"Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Lieberman salvolarına devam ediyor

İsrail siyasetinin sağ kanat politikacılarından, İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) Partisi lideri Avigdor Lieberman, İsrail’le arasındaki barış anlaşmasına rağmen, Mısır’ın İsrail’e “saldırabileceği” ve “askerlerini Sina Yarımadası’na yerleştirmek için doğru zamanı kolladığı” iddiasında bulundu.

İsrail’de 10 Şubatta yapılması için partilerin görüş birliğine vardığı erken genel seçimler öncesinde sağcı Lieberman’ın açıklamaları nedeniyle Kahire ile Kudüs arasındaki ilişkiler gerginleşiyor. Lieberman’ın, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in İsrail’e hiç gelmemesine atıfta bulunarak, “cehenneme kadar yolu var” sözlerinden sonra Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Ehud Olmert’in Mübarek’ten özür dilemesi üzerine Lieberman, İsrailli liderleri sert sözlerle eleştirdi ve Mısır’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Lieberman, İsrail’in Kanal 2 Televizyonuna yaptığı açıklamada, Peres ve Olmert’in yanlış yaptıklarını öne sürdü ve “İsrail, Mısır’ın karşısında saygınlığını yitirmek, zafiyet göstermek ve aşağılanmış olmaktan rahatsız... Dayak yemiş bir kadın gibi yağ çekmeye gerek yok...” ifadesini kullandı.

İsrail Evimiz partisi lideri, Mısır’ın Sina’ya askerlerini yerleştirmek için, İsrail’le arasındaki barış anlaşmasına rağmen doğru zamanı beklediğini iddia ederek, “Oysa toprağa karşı barış yerine, barışa karşı barış da bir formüldür” dedi. “Şunu söylemek gerekir ki, İsrail’in Mısır’dan saygı dilenmek gibi bir meselesi yoktur” diyen Lieberman, Mısır’ın, Nazi subaylarından Rommel’in anılarını içinde toplayan müzeye sahip dünyadaki tek ülke olduğunu söyledi.

İsrailli siyasi yorumcular, Lieberman’ın sözlerini, seçim öncesi, ülkenin şimdiki liderlerinin aksine “güçlü bir lider” imajını vermek amacıyla söylendiği şeklinde değerlendiriyor. İsrail parlamentosunun aşırı sağ milletvekillerinden İsrail Evimiz partisi lideri Lieberman, birkaç gün önce yaptığı konuşmada, İsrail liderlerinin sık sık Mısır’a gittikleri halde Mübarek’in hiç İsrail’i ziyaret etmemesini eleştirmiş ve “Kendisi bizimle görüşmek istiyorsa buyursun gelsin. Gelmek istemiyorsa cehenneme kadar yolu var” diye konuşmuştu.

Bu sözler üzerine İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile Başbakan Olmert, derhal Mübarek’i arayarak özür dilemiş ve Lieberman’ı da kınamışlardı. İsrail’le barış anlaşması imzalayan ilk ülke olan Mısır’ın Cumhurbaşkanı Mübarek, İsrail’e sadece 1995’te, suikasta kurban giden eski başbakan İzak Rabin’in cenaze töreni için gitmişti.

03.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Lieberman salvolarına devam ediyor

  Obama farkı koruyor

  Komedyenler Palin’i işletti

  Mahmud Ahmedinejad yeni dünya düzeni istedi

  Murdoch: Geleceğin dünyasını Çin-Hindistan şekillendirecek

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır