"Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Sivil anayasaya ihtiyaç var

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Köker, yeni bir anayasa yerine, maddeler üzerinde değişiklikler yapıldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin artık tamamen sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Sivil anayasaya ihtiyaç var

Gazİ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Köker, yeni bir anayasa yerine, maddeler üzerinde değişiklikler yapıldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin artık tamamen sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Bursa Ahenk Hukuk Derneği tarafından Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Sivil Anayasa Üzerine Yol Haritası” konulu panelde konuşan Prof. Dr. Levent Köker, yeni anayasaya duyulan ihtiyacı dile getirdi. Türkiye’de yeni bir anayasa yerine, maddeler üzerinde değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Köker, anayasada ilk delinmenin Özal döneminde olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Köker, şöyle konuştu: “O dönem, Kenan Evren ‘deldirtmem’ dedi. Özal da ‘bir kere delmeyle birşey olmaz’ diyerek ilk değişiklikleri yaptı. Son 1982 Anayasası’nın 175 maddesinin 65’i değişik dönemlerde değişmiş. Türkiye’nin artık tamamen sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu herkes biliyor. Türkiye bir Anayasa değişikliği yapmak bakımından çok fazla yol alamadı. Başörtüsü yasağını üniversiteden kaldırmak için yapılan düzenlemeye 411 milletvekili onay verdi; ancak Anayasa Mahkemesi’nin hiç de hukuki olmayan kararına takıldı. 1989’da başörtüsü yasağının kaldırılması gerektiğini yazan birisi olarak bu yasak artık kaldırılması gerekiyor.”

SON İKİ ANAYASA DEMOKRASİ İLE ÇELİŞİYOR

Prof. Dr. Köker, 1961 ve 1982 anayasalarının ortaya çıkışındaki kurucu iradenin, ‘millet adına’, bu 2 anayasaya da vücut veren askerî iradenin belirleyiciliği altında oluşturulduğunun heyetlerce ortaya konulduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“2 Anayasa da millet kavramının zorunlu kıldığı seçime dayalı demokratik temsil aracılığıyla belirlenen kurucu iradeler tarafından yapılmamış olmakla, kendi içlerinde çelişkili olmuşlardır. Çelişki, bu anayasaların, içlerinde yazılı olan ‘egemenlik millete aittir, millet egemenliğini Anayasa’nın koyduğu esaslara göre yetkili organlar eliyle kullanır’ temel hükmü ile en temel hükmü koyan iradenin millete ait veya milletten sadır olmaması arasındadır. Bu çelişkinin millî egemenlik ile demokrasiyi özdeşleştirerek aşılması düşünülebilirse de, klasik anayasacılığın bu formülü çağdaş demokrasinin ilkeleri bakımından uygun görünmemektedir.”

01.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: İsrail ayrı, hükümeti ayrı

  BAŞBAKAN ORADA KALIP SÖZLERİNİ BİTİRMELİYDİ

  Gazze’ye yardımları engellemeyin

  Blair: Hamas da süreçte yer almalı

  GEREKİRSE TEKRAR VURURUZ

  “Keşke böyle bir olay hiç olmasaydı”

  “Tepki; haklı, meşrû ve yerinde”

  Sivil anayasaya ihtiyaç var

  DOĞALGAZDA % 17 İNDİRİM

  Yeni ÖSS ehven-i şer

  HIZLI TREN İKİ AY ÜCRETSİZ OLSUN

  Yeni metro İstanbul halkının yüzünü güldürdü

  Bisikletini Filistinli çocuklara bağışladı

  Cardin Mobilya, ihracatını büyütmeyi hedefliyor

  Kar kapımıza dayandı

  İsveç’te Fittja Ulu Camii törenle açıldı

  Kriz, hediyeyi unutturdu

  Fırtına, bin 907 hektar ekili alana zarar verdi

  Körfez kaynaklar Türkiye'ye açık

  İhracatın rotası değişiyor

  İngiltere’de Müslümanlar 10 kat daha hızlı artıyor

  Atalay: Seçimlerin hoşgörü içinde geçmesi için çaba sarf edeceğiz

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır