"Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Spor

 

Sporda şiddetin bilânçosu

TÜRKİYE'DE 2004 yılından bu yana 3 bin 786 kişinin spor müsabakalarında şiddet olaylarına karıştığı belirlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Spor Güvenlik Şube Müdürlüğü istatistiklerine göre, ilgili yasanın çıktığı 2004 yılında olaylara karışan fanatik taraftar sayısı 297 iken, bu sayı 2005'te 653, 2006'da 748, 2007'de bin 158, geçen yıl 930 olmak üzere toplam 3 bin 786'yı buldu. Olaylara en çok karışan fanatik taraftar grubunun yüzde 94 oranı ile futbolda bulunduğu belirlenirken, bu oranın basketbolda yüzde 4, voleybolda yüzde 1 olduğu ortaya çıktı. Geriye kalan yüzde 1'in ise diğer spor dallarında olduğu bildirildi. Şiddet olaylarına karışanların meslek grupları incelendiğinde, ilk sırada yüzde 20 oranıyla öğrenciler ve serbest meslek sahipleri geldi. Fanatiklerin yüzde 12'si işsiz, yüzde 9'u işçi, yüzde 6'sı esnaf, yüzde 2'si tekstilci ve diğer mesleklerden oluştu.

ŞİDDETTE EN FANATİKLER LİSE MEZUNLARI

Şiddete karışanların eğitim durumuna bakıldığında da fanatiklerin yüzde 42'yi oluşturan bin 329'u lise, yüzde 22'si ilkokul, yüzde 18'i üniversite, yüzde 18'inin ortaokul mezunu olduğu belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Spor Güvenlik Şubesi Müdürü Halil Dumanlı, spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğe tevessül ederek ceza alan kişilerin takibi amacıyla, 5149 sayılı kanun çerçevesinde güvenlik birimlerince ''Bilgi Bankası'' oluşturulduğunu bildirdi. İl ve ilçe spor güvenlik kurullarınca, spor müsabakalarını seyirden men veya para cezası alanların etkin şekilde takibinin yapılabilmesi amacıyla, Mernis projesiyle bağlantılı bir proje hazırlandığını ve kullanıma açıldığını kaydeden Dumanlı, ''Proje ile emniyet müdürlüklerimiz veri girişlerini hızla yapabilecek, cezalı kişiler hakkında istatistiki bilgileri alabilecek, misafir takımın cezalı seyircisini görebilecek, gerektiği hallerde fotoğraflı görüntülerini alarak spor alanlarına girmelerini engelleyecekler'' dedi. Dumanlı, fanatik ve holiganların önüne geçebilmek amacıyla, illerde faaliyette bulunan spor güvenliği birimlerince, her takıma yeteri kadar polis görevlendireceklerini ve böylece olay çıkarabilecek taraftarlara karşı da zamanında önlem alınabileceğini sözlerine ekledi.

12.01.2009


 

KAYIP YILDIZ: ALİ BİLGİN

FENERBAHÇE'NİN iki sezon önce Antalyaspor'dan kadrosuna kattığı futbolcu Ali Bilgin, Türkiye'de başarılı geçirdiği 2006-2007 sezonunun ardından, iki sezondur adeta kendisini ispatlamanın çabasında.

Futbol yaşamı Almanya'da başlayan, ikinci lig ekiplerinden forma giydiği ve kaptanlığına kadar yükseldiği Rot-Weiss Essen'den 2006-2007 futbol sezonunda Antalyaspor'a transfer edilen Ali'nin, Türkiye kariyeri oldukça başarılı başladı. 2006-2007 sezonunda Antalyaspor'da sergilediği performansla takımların dikkatini çeken Ali, sezonu ligde 30 maçta forma giyerek, 6 golle tamamladı.

HEP İKİNCİ TERCİH OLDU

Antalyaspor'da geçirdiği Türkiye'deki ilk sezonunun ardından Fenerbahçe'ye transfer edilerek 3 yıllık sözleşme imzalayan orta alan oyuncusu, Brezilyalı teknik direktör Arthur Zico yönetimindeki sarı-lacivertli ekipte forma savaşına girdi. Zico'nun 10'u maçların son çeyreğinde olmak üzere 19 lig maçında görev verdiği Ali, Brezilyalı teknik adam için hep ikinci tercih oldu. Ali, sarı-lacivertli formayla 2007-2008 sezonunda ligde görev aldığı maçlarda 643 dakika forma giyerek takımı adına 2 de gol kaydetti.

ARAGONES DÖNEMİ DAHA KÖTÜ

Ali Blgin, Fenerbahçe'de geçirdiği ilk sezonun ardından ikinci yılında daha çok şans beklerken yine umduğunu bulamadı. Sezonun geride kalan 16 maçlık ilk bölümünde İspanyol teknik direktör Luis Aragones'in ligde bir maçta dahi 90 dakika şans tanımadığı Ali için bu sezon geçen yıldan daha zor geçecek görünüyor. İspanyol çalıştırıcıyla ligde forma giydiği 6 maçta 147 dakika sahada kalan Ali, sadece Ankaragücü ile yapılan Fortis Türkiye Kupası maçında ilk 11'de yer aldı.

12.01.2009


 

Tuna Üzümcü Beşiktaş'ta 6 dakika oynayabildi

BEŞİKTAŞ Kulübü'nün Yusuf Şimşek'e karşılık Bursaspor'a verdiği Tuna Üzümcü, siyah-beyazlı forma heyecanını yaşayamadan takımdan ayrılıyor.

Sezon başında Gençlerbirliği'nden kadroya dahil edilen Tuna, takımının Turkcell Süper Lig, Fortis Türkiye Kupası ve UEFA Kupası'nda yaptığı toplam 24 maçta sadece 1 kez forma şansı buldu ve 6 dakika oynayabildi. Siyah-beyazlı takımda Turkcell Süper Lig ve UEFA Kupası'nda forma şansı verilmeyen Tuna, Beşiktaş formasını resmi olarak ilk ve son kez Fortis Türkiye Kupası'ndaki Antalyaspor maçında giyebildi. Beşiktaş'ta Ertuğrul Sağlam döneminde hiçbir resmi maçta şans tanınmayan, Mustafa Denizli döneminde ise sadece 6 dakika oynayabilen Tuna, teknik direktörlüğüne Ertuğrul Sağlam'ın getirildiği Bursaspor'da forma şansı arayacak. Takımının Fortis Türkiye Kupası (A) Grubu'nda Antalyaspor ile BJK İnönü Stadı'nda oynadığı karşılaşmada 84. dakikada Sivok'un yerine oyuna dahil olan Tuna, böylece ilk ve son kez Beşiktaş heyecanını yaşadı.

12.01.2009


 

G.Saray'lı futbolcular bol bol imza dağıttı

GALATASARAY'IN Antalya kampı devam ediyor.

Devre arası kamp çalışmaları ve TRT Radyospor Cup'a katılmak için Antalya'da bulunan sarı-kırmızılı ekip, dün sabah Mardan Spor Tesisleri'nde, yaklaşık 45 dakika süren bir idman yaptı. Teknik Direktör Michael Skibbe idaresinde düz koşu yapan sarı kırmızılı oyuncular, daha sonra dar alanda kısa pas ve orta-şut çalıştılar. Antrenmana Cassio Lincoln, Shabani Nonda ve Tobias Linderoth katılmadı. Antrenmanı izleyen çok sayıda Galatasaraylı taraftarlar ise idman sonrası futbolcularla fotoğraf çektirebilmek ve onlardan imza alabilmek için adeta birbiriyle yarıştılar. Taraftarlar, takım otobüsünün şoför koltuğuna oturan Arda Turan'ın fotoğrafını çekebilmek için de çaba gösterdiler. Sarı-kırmızılı kafile, daha sonra takım otobüsüyle konakladığı Concorde De Luxe Resort Otel'e döndü.

12.01.2009


 

Beşiktaş Antalya'da marşlarla karşılandı

BEŞİKTAŞ, devre arası hazırlıkları çalışmalarını sürdüreceği Antalya'ya geldi.

Fortis Türkiye Kupası'nda Gaziantepspor'u deplasmanda 1-0 yenen ve bir haftalık kamp çalışması için Antalya'ya gelen siyah-beyazlı takımı, Akdeniz Beşiktaşlılar Derneği üyeleri havalimanında marşlarla karşıladı. Bazı taraftarlar, Teknik Direktör Mustafa Denizli ve Mert Nobre'ye çiçek verdi. Beşiktaş kafilesi, takım otobüsüyle havalimanından kamp çalışmalarını sürdüreceği Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Golf Serenity Otel'e gitti. Bu arada, aynı uçakla, Fortis Türkiye Kupası'nda Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'la karşılaşan Antalyaspor da Antalya'ya geldi.

12.01.2009


 

Mehmet Okur, Detroit Pistons'ı tek başına yıktı

AMERİKAN Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA), Mehmet Okur'un takımı Utah Jazz, sahasında Detroit Pistons'ı 99-82 ile geçerken, Mehmet Okur 22 sayıyla maçın yıldızı oldu.

Milli basketbolcu, Energy Solutions Arena'da 19 bin 911 kişinin izlediği maça ilk 5'te başlayıp, 21 dakika sahada kaldı. 3 kez denediği 3 sayılık atışların tümünde başarılı olan Okur, 6 kez denediği 2 sayılık atışların da 5'ini skora ekledi. 3 kez geldiği faul çizgisinden de tam isabetle ayrılan Okur, karşılaşmada 22 sayı ve 6 ribaunt üreterek, maçın en skorer ismi oldu. Jazz'da Ronnie Brewer 16 sayı, 3 asist ve 3 ribauntla oynarken, Andrei Kirilenko ve Matt Harpring 11'er sayı kaydetti.

DEVRELER JAZZ'IN ÜSTÜNLÜĞÜYLE GEÇİLDİ

Pistons'da ise Rodney Stuckney'in 19 sayı, 4 ribaunt ve 2 asistlik performansı ile Allen Iverson ve Jason Maxiell'in 11'er sayısı da yenilginin önüne geçemedi. Maçın ilk çeyreği, Jazz'ın 32-21 üstünlüğüyle sona ererken, devre de bu takımın 57-47 lehine tamamlandı. Karşılaşmanın 3. periyodunu da 79-64 önde bitiren Jazz, sahadan da 99-82 galip ayrılmayı başardı. Ligde alınan diğer sonuçlar şöyle: Washington Wizards - Charlotte Bobcats: 89-92, Minnesota Timberwolves - Milwaukee Bucks: 106-104, Houston Rockets - New York Knicks: 96-76, Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder: 98-109 (Uzatmada), Portland Trail Blazers - Golden State Warriors: 113-100. Lige,

12.01.2009


 

Rus tenisçi Sharapova Avustralya Açık'tan çekildi

RUS tenisçi Maria Sharapova, sezonun ilk 'Grand Slam'' mücadelesi olan Avustralya Açık Tenis Turnuvası'ndan çekildiğini bildirdi.

Geçen yılki Avustralya Açık'ın şampiyonu Sharapova, omzundaki sakatlığın tam anlamıyla düzelmediğini belirtirken, ''Bu yılki turnuvada, şampiyonluğumu devam ettiremeyecek olmaktan ötürü çok üzgünüm. Omzum giderek iyileşiyor, birkaç hafta önce antrenmanlara başladım, ancak kendimi hala yeterli görmüyorum''dedi. Belçikalı tenisçi Justine Henin'in, geçen yıl Mayıs ayında kortları bırakmasının ardından, dünya klasmanında 2. sırada bulunan Sharapova, otomatikman liderliğe yükselmişti. Haziran ayında Fransa Açık Tenis Turnuvası'nın (Roland Garros) 4. turunda elenen Rus tenisçi, yeniden 2. sıraya düşmüş, turnuvanın şampiyonu Sırp Ana Ivanovic ise liderlik koltuğuna oturmuştu. Melbourne Park'ta düzenlenecek olan Avustralya Açık Tenis Turnuvası, 19 Ocak Pazartesi günü başlayıp, 1 Şubat'ta sona erecek.

12.01.2009


 

Akdeniz Satranç Şampiyonası Kemer'de başladı

TÜRKİYE Satranç Federasyonu taraından düzenlenen 6. Akdeniz Satranç Şampiyonası, 17 ülkeden 40 sporcunun katılımıyla Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı.

Kemer Anatolia Beach Otel'de düzenlenen şampiyonaya, Yunanistan, Slovenya, Fransa, Mısır, İtalya, Bosna Hersek'ten 40 sporcunun katıldığı bildirildi. Türkiye Satranç Federasyonu Asbaşkanı Kuvay Sanlı, yaptığı açıklamada, Akdeniz ülkelerinde satranca olan ilgiyi artırmak amacıyla her yıl şampiyona düzenlendiğini ifade etti.

12.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır