"Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

‘Ezici zaferler’e yenisi eklendi

ABD Başkanlığına seçildiği belli olduktan sonra yaptığı ilk konuşmada “Amerika'ya değişim geldi, rüya gerçek oldu” diyen Obama, seçim zaferini kutlarken yarın ülkenin problemleriyle yüzleşmek gerekeceğine işaret etti. Obama "İki tane savaş var, gezegenimiz tehlikede ve finansal bir krizin içindeyiz" sözüyle, Bush'un “düşman” tarifini değiştireceğinin sinyalini verdi.

SEÇİMİ ALÇAKGÖNÜLLÜLÜKLE KAZANDIK

Uzun ve zorlu bir yolda her durumda halka karşı dürüst olma sözü veren Obama, ülkeyi tuğla tuğla, sokak sokak birlikte inşa edeceklerini söyledi. Amerika'da Wall Street zenginlikleri yaşarken, "diğer sokakların" sıkıntı çekmesinin önüne geçeceğini belirten Obama, "Biz bu seçimi alçakgönüllülükle kazandık ve bölünmeleri iyileştirme kararlılığımızı da devam ettiriyoruz" ifadesini kullandı.

ABD'DE YENİ BİR LİDERLİK DOĞDU

Konuşmasında kendisini dünyanın farklı köşelerinden dinleyenlere de seslenen Obama, “ABD'de bugün yeni bir liderlik doğdu” mesajı verdi. Obama dünyaya zarar vermek isteyenleri yeneceklerini ve barışın yanında olanları da destekleyeceklerini, "demokrasi, özgürlük, fırsat, umut" gibi ideallerin peşinde gideceklerini söyledi.

ABD’nİn 44’üncü başkanlığına seçilen ve ülkenin ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Barack Obama, “Amerika’nın hâlâ her şeyin mümkün olduğu bir ülke olduğundan, kurucularımızın rüyasının günümüzde hâlâ canlı olduğundan hâlâ şüphesi olan, demokrasinin gücünü hâlâ sorgulayan birileri varsa, bu gece size cevaptır!” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ YOL UZUN VE ZORLU”

Obama, seçimi kazanmayı kutlamakla birlikte yarın ülkenin problemleriyle yüzleşmek gerekeceğine işaret etti ve “İki tane savaş var, gezegenimiz tehlikede ve finansal bir krizin içindeyiz” dedi. Ülkede yeni bir enerji olduğunu belirten Obama, “Önümüzdeki yol uzun ve zorlu olacak. Belki önümüzdeki 4 yılda istediğimiz yere gelemeyeceğiz. Ama size söz veriyorum, bir gün hedeflerimize ulaşacağız. Evet, yapabiliriz!” ifadelerini kullandı.

Hatalı başlangıçlar ve geri tepmeler olabileceğini, iktidardaki her tercihinin herkesçe kabul görmeyebileceğini vurgulayan Obama, her durumda halka karşı dürüst olma sözü verdi ve ülkeyi tuğla, tuğla, sokak, sokak birlikte inşa edeceklerini söyledi.

ABD’de Wall Street zenginlikleri yaşarken, “diğer sokakların” sıkıntı çekmesinin önüne geçeceğini belirten Obama, “Biz bu seçimi alçakgönüllülükle kazandık ve bölünmeleri iyileştirme kararlılığımızı da sürdürüyoruz” dedi. Kendisini dünyanın farklı köşelerinden dinleyenlere de seslenen Obama, “ABD’de bugün yeni bir liderlik doğdu” diyerek önemli bir mesaj verdi. Obama, dünyaya zarar vermek isteyenleri yenecekleri ve barışın yanında olanları da destekleyeceklerini, “demokrasi, özgürlük, fırsat, umut” gibi ideallerin peşinde gideceklerini söyledi. Obama konuşmasını, “Tanrı sizi ve ABD’yi korusun” diyerek bitirdi.

Chicago

Sİyah Demokrat Senatör Barack Obama’nın Başkanlığı kazanması, ABD Başkanlık seçimleri tarihine yeni bir ezici zafer daha ekledi. Adayların başkanı seçecek toplam 538 ikinci seçmen, yani delege için yarıştığı seçimde, Obama şimdiye kadar 349 delege kazanmayı başardı. Sadece 3 eyalette seçim sonucu henüz kesinleşmemişken, Obama’nın rakibi Cumhuriyetçi aday John McCain’in kazandığı delege sayısı ise 147.

Başkan seçilebilmek için 270 delege kazanmak gerekiyor.

Son iki dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2000 yılındaki ilk seçiminde sadece başkan seçilmek için yeterli 270 delege, 2004’deki ikinci seçiminde ise 286 delege kazanmıştı.

Amerikan başkanlık seçimi tarihinde “ezici” diye nitelenebilecek delege sayısı ile seçimi kazanan başkanlar, seçim tarihleri ile kendileri ve rakiplerinin aldığı delege sayıları şöyle:

Theodore Roosevelt 1904’te 336, rakibi Alton Parker 140 delege.

Woodrow Wilson 1912’de 435, rakibi Roosevelt ve William Taft 96 delege.

Warren Harding 1920’de 404, rakibi James Cox 127 delege.

Herbert Hoover 1928’de 444, rakibi Alfred Smith 87 delege.

Franklin D. Roosevelt seçimi kazandığı 4 seçimde (1932, 1936, 1940 ve 1944) sırayla 472, 523, 449 ve 432 delege.

Lyndon Johnson 1964’te 485, rakibi Barry Goldwater 52 delege.

Richard Nixon 1972’de 520, rakibi George McGovern 17 delege.

Ronald Reagan 1984’te 525, rakibi Walter Mondale 13 delege.

Washington

06.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Ezici zaferler’e yenisi eklendi

  Bu sizin değil, benim yenilgim

  Filistin için harekete geç

  Irak’taki Amerikan askerleri de ümitlendi

  ABD’de değişim zamanı

  KENYA’DAKİ AKRABALARI SEVİNDİ

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır