"Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

2008 İŞTE BÖYLE GEÇTİ

Türkiye ve dünya, 2008 yılında hangi gelişmelere şahitlik etti? Türkiye’de yıl boyunca neler yaşandı, konuşuldu, yazıldı? Yılın en çok dikkat çeken gündem başlıkları neler oldu? İşte ayrıntılar…

BAŞÖRTÜ MESELESİ...

Tüm yılı kapsayan medya raporuna göre, 2008 yılının en çok konuşulan gündem maddelerinden biri de, bir önceki yılın da en çok tartışılan konuları arasında ilk sıralarda yer alan başörtüsü sorunu oldu. Başörtüsü serbestisi yasasının meclisten geçmesi, rejim tartışmalarını alevlendirirken; yasanın, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi sebebi ise, konu sıcaklığını sürdürdü. Başörtü, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 114 bin 478 habere konu edilirken, TV kanalları ise gelişmelere 2.179 saat yer ayırdı.

2008 yılında Türk medyasında en çok konuşulan konular, Amerika, AKP, terör olayları ve AB oldu. Kuzey Irak’taki gelişmeler, Güngören’deki patlama, ABD Konsolosluğu’na düzenlenen saldırı ve çeşitli olaylarla yıl boyunca gündemden düşmeyen terör olayları, özellikle Aktütün Karakolu’na yapılan saldırı ve şehit haberleriyle tüm ülkeyi derinden sarstı. Medyada toplam 236 bin 344 habere konu edilen terör olayları, ekranlarda ise 4 bin 255 saat süreyle yer buldu.

Yıl içerisindeki önemli gelişmelerden biri, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin, Irak’ın kuzeyinde üslenmiş PKK terör örgütünü etkisiz kılmaya ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmeye yönelik, Hava Kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekâtını başlatması oldu. Türk halkının nabzını hızlandıran harekât, Türk ve dünya medyası tarafından yakından takip edildi.

RUSYA İLE GÜRCİSTAN ARASINDAKİ SAVAŞ

Güney Osetya’ya saldıran Gürcistan’a açtığı savaşla dünyada büyük bir şok meydana getiren Rusya, gündeme bomba gibi düştü. Dünya medyasının yakın ilgi gösterdiği savaş, Türk medyasının da markajındaydı.

KÜRESEL ISINMA GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ...

MTM’nin yılın medya raporuna göre, küresel ısınmanın hem dünyadaki hem ülkemizdeki etkileri, Antalya’da gerçekleşen son 30 yılın en büyük orman yangını başta olmak üzere pek çok ilde çıkan yangınlar, ülkemizin çeşitli illerinde yaşanan su sorunu ve bu konularla ilgili gelişmeler medyanın gündeminden düşürmediği başlıca konular oldu.

GÜL’ÜN ERMENİSTAN ZİYARETİ

Millî Futbol Takımımızın Ermenistan ile yaptığı futbol karşılaşmasını izlemek için Cumhurbaşkanı Gül’ün de Erivan’a gitmesi ve bu vesileyle bazı diplomatik görüşmeler yapması, her kesimde farklı yorumlanırken, dünyanın gözleri de tarihi buluşmaya çevrildi. Siyasi ilişkileri geliştirmede bir fırsat olarak değerlendirilen bu ziyaret, yılın en çarpıcı ve medyada en çok yer bulan gelişmeleri arasında yerini aldı.

ERGENEKON, GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ...

“Darbe için zemin hazırlamaya çalışmakla’ suçlanan ve savcının hazırladığı iddianamede ‘Ergenekon Terör Örgütü’ olarak adlandırılan Ergenekon Operasyonu, 12 Haziran 2007’de Ümraniye’deki bir evde 27 adet el bombasının bulunmasıyla start aldı. 22 Ocak 2008’de sabaha karşı yapılan baskınlarda gözaltına alınmaların başlamasıyla Ergenekon Operasyonu, medyanın da yakın markajına girdi. Akademisyenler, sanatçılar, yazarlar ve TSK’dan önemli isimler başta olmak üzere, hemen hemen her alandan birçok önemli ismin tutuklanması veya sorgulanmasının da etkisiyle soruşturmaya olan ilgi, davanın başlamasıyla daha da büyüdü. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 97 bin 722 habere konu olan Ergenekon, 1.802 saati aşkın süreyle ekranlarda yer buldu.

YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, işçisinden memuruna herkesin pür dikkat izlediği konuların başında geldi. Tasarı, hükümet ile sendikaları karşı karşıya getirdi. Emek Platformu ve hükümet, sendikaların sosyal güvenlik ve sağlık sigortası konusundaki 19 maddelik talep listesinden 11’inde uzlaşma sağlarken, sendikalar uzlaşma sağlanamayan maddelerdeki ısrarlarını sürdürdü. Konu, yılın en çok tartışılan ve medyanın yakın ilgi gösterdiği başlıklar arasında yerini aldı.

İLK SİYAHİ BAŞKAN

Bir yandan ülkede yaşanan büyük kriz, diğer yandan başkanlık seçimleri derken, tüm dünyanın gözleri yıl boyunca Amerika’nın üzerindeydi. Kasım ayında tüm dünya ülkeleri, Amerika’da yaşanan bir ilke tanıklık etti. Seçim yarışından galibiyetle çıkan ve ABD’nin ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Obama, ülkesinde büyük bir sevinç dalgası meydana getirirken, umutları da yeniden yeşertti. Amerika, Türk medyasında 362 bin 886 habere konu olurken, Obama ise 18 bin 939 haberde yer aldı.

AB YİNE GÜNDEMDE

Yılın en çok konuşulan bir diğer konusu ise Avrupa Birliği’ne giriş süreciyle ilgili gelişmelerdi. Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 232 bin 21 habere konu edildi.

ERDOĞAN-DOĞAN TARTIŞMASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan’ın kamuoyu önünde başlayan ve çeşitli iddialarla günden güne büyüyen tartışması, yıla damgasını vuran bir diğer konu başlığıydı. Başbakan’ın Doğan Yayın Grubu’nu hedef alan ve “bu yayınları okumayın” şeklindeki açıklamaları, medyada büyük tartışmalara ve eleştirilere neden oldu.

“TEĞET” GEÇTİ Mİ, GEÇMEDİ Mİ?

Amerika’da bankaların batmasıyla başlayan ve 1929’dan sonra yaşanan en büyük ekonomik kriz olarak nitelendirilen kriz, kısa sürede dalga dalga tüm ülkelere yayıldı. Yıl ortası itibariyle Türkiye’yi de etkisi altına alan ekonomik kriz, firmaların kapanmasına, işsizliğin artmasına veya işçilerin maaşlarını alamamasına neden olurken, yıkıcı etkileri de günden güne arttı. Krizin yanı sıra doğalgaz, elektrik ve benzine yapılan zamlar, yıl sonuna doğru emekçilerin DİSK ve KESK yönetiminde sokağa dökülmelerine neden oldu. Ekonomik krizin etkileri ve protestolar, medyanın en önemli gündem maddeleri arasında üst sıralarda yerini aldı.

01.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ortadoğu’da barış yoksa dünyada huzur olmaz

  Spekülasyonları hazmedemeyiz

  Barış için sanayi projesi de durdu

  Meclis 1 yılda 99 kanun çıkardı

  İnsan Hakları Kurulu İzmir’in suyunu inceleyecek

  Gül: Tüm vatandaşlarımız eşit

  Bürokratlara kriz işlemiyor

  Askerî yerlerde sunum yaptım

  Hastanelerde “e-randevu” dönemi

  MAZLUMDER: İstifalar yetmez, dostluk grubu feshedilmeli

  Abdullah Gül, “Ulusal Programı”onayladı

  Seçim yasakları belirlendi

  Divriği’de trenler çarpıştı

  TRT’nin Kürtçe yayını bugün başlıyor

  TÜRKİYE KAR ALTINDA, KÖY YOLLARI KAPALI

  EĞİTİME KAR ENGELİ

  ULUDAĞ’DA KAR KALINLIĞI 110 SANTİMETREYE ULAŞTI

  2008 İŞTE BÖYLE GEÇTİ

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır