"Gerçekten" haber verir 22 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Kaşgarlı Mahmut Türkmenistan’a anıldı

TÜRK dilinin ilk sözlüğünü yazan Kaşgarlı Mahmut, doğumunun 1000. yılı kutlamaları çerçevesinde Türkmenistan’ın başşehri Aşkabat’ta anıldı.

Mahtumkulu Sazlı Drama Tiyatrosunda düzenlenen törene Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ayşenur İslam, Türkmenistan Millî Medeniyet ve Miras Merkezinin Başkanı Annagurban Aşırov, Türkmen akademisyenler, sanatçılar, öğretmenler, Türk ve Türkmen vatandaşları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Aşırov, Türk dilinin ilk sözlüğü Divan-ı Lügat-it Türk’ün Türk halklarının ortak mirası olduğunu söyledi.

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ayşenur İslam da Türkiye’nin öncülüğünde ABD, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin’de Kaşgarlı Mahmut’un doğumunun 1000. yılı kutlamaları çerçevesinde uluslar arası faaliyetlere imza attıklarını bildirdi.

TDK Başkanı Prof. Dr. Akalın da, Kaşgarlı Mahmut’un, bütün Türk illerini dolaşıp Türk toplulukları arasında yaşayarak, onların söz varlığını, sözlü edebiyat ürünlerini yazıya geçirmekle bin yıl öncesinden binlerce yıl sonrasına ulaşmasını sağlayan ilk derlemeci olduğunu belirtti. Akalın, Kaşgarlı Mahmut’un aynı zamanda Türkolog, Türk dünyasının ilk tarihçisi ve bilgini olduğunu ifade etti.

Türkmen-Türk Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Muratgeldi Söyegov da Kaşgarlı Mahmut’un hazırladığı sözlüğün dünya akademisyenleri için hem önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

Düzenlenen faaliyetler çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Türkmence, Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe türküler seslendirdi. Daha sonra ise Türkmen folklor ekipleri yöresel gösteriler sundu.

22.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  BİR ASIRDIR SEÇİYORUZ

  Tarihten bir sergi açtı

  Kaşgarlı Mahmut Türkmenistan’a anıldı

  Tokat’taki tarihî köprünün onarımı tamam

  ‘Salvador Dali’yi 156 bin kişi ziyaret etti

  “Türkiye, Mersin’i tanıyor”

  Marmara Üniversitesi ‘Kent’i okudu

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır