"Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Madagaskar’da gerginlik

Madagaskar’ın başşehri Antananarivo’da polisin hükümet karşıtı gösteri yapanlara açtığı ateşte ölenlerin sayısının 28’e yükseldiği, 212 kişinin de yaralandığı bildirildi. Emniyet yetkilisi Lala Rakotonirina, diğer hastanelere götürülmüş başka ölü ve yaralıların da olabileceğini kaydetti. Gösterinin, muhalefet lideri ve Antananarivo Belediye Başkanı olan 34 yaşındaki Andry Rajoelina’nın düzenli olarak yandaşlarına seslendiği ana meydanda başladığı, binlerce göstericinin daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplandığı kaydedildi.

Madagaskar’da gerginlik sürüyor

MADAGASKAR'IN başşehri Antananarivo’da dün polisin hükümet karşıtı gösteri yapanlara açtığı ateşte ölenlerin sayısının 28’e yükseldiği, 212 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Emniyet yetkilisi Lala Rakotonirina, üç büyük hastaneden alınan bilgiye göre, Devlet Başkanlığı Sarayı önünde hükümet karşıtı gösteri yapanlara açılan ateşte 28 kişinin öldüğünü, 212 kişinin yaralandığını söyledi. Rakotonirina, diğer hastanelere götürülmüş başka kurbanlar da olabileceğini kaydetti. Yerel basında çıkan haberlerde, olayda yerel bir kanala çalışan muhabir Ando Ratovonirina’nın da öldüğü belirtildi. Gösterinin, muhalefet lideri ve Antananarivo Belediye Başkanı olan 34 yaşındaki Andry Rajoelina’nın düzenli olarak yandaşlarına seslendiği ana meydanda başladığı, binlerce göstericinin daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplandığı kaydedildi. Devlet Başkanı Marc Ravalomanana, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, olaydan muhalefet lideri Rajoelina’yı sorumlu tuttu.

Muhalefet lideri Rajoelina ise kendisine ait Viva televizyonunda yayınlanan açıklamasında, ölümlerden ötürü Ravalomanana’yı kınadığını ve son zaferi kazanıncaya kadar mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

09.02.2009


 

Makedonya halkından Gazze’ye yardım

Gazze’de yaşanan insanlık dramına Türkiye’nin yanı sıra diğer ülke halkları da duyarsız kalmadı. Zor günlerinde Türkiyeli kardeşlerinin maddi ve manevi desteğini gören Makedonyalı sivil toplum kuruluşları, şimdi Gazze halkına destek olmak için seferber oldular.

Makedonya’da faaliyet gösteren Ensar Derneği, Merhamet Derneği, El-Hilal Derneği, Bamirsia ve Kalliri i Miresise ile Makedonya Türk STK’lar Birliği (MATÜSİTEB), İslâm Gençlik Forumu, Vizyon M, El Kalem, Öğrenciler Kulübü ve ARDHMERİA Gazze halkının yaralarını sarmak için yardım kampanya başlattı.

Sabahuddin Mahmuti’nin başkanlığını yaptığı Filistin Dayanışma Platformu adı altında bir araya gelen STK’lar, çok kısa sürede topladıkları 60 bin Euroluk maddi yardımı İHH İnsani Yardım Vakfı’na teslim ettiler. Bu parayla İHH’nın Gazze’de kuracağı kadın ve çocuk hastanesinin bir ünitesi yapılacak.

Maddi yardımın teslimi öncesi İHH Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Makedonya’daki yardımların koordinatörlüğünü yapan Sabahuddin Mahmuti, “Gazze halkının yaralarını sarmak için protesto eylemleri yaptık. Kendi aramızda maddi yardım topladık. Kampanyaya halkımızın büyük desteği oldu. Maddi yardımın yanı sıra giysi vs. ayni yardımlar da topladık. Şimdi topladığımız 60 bin Euroluk yardımı İHH’ya teslim ediyoruz. İHH bunu bizim için Gazze halkına ulaştıracak” dedi.

Ensar Derneği ve Makedonya Türk STK’lar Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Süleyman Baki ise yakın tarihte Balkanlar’da yaşadıkları savaşları hatırlatarak, “Gazze halkının yaşadığı acıları çok iyi biliyoruz. Aynı acıları yakın bir tarihte biz de yaşadık. Gazze’deki kardeşlerimiz için çam sakızı çoban armağanı bir şeyler topladık. Onlara bir katkımız olabilirsi ne mutlu bize” diye konuştu.

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç ise, Balkanlar’da büyük bir Filistin duyarlılığının oluştuğunu belirterek, “Balkanlar’da böyle bir hassasiyetin olduğunu görmek çok güzel” diye konuştu. İHH olarak Gazze’de bir kadın ve çocuk hastanesi kuracaklarını belirten Oruç, “Makedonyalı kardeşlerimizin bu bağışlarıyla bu hastanenin bir ünitesini kuracağız” dedi.

09.02.2009


 

Kriz paketinde indirimli uzlaşma

ABD Başkanı Barack Obama, ekonomiyi canlandırmak amacıyla hazırladığı dev pakette uzlaşma sağlanırken, eyaletlere yapılan yardım ile okul inşaatlarına ayrılan kaynakta milyarlarca dolar indirime gidildi.

Senato’da Demokrat parti ile Cumhuriyetçi parti arasında sağalan uzalşama uyarınca Başkan Obama’nın 937 milyar dolar olan ekonomik paketinde yaklaşık 110 milyar dolardan fazla indirime gidilerek 827 milyar dolara çekildi. ABD Kongresi’nin üst kanadında normalde cuma günü oylanması gereken ama Cumhuriyetçi Parti senatörlerin paketin yeni halini incelemek için süre istemesi üzerine, gelecek salıya ertelenen yasa tasarısının son şekli, bazı Demokrat Parti Senatörleri arasında hayal kırıklığına neden oldu. Demokrat Parti’nin 41’e karşı 58 sandalyelik üstünlüğü bulunan 100 üyeli ABD Senatosu’nda yasanın geçmesi için en az 60 senatörün ‘’evet’’oyu vermesi gerekiyor. Yapılan görüşmeler ardından bazı Cumhuriyetçi Parti üyelerinin pakete desteğinin sağlandığı ve paketin yasallaşması konusunda bir engelin kalmadığı belirtiliyor. Başkan Obama’nın paketinde yapılan 110 milyar dolarlık kesinti nedeniyle ekonomiyi hızlı bir şekilde yukarıya kaldıracak projeler ile eyaletlere eğitim ve diğer programlar için eyaletlere ayrılan 40 milyar dolarlık yardımda kesintiye gidilecek. Söz konusu eyaletlere yapılacak 40 milyar dolar tutarındaki kaynakta yapılacak indirimin göreceli olarak işçi çıkartma, bazı servislerin kapatılması veya vergi artırımında etkili olması beklendiği ifade ediliyor. 780 milyar dolar tutarında harcama ve 47 milyar dolar tutarında gayri menkul ve otomobil piyasasını canlandırmak için planlanan vergi teşviklerinden oluşan paket, çalışan çiftlere bin dolara yakın vergi indirimi, ev ve araba alacaklara da 15 bin dolara kadar vergi teşviklerini içeriyor. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner yaptığı açıklamada, paketin ayrıntıların Salı günü açıklanması beklendiğini bildirdi.

09.02.2009


 

İsrail-Hamas görüşmeleri hızlandı

İSRAİL'DE 10 Şubat’ta yapılacak genel seçimlerden önce, Gazze Şeridi’ndeki fiilî Hamas yönetimi ile 18 aylık kalıcı bir ateşkes sağlanması ve bu anlaşma kapsamında 2,5 yıl önce Gazze’ye kaçırılan İsrail askerinin serbest bırakılmasına yönelik Kahire’de yapılan dolaylı görüşmeler hız kazandı.

İsrail ordu radyosu, 1,5 yıllık ateşkes ve kaçırılan asker Gilad Şalit’in de dahil olacağı bir anlaşmayla, İsrail tarafının cezaevlerindeki 1000 Filistinli tutukluyu serbest bırakmakta mutabık olduğunu öne sürdü.

Haberi İngiltere’de yayımlanan El Hayat gazetesine dayanarak veren radyoya göre, serbest bırakılacakları öne sürülenler arasında, İsrailli siyasetçilerin de zaman zaman salıverilmesine destek çıktıkları, El Fetih’in Tanzim grubu liderlerinden Mervan Barguti de bulunuyor.

İsrail tarafının, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi liderlerinden, İsrail’in eski Turizm Bakanı Rehavam Ze’evi’nin 2001 yılında öldürülmesi eylemine karıştığı gerekçesiyle hapiste bulunan Ahmed Saadet’in salıverilmesine karşı çıktığı ifade ediliyor. Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmelerde öncelikle 18 aylık bir ateşkesin sağlanması ve Hamas’ın İsrail’e roket saldırılarını engellemesi ele alınıyor.

İsrail, sınır kapılarının tamamen açılmasını, kaçırılan askerinin serbest bırakılması şartına bağlıyor. Mısır sınırındaki Refah geçişinin yeniden açılması da görüşülüyor. Bu kapıda, uluslararası gözlemcilerin gözetiminde, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı personelin görevlendirileceği, ancak 2005’teki benzer anlaşmanın aksine Hamas’ın görevlilerinin de burada bulunmasına izin verileceği ifade ediliyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, görevi yeni hükümete devretmeden önce Gilad Şalit’in kurtarılmasını sağlamak istediği belirtiliyor.

Olmert’in bu konudaki çabaları sürerken, Başbakan Yardımcısı, Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak, Şalit’in kısa süre içinde kurtarılması için çok büyük çabalar harcandığını doğrulamakla birlikte, Şalit’in İsrail’e dönüşünün seçimlerden önce mümkün görünmediğini söyledi. Barak, ordu radyosuna, “Şalit seçimlerden önce evde olamaz. Ama hükümeti devretmeden önceki zamana denk gelebilir” diye konuştu.

09.02.2009


 

Abbas, Filistinli yaralıları ziyaret etti

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze’de yaralanan Filistinlilerin tedavi gördüğü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret etti.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Abbas, hastanede tedavi gören yaralı Filistinliler için dua ettiklerini belirtti. Gazze’de ateşkes için Türkiye ve Mısır’ın büyük bir rol oynadığına işaret eden Mahmud Abbas, Türkiye’nin rolünün kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. Abbas, ateşkes yönündeki çabaların başarıyla sonuçlanması umudunu dile getirerek, “Umudumuz; gelecek günlerde Gazze’ye saldırılar bitecek ve Gazze halkı işgal altında kalmayacak. Biz Filistin’in kurtuluşu için mücadeleye devam ediyoruz” dedi. Mahmud Abbas, bir gazetecinin bundan sonraki süreçte Hamas’ın masada olup olmayacağı yönündeki sorusuna, “Hamas halkın bir parçasıdır. Onunla oturacağız. Zaten Kahire’de oturuyoruz. İnşallah barış olacak” cevabınıverdi.

09.02.2009


 

İşçi Partisi'ne destek dibe vurdu

EKONOMİK krizin derinleştiği İngiltere’de halkın iktidardaki İşçi Partisi’ne verdiği desteğin düşmeye devam ettiği bildirildi.

ICM şirketinin yaptığı anketin sonuçlarına yer veren The Sunday Telegraph gazetesi, İşçi Partisi’ne verilen halk desteğinin 28 puana düştüğünü, ana muhalefet Muhafazakar Parti’ye verilen desteğin ise yüzde 40 olduğunu yazdı. Gazete, üçüncü parti konumundaki Liberal Demokrat Parti’ye halk desteğinin bu son ankette yüzde 22 olduğunu belirtti. Ankete katılanların yüzde 51’i, krizin derinleşmesinden sorumlu tuttukları Maliye Bakanı Alastair Darling’in görevden alınmasını istedi. Halkın yüzde 41’i Başbakan Gordon Brown’u başarılı bulurken, yüzde 47’si aksi yönde görüş bildirdi.

09.02.2009


 

Avustralya'da orman felâketi

AVUSTRALYA'NIN güneydoğu bölgelerinde etkili olan orman yangınlarında 84 kişi öldü Yangınların en çok etkili olduğu ve iki yangının hala kontrol altına alınamadığı Viktorya eyaletinin emniyet yetkilileri, resmi rakamlara göre ölü sayısının 84 olduğunu belirttiler.

Başbakan Kevin Rudd da yangınları “Viktorya eyaleti halkının başına gelmiş bir felaket” olarak niteledi. İtfaiye yetkilileri, Avustralya’da son 100 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşayan güneydoğudaki üç eyalette dünden bu yana şiddetli rüzgarın etkisiyle de yayılan ve kontrol altına almakta büyük güçlük yaşanan orman yangınlarının 640 yerleşim bölgesini tahrip ettiğini belirttiler. Alevlerle savaşan 3 bin itfaiyeciye destek için ordu da harekete geçerken, güneydoğudaki üç eyalette etkili olan 50 civarındaki orman yangını, önemli miktarda hayvanın da telef olmasına yol açtı. Yangınların etkili olduğu bölgede hava sıcaklıkları 47 dereceyi buluyor.

09.02.2009


 

İngiltere’de yeni bir “casus kadrosu”

İNGİLTERE hükümeti, bütün vatandaşların yurt dışına yaptıkları seyahatlerle ilgili ayrıntıları 10 yıl boyunca saklamayı planlıyor.

İngiliz basını, bunun için Manchester’da yeni bir istihbarat merkezi oluşturulacağını ve yeni bir ‘’casus kadrosu’’nun istihdam edileceğini yazdı. Yeni istihbarat merkezi, yurt dışına çıkan yolcuların isim, adres, telefon numaraları, kullandıkları ulaşım aracındaki koltuk numaraları, gidiş-geliş gün ve saatleri ile kullandıkları kredi kartına ait ayrıntıları belirleyerek kayda geçirecek. İçişleri Bakanlığı, vatandaşların yurt dışı seyahatleriyle ilgili ayrıntıların 10 yıl boyunca saklanmasına dair çalışmayı doğruladı. Bakanlık yetkilileri, bunun suç, yasa dışı göç ve terörizmle mücadele açısından hayati önem taşıdığını savundu. Muhalefet milletvekilleri ve insan hakları savunucuları ise bu planın uygulanması halinde İngiltere’nin tam bir ‘’takip toplumu’’ haline geleceği yönünde görüşler dile getirdi. Muhafazakar Parti’den gölge içişleri bakanı Chris Grayling, İngiltere’nin bir ‘’big brother’’ toplumu haline gelmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

09.02.2009


 

İsviçre, serbest dolaşımı oyluyor

İSVİÇRELİLER, Avrupa Birliği (AB) ile işçilerin serbest dolaşımına ilişkin anlaşmaların yenilenmesi, Bulgaristan ve Romanya’yı da kapsaması konusunda bugün referanduma gidiyor.

İsviçre ile AB arasında yıllardır tartışma konusu olan bu oylama için 5 milyon seçmenin büyük bölümü oylarını önceden mektupla gönderirken, geriye kalanlar öğle saatinde kapanacak seçim bürolarında oy kullanabilecekler. Brüksel ve Bern tarafından yakından izlenen referandum sonucunun, İsviçre ile ilk sıradaki ticari ortağı AB arasında ticaret alanında yakınlığı tehlikeye atmasından endişe ediliyor. 2002’de yürürlüğe giren serbest dolaşım, İsviçre ile AB üyesi ülkeler arasındaki ticari faaliyetleri kolaylaştıran 6 değişik anlaşmayla destekleniyor. Referandumda “hayır” çıkması durumunda tüm bu anlaşmalar otomatik olarak devre dışı kalacak.

09.02.2009


 

İtalya’da anayasa tartışması

İTALYA'DA, 17 yıldır komada bulunan Eluana Englaro’ya ötanazi uygulanmasına ilişkin olarak cumhurbaşkanlığı, hükümet ve muhalefet arasındaki başlayan tartışma, Başbakan Silvio Berlusconi’nin anayasayı eleştirmesine de neden oldu.

İtalya’daki anayasanın 1948 tarihli olduğunu anımsatan Berlusconi, “Ruslardan da esinlenerek hazırlanmış bu anayasa artık değiştirilmelidir” dedi. Berlusconi, yerel seçim kampanyası için gittiği Sardinya adasından Roma’ya dönüşü öncesinde yaptığı değerlendirmede, “Ülkede gerekli reformları acilen yapmamız lâzım. Anayasayı da reforma tabi tutmamız gerekecek. Zira bu anayasa, bir diktatörlük sonrasında, pek çok konuda esin kaynağı olarak Rus anayasasına bakmayı yeğlemiş ideolojik güçlerin de mevcut olduğu bir komisyon tarafından hazırlanmıştır” diye konuştu. Başbakan Berlusconi’nin, 17 yıldır komada bulunan 37 yaşındaki Eluana Englaro’nun suni beslenmesinin doktor gözetiminde sona

09.02.2009


 

Bangladeş'te tekne battı: 10 ölü

BANGLADEŞ'DE bir teknenin batması sonucu ilk belirlemelere göre 10 kişi öldü.

Polis, yaklaşık 60 kişiyi taşıyan teknenin, başşehir Dakka’nın 150 kilometre doğusuna düşen Brahmanbaria’daki Titas Nehri’nde, bir feribotla çarpıştıktan sonra alabora olduğunu, kazada 6’sı çocuk 10 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölü sayısının artmasından endişe edildiği belirtildi.

09.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır