"Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

YARDIMA İZİN VERİLMİYOR

2008 de Filistinliler için kan, gözyaşı ve zulümlerle geçti. Gazze Şeridinin Hamas’ın denetimine geçmesiyle, İsrail bu bölgedeki Filistinlilerin dünyayla bağlantısını kesti. Geçtiğimiz günlerde İsrail polisi, İsrailli Arapların Gazze’ye göndermek üzere hazırladıkları; içinde yiyecek ve sağlık malzemelerinin bulunduğu bir yardım botuna bile el koydu.

İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR

Abluka sebebiyle Gazze elektriksiz kaldı, ameliyatlar yapılmadı. İsrail, BM'nin Filistinlilere sınır geçişlerinin kapatılması ve yardımların ulaşmasının engellenmesi halinde, Gazze’nin bir insanî yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısını da dinlemedi. Bölgedeki insanlar ihtiyaçlarını kazdıkları tüneller vasıtasıyla Mısır'a geçerek karşılamaya çalışıyor.

2008 de Filistinliler için kan, gözyaşı ve zulümlerle geçti. Gazze Şeridi’nin Hamas’ın denetimine geçmesiyle Filistinliler ikiye bölündü, İsrail bu bölgedeki Filistinlilerin dünyayla bağlantısını kesti. Ambargo, bölgedeki sıkıntıları daha büyüttü.

İsrail-Filistin ilişkilerinde 2008 yılı, bir önceki yılın sonunda ABD’de düzenlenen uluslararası Orta Doğu konferansında girilen taahhütlerin yerine getirilip getirilmeyeceğine ilişkin tartışmalarla geçti. ABD’nin Maryland eyaletindeki Annapolis kasabasında 27 Kasım 2007 tarihinde düzenlenen Orta Doğu konferansında, İsraillilerle Filistinlilerin 2008 sonuna kadar barış anlaşmasına varma taahhüdünde bulunuldu. Filistin’in bağımsızlık ilanının üzerinden 20 yıl, Oslo Anlaşması’nın üzerinden 15 yıl geçerken, bir yıllık Annapolis sürecinde de önemli bir adım atılamadı. Gazze Şeridi’nin Hamas’ın denetimine geçmesiyle Filistinliler ikiye bölündü, İsrail bu bölgedeki Filistinlilerin dünyayla bağlantısını kesti. Ambargo, bölgedeki sıkıntıları daha büyüttü. Geçtiğimiz günlerde İsrail polisinin, İsrailli Arapların Gazze’ye gitmek üzere hazırladıkları içinde yiyecek ve sağlık gerekçlerinin bulunduğu bir yardım botuna el koyması da işin tuzu biberi oldu. Abluka sebebiyle Gazze elektriksiz kaldı, fırınlar çalışmadı, ameliyatlar yapılmadı. İsrail, BM Filistinlilere yardım kuruluşunun, sınır geçişlerinin kapatılması ve yardımların ulaşmasınının engellenmesi halinde, Gazze’nin bir insanî yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısını da dinlemedi. Filistin’in bağımsızlık ilanının üzerinden 20 yıl geçerken, barış umutları bir başka bahara kaldı. Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler ise nispeten bir rahatlama dönemine girdi. İsrail’in askeri kontrol noktalarının sayısının biraz azalması, bazı şehirlerde güvenliğin kısmen Filistin güvenlik güçlerine devredilmesi, Filistinlilerin hareket kabiliyetinin böylece artması ve para yardımlarının akmaya başlaması, bölge sakinlerini rahatlatmaya yönelik önlemler arasında sayılabilir.

Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat’ın ölümüne kadar bölgenin merkezi konumunda bulunan Ramallah dahil, Batı Şeria’nın sıkça düzenlenen askeri operasyonlar sebebiyle delik deşik duvarlar, bozulan yollar ve yıkık binalarıyla dikkati çeken bazı şehirlerinde son biriki yılda inşaat sektöründe gözle görülür ve gelişme yaşandı. İsrailFilistin’in asıl uyuşmazlık konularının çözümü hakkında ise ortada elle tutulur somut bir gelişme olmadı. Annapolis’in böş aktörleri ABD Başkanı George Bush, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin lideri Mahmud Abbas üçlüsünden iki lider, Bush ve Olmert, yakında zamanda görevlerinden ayrılıyor. Abbas’ın ise durumu tartışmalı olmakla birlikte, ayağını daha sağlam bastığı kuşku götürmüyor. “Ebu Mazen”, 23 Kasımda kendisini kurulması öngörülen Filistin devletinin başkanı olarak ilan ettirdi. Bu ilanın ne rakibi Hamas tarafından tanındığı, ne de Batı Şeria’da ve özellikle Doğu Kudüs’te çoğu Filistinli’nin içine sindiği dikkate alınırsa, Abbas’ın da önümüzdeki dönemde rahat olmayacağı söylenebilir.

Annapolis’in ardından Bush’un İsrail ve Filistin’e yaptığı ziyaretin hemen akabinde İsrail’in özellikle Gazze Şeridi’ne yoğun askeri operasyonları, sürecin sancılı başlamasına sebep oldu. Tel Aviv/ aa

20.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  YARDIMA İZİN VERİLMİYOR

  BOP çöktü

  Şehirden köye dönüş

  Ayakkabı atma planlanmış

  BM’den dinlere saygı kararı

  Asyayla ilk meyvesini vermeye hazırlanıyor

  SİGARA YASAĞI İŞE YARADI

  KARA KIT’ANIN ‘KARA BAHTLI’ MÜSLÜMANLARI

  İki fasıl daha müzakerelere açıldı

  THY: Erivan’a sefer gündemimizde yok

  Mahkeme, Danıştay için delil topluyor

  Tek bir damla petrol harcamadan dünyayı dolaştı

  Palandöken’e sun'î kar yağdırılıyor

  Bebeğiniz için elinizi yıkayın

  Deniz suyuna rüzgârla arıtma

  Suçluya kitap okuma cezası

  Orta Asyalı hacılar havalimanında perişan oldu

  Su kullanımına göre orta gelirli ülkeyiz

  Donan Murat Nehri yol oldu

  Cami yangınlarına polis koruması

  Emeklilere dolandırıcılık uyarısı

  Ali Babacan: Üyelikte kararlıyız

  Beklentiler karşılanmadı

  TÜRKİYE HEYECANSIZ BİR YIL GEÇİRDİ

  GENELKURMAY: ÖZÜR DİLEMEK ZARAR VERİR

  Toptan da özür dilemeye karşı

  AKP’yi bırakan Durak, MHP ile görüşüyor

  Elkatmış: JİTEM’in varlığı tartışılsın

  Elkatmış: JİTEM’in varlığı tartışılsın

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır