"Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Sofya Belediye Başkanı Jivkov gibi

Bulgaristan’da Türk ve Müslümanlara uygulanan ve 1989 yılında yıkılan totaliter rejimle sona eren asimilasyon kampanyasıyla ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Kamuoyu araştırmalarına göre en büyük siyasî parti GERB’in lideri Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, özel BTV televizyonunda, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketine cephe alarak sert sözler sarf etti.

Bulgarİstan’da Türk ve Müslümanlara uygulanan ve 1989 yılında yıkılan totaliter rejimle sona eren asimilasyon kampanyasıyla ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Kamuoyu araştırmalarına göre en büyük siyasi parti GERB’in lideri Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, özel BTV televizyonunda, üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketine (DPS-HÖH) cephe alarak sert sözler sarf etti. Müslümanların isimlerini zorla değiştirerek, onları Türkiye’ye göçe zorlayan totaliter rejiminin bu uygulamasını “büyük seyahat” olarak niteleyen Borisov, özel BTV televizyonunda yayımlanan bir konuşmasında, “Bulgaristan’da Bulgar, Türkiye’de Türk, Sırbistan’da Sırp vatandaşları yaşamaktadır. Bu yüzden sınırlar, ayrı devletler vardır. Kendini Türk hisseden Türkiye’ye gitsin” ifadesini kullandı. Borisov, Bulgaristan’da doğan her çocuğun Bulgar adı taşıması gerektiğini de öne sürdü. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ise Borisov’un sözleri için “Kesinlikle kabul edilemez” dedi ve Borisov’u özür dilemeye çağırdı. Başbakan Sergey Stanişev de, “Etnik tartışmaları açmak, ateşle oynamak demektir. Etnik gerginlik çıkaran her türlü gerginlik de tehlikelidir” diye konuştu. Parlamento İçişleri Komisyonu üyesi HÖH milletvekili Ahmed Üseyin de, Borisov’un konuşmalarının, GERB’in üyesi olduğu Avrupa Halk Partisinin dikkatine sunulacağını bildirdi. Üseyin, “HÖH olarak korkunç olan bu tavrın analizini yapacağız. Avrupa’daki insan haklarını savunan kuruluşlara başvuracağız” ifadesini kullandı.

02.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Açılış duaları çeşitlenecek

  ABD Başkanı George Bush: Salı günü karar günü

  Lübnan’da Mossad hücresi çökertildi

  UNİFİL eski Sözcüsü Timur Göksel: ‘Türkiye Ortadoğu’ya model oldu’

  Sofya Belediye Başkanı Jivkov gibi

  Barzani: Türkiye ile basın üzerinden konuşmayacağız

  Libya’dan astronomik terör ödemesi

  Afganistan’daki İngiliz komutan istifa etti

  ABD, Afganistan bozgunundan korkuyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır