"Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Amerika, 3 yıl daha Irak’ta

IRAK hükümeti, ülkede işgali 20 Mart 2003’ten beri sürdüren Amerikan ordusunun üç yıl daha kalmasını kabul etti.

Hükümet sözcüsü Ali Debbağ ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nın verdiği bilgiye göre, konuyu görüşen Irak kabinesi, ABD ordusunun 3 yıl daha kalmasına oy birliğiyle onay verdi. Böylece ABD ile müzakere edilen güvenlik anlaşmasını kabul eden Irak hükümetinin bu kararının, 275 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda nihai olarak onaylanması gerekiyor. Güvenlik anlaşması, ABD ordusunun 2009 ortasına kadar kentlerin sokaklarından, 2011 yılı sonunda da ülkenin tümünden çekilmesini öngörüyor. ABD’nin Irak’ta kalışıyla ilgili BM kararı, 31 Aralıkta sona eriyor.

Bu arada, Irak hükümeti, ABD ile uzun süreden beri müzakere edilen güvenlik anlaşmasını kabul etti.

Hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulunun bugün yaptığı toplantıda güvenlik anlaşması taslağının, yapılan değişikliklerden sonra kabul edildiğini açıkladı. El Debbağ, Amerikan kuvvetlerinin 30 Haziran 2009 tarihine kadar kent ve kasabalardan, 31 Aralık 2011 tarihine kadar da ülkenin tamamından çekileceğini belirtti. Irak’ta güvenlik tam olarak sağlandığında anlaşmanın feshedilebileceğini kaydeden sözcü, “Güvenlik tam sağlandığında anlaşmanın tarihi dolmamış olsa bile, Irak ve ABD taraflarının karşılıklı uzlaşmaları sonucunda güvenlik anlaşması bitirilebilir” dedi. ABD güçlerinin Irak yargısından izin almadan evlere baskın düzenleyemeyeceğini bildiren sözcü, “Irak’ın toprakları komşu ülkelere zarar vermek için kullanılamayacak. Irak hava sahası, 1 Ocak 2009 tarihine kadar Irak’ın denetimine geçecek. Varılan anlaşmada Amerika Irak’ın mallarını korumaya devam edecek. Anlaşmanın hayata geçirildiği günden itibaren kanunları çiğneyen olursa yargıya havale edilecek” dedi. El Debbağ, Irak hükümetinin kabul ettiği anlaşma metnini parlamentoya göndereceğini, parlamentonun anlaşma metnini kabul etme ya da reddetme yetkisine sahip olduğunu vurguladı.

Irak hükümet sözcüsü, Amerikan tarafının kendilerine, bu anlaşmanın sonraki ABD hükümetini bağlayacağını bildirdiğini kaydetti.

Bu arada, güvenlik anlaşmasının, 38 üyeli Irak kabinesinin bugünkü toplantıya katılan 28 bakanının 27’si tarafından onaylandığı bildirildi.

Irak hükümetinin bugün kabul ettiği anlaşma, ülkede 400’den fazla üste bulunan yaklaşık 152 bin Amerikan askerinin 2011 sonuna kadar Irak’tan çekilme şartlarını belirliyor.

Amerikan birliklerine General Raymond Odierno komuta ediyor. Odierno, eylülde General David Petraeus’un yerine atandı.

Bağdat’ta 31 bin Amerikan askeri bulunuyor. Kuzeyde en tehlikeli bölgeler olarak sayılan Musul ve Diyala’da 25 bin Amerikan askeri “görev yapıyor.”

Batıdaki El Anbar vilayetinde 28 bin deniz piyadesi bulunuyor. Güneyde de Basra haricindeki yerlerde Amerikan askerleri bulunuyor.

Irak’ta istilânın başladığı 2003 Martından bu yana 4189 Amerikan askeri öldürüldü.

Öte yandan, Irak’ta dün bir Amerikan helikopteri düştü. Askeri sözcü, helikopterin “muhtemelen teknik bir arızadan ötürü” Musul yakınlarında düştüğünü bildirdi. Bağdat / aa

17.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Amerika, 3 yıl daha Irak’ta

  İsrail’in ünlü roman yazarı Amos Oz: İşçi Partisi miadını doldurdu

  Tasarruf zirvesinde israfın zirvesi

  Bossi’den, Berlusconi’ye veryansın: ‘Türkiye’yi alırsak batarız’

  Rusya, füze krizi için Obama’yı bekliyor

  İsrail, saldırılarını sürdürecek

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır