"Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Yayıncılar krizden beter durumda

TÜRKİYE Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal, yayıncılık sektörünün 2000’li yılların başından bu yana hemen her yıl küçüldüğünü söyledi.

Yayıncıların yıllık ciro kaybının yüzde 30’ları bulduğunu ifade eden Celal, ‘’Yayıncılık krizde değil, krizden daha beter bir durumda. 2001’de yayıncılık da bütün diğer sektörler gibi krize girdi. Ama diğer sektörlerde kriz geçip giderken, yayıncılıkta kalıcı oldu. Çünkü yayıncılığın kangrenleşmiş sorunlarını çözmek için herhangi bir çalışma yapılmamıştı’’ diye konuştu.

Celal, yayıncıların sektördeki daralmayı aşmak için kendilerince çözümler bulmaya çalıştıklarını kaydederek, daha çok çeşit kitap üretmek, fiyat indirimleri, ödemelerde vadelerin uzatılması gibi günü kurtarmaya yönelik tedbirlerin var olduğunu, bunların çoğunun da sektöre yeni sorunlar oluşturmaktan başka bir işe yaramadığını ileri sürdü. ‘’Yayıncılığın kronikleşmiş, çözülmeden bırakılmış sorunları var. Bunlardan birincisi sektörleşememe’’ diyen Metin Celal, yayıncılığın, devletin sanayi politikaları açısından bir sektör olarak görülmediğini ve bu sebeple de KOBİ’lerin yararlandığı fuarlara katılım gibi imkânlardan, düşük faizli krediler gibi desteklerden yararlanamadığını savundu. Celal, kitap okuma oranlarının düştüğünü, gençler ve çocukların kitaba olan ilgisi azaldığını ifade ederek, korsan yayınların da her yıl yazarların ve yayıncıların kazançlarının yüzde 40’ını çalmaya devam ettiğini vurguladı.

Ekonomik krizin ödeme sistemlerini de allak bullak ettiğini belirten Celal, satın aldığı kitapları öngördüğü sürede satamayan kitapçıların, ödemelerin vadesini uzatmaya çalıştıklarını bildirdi.

Beyaz Yayınları sahibi Hidayet Pınarbaşı da kriz dönemlerinde moraller bozulunca ilk akıldan çıkarılanın kitap olduğunu kaydederek, kriz dönemlerinde insanların kitap okuyarak, kendini eğiterek ve eğlenerek, bu durumlarından kurtulabileceklerini dile getirdi.

09.02.2009


 

Kadınlar, 12 Eylül’e şahitlik edecek

UÇAN Süpürge, bu yıl on ikincisini düzenleyeceği kadın filmleri festivalinde, kadınların 12 Eylül 1980 dönemine ait anılarını ‘’Mektup Sergisi’’nde bir araya getirecek.

Alınan bilgiye göre, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin 12. yılında, ‘’12 Eylül anıları’’ kadınların gözünden yaşatılacak. ‘’Mektup Sergisi’’ adı verilen faaliyetle festival döneminde seyircilerle buluşacak 12 Eylül anıları kurgu da olabilecek.

Kadınlar, el yazısıyla anlatabilecekleri anı ya da kurgularını ses kaydı, video, grafik, resim ya da fotoğraflarla da anlatabilecek. ‘’Kim olursanız olun, yakın tarihin önemli günlerinden 12 Eylül 1980 size de değdi. O döneme dair tanıklıklarınız, dinlediğiniz hikâyeler, bizzat yaşadıklarınız, boğazınızda düğümlenip de söyleyemedikleriniz, çok söylediğinizin ama kimselerin duymadığı ne varsa paylaşmak istemez misiniz? O dönemden size doğrudan veya dolaylı olarak kalanları mektuba dönüştürebilir, dilediğiniz kişiye hitaben yazabilir ve oluşturulacak Mektup Sergisine katılma şansı elde edebilirsiniz’’ sloganlarıyla duyurulan faaliyet, 7-14 Mayıs 2009 tarihleri arasında Ankara’daki Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde sergilenecek. 12 Eylül 1980 dönemine ayna tutmayı, farklı hikayeleri bir araya getirerek 12 Eylül’ü hatırlamayı ve hatırlatmayı amaçlayan sergiye katılacak kadınlar, anılarını 1 Nisan 2009 tarihine kadar ‘’Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Büyükelçi Sokağı 20/4 Kavaklıdere-Ankara’’ adresine gönderecek. Mektuplar Ayşegül Devecioğlu, Gülden Treske, Halime Güner, Latife Tekin ve Umut Tümay Arslan’dan oluşan jürinin değerlendirmesinin ardından festivalde sergilenecek.

09.02.2009


 

Ayavukla Kilisesi Kültür Merkezi olacak

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, uzun süredir metruk olan tarihî Ayavukla Kilisesi’ni kültür merkezi olarak İzmir’e kazandıracak. İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 14 Şubat 1924’te İzmir ve çevresiyle ilgili eski eserlerin sergilenmesi amacıyla Asar-ı Atika Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan tarihî Ayavukla Kilisesi ‘’sosyo-kültürel tesis alanı’’ olacak. Röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümünce hazırlanan kilise, sosyal ve kültürel çalışmaların yapıldığı merkez olarak hizmet verecek. Restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlanması hedeflenen kilisede, bahçedeki yapılar, idarî büro, mahalle muhtarlığı ve çocuk kitaplığı olarak düzenlenecek, semt eğitim merkezi olacak kısımda bilgisayar laboratuvarı, arşiv ve seminer odası, yönetim birimi ve sergileme mekânı yer alacak. Bahçede açık sergileme mekânları da bulunacak. Bahçenin kuzey girişindeki yapı güvenlik birimi olarak ele alınacak, batıdaki servis girişinin yanında kafe oluşturulacak.

09.02.2009


 

Said Nursî ve Tasavvuf

ETKİLEŞİM Yayınları’ndan çıkan “Said Nursî ve Tasavvuf” Büyük İslâm âlimi ve Risâle-i Nur müellifi Bediüzzaman Said Nursî’nin düşüncelerine odaklanmakta ve eserlerinde yer alan manevî boyutları okuyucularına sunmaktadır.

1920’lerde şekil almaya başlayan Risâle-i Nur eserleri hızla değişen Türkiye şartları altında modern dönem problemlerinin çözümüne katkı sağlayan, Kur’ân üzerine yazılmış en derin ve etkili tefsir olarak kabul edilmektedir. Bir şaheser olarak kabul gören Risâlelerde ele alınan konular, Bediüzzaman’ın manevî hayatının yansımaları mahiyetindeki derin tasavvufî anlayışı, farklı din ve kültüre mensup önde gelen akademisyenler tarafından mukayeseli olarak incelendi ve elinizdeki kitapta yer aldı.

09.02.2009


 

138 yıllık ahşap cami restore edildi

RİZE’NİN Fındıklı ilçesinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca koruma altına alınan 138 yıllık ahşap cami, Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek ibadete yeniden açıldı.

Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban, ilçenin Meyveli Köyüne bağlı Orta Mahalle’de, 1871 yılında inşa edilen ve restorasyonu tamamlanan caminin ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törende, Mustafa Bin Ali Şan tarafından anne ve babasının anısına inşa edilen ve uzun yıllar kullanılan caminin 16 yıldır atıl olduğunu söyledi.

09.02.2009


 

Ressam Coşkun’dan “Tanıklar”

RESSAM Yasemin Coşkun’un ilk kişisel resim sergisi Ziraat Bankası Mithat Paşa Sanat Galerisinde başkentli sanatseverlerle buluştu.

Sergide 43 resmin yer aldığını belirten Ressam Yasemin Coşkun, resimleriyle ilgili olarak “Benim için önemli olan; yaşadığım çağın ve ötesinin sancılarını evrensel estetik-plastik değerler içerisinde hayal edip ürünümün içerisinde yaşatmaya gayret etmektir” dedi. Sergisine “Tanıklar” adı veren Coşkun’un sergisinin açılışına resim hocalarının yanı sıra çok sayıda konuk da katıldı. 13 Şubat’a kadar serginin açık olacağını da hatırlatan Ressam Yasemin Coşkun, bütün başkentli sanatseverleri sergiye beklediğini ifade etti.

09.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır