"Gerçekten" haber verir 22 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Tarihten bir sergi açtı

BİLECİK’İN Osmaneli ilçesinde tarihî yapıların maketlerinden oluşturulan sergi büyük ilgi görüyor.

Ağaç oymacısı Ulvi Erbaş (82), müzeye dönüştürdüğü atölyesinde bölgenin tarihî yapılarının maketlerini yaparak sergiliyor. Erbaş, Osmaneli ilçesindeki tarihî yapıların ve mekânların bulunduğu yer ile özelliklerini küçük yaşlardan itibaren not tutarak kayıt altına almaya başladığını söyledi.

Not tuttuğu ve mimarî özelliklerini içeren çizimlerini yaptığı çalışmalarını henüz piyasaya sunmadığı kitabında bir araya getirdiğini anlatan Erbaş, şöyle konuştu:

‘’Bu çalışmamda muhtarların çok büyük katkısı oldu. Önceki yıl eski kaymakamımız Osman Hacıbektaşoğlu, Osmaneli ilçesinin fethi sırasında bayrak taşırken şehit olan ve bölgede (Bayraklı Dede) olarak bilinen kişinin türbesinin onarımı öncesi buranın tarihi hakkında bilgi almak için muhtarı çağırmış. Muhtar da tarihî mekânlarla ilgili bilgileri benim verebileceğimi söylemiş. Kaymakamımızın da desteğiyle bölgedeki tarihî yapıların maketlerini atölyemde yapmaya başladım. Çalışmalarım tamamlanınca da atölyemi müzeye dönüştürüp bu eserleri ücretsiz oyarak vatandaşların izlenimine sundum.’’ Erbaş, müzeye yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini anlatarak, ‘’Osmaneli’nin dünü ve bugününü maket çalışmalarıyla yaşatmaya çalışıyorum’’ dedi.

Müzede Erbaş’ın yaptığı ağaç oyma eserlerin bazıları şunlar:

‘’4’üncü Murat Köprüsü, Mehmet Ellez Hanı, Cebecioğlu Konağı, Cevat Ercebeci Binası, iplik bükme çıkrığı ve bez dokuma tezgâhı, kil dokuma atölyesi, buğday dibeği, pamuk çıkrığı, kara saban, ahşap tomruğu kesme, bileği taşı, su ile çalışan un değirmeni, hallaç, düven, saman çiti, demet ve çöp taşıma arabası, yangın havuzu, yangın söndürme tulumbası, saç mangal, demir beşik ve Osmaneli kayığı.’’

22.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  BİR ASIRDIR SEÇİYORUZ

  Tarihten bir sergi açtı

  Kaşgarlı Mahmut Türkmenistan’a anıldı

  Tokat’taki tarihî köprünün onarımı tamam

  ‘Salvador Dali’yi 156 bin kişi ziyaret etti

  “Türkiye, Mersin’i tanıyor”

  Marmara Üniversitesi ‘Kent’i okudu

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır