da yaşarlar. Savaşta bütün aileleri ve arkadaşları öldürülmüş ve cesetleri bile bulunamamıştır. Yaklaşan kış ve yılın ilk karı, köyün dünya ile ilişkisini tamamen kesip, hayatlarını tehdit eder hâle gelebilir. Filmin ana karakteri ise başörtülü, dindar bir köylü kızı olan “Alma” karakteri... Film 7 Kasım 2008 tarihinde Türkiye’de gösterime girecek.

UMUT YAVUZ

01.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtü, kimliğimi tamamlıyor

  Norveç’te başörtülü polis düzenlemesi

  Risâle-i Nurlar dijital ortamda okunacak

  Nar tanelenerek satılacak

  Küresel ısınma okyanusları da vuruyor

  Depremler trambolin etkisi yapıyor

  Çin’de melamin skandalı ete de bulaştı

  Butan’da ilk özel gazete duâlarla basıldı

  Hubble yeniden çalışmaya başladı

  Ay robotu yarışmasında bir Türk

  KRİZ BİZİ DE ETKİLEYECEK, HERKES TEDBİRİNİ ALSIN

  Kemer sıkacağız

  EMEKLİLERE ENFLASYON ZAMMI

  Metrobüs hattı uzatılıyor

  Defin için 67 gündür vekâletname bekleniyor

  Ergenekon dâvâsı olumlu bir gelişme

  6. DURUŞMA YAPILDI

  İfade özgürlüğü rehin alındı

  Genekurmay’dan hükümete komando eğitimi gösterilecek

  “İstanbul neronları” görev başında

  İLK KAFİLE HACCA UĞURLANDI

  Sağlıkta paralı dönem başladı

  YENİ ASYA NEŞRİYAT TÜYAP FUARI’NDA

  Binalarda yalıtım artık kurala bağlı yapılacak

  Ege’de balıkların boyları küçüldü

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır