"Gerçekten" haber verir 15 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

SON BOMBALAR MKE'DEN

Ergenekon soruşturması kapsamında bugüne kadar beş cephanelik bulundu, ama silâhların kaynağı açıklanmadı. Yalnızca Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, beş günlük firardan sonra teslim olduğu açıklanan Yarbay Mustafa Dönmez'in evlerinde ele geçirilen silâh ve bombaların MKE'de kaydı olduğunu belirtti. Genelkurmay ise sessizliğini koruyor.

GENELKURMAY AÇIKLASIN

Genelkurmay'ın, gelişmeler karşısında yaptığı tek açıklama Dönmez hakkında 9 Ocak'ta soruşturma başlatıldığı ve 12 Ocak'ta teslim olduğunda da tutuklandığı oldu. Ergenekon soruşturmasında, emekli ve halen görevde olan askerlerde farklı tarihlerde bulunan silâhların kaynağı ve bu kişilerle ilgili işlem yapılıp yapılmadığı hâlâ açıklanmış değil.

Ümranİye’de bir cephaneliğin bulunmasıyla genişleyen “Ergenekon soruşturması” sürerken, yasa dışı eylemlerde emekli komutanlar kadar, görevi başındaki askerlerin de yer aldığına ilişkin bilgi ve belgeler karşısında Genelkurmay’ın sessizliğini koruması kurumlar arasında varolduğu varsayılan mutabakatın kapsamı hakkında kuşkular doğuruyor. Bugüne kadar Ümraniye, Eskişehir, Sapanca, Gölbaşı ve Yenikent’te olmak üzere beş cephalikte 88 el bombası, 15 kilo patlayıcı, iki lav silahı, onlarca tüfek ve tabanca, yüzlerce mermi, mayınlar ve patlayıcı düzenekleri bulundu. Son tutuklamalar sırasında ortaya çıkarılan silah ve mühimmatın silahlı kuvvetlerin denetimindeki özel birimlere yakın yerlere gömülü olduğu gelen haberler arasında. Silahlı kuvvetlerin cephaneliğinden çıkartıldığı düşünülen öldürücü silahların “vatan savunması”ndan gayri amaçlarla ve yurttaşların can güvenliğini tehdit edici bir biçimde kullanılabileceği ihtimali de toplumun gözünü askeri yetkililere çevirmesine sebeb oluyor. Genelkurmay’ın, gelişmeler karşısında yaptığı tek açıklama Dönmez hakkında 9 Ocak’ta soruşturma başlatıldığı ve 12 Ocak’ta teslim olduğunda da tutuklandığı oldu. Ergenekon soruşturmasında, emekli ve halen görevde olan askerlerde farklı tarihlerde bulunan silahların kaynağı hala belirlenebilmiş değil. Toplum Genelkurmay’dan, bu silahların envanterinde olup olmadığı, envanterde bulunan ve kaybolan silahlarla ilgili işlem yapılıp yapılmadığı konusunda bir açıklamada bulunmasını bekliyor. Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ergenekon soruşturması çerçevesinde Yarbay Mustafa Dönmez’in evinde bulunan krokiye göre yapılan aramada bulunan silahların seri numaralarının Makine Kimya Endüstrisi’nde (MKE) olduğunu açıkladı.

“Daha önce bulunan silahlarda numaralar silinmişti ama bu son bulunanlarda numaralar var. Mahkeme bizden istediği taktirde biz de MKE olarak bu numaraların hepsini verebiliriz.” Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) verilen bütün silah ve mühimmatın MKE’den gidip gitmediğine Gönül, “Hayır. Dışarıdan aldıklarımız da var. Hepsinin kaydı var” diye cevap verdi. İstanbul / bia

15.01.2009


 

2009 yılında kriz derinleşir

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel ekonominin görünümünün kötüleştiğini ve 2009'da küresel büyümedeki yavaşlamanın derinleşeceğini söyledi. Strauss-Kahn, “2009 için dünya ekonomisinin görünümü iyi olmayacak’’ dedi.

UluslararasI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel ekonominin görünümünün kötüleştiğini ve gelecek yıl küresel büyümedeki yavaşlamanın derinleşeceğini söyledi. Strauss-Kahn, Macaristan’da Başbakan Ferenc Gyurcsany ve diğer yetkililerle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, IMF’nin yakında açıklayacağı raporda, küresel büyümeyle ilgili tahminlerde keskin bir düşüş görüleceğini belirtti. ‘’2009 için dünya ekonomisinin görünümü iyi olmayacak’’ diyen Strauss-Kahn, küresel ekonomilerin ne kadar düşmesinin beklendiğine ilişkin ayrıntı vermedi. Budapeşte / aa

15.01.2009


 

İhracatta düşüş sürecek

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin ihracatta 6 yıl içinde önemli yol kat ettiğini belirtirken, “Tabiî bütün dünyada yaşanan gerileme, Türkiye’yi de etkiledi. Ocak, Şubat, Mart aylarında da aynı şekilde bu düşüşleri göreceğiz” dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin ihracatta 6 yıl içinde önemli yol katettiğini belirterek, ‘’Tabii bütün dünyada yaşanan gerileme, Türkiye’yi de etkiledi. Ocak, Şubat, Mart aylarında da aynı şekilde bu düşüşleri göreceğiz’’ dedi. Tüzmen, Türkiye’nin dış ticaret hacminin 300 milyar dolara yükselmesinde, ihracatın 130 milyar doları aşmasında ekenomik sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülen çalışmaların büyük katkısı bulunduğunu söyledi.

‘’Bugün cari işlemler açığı, dış ticaret açığı daha az bir ülkede konuşuyoruz. Gönül isterdi ki bunu büyüyen bir ekonomide konuşalım, daralan bir ekonomide dış ticaret açığının da cari açığın da azalması o kadar çok mutlu etmiyor’’ diyen Tüzmen, durumun yine gösterge yönünden güzel olduğunu kaydetti. İhracatın 2003-2008 döneminde ‘’altın’’ bir dönem geçirdiğini, rekorlar kırıldığını ifade eden Tüzmen, ‘’Tabii bütün dünyada yaşanan gerileme, Türkiye’yi de etkiledi. Ocak, Şubat, Mart aylarında da aynı şekilde bu düşüşleri göreceğiz. Kasım’da başladı...’’ diye konuştu. Tüzmen, önümüzdeki dönemde işlerin canlandırılması için çalışmalar yaptıklarını da dile getirdi.

15.01.2009


 

Poşette 200 mermi bulundu

Ankara’da önceki gece bir alışveriş merkezi önünde bulunan poşetten 200 adet G3 piyade tüfeği mermisi çıktı. Çankaya’daki bir alışveriş merkezi önüne bırakılan poşetten şüphelenen bir vatandaşın ihbarı üzerine olay yerine giden polis ekipleri, poşeti alarak incelemek üzere Emniyete götürdü. Çıkan mermiler inceleme için Kriminal Polis Laboratuvarına gönderildi.

ESRARENGİZ EL

BOMBALARI VE MERMİLER

Ankara’da gerçekleştirilen operasyonlarda bir poşet içinde 200 adet G-3 mermisi ve 2 el bombası bulundu. Alınan bilgiye göre, İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir parkta, poşet içinde 2 el bombası bulundu. Ankara Oran’da ise bir alışveriş merkezinin önünde G-3 mermileri bulundu. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, parktaki güvenlik görevlileri, bir ağacın altına bırakılmış poşet içinde 2 el bombası olduğunu görerek, durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen çok sayıda polis ekibi, çevreyi güvenlik çemberine alarak, el bombalarının bulunduğu yerde inceleme yaptı. Ekiplerin çalışmasının ardından, el bombaları, incelenmek üzere Polis Kriminal Laboratuvarına gönderildi. Terörle Mücadele ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı. Bir alışveriş merkezi önünde önceki gece bulunan poşetten de 200 adet G3 piyade tüfeği mermisi çıktığı öğrenildi. Emniyet yetkilerinden alınan bilgiye göre, önceki akşam saatlerinde, Çankaya’daki bir alışveriş merkezi önüne bırakılan poşetten şüphelenen bir vatandaşın ihbarı üzerine olay yerine giden polis ekipleri, poşeti alarak incelemek üzere Emniyete götürdü. Poşet içerisinden 200 adet G3 piyade tüfeği mermisi çıktığı, mermilerin incelenmek üzere Kriminal Polis Laboratuvarına gönderildiği bildirildi. Ankara / aa

15.01.2009


 

Mahkûmlara görüntülü telefon

Adalet Bakanlığı, cezaevlerinin yüksek duvarlarını ‘’kaldırıyor’’. Görüntülü telefon uygulamasıyla artık mahkumlar, eş, çocuk ve anne-babalarının yüzünü, görüş gününü beklemeden görebilecek.

Türk Telekom’un geçen yıl başlattığı ‘’görüntülü telefon’’ uygulaması, cezaevlerinde de kullanılacak.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman, Türk Telekom ile yaptıkları görüşme sonrası, cezaevlerinde ‘’görüntülü telefon’’ kullanımı uygulamasına geçmeyi planladıklarını söyledi. Bu kapsamda, Sincan’daki Ankara Ceza İnfaz Kompleksi’nde 9 Ocak Cuma günü teknik tespit yapıldığını belirten Kalaman, görüntülü telefonların pilot uygulama olarak bu cezaevinde kullanılmaya başlayacağını bildirdi.

Kalaman, herhangi bir sıkıntı yaşanmaması halinde, uygulamanın Türkiye genelindeki tüm cezaevlerinde başlatılacağını kaydetti.

Bu uygulama özellikle çocuklarını görmeye gidemeyen yaşlı anne-babalara, yurt dışındaki yakınlara ve ailelerinden farklı illerdeki cezaevlerinde yatanlara mutluluk yaşatacak. Ankara / aa

15.01.2009


 

Gaziemir’de DP hızlı başladı

nGazİemİr’de Belediye Başkan adaylığı ilk açılanan isim olan Nazmi Yılmaz çalışmalarına hız verdi. Demokrat Parti’nin en güvendiği adaylardan olan Nazmi Yılmaz, Gaziemir’de; Beyazevler’de 3, Aktepe’de 1, Sarnıç’ta 2, Evka7’de 1, Gaziemir Merkezde 2, Dokuzeylül Mahallesinde 1, Sevgi Mahallesinde 1 ve Atıf Bey Mahallesinde 1 olmak üzere toplam 12 Seçim İrtibat Bürosu açtıklarını açıkladı. Yılmaz, “Çalışmalarımızla tüm Gaziemir’e hizmet götüreceğiz” dedi. İzmir / Yeni Asya

15.01.2009


 

2008’de köprü ve otoyollar para bastı

nİstanbul boğaz köprüleri ile paralı otoyollardan geçen yıl 493 milyon 523 bin 334 YTL gelir elde edildi. Karayolları Genel Müdürlüğünün verilerine göre, 2008 yılında İstanbul boğaz köprülerinden yapılan geçişlerden 160 milyon 554 bin 965 YTL gelir sağlanırken, bu sürede her iki köprüden çift yönlü olarak 146 milyon 8 bin 994 araç geçiş yaptı. Aynı dönemde, işletmedeki 6 paralı otoyol güzergahından geçiş yapan 163 milyon 795 bin 135 araç, gişelere 332 milyon 968 bin 369 YTL gelir bıraktı. İstanbul / aa

15.01.2009


 

YÖK’te 8 üyenin görev süresi doluyor

YÖK üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş’in görev süresi 19 Ocak 2009’da sona erecek. YÖK’e Üniversitelerarası Kurul kontenjanından atanan ve YÖK Yürütme Kurulu üyeliğini de sürdüren Eriş’in görev süresinin tamamlanması dolayısıyla Üniversitelerarası Kurul’un 26 Ocak 2009 tarihinde yapılması planlanan toplantısında seçim yapılacağı öğrenildi. Toplantıda, Eriş yeniden aday gösterileceği gibi başka aday da seçilebilecek. Üniversitelerarası Kurulca seçilen adayın YÖK üyeliği, Cumhurbaşkanı’nın atamasıyla kesinleşiyor. Eriş’in dışında, YÖK üyelerinden 7’sinin daha görev süresi bu yıl içinde tamamlanacak. YÖK’te halen 7’si Cumhurbaşkanlığı, 7’si Bakanlar Kurulu, 6’sı da Üniversitelerarası Kurul kontenjanından atanan başkan dahil toplam 20 üye bulunuyor. Ankara / aa

15.01.2009


 

YARSAV’a suç duyurusu

Özgür Eğitim-Sen, YARSAV Başkanı Ö. Faruk Eminağaoğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Eminağaoğlu’nun, âdil yargılamayı etkilemeye yönelik açıklamalarda bulunduğu dile getirildi. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da, yargının yasama, yürütme ve kamuoyuna karşı olduğu kadar kendi içinde de bağımsız olması gerektiğini belirterek YARSAV'ı eleştirdi.

ÖZGÜR Eğitim-Sen, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Ağaoğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Avukatıyla Sultanbeyli Adliyesi’ne gelen Özgür Eğitim-Sen Basın Yayın ve Dış İlişkiler Sekreteri Ufuk Coşkun, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştırılmak üzere, suç duyurusu dilekçesini müracaat savcılığına verdi. Dilekçede, ‘’YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun, soruşturması ve kovuşturması devam eden Ergenekon terör örgütü davasına yönelik, halkı kin, nefret ve ayrışmaya sürükleyecek söz ve eylemleri, adil yargılamayı etkilemeye yönelik açıklamaları söz konusu olmuştur’’ denildi. Dilekçede, Eminağaoğlu’nun açıklamalarıyla ‘’görülen davanın mahiyeti ve seyri hakkında yargıyı etki altına almaya, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye teşvik ve halk arasında kin ve nefret oluşturmaya yönelik’’ suç işlediği öne sürüldü. Dilekçede, Eminağaoğlu hakkında soruşturma yürütülerek, Türk Ceza Kanunu’nun 288. maddesi uyarınca dava açılması istendi.

15.01.2009


 

Toplanamayan vergi en az 20 milyar TL

İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Arıkan, kayıt dışı ekonomi ve kayıt içindeki işlemlerin belgelenmemesi sebebiyle Türkiye’nin toplayamadığı verginin bir yılda en az 20 milyar TL olduğunu söyledi. Ayrıca, yine kayıt dışı ekonomi nedeniyle toplanamayan en az 15 milyar TL sosyal güvenlik primi var. Arıkan, toplanan vergilerin yüzde 98’inin ücretlilerden ve kesinti yoluyla toplanan vergi (stopaj) olduğunu belirtirken, KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin oranıysa bir ekonomik işlemde yüzde 70’i bulabiliyor. “Bunun nedeni dolaysız vergileri toplayamamak” diyen Arıkan, toplanamayan verginin yükü emekçilerin sırtında olduğunu vurguladı. Arıkan, “2009 kayıt dışıyla, işsizlikle mücadele ve adaletli vergi reformu yılı olmalı. Yoksa bu gidişle duvara toslamak üzere” dedi. Türkiye’nin vergi sistemini düzeltmesi gerektiğine işaret eden Arıkan, çözümü ise şöyle özetledi: “Tüm ödemeler bankalardan geçmeli, Maliye “nereden buldun” diye sorabilmeli, mali müşavirler yetkilendirilmeli. Adil sistemin esası ‘az kazanandan az, çok kazanandan çok’ vergi alınmalı.” İstanbul / bia

15.01.2009


 

BABACAN: İSRAİL İLE TEMASA DEVAM

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin İsrail ile farklı düzeylerde temas durumunda olduğunu belirterek, ‘’En zor şartlarda dahi bu temas kesilmez. Ancak öte yandan bu temasların ve olabilecek ziyaretlerin kuşkusuz içeriği önemlidir’’ dedi.

Ali Babacan, Kosova’ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde, Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyni ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından Babacan ve Hüseyni, 2 anlaşmaya imza koydular ve basın toplantısı düzenlediler. Babacan, ziyaretinin, Kosova’nın bağımsızlığının ilanının ardından Türkiye’den Kosova’ya yapılan ilk resmi ziyaret olduğunu vurguladı. Gazetecilerin soruların cevaplandıran Babacan, Gazze’deki durum çerçevesinde Türkiye’nin İsrail ile görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine ise, Türkiye’nin İsrail’i tanıyan bir ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’nin İsrail ile diplomatik ilişkileri vardır. Türkiye, İsrail ile farklı seviyelerde temas halinde olan bir ülkedir. En zor şartlarda dahi bu temas kesilmez. Farklı seviyelerde devam eder. Ancak öte yandan bu temasların ve olabilecek ziyaretlerin kuşkusuz içeriği önemlidir. Gerçekten içerikli, sonuç almaya yönelik ve özellikle bölgede bir an önce ateşkesin arkasından kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik görüşmeye biz her zaman açığız.’’ Priştine/aa

15.01.2009


 

Toptan: Acil çözüm zamanı

CHP TBMM Başkanı Köksal Toptan, İslam Konferansı Örgütü üyelerine Gazze’de yaşanan katliama acil kabul edilebilir bir çözüm bulmak gerektiğini söyledi.

İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesi olağanüstü toplantısı, Hilton Oteli’nde Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Toplantının açılışında konuşan Toptan, halkların temsilcilerinden oluşması nedeniyle İslam dünyasında özel bir konuma sahip İKÖPAB’ın, ucu açık tutulan İcra Kurulu olarak, Gazze şeridinde yaşanan trajediyi görüşmek ve bu trajik olaylar karşısında tavrı tüm dünyaya açık şekilde duyurmak üzere toplandıklarını anlattı. Toptan, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı 27 Aralık 2008’den bu yana insanlık adına elem duyulan günler yaşandığını belirterek, İsrail’in saldırılarının kuşatma altındaki Gazze şeridinde esasen çok zor şartlarda yaşayan Filistinlilerin durumunu daha da ağırlaştırdığını söyledi. Birleşmiş Milletler himayesindeki okulda hayatını kaybeden çocuklar, kadınlar ve sivil halkın olayın vahametini ortaya koyduğunu dile getiren Toptan, şöyle devam etti: ‘’Tüm bu gelişmeler İsrail’in uluslararası toplumun uyarılarına ve uluslararası kamuoyundaki tepkilere rağmen sürdürdüğü Gazze’ye yönelik saldırılarında orantısız ve aşırı güç kullandığının açık ve kesin emareleridir. Unutmayalım ki, bugün bombalanan Gazze halkı ile İsrail halkı bu bölgede birlikte yaşamaya mecbur iki komşu halktır. Bu tür operasyonlar barış girişim ve ümitlerini ciddi şekilde zedelemekte, bölgede şiddeti tırmandırarak yeni öfke alanları yaratmaktadır. Orta Doğu’da barış girişimlerimizin yoğunlaştığı, diyalog ve işbirliği kanallarının geliştirilmeye çalışıldığı bir süreçte yaşanan bu çatışmanın bütün bölgeyi içine alma ve istikrarsızlaştırma potansiyeli de yüksektir.’’ Barış çabalarına gölge düşüren bu gelişmeler karşısında uluslararası toplumun çabalarının da henüz beklenen neticeyi vermediğini kaydeden Toptan, ‘’İKÖPAB’ın temsilcileri olarak sağduyumuzu kaybetmeden somut sonuçlar doğuracak, uygulanabilir, kalıcı barışın kapısını aralayan bir ortamın oluşturulması için çaba göstermeliyiz. Memnuniyetle söylemeliyim ki, hazır bulunduğunuz bu toplantı konuya ilişkin yapılan en geniş katılımlı parlamenter girişimdir. Zira zaman politik duruşlarımıza göre bölgeye ilişkin bir tavır geliştirme zamanı değil, kanamakta olan yaraya acil, kabul edilebilir bir çözüm bulma zamanıdır’’ diye konuştu.

Toptan, ‘’Yürütülmekte olan tüm bu çabalardan çıkmasını beklediğimiz somut sonuçlar, öncelikli olarak İsrail saldırılarının bir an evvel durdurulması ve sürdürülebilir ateşkes üzerine anlaşılmasına ve ablukanın sona erdirilmesi için Gazze’ye sınır geçişlerinin açılmasına izin verilmelidir’’ dedi. Toptan, İsrail ve Filistin taraflarının müzakere masasına getirilmesi ve Orta Doğu dörtlüsünün belirlediği ilkelerin, Annapolis Ortak Anlayışı ve Arap Barış Girişimi temelinde kapsamlı ve kalıcı barış yönünde çalışmak üzere teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul/aa

15.01.2009


 

STK’lardan Ankara’daki Filistin'e destek mitingine davet

Mazlumder, Hak-İş, MÜSİAD, Memur-Sen ve AGD’nin oluşturduğu “Hepimiz Filistinliyiz Platformu” tarafından Filistin’e destek vermek amacıyla önümüzdeki Pazar günü Ankara Sıhhiye meydanında yapılacak. Memur-Sen Genel Merkezinde yapılan basın toplantısında, platform üyesi sivil toplum kuruluşları temsilcileri mitingle ilgili açıklamalarda bulundular.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, İsrail’in saldırılarının dünyanın demokrasi ayıbı olduğunu belirterek, “Bizde seçilmişler demokrasi karşıtları tarafından darbeyle engellenmeye çalışılıyor. Biz bunlarla kendi içimizde mücadele ediyoruz. Fakat Filistin’de seçilmiş yöneticileri başka bir devlet işgal ve saldırı ile ya öldürüyor, ya da kendi hapishanelerine atıyor. Bu dünyanın insanlık ayıbıdır.” sözlerini aktardı.

Mazlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu da “İsrail mi kazanacak yoksa insanlık vicdanı mı? Bunun cevabını hafta sonu Sıhhiye’de yapılacak olan mitingde arayacağız.” diyerek, tüm Türkiye halkını mitinge davet etti. Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise, Filistin meselesinin sadece Filistin’de yaşanların meselesi olmadığını, insanlık vicdanının, izzetinin ve vicdanının meselesi olduğunu söyledi. Uslu, “Bu sadece bir insanlık borcu değil, tarihi bir sorumluluktur. Dünyanın sessizliğine karşı haykırmak zorundayız” diye konuştu. Ankara/Cemil Yüzer

15.01.2009


 

Akarcalı: Teklif süpriz oldu

ESKİ Bakanlardan Bülent Akarcalı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine AK Parti’den Çankaya belediye başkan adayı olması için teklifte bulunduğunu, süpriz olan bu teklifi kabul ettiğini bildirdi. AK Parti’nin Çankaya belediye başkan adayı olmasına ilişkin teklifin önceki akşam kendisine iletildiğini kaydeden Akarcalı, ‘’Gerek Sayın Başbakan’ın gerekse bakan arkadaşların, en önemlisi Çankaya İlçe Teşkilatı’nın temayülünün de benim ismim üzerinde oluşması, bir siyasetçi olarak da beni hem gururlandırdı hem de bu şekilde bana yapılan başvuruyu kabul etmem yönünde en büyük ikna yolu oldu. Siyaset yapacaksanız teşkilatla yaparsınız’’ dedi. Ankara/aa

15.01.2009


 

Barolardan da tepki yağıyor

Emİnağaoğlu’nun Ergenekon operasyonları ile ilgili açıklamalarına barolardan da tepki yağıyor. Yozgat, Çankırı, Kütahya ve Afyonkarahisar Baro Başkanları, YARSAV Başkanı Eminağaoğlu’nun yargının tarafsızlığı ilkesine aykırı hareket ettiğini belirterek istifa etmesini istediler. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasına dikkat çeken baro başkanları, Ömer Faruk Eminağaolu’nun bir yargı mensubu olmasına rağmen siyasi parti temsilcisi gibi görüş belirtmesinin son derce düşündürücü olduğuna dikkat çektiler. YARSAV Başkanı’nın açıklamalarının diğer hâkim ve savcıların görüşü olarak yansıtılmasını da eleştiren başkanlar, bu durumun Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcıları etkileyeceğine dikkat çekti. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da, “Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) başkanının açıklaması son derece ürkütücü. Hakim kararıyla yapılmış bir işlemin hukuksuzluk olarak gösterilmesi dehşet verici. Bu sağlıklı bir gelişme değil, yargıya müdahaledir” dedi. İstanbul/Yozgat/ Çankırı/ Kütahya/Afyonkarahisar/Diyarbakır/aa/cihan

15.01.2009


 

Kışlaya havan topu atan saldırganlar yakalandı

2008 Ağustos ayında Üsküdar Selimiye’deki Birinci Ordu Komutanlığı’na havan toplu saldırı düzenlenmesi ile AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’na Aralık ayı içinde bombalı saldırı olaylarını gerçekleştirdikleri belirlenen saldırganlar yakalandı. Elde edilen veriler doğrultusunda saldırganların “Devrimci Karargâh” isimli terör örgütü üyesi oldukları belirlendi. Araştırmalarda zanlıların örgütün İstanbul yapılanması içinde bulundukları da ortaya çıktı. Sekiz kişilik saldırı timiyle birlikte yakalanan zanlılar arasında, her iki olayda da havan atan ve bomba düzeneğini hazırlayan C.B. isimli örgüt liderinin de bulunduğu öğrenildi. İstanbul / cihan

15.01.2009


 

DP: Hükümet temel konuları bir kenara bıraktı

Demokrat Parti Başkanlık Divanı, son gelişmelerle ilgili olarak bir bildiri yayınladı. Bildiride, AKP hükümetinin son günlerde, ülkenin gerçek gündemini gözlerden ırak tutma gayretleri içinde olduğu ifade edildi. Hükümetin Ergenekon davasını köklü devlet geleneklerine uygun bir adap içinde yürütmesi ve adaletin bağımsızlığına gölge düşürecek etkilerden uzak durması gereğine dikkat çekilen bildiride, ekonomideki olumsuz gelişmeler, Gazze müzakereleri, seçmen listeleri ve Irak’ın kuzeyi, Kerkük, Kıbrıs gerçek gündem olan konuların gözlerden ırak tutulduğu iddia edildi. Bildiride, Demokrat Parti bu gidişe ‘dur’ demektedir.” Ankara / Recep Gören

15.01.2009


 

Teşvik yasası 2010’a kadar uzatılmalı

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kalkınmada öncelikli yöreler için çıkarılan ve 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle sona eren 5084 sayılı teşvik yasasının 2010 yılı sonuna kadar uzatılması gerektiğini belirtti. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik kriz ortamının yaşandığı bugünlerde yasanın yürürlükten kaldırılmasının yatırımları durma noktasına getirebileceğini belirterek, ‘’5084 sayılı teşvik yasası 2010 yılı sonuna kadar uzatılmalı ve yasa kapsamına, ekonomik krizden en fazla zarar gören esnaf ve sanatkarlarımız da dahil edilmelidir. Süre uzatımına gidilmezse işsizlik ve kayıt dışı istihdam artacaktır’’ görüşünü bildirdi. Ankara / aa

15.01.2009


 

İTÜ’den robot olimpiyatları

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON), 16-17-18 Nisan 2009 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde İTÜ Robot Olimpiyatları, İTÜRO ‘09’u düzenliyor. Geçtiğimiz yıl 2. si yapılan robot olimpiyatlarına bu yıl yedi farklı kategoride 350 proje katılıyor. İTÜRO ‘09’da yarışmacılar, Mini Sumo, Çizgi İzleyen, Süpürge, Yangın Söndüren, Silindir Taşıma, Serbest Kategori ve Kendini Dengeleyen Robot başlıklarında yarışacaklar. İstanbul / Yeni Asya

15.01.2009


 

Kusursuz düzene dokunmayın

Avustralya’nIn ünlü adası Macquarie’de, tabii hayata müdahale, ekosistemi bozarak çevre tahribatına yol açtı. Dünya Mirası listesine dahil olan Macquarie’deki denizkuşlarını korumak için adanın kedilerden arındırılması önerisi başlangıçta güzel bir fikir gibi görünüyordu. Ancak bu proje, adada yaşayan tavşan nüfusunda patlama ve kuşların besini için gerekli sebzelerin imhasıyla sonuçlandı.

İngiliz Ekoloji Derneğinin dergisinde Dana Bergstrom ve arkadaşlarının kaleme aldığı makalede, Macquarie adasının kedilerden arındırılmasının “çevresel tahribata sebep olduğu” ve bu tahribatın düzeltilmesinin 16,2 milyon dolara mal olacağı belirtildi.

Bergstrom, açıklamasında da 2000-2007 yılları arasındaki araştırmalarının yaygın bir ekosistem tahribatı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Araştırmanın, adanın kedilerden arındırılması projesinin beklenmeyen sonuçlarının, iyi niyetli olsa bile uzun süreli düşünülmeden ekosisteme yapılan müdahalenin tehlikelerini gösterdiği kaydedildi.

Adadan sorumlu olan Tazmanya Parklar ve Yaban Hayatı Dairesi sözcüsü Liz Wren, başlangıçta kedilerin yok edilmesinin tavşan nüfusunu artıracağının farkında olunduğunu, ancak araştırmacıların kedilerin denizkuşlarına verdiği zararı karşılamak için bu riskin değer olduğunu belirttiğini aktardı.

Wren, 2010’da başlayacak yeni planlarının da kedilerden sonra adanın fare ve tavşanlardan temizlenmesi olduğunu söyledi. Sydney / aa

15.01.2009


 

Aşırı kahve tüketimi halüsinasyon gördürüyor

Bİlİm adamları günde 7 bardaktan fazla kahve içen insanlarda halüsinasyon görme riskinin arttığını bildirdi. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Durham Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, fazla kahve içen sağlıklı genç erkek ve kadınların hayaller görmeye başlayabileceğini ve aslında varolmayan sesler duyabileceklerini belirttiler. Araştırma, bir bardakta ortalama 45 miligram kafein alan 219 üniversite öğrencisi üzerinde yapıldı. Gün içerisinde sürekli kahve içen öğrencilerin hayali ses ve görüntüler sebebiyle sıkıntı yaşadıkları ortaya çıktı. 7 bardaktan fazla kahve tüketen öğrencilerde halüsinasyon görme ihtimalinin, daha az içenlere göre 3 kat fazla olduğu tespit edildi. Uzmanlar, hayalet gördüklerini iddia eden insanların, günlük hayatlarında aşırı kahve tükettiklerine dikkat çekiyor. İstanbul / cihan

15.01.2009


 

Yahoo’nun yeni CEO’su belli oldu

İnternetİn önde gelen şirketlerinden Yahoo’nun yeni CEO’su belli oldu. Jerry Yang’in yerini Carol Bartz alacak. Yang geçtiğimiz Kasım ayında görevinden ayrılacağını açıklamıştı. Yang, hisse senetlerinin aşırı değer kaybı sebebiyle eleştiri oklarının hedefi oluyordu. Ayrıca Yang, Microsoft’un Yahoo’yu alma girişime karşı da mücadele vermişti. Yorumcular, Bartz’in gelişi ardından Yahoo’nun Microsoft’a satılacağını belirtiyor. New York / cihan

15.01.2009


 

Ameliyatlarda unutkanlığa kurdela tedbiri

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir hastada 35 santimlik gazlı kompres unutulması üzerine 'kurdela' sistemine geçilecek. TÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. İrfan Coşkun, yaptığı açıklamada, yaşanan olay sonrası gazlı kompreslere ‘’kurdele takma’’ sistemine geçeceklerini söyledi. Prof. Dr. Coşkun, ‘’unutma’’ olayının eğitimini tam tamamlamamış personelden kaynaklı bir durum olduğunu ifade etti. Edirne / aa

15.01.2009


 

Hiroşima mağdurları Obama’yı bekliyor

Dünyada atom bombası atılan ilk şehir olan Japonya’nın Hiroşima şehrinde bu felaketten sağ olarak kurtulanlar, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın şehri ziyaret eden görev başındaki ilk ABD başkanı olmasını umuyor. Hiroşima sakinlerinin, Obama’ya, insanlık tarihinin ilk nükleer saldırısının yapıldığı şehirde ölenler anısına inşa edilmiş olan barış müzesini ziyaret etmesi için mektup yazdığı ve dünyayı nükleer silâhsızlanma yoluna sokması için girişim başlatmasını istediği belirtiliyor. ABD’nin 6 Ağustos 1945’te attığı ilk atom bombası 140 binden fazla insanın ölümüne yol açmış, 3 gün sonra Nagazaki’yi hedef alan, insanlık tarihinde atılan son atom bombası ise 70 bin kişiyi öldürmüştü. Hiroşima / aa

15.01.2009


 

Sanal dolandırıcıların yeni numarası

Son günlerde internet ve elektronik postalarda ‘Merkez Bankası’ndan bir uyarı’ başlığıyla dolaşan mesajın sanal dolandırıcıların işi olduğu ortaya çıktı. Merkez Bankası’ndan üst düzey bir yetkili, kurum olarak böyle bir e-posta göndermediklerini vurguladı. Aynı yetkili, “Biz açıklamalarımızı resmi yollardan ve kamuoyuna açık bir duyuruyla yapıyoruz.” ifadesini kullandı. Yetkililer, konuyla ilgili vatandaştan da telefonlar geldiğini belirterek, “Bizim vatandaşlara böyle bir çağrımız olmadı. Eğer olsa bunu resmi bir açıklamayla yaparız. Zaten mesajlardaki gibi makinenin polis çağırması teknolojik olarak mümkün değil” açıklaması yaptı. Sözkonusu trajikomik sahte mesaj ise şu şekilde: “T.C. MERKEZ BANKASI’ndan bir uyarı... Dağarcığınızda bulunsun... Eğer bir gün ATM makinelerinden bir soyguncu tarafından para çekmeye zorlanırsanız PIN kodunuzu ters girmeniz halinde (Örn. 1234 yerine 4321.. gibi). Makine parayı veriyor ancak bu arada polis de çağırıyor. Bu konuyu çok nadir kişinin bildiği için, mümkün olduğunca çok kişiye bildirelim. T.C. MERKEZ BANKASI.” İstanbul / cihan

15.01.2009


 

2. Dünya Savaşından kalma bomba can yaktı

Japonya’nIn güneyinde, 64 yıl önce Japonlarla Amerikalılarının kanlı çatışmalarına sahne olan Okinawa’da 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bir bombanın patlamasıyla bir işçi ağır yaralandı. İtfaiye görevlileri, 25 yaşındaki Jun Kohagura’nın tropikal adadaki bir çalışma sırasında patlayan bombayla yüzünden ağır yaralandığını, hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Yaralının bilincinin açık, ancak ağır yaraları sebebiyle durumunun iyi olmadığını belirten kaynaklar, patlama sebebiyle bir binanın camlarının kırılmasıyla da 72 yaşındaki bir Japon’un hafif yaralandığını aktardı. Japonya’da 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bombalara zaman zaman rastlanıyor ancak bu bombalar nadiren yaralanmalara yol açıyor. Okinawa / aa

15.01.2009


 

Cep telefonu kanser ilişkisi tartışılıyor

DevamlI olarak cep telefonu kullanmanın, göz kanseri (göz melanomu) riskini artırmadığı öne sürüldü. Alman bilimadamlarının Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü dergisinde (Journal of the National Cancer Institute) yayımlanan araştırmalarında, 1600 kişi üzerinde yapılan incelemede, insanların 10 yıl boyunca cep telefonu kullanmak için harcadığı zaman ile, göz melanomu gelişmesi ihtimâli arasında bağlantı bulunmadığının belirlendiği ifade edildi. Genellikle cilt kanseri olarak bilinen melanom nadiren de olsa gözde de çıkabiliyor ve hızla yayılabiliyor. Cep telefonlarının kansere sebep olup olmadığı uzun süredir tartışılıyor. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların çoğunda, cep telefonu kullanımıyla kansere yakalanma arasında ilişki kurulamadı. Washington / aa

15.01.2009


 

Bosna’da Kayseri Camisi yükseliyor

Kayserİlİ hayırseverlerin katkısı ile Bosna Hersek’in Gorajde şehrinde yaptırılan Kayseri Camisi inşaatının yüzde 70-80 seviyesine geldiği bildirildi. Kayseri Müftüsü Şaban İşlek, yaptığı açıklamada, geçen yıl yapımına başlanan Kayseri Camisi inşaatının hızla yükseldiğini belirtti. Hayır işlerinde her zaman örnek olan Kayseri’nin Gorajde’de yaptırdığı caminin bölgede faaliyet gösteren bir Türk firması tarafından anahtar teslimi olarak inşa edildiğini ifade eden İşlek, cami inşaatının tamamen Kayseri’de hayırsever vatandaşlardan toplanan paralarla sürdürüldüğünü kaydetti. Caminin kaba inşaatının büyük ölçüde tamamlandığını, caminin ana kubbesinin bitme aşamasına geldiğini ifade eden İşlek, ‘’Camimiz, anahtar teslim 850 bin avroya mal olacak. Camimizi, tamamen vatandaşlarımızdan topladığımız paralarla yaptırıyoruz. Bunun için camilerimizde özellikle cuma namazları sonrasında para topluyoruz. Şu ana kadar inşaat maliyetinin üçte ikisini ödedik. Geriye kalan kısmını da inşaat tamamlandıkça yine vatandaşlarımızdan topladığımız paralarla ödeyeceğiz. Camimizi, yaz aylarında ibadete açmayı planlıyoruz.’’ dedi. Kayseri / aa

15.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır