"Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Tabyalarla tarihe yolculuk

Erzurum’un çeşitli bölgelerinde, farklı dönemlerde yapılan 20 tabya, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bakım ve onarımlarının yapılıp turizme kazandırılması için Bakanlığın 2009 yılı programına önerildi.

Erzurum’da, özellikle Rus işgaline karşı halk ve askerler tarafından şehrin doğu, güneydoğu ve kuzeydoğu bölgelerinde yapılan toplam 22 tabyadan 20’sinin onarımının yapılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ilk adım atıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Aziziye ve Mecidiye tabyalarında gerekli bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığını, Mecidiye-2, Aziziye-2, Aziziye-3, Ahali, Küçük Kiremitlik, Büyük Kiremitlik, Palandöken-1, Palandöken-2, Sivişli, Ağzıaçık, Toparlak, Gez, Dolangez, Uzun Ahmet, Uzun Ahmet İlave, Küçük Höyük, Büyük Höyük, Çobandede, Şahap Paşa ve Karagöbek tabyalarının bakıma alınması için harekete geçtiklerini söyledi.

Tabyaların her birinin dönemin sıkıntılarına rağmen, ayrı bir mimariyle yapıldığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

‘’Tabyalarımızın mimarî yapılarının hiçbiri diğerine benzemiyor. Yapıldığı dönemler yaşanan sıkıntılar ortada. Bu da Türkler’in tarihin her döneminde mimariye verdiği önemin en belirgin göstergesidir. Tabyalarımızın turizme kazandırılması için elimizden geleni yapacağız. Tabyalarımızın 2009 yılı programımıza alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gerekli başvuruda bulunduk. Tabyalarımızın tamamını istediğimiz şekilde düzenlersek, turistlerin buraları ziyareti en az 3 günde tamamlanabilecek. Umarım gerekli izin çıkar ve tabyalarımız turizme kazandırılır.’’

Öztürk, Bakanlığın gerekli onayı vermesi durumunda proje çıkarılacağını ve keşif yapılması sonrasında hemen çalışmalara başlanacağını ifade etti.

MECİDİYE TABYASI

Aziziye ve Mecidiye Tabyalarının onarımının tamamlandığına değinen Öztürk, Mecidiye Tabyası’nın Erzurum Tarihî Müzesi olarak değerlendirileceğini söyledi.

Mecidiye Tabyası’nda, MÖ 5-6 binli yıllardan başlayarak, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki Erzurum’u yansıtan seksiyonlar oluşturacaklarını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

‘’Mecidiye Tabyası çok özel bir tabya. İçinde 20 bölme bulunuyor. Bu bölmelerin her birini ayrı bir dönemi yansıtacak şekilde dizayn edeceğiz. Diğer tabyalarımız için de farklı düşüncelerimiz var. Ancak öncelikle bakım ve onarımlarının yapılması gerek. Örneğin en yüksek rakımda bulunan 3 bin 50 metredeki Palandöken Tabyaları ile en alçakta yer alan 1910 rakımlı Tafta Tabya da farklı yönlerinden değerlendirilebilir.’’

BAKIMSIZLIK VE MÜLKİYET

Tabyalardaki önemli sorunların ise bakımsızlık ve mülkiyet konuları olduğunu belirten Öztürk, hangi kuruma ait olursa olsun tabyalara gerekli müdahalenin yapılmasında öncülük etmenin kendilerine ait olduğunu söyledi.

Bazı tabyaların mülkiyet tahsislerinin, Millî Savunma Bakanlığına, bazılarının belediyelere, bazılarının ise İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait olduğunu bildiren Öztürk, ‘’Tabyalar nereye tahsis edilirse edilsin. Onları koruyup kollamak müdürlük olarak bizim görevimizdir. Bundan bakımsızlığının sorumlusu bizim olduğumuz anlamı çıkmamalı. Duyarlılıkla elimizden gelen çabayı gösterip, buraları kültür varlıklarımıza kazandırmak istiyoruz’’ diye konuştu.

04.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Tabyalarla tarihe yolculuk

  Evliya Çelebi yeniden keşfediliyor

  İstanbul’da Şeb-i Arus hazırlığı

  Üsküdar ve Üsküdar’dan içeri

  Elif ve Emre Dinimizi Öğreniyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır