"Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Mahalle baskısı gerçekdışı

Ankara, İstanbul ve Konya’da yapılan “Halkın geçim düzeyi ve devletten beklentileri” konulu araştırma, “mahalle baskısı”nın olmadığını ortaya koydu. Araştırmada, “Çevrenizde mahalle baskısı var mı?” sorusu yöneltilen deneklerin yüzde 70’i böyle bir baskının eskiden de, bugün de olmadığını söyledi.

GÜNDEM BU KONULARLA MEŞGUL EDİLMESİN

Araştırmaya katılanların yüzde 12’si mahalle baskısının hayat tarzı üzerinde etkili olduğunu, yüzde 18’i de bu konularla gündemin meşgul edilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Araştırmaya katılanların yüzde 25.6’sı, “Gerilimleri gidermek için sizce ne yapılmalıdır?” sorusuna “Gerilime gerek yok” cevabını verdi.

Mahallede baskı yok

Ankara, İstanbul ve Konya’da yapılan “Halkın Geçim Düzeyi ve Devletten Beklentileri” konulu araştırma, “mahalle baskısı”nın olmadığını ortaya koydu.

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar’ın başkanlığında Ankara, İstanbul ve Konya Büyükşehir merkezlerinde yapılan “Halkın Geçim Düzeyi ve Devletten Beklentileri” konulu araştırmada 5 bin 400 kişiye çeşitli sorular yöneltildi. Araştırmada, “Çevrenizde mahalle baskısı var mı?” sorusu yöneltilen deneklerin, yüzde 70’i böyle bir baskının eskiden de bugün de olmadığını, yüzde 12 ise mahalle baskısının hayat tarzı üzerinde etkili olduğunu, yüzde 18’i ise bu konularla gündemin meşgul edilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Araştırmaya katılanlardan, “Gerilimleri Giderme için Sizce Ne Yapılmalıdır?” sorusuna yüzde 25.6’sı gerilime gerek yok, yüzde 8.9’u bazen olabilir, yüzde 23.9’u herkes ılımlı olmalı, yüzde 19.4’ü herkes işlev ve görevini bilmeli cevabını verirken, yüzde 13.9’u ise konuyu medyanın abarttığı görüşünü dile getirdi. Bu soruya yorum yapmayanların oranı ise yüzde 8.3’te kaldı.

GERİLİMİ AZALTMANIN YOLLARI

Araştırma sonucunu değerlendiren Prof. Dr. Ali Acar, değişimler ve gelişimler sonucu toplumsal veya siyasal sistemde çeşitli uyumsuzluklar ve gerilimlerin meydana gelebilceğini anlatarak, şunları kaydetti: “Bu gerilimlerde siyasal sistemin veya siyasal idarenin başarılı olabilmesi, gerilimleri taşıyabilme fazına ve yeteneğine bağlı olmaktadır. Önemli olan bu gerilim ve değişimin dengeli ve sosyal ve ekonomik yapıyı sarsmayacak şekilde olmasıdır. Gerilime yol açan unsurların uygun şartlarda ve oluşumlarla çözümlenmesi gerekir. Bu gerilim ortamından kurtulmanın bir yolu da mevcut gereksinimlerin değişen şartlara göre adapte edilmesi ve bu konuda ortak uzlaşmanın sağlanmasıdır. Bu gerilimi azaltmanın bir yolu da toplumda yıllarca süren uzlaşma ve bütünleşmenin sağlanmasıdır”

SOSYAL YAPI VE MAHALLE BASKISI İLİŞKİSİ

Prof. Dr. Acar, Türkiye ilk olarak “mahalle baskısı” kavramıyla Siyaset Bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin’in ağzından duyduğunu hatırlatarak, “mahalle baskısı” yerine kamu baskısının alt birimi olarak da ifade edilebileceğini söyledi. Toplum yapısı dinamik bir özelliğe sahip olduğundan dünyayı saran değişim rüzgârının toplumu da etkilediğini anlatan Prof. Dr. Acar, “Yıllardır farklı kültürel farklılıklar rağmen aynı sosyal yapı özelliklerine sahip kişilerin, grupların birbirlerinden etkilenmemeleri mümkün değil ama bu etkilenme zorunlu değil, isteğe ve tercihlere bağlıdır” dedi.

Prof. Dr. Ali Acar, araştırmanın 5 bin 400 kişi üzerinde rastgele tabakalı örnekleme göre yapıldığını belirli grupların seçilmediğini de kayedetti.

02.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Barack Obama Müslümanlarla iyi ilişkiler istiyor

  ABD'NİN BORCU 12.25 TRİLYON DOLAR

  6 MERKEZİ HÜKÜMETİN DIŞ BORCU BULUNMUYOR

  AKP, Davos’u seçim malzemesi yaptı

  Livni: İsrail, Türkiye’den “saygı” bekliyor

  Erdoğan’ın son sözlerinden memnunuz

  Bakanlar Mecliste soruları cevaplandıracak

  5 bin 534 maden özel sektöre devredilecek

  Düşen helikopter bulundu

  Mahalle baskısı gerçekdışı

  Hakimler karar verirken daha dikkatli olacak

  Takside 7 tabanca ve mühimmat bulundu

  Erzurum’da deprem

  Kriz, aile hayatını da etkiledi

  Yeni Asya YES komisyonları toplandı

  Bunalımların reçetesi Risâle-i Nur’da

  Hıristiyan din adamı: Husûmete vaktimiz yok

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır