"Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Yunanistan’da gerginlik azalıyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da geçen Cumartesi bir polisin açtığı ateş sonucu 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos’un ölümünün ardından başlayan olayların hızını yitirdiği bildirildi.

YUNANİSTAN'IN başkenti Atina’da geçen cumartesi bir polisin açtığı ateş sonucu 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos’un ölümünün ardından başlayan olayların hızını yitirdiği bildirildi. Gerginliğin azaldığını ve ağır baskı altındaki hükümetin rahat bir nefes aldığını yazan Yunan basını, kör şiddet eylemlerinin azaldığını ancak ekonominin ağır darbe aldığını belirtti. Gazeteler, önceki gün Atina Savcılığına verdiği ifadenin ardından cezaevine gönderilen Grigoropulos’un katil zanlısı polis memuru Epaminondas Korkoneas’a da ölen genci suçlayıcı ifadeler kullanması nedeniyle ağır eleştiriler yönelttiler. Korkoneas’ın ifadesinde, Grigoropulos’un özel bir okuldan atıldığını ve daha önce spor karşılaşmalarının ardından gelişen şiddet olaylarına karıştığını belirtmesini ağır dille eleştiren gazeteler, 3 çocuk babası polis memurunun özür dilemek gereğini bile duymadığını kaydettiler. “Gerginlik gideriliyor” başlığını kullanan Katimerini gazetesi, Atina Ticaret Odası verilerine dayanarak, şiddet eylemlerinin ülke ekonomisine verdiği zararın bir milyar Avro olduğunun tahmin edildiğini yazdı.

12.12.2008


 

KUTLAMA DEĞİL, ANMA İFADESİ DAHA DOĞRU

BM yetkilileri İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin 60. yıldönümünde insan haklarının ''kutlanmaktan ziyade anılması'' gerektiğini söylediler. 10 Aralık 1948'de kabul edilen Evrensel Bildirinin 60. yıldönümünde bazı BM yetkileri dünyada pek çok insanın haklarının ihlâl edildiğini belirterek, insan haklarını ''anma''nın daha doğru olduğunu belirttiler.

ORTADA KUTLANACAK BİR DURUM YOK

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği üst düzey görevlisi Craig Mokhiber bu kapsamda ''kutlama'' kelimesinin kullanılmasının doğru bir tanımlama olmadığını, ''dünyada zorluklar içinde yaşayan ve ciddî hak ihlâllerine maruz bulunan birçok insan için kutlanacak bir durum olmadığını'' belirtti.

İnsan haklarını kutlamadık, andık

10 ARALIK 1948’de kabul edilen Evrensel Bildirinin 60. yıl dönümünde bazı BM yetkileri dünyada pek çok insanın haklarının ihlâl edildiğini belirterek, insan haklarını ‘’anmak’’ istediklerini belirttiler.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği üst düzey görevlisi Craig Mokhiber bu kapsamda ‘’kutlama’’ kelimesinin kullanılmasının doğru bir tanımlama olmadığını, ‘’dünyada zorluklar içinde yaşayan birçok insan için kutlanacak bir durum olmadığını’’ belirtti.

BM Genel Kurulu ise Bildirinin 60. yıl dönümü dolayısıyla bir deklarasyon yayımladı. BM’ye üye 192 ülkenin oluşturduğu Kurul, pek çok insanın hakkının korunamadığını ifade ederek insan hakları ihlâllerinin önlenmesi ve durdurulması amacıyla harcanan çabaların hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

Kurul bu kapsamda ‘’insan haklarının herkes için ve tam anlamıyla korunmasını sağlama’’ yolundaki taahhüdünü yineleyerek insan haklarının ‘’bölünmez ve birbirine bağlı’’ olduğunu belirtti.

Bu arada kendilerini ‘’Muhafazakar Koalisyon’’ olarak tanıtan ve aralarında bazı Katolik kuruluşların da bulunduğu kürtaj karşıtı bir grup BM’de basın toplantısı düzenleyerek, insan hakları sözleşmelerindeki ‘’yaşama hakkının’’ ‘’doğmamış çocuğa’’ da tanınmasını istediklerini söylediler.

12.12.2008


 

Bu yılki ödül Benazir Butto’ya

BM tarafından 5 yılda bir verilen İnsan Hakları Ödülü bu yıl sahiplerini buldu.

2008 yılı İnsan Hakları ödülüne Amerikalı hukukçu Ramsey Clark, Demokratik Kongo Cumhuriyetinden doktor Deniz Mukwege, Kanadalı hukukçu ve BM’nin bir önceki insan hakları yüksek temsilcisi Louise Arbour, Jamaikalı Doktor Carolyn Gomes, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ile hayatta olmayan Pakistan’ın eski başbakanlarından Benazır Butto ile Brezilya’da öldürülen yağmur ormanları savunucusu Amerikalı rahibe Dorothy Stang layık görüldü.

BM’de düzenlenen ödül töreninde Butto’ya verilen ödülü oğlu Bilawal Butto Zerdari aldı.

Zerdari, daha sonra düzenlenen basın toplantısında, annesinin ülkesine dönmeyi ölme pahasına göze aldığını belirterek, Benazir Butto’nun ‘’demokrasinin sadece Pakistanlılar için değil tüm dünya için önemli olduğuna inandığını’’ söyledi.

Zerdari, gazetecilerin, annesinin döneminde ülkede pek çok insan hakları ihlâli olduğunu söylemeleri üzerine ise annesini savundu. Zerdari, ‘’Annem Pakistan’da hem demokrasi hem de insan haklarını sağlamak ve bu tür ihlâlleri engellemek için elinden geleni yaptı’’ dedi.

Zerdari, Pakistan’daki gençliğe nasıl bir mesaj verebileceğinin sorulması üzerine de Pakistanlı gençlerin İslâm dininin radikal şekilde yorumlanmasını reddetmeleri gerektiğini belirtti.

Dr. Martin Luther King, Jimmy Carter, Uluslararası Af Örgütü ve Nelson Mandela gibi isimler ve kuruluşlar da geçmişte BM İnsan Hakları ödülü sahibi olmuşlardı.

Ödül 1968 yılından beri insan haklarında üstün çalışmalar gösterenlere veriliyor.

12.12.2008


 

İspanya’ya yasadışı uçak inmedi

İSPANYA Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA), Afganistan’dan Guantanamo’ya yasa dışı yollardan tutuklu taşıyan uçaklarının acil durumda İspanya’ya inişi için bir önceki hükümetten onay aldığını, ancak bu uçakların hiçbir zaman İspanya’ya inmediği söyledi.

El Pais gazetesinde, ABD’nin Afganistan’dan Guantanamo’ya yasa dışı olarak tutuklu taşırken, 2002 yılında, dönemin Başbakanı Jose Maria Aznar’dan İspanyol havaalanlarını ve hava sahasını kullanmak için onay istediğine dair yayımlanan haber üzerine yaptığı açıklamada Moratinos, dönemin başbakanı Aznar’ın ABD’nin talebine onay verdiğini söyledi. Moratinos, 2002 ocak ve mart ayları arasında Sevilla’daki Moron havaalanına Afganistan’dan geleceği tahmin edilen yasa dışı tutuklu taşıyan uçakları karşılamak için 4 ABD askeri uçağının geldiğini, ancak buna rağmen tutuklu taşıyan uçakların hiçbir zaman İspanya’ya inmediklerini ifade etti.

Bu arada CIA’in yasa dışı uçuşlarını soruşturan Ulusal Mahkeme hakimi İsmael Moreno, bahsedilen gizli belgeleri isterken, belgelerde imzası olan Dışişleri Bakanlığı ABD ile ilişkiler eski genel direktörü Miguel Aguirre de Carcer’i ifadesi alınmak üzere çağırdı.

Savunma Bakanı Carme Chacon da, 2004 yılından bu yana iktidarda olan mevcut hükümetin yasa dışı hiçbir uçuşa yetki vermediğini kaydetti.

12.12.2008


 

Almanya bayram yapıyor

Almanya'da Kurban Bayramı kutlamaları sürüyor. Berlin-Brandenburg Türk-Alman İşadamları Birliği (TDU) başkent Berlin’de bayram daveti verdi.

TDU Başkanı Remzi Kaplan’ın yaptığı kısa konuşmasının ardından söz alan Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, Türk toplumunun Almanya’da yaklaşık 50 yıldIR büyük başarılara imza attığını belirterek, bu başarıların gittikçe artacağına emin olduğunu söyledi. Kurban Bayramı münasebetiyle Köln bölgesinde hizmet veren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) derneklerinin başkan, yönetici ve din görevlileri de bazı kuruluşların yönetici ve din görevlileriyle bayram münasebetiyle bir araya geldi. Köln’deki DİTİB merkezinde düzenlenen bayramlaşma programına Köln Başkonsolosu Kemal Demirciler, Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan ve Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Hasan Çınar da katıldı.

12.12.2008


 

Pekin’den sonuç çıkmadı

KUZEY Kore’nin nükleer çalışmalarından doğan sorunun çözümü amacıyla Pekin’de yapılan görüşmelerde sonuç elde edilemediği açıklandı.

Görüşmelere ABD adına katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill, 3 gün süren toplantılarda tarafların, Kuzey Kore’nin geçmişteki nükleer çalışmalarını doğrulayacak bilgilerin sağlanması konusunda uzlaşamadıklarını söyledi. Kuzey Kore, yabancı denetçilerin, Yongbyon’daki nükleer tesisten örnek almasına izin vermiyor. Örnekler, Pyongyang yönetiminin geçmişteki nükleer programlarıyla ilgili olarak verdiği bilgilerin ne kadar doğru olduğunu gösterecek.

12.12.2008


 

İzlanda gelecek yıl AB üyeliğine başvurabilir

Ab Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, bir zamanlar Avrupa’nın en zengin ülkeleri arasındayken küresel finansal krizde malî yükümlülüklerini karşılayamayacak hale gelen İzlanda’nın ‘’gelecek yıl başlarında AB üyeliğine başvurabileceğini’’ söyledi.

Rehn, basına yaptığı açıklamada, ‘’İzlanda’nın muhtemel AB üyeliği hazırlığına biz de zihinsel olarak hazırlanıyoruz’’ dedi. Olli Rehn, daha önceki açıklamalarında, İzlanda’nın AB üyeliğini desteklediğini belirterek, Avrupa Ekonomik Alanı’na dahil olması nedeniyle AB müktesebatıyla önemli ölçüde uyumlu olan bu ülkenin istekli olması halinde diğer aday ülkelere kıyasla çok daha kısa sürede üye olabileceğini bildirmişti.

12.12.2008


 

Bangladeş’e yardım eli

bınlerce kişinin ölümüne yol açan Sidr Kasırgası’nın sarstığı, yokluklar içerisindeki Bangladeş’in Galachipa ilçesinde, Kimse Yok Mu Derneğince yaptırılan tam teşekküllü ilköğretim okulu törenle açıldı.

Bangladeş’in, Berişali Eyaleti, Patuakhali vilayeti Galachipa ilçesinde, 2007’nin Kasım ayındaki bunlerce kişinin öldüğü Sidr Kasırgası’nın ardından yaraların sarılması için seferber olan Kimse Yok Mu Derneğince, 7 ayda yaklaşık 140 bin dolar harcanarak inşa edilen 250 öğrenci kapasiteli Türkiye-Bangladeş Dostluk Okulu’nun açılışına, Türkiye’den gelen 5 milletvekili katıldı. Okulun açılış töreninde konuşan AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Samsun Milletvekili Birnur Şahinoğlu ve Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, yaptıkları konuşmalarda, ‘’Kurban Bayramı’nı Bangladeşli kardeşleriyle kutlamak ve okulun açılış sevincini paylaşmak için geldiklerini’’ dile getirerek, okulun yapımına destek veren Türkiye’deki hayırseverler ile Kimse Yok mu Derneğine teşekkür etiller.

12.12.2008


 

Hindistan istihbaratını gözden geçirecek

hındıstan İçişleri Bakanı Palaniappan Chidambaram, Mumbai şehrindeki terörist saldırılardan sonra ülkedeki bütün güvenlik ve istihbarat kurumlarının gözden geçirileceğini söyledi.

Hindistan parlamentosunda konuşan Chidambaram, hükümetinin sahil güvenlik güçlerini takviye edeceğini, ulusal soruşturma kurumu oluşturulacağını, tren polislerine daha iyi eğitim verileceğini ve terörle mücadele yasalarının ağırlaştırılacağını ifade etti. Chidambaram, daha önce yaptığı bir açıklamada, hükümetin saldırılarda gafil avlandığını kabul etmişti. 171 kişinin öldüğü Mumbai saldırılarından sonra Yeni Delhi hükümeti ilk kez böylesine ayrıntılı önlemler paketi açıkladı.

12.12.2008


 

Tamil gerillaları 89 askeri öldürmüş

srı lanka'da kendi devletlerini kurmak için silâhlı mücadele veren Tamil gerillaları, güvenlik güçleriyle girilen çatışmalarda 89 askerin öldürüldüğünü iddia etti.

Tamil gerillalarına bağlı Tamilnet adlı internet sitesinde yapılan açıklamada, “isyancıların başkenti Kilinochchi”de önceki gün çıkan şiddetli çatışmalarda 89 askerin öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada, Tamil gerillalarının Kilinochchi’nin batısındaki mevzilerine ilerleyen askerleri geri püskürttüğü, buradaki çatışmalarda en az 60 askerin öldürüldüğü, bölgenin güneyindeki şiddetli çatışmalarda ise 20 askerin öldüğü kaydedildi. Tamillerin açıklamasında, isyancıların verdiği kayıplar hakkında bilgi verilmezken, Sri Lanka ordusu sözcüsü Udaya Nanayakkara, Tamil iddialarını yalanladı.

12.12.2008


 

Obama'yı tehdit eden Hawaili tutuklandı

abd Başkanlığına seçilen Barack Obama’yı öldürmekle tehdit ettiği bildirilen Hawaiili bir adam tutuklandı.

Amerikalı federal ajanlar, bu ay Hawaii’yi ziyaret edecek Obama’ya saldırıp öldüreceğini söyleyen Mark Miyashiro adlı kişiyi tutukladı. Amerikan Bölge Mahkemesinin iddianamesine göre, Mark Miyashiro ölüm tehdidini 3 Aralık’ta şizofreni tedavisi için gittiği doktorun muayenehanesinde yaptı. Doktorun durumu güvenlik yetkililerine bildirmesinden sonra yapılan sorgusunda tehditlerini tekrarlayan Miyashiro, Kaneohe’deki evinde tutuklandı. Güvenlik güçleri Miyashiro’nun evinde Rus yapımı bir SKS saldırı tüfeği de buldu. ABD’nin Başkanını ya da seçilmiş başkanını tehdit etmekle yargılanacak olan Miyashiro, 5 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Miyashiro, tutuklandıktan sonra Honolulu’daki Federal Tutukevi’ne konuldu.

12.12.2008


 

Enerji Bakanlığına Nobelli fizikçi

abd başkanlığına seçilen Barack Obama’nın, enerji bakanlığı için Nobel ödüllü fizikçi Steven Chu’yu aday gösterme kararı aldığı bildirildi.

Çin asıllı nükleer fizikçi Chu’nun, 1997’de Nobel ödülünü kazandıktan sonra ilgisini enerji konularına yönelttiği belirtiliyor. Demokrat Partili yetkililer, Obama’nın, ‘’çevre bakanlığı’’ anlamına gelen Çevre Koruma Dairesi’nin başına da çevre uzmanı Lisa Jackson’u getirmeyi plânladığını belirtti. Obama’nın, Chu ve Jackson’a ilgili resmi açıklamayı gelecek hafta yapması bekleniyor. Bu iki ismin göreve başlayabilmesi için Senato tarafından onaylanması gerekiyor.Obama’nin, bugün düzenleyeceği basın toplantısında da, sağlık ve insan hizmetleri bakanı olarak seçtiği eski senatör Tom Daschle’a ilişkin resmi açıklamayı yapması bekleniyor.

12.12.2008


 

Otomotiv kurtarma senatoya takıldı

Abd'de Başkan George W. Bush yönetimiyle Kongre’deki Demokratların üzerinde anlaştığı, krizdeki otomotiv sektörünün kurtarılması için, bu sektördeki üç dev şirkete 14 milyar dolar aktarılmasını öngören yasa tasarısı, Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi.

Tasarı, Temsilciler Meclisi genel kurulundaki oylamada, ağırlıkla Demokratların desteğiyle 170’e karşı 237 oyla benimsendi. Tasarının imzalanmak üzere Başkan Bush’a gönderilmesi için Senato’da da kabul edilmesi gerekiyor. Ancak üst kanat Senato’da tasarıya ilişkin ciddî sıkıntı bulunuyor. Senato’daki Cumhuriyetçilerin oto sektörünün kurtarılmasına karşı çıkması, tasarının yasalaşması ihtimalini azalttı. Cumhuriyetçi senatörler, sıkıntıdaki otomotiv devlerinin iflasa bırakılmasını veya federal devlet yardımı karşılığında, oto şirketlerinde çalışan işçilerden ücret indirimi gibi büyük tavizler istiyor.

12.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır