"Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Sağlıkta paralı dönem başladı

Türk Sağlık-Sen 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası Kanunu sonrası hastalardan muayene başına alınan katılım payının vatandaşa yansıması ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre bir yılda vatandaşlar yaklaşık 1 milyar YTL katkı payı ödeyecekler. Raporda sağlık harcamalarındaki artışın faturasının katılım payı alınması ile birlikte vatandaşa kesildiğine de dikkat çekildi.

Türk Sağlık-Sen 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hastalardan muayene başına alınan katılım payının vatandaşa yansıması ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre bir yılda vatandaşlar yaklaşık 1 Milyar YTL katkı payını devlete ödeyecekler. Raporda sağlık harcamalarındaki artışın faturasının katılım payı alınması ile birlikte vatandaşa kesildiğine de dikkat çekildi.

Hazırlanan raporda sadece Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 2007 yılında 210 milyon muayene yapıldığına dikkat çekilerek “Muayene katılım payı Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 3 YTL olarak belirlenmiştir. Geçmiş yıllarda hastanelerde yapılan muayene sayısına bakıldığından 2005 yılında 165 milyon, 2006 yılında 190 milyon, 2007 yılında da 210 milyon muayene yapılmıştır. Muayene oranlarının yıllık artışlarına bakıldığında 1 Ekim 2009’a kadar yaklaşık 230 milyon muayene yapılacağı tahmin edilmektedir. Bunun yaklaşık maliyeti vatandaşa 690 milyon YTL olacaktır. Sağlıkta Uygulama Tebliğine göre üniversite hastanelerinde muayene başına 6 YTL, Özel hastanelerde ise muayene başına 10 YTL katılım payı alınmasıyla yaklaşık olarak bir yılda vatandaşlardan 1 milyar YTL katılım payı olarak SGK tarafından tahsil edilecektir” denildi.

FATURA VATANDAŞA KESİLDİ

Katılım payı alınması ile sağlıkta artan harcamaların faturasının vatandaşa kesildiğine dikkat çekilen raporda “Türkiye’de sağlık harcamaları her yıl katlanarak artmaktadır. 2006 yılında 23 milyar YTL olan sağlık harcamaları, 2007 yılında 26.6 milyara yükselmiştir. 2008 yılı sonunda 30 milyar doları aşması beklenmektedir. Özel hastanelere devletin ödediği para 2002 yılında 0.4 milyar YTL iken 2007 yılında bu rakam 2.35 milyar YTL’ye yükselmiştir. Sağlık harcamalarının faturası katılım payı ile vatandaşa kesilmek istenmektedir” görüşüne yer verildi.

KATILIM PAYINI ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN İLÂCINI ALAMAYAN HASTALAR OLACAK

Süreklİ hastalıkları sebebiyle sık sık kontrolden geçmek veya tedavi görmek zorunda kalan hastaların cebinden çok para çıkacağının vurgulandığı raporda, ilâç alınmasa dahi muayene için katılım payının isteneceğine dikkat çekilerek ilâç veya tıbbî cihaz masraflarını ödeyemedikleri için mağdur olan hastaların yanına birikmiş katılım payı borcunu ödemedikleri için ilâçlarını alamayan hastaların ekleneceği belirtildi.

KAHVECİ: PARALI SAĞLIK DÖNEMİ

BAŞLADI

Raporla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, katılım payı ücreti ile sağlıkta paralı döneme geçişin başladığını ifade ederek “Sağlık bedava olacak söylemlerinin sonunda vatandaştan muayene parası alınmaya başlanan döneme girilmiştir. Katılım payı paralı sağlık siteminin ilk aşamasıdır. Genel Sağlık Sigortası ile birlikte daha birçok alanda vatandaş sağlık hizmeti vatandaşlar ekstra para ödeyecekler. Vatandaşları sağlık alanında oldukça sıkıntılı ve zor günler bekliyor” diye konuştu.

01.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtü, kimliğimi tamamlıyor

  Norveç’te başörtülü polis düzenlemesi

  Risâle-i Nurlar dijital ortamda okunacak

  Nar tanelenerek satılacak

  Küresel ısınma okyanusları da vuruyor

  Depremler trambolin etkisi yapıyor

  Çin’de melamin skandalı ete de bulaştı

  Butan’da ilk özel gazete duâlarla basıldı

  Hubble yeniden çalışmaya başladı

  Ay robotu yarışmasında bir Türk

  KRİZ BİZİ DE ETKİLEYECEK, HERKES TEDBİRİNİ ALSIN

  Kemer sıkacağız

  EMEKLİLERE ENFLASYON ZAMMI

  Metrobüs hattı uzatılıyor

  Defin için 67 gündür vekâletname bekleniyor

  Ergenekon dâvâsı olumlu bir gelişme

  6. DURUŞMA YAPILDI

  İfade özgürlüğü rehin alındı

  Genekurmay’dan hükümete komando eğitimi gösterilecek

  “İstanbul neronları” görev başında

  İLK KAFİLE HACCA UĞURLANDI

  Sağlıkta paralı dönem başladı

  YENİ ASYA NEŞRİYAT TÜYAP FUARI’NDA

  Binalarda yalıtım artık kurala bağlı yapılacak

  Ege’de balıkların boyları küçüldü

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır