"Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Filistin’de ateşkes imzaya kaldı

İsrail ile Hamas arasında Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucunda sağlanan ateşkes anlaşmasının birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor.

18 aylık ateşkes gündemde

MISIR'IN Mena ajansının haberine göre, Hamas’ın siyasi bürosunun iki numaralı ismi Musa Ebu Marzuk, ateşkes anlaşmasının 1,5 yıl süreli olacağını ve Mısır’ın 48 saat içinde açıklayacağını söyledi. Anlaşmanın Gazze ve İsrail arasında altı geçiş noktası açılmasını ve tüm askeri faaliyet ile saldırıların durmasını öngördüğünü söyleyen Ebu Marzuk, Hamas’ın elindeki İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması konusunun anlaşmanın parçası olmadığını da sözlerine ekledi. Hamas’ın Kahire’deki müzakere heyetinden Tahir el Nono kısa süre önce yaptığı açıklamada, “Anlaşmaya varmamızı önleyen engellerden çoğu çözüme kavuşturuldu ve anlaşmayla ilgili açıklamanın 3 gün içinde yapılması bekleniyor” demişti. Nono, anlaşmanın Gazze Şeridi’nde tüm şiddetin sona ermesini ve sınır geçişlerinin açılmasını garanti edeceğini kaydetmişti. İsrail’in Gazze’ye ocak ayı sonunda başlattığı 3 hafta süren yoğun bombardımanın ardından her iki kesim tek taraflı ateşkes ilan etmişti.

Anlaşmaya göre, 18 aylık ateşkesin açıklanmasını, tutsakların değişimi, Gazze’nin sınır geçişlerinin açılması ve rakip Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma görüşmelerinin başlaması takip edecek. Batılı diplomatlar ve Filistinli yetkililere göre anlaşmayla ilgili bazı ayrıntılar şöyle: Mısır, sınır muhafızları ve uluslararası gözlemcilerin himayesi altında Refah sınır geçişini açacak. Bu görevliler sınırdaki durumu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a rapor edecek. Gazze’nin İsrail hariç dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah’taki geçişleri denetlemek için Türkiye’nin gözlemci gönderebileceği belirtiliyor. İsrail, Gazze Şeridi ile sınır geçişlerini açacak, ancak bunun ne zaman ve ne şartlar altında olacağı belli değil. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, sınırın tamamen açılmasını İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına bağlamıştı. İsrail, roket ve patlayıcı yapımında kullanılabilecek bazı malzemelerin sınırdan geçirilmesinin yasak olmasında ısrar ediyor.

Hamas yetkilileri, saldırıdan sonra imarı için çok miktarda demir, çimento ve diğer ticari mallara ihtiyaç olan Gazze’ye girmesi yasak malzemelerin daha ayrıntılı belirlenmesini talep ettiklerini söylediler.

İsrailli ve Filistinli yetkililer, tutsak değişimi görüşmelerinin durumu hakkında karışık sinyaller göndermişlerdi. Hamas, Şalit karşılığında İsrail’in 1400 Filistinliyi serbest bırakmasını istemişti. Diplomatlar, İsrail’in yaklaşık 1000 Filistinliyi serbest bırakmaya sıcak baktığını söylediler. İsrail-Gazze sınırında 300 metre genişliğinde tampon bölge kurulacak. İsrail başlangıçta 500 ila 800 metre genişliğinde bir tampon bölge istemişti.

14.02.2009


 

MEDVEDEV: STRATEJİK İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, 4 günlük devlet ziyareti için geldiği Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile baş başa bir görüşme yaptı, ardından heyetlerin de katılımı ile görüşmeye devam edildi.

Medvedev, Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ü Kremlin Sarayı’ndaki resmi törende eşi Svetlana Medvedeva ile karşıladı. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, heyetler arası görüşmenin başında yaptığı açıklamada, ikili ilişkilerin çok güçlü bir ortaklık seviyesine ulaştığını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin her yıl arttığını, bunun bu yıl da artmasını umduklarını söyledi. Rusya-Türkiye işbirliğindeki en önemli alanı enerji konusunun oluşturduğunu kaydeden Medvedev, “Mavi akım, elektrik ve nükleer sanayi alanında birçok ortak başarıya imza attık. Ulaştırma ve tarım gibi alanlarda da işbirliği ve proje sayısını artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Medvedev, Karadeniz ülkeleri olan Rusya ve Türkiye’nin bölgede istikrar ve barışın son derece önemli oluğuna inandıklarını belirterek, “Kültürel, insani ve turistik alanda ilişkileri geliştirmeyi hedefliyoruz, Rusya’ya yaptığınız bu ziyaretin ilişkilere ivme kazandıracağına inanıyoruz” dedi. Gül de konuşmasında dost ve komşu iki ülkenin, karşılıklı güvene dayanan ilişkileri sürekli güçlendirdiğini ifade ederek, “İlişkilerimiz daha önce de çok boyutlu ve çok güçlüydü. Belirttiğiniz alanlardaki işbirliği hedeflerimizi en iyi şekilde gerçekleştireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

14.02.2009


 

Kolay kredi icralık etti

İsveçli tüketicilere büyük kolaylık sağlayan ve “SMS kredi” ya da “Mobil kredi” denilen uygulamanın, birçok ailenin icralık duruma düşmesine ve bazı trajediler yaşamasına sebep olduğu ortaya çıktı.

İsveç'te kredi kâbusu yaşanıyor

İSVEÇLİ tüketicilere büyük kolaylık sağlayan ve “SMS kredi” ya da “Mobil kredi” denilen uygulamanın; birçok ailenin icralık duruma düşmesine ve bazı trajediler yaşamasına sebep olduğu ortaya çıktı. Miktarı bin ya da 3 bin Kron (273 Euro) gibi olan küçük kredi meblağları için, İsveç’te sadece SMS atma yeterli olurken, bu küçük gözüken miktarların zamanla büyüdüğü ve sonunda da 36 bin İsveçlinin icralık duruma düştükleri kaydedildi. Hadisenin çığırından çıkması üzerine TV3 isimli İsveçli kanal, bir televizyon programı ile konuyu ele alırken, kredi mağdurlarıyla yapılan röportajlarda birbirinden ilginç hikâyeler ortaya çıktı. Televizyon ekranlarına konuşan mağdur aileler, önceleri bu miktarları çok önemsediklerini ama bir noktaya geldikten sonra o borçları kapamak için yine kredi yoluna başvurduklarını ve böylece daha da borç batağına saplandıklarını dile getirdi. Bankalar bu krediyi tanıtırken “faizsiz kredi” diye duyururken, borç verme ücreti adı altında ücretin normal faizlerin çok daha üzerine çıktığı ve yıllık yüzde 800 faiz oranlarını bile bulduğu aktarıldı.

14.02.2009


 

Bağdat’ta kanlı gün

Irak'IN başşehri Bağdat’ta düzenlenen intihar saldırısında 32 kişi öldü.

Irak polisi, saldırının şehrin güneyinde düzenlendiğini, 84 kişinin de yaralandığını açıkladı. Polis yetkilileri, Bağdat’ın 40 kilometre kadar güneyindeki İskenderiye’deki saldırının, kadın intihar bombacısı tarafından, Erbain kutlamalarına giden Şiilerin güzergahında düzenlendiğini söylediler. Irak’ın Kerbala şehrinde düzenlenen Erbain törenleri, Saddam Hüseyin döneminde zor şartlar altında yapılıyordu. Saddam rejiminin 2003’te devrilmesinden bu yana törenler büyük katılımla yapılırken, saldırıların da hedefi oluyor. Kerbela’da önceki gün de bir saldırı düzenlenmiş, 8 kişi ölmüştü.

14.02.2009


 

Selanik’te olaylı gece

Yunanistan'in Selanik şehrinde önceki gece aralarında Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu polis nöbetçi kulübesinin de bulunduğu, çok sayıda yere molotofkokteyli atıldığı bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, sabahın erken saatlerine kadar devam eden ve genellikle çöp konteynerlerinin hedef alındığı kundaklama eylemlerinin şehir polisi ve itfaiyesini alarma geçirdiğini duyurdu. Kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen kundaklama eylemlerinde Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu’na ait nöbetçi kulübesine bir molotofkokteyli atıldığı ancak hasara yol açmadığı kaydedildi.

14.02.2009


 

Afganistan’da 5 çocuk öldü

AFGANİSTAN'DA Taliban askerleri ile Avustralya askerleri arasında çıkan çatışmada 5 çocuğun öldüğü bildirildi.

Avustralya Savunma Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Uruzgan vilayetinde çıkan çatışmada 1 de direnişçinin öldüğü belirtildi. Açıklamada, Avustralya askerlerinin evlerde arama yaptığı sırada çıkan çatışmada 2 çocukla 2 sivilin de yaralandığı kaydedildi. Avustralya’nın Afganistan’ın Uruzgan vilayetinde yaklaşık bin 100 askeri bulunuyor.

14.02.2009


 

ABD’de uçak evin üstüne düştü: 49 ölü

ABD'NİN New York eyaletinde yolcu uçağının bir evin üzerine düşmesi sonucu 49 kişinin öldüğü bildirildi.

CNN televizyonu ve bir yetkili, ölenlerden 48’inin uçak yolcusu olduğunu, 1 kişinin ise yerde hayatını kaybettiğini belirtti. Polis, Buffalo Niagara Uluslararası Havaalanı’na giden 50 yolcu taşıma kapasiteli uçağın, banliyö bölgesi Buffalo’ya bağlı Clarence’de bir evin üzerine düştüğünü, evin alevler içinde kaldığını açıkladı.

14.02.2009


 

Kongo’da sivil katliamı

RUANDALI Hutu militanlarının, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda 100 sivili öldürdüğü bildirildi.

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) açıklamasına göre militanların, kendilerine karşı ortak saldırı yürüten Kongo ve Ruanda askerlerinin saldırılarına cevap olarak düzenledikleri karşı saldırıda en az 100 sivil hayatını kaybetti. Saldırının, ‘’Ruanda’ya Özgürlük Demokratik Kuvvetleri’’ne (FDLR) bağlı milislerce düzenlendiği belirtildi. Kongo ordusu dün yaptığı açıklamada, Ruanda ordusuyla düzenlenen ortak hava saldırısında militanlara ait kampların vurulduğunu ve en az 40 Ruandalı Hutu militanın öldüğünü açıklamıştı.

14.02.2009


 

Gazze’den İsrail’e üç roket

GAZZE Şeridi’nden İsrail’e roket saldırısı düzenlendiği bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Filistinli direnişçilerin İsrail’e 3 roket fırlattığı, roketlerin Sderot şehri yakınına düştüğü belirtildi. Saldırıda ölü, yaralı ya da maddi hasar olmadığı kaydedildi.

14.02.2009


 

İngiltere’nin savaş harcamaları artıyor

İNGİLTERE'NİN Afganistan ve Irak’taki yıllık askeri harcamalarının 4,5 milyar sterlini aştığı bildirildi.

Resmi rakamlarına göre, geçen mali yılda Afganistan ve Irak için harcanan 4,5 milyar sterlin, önceki yılla karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 50 oranında artış anlamına geliyor. Afganistan için yaklaşık 2,6 milyar sterlin harcandığı, bu rakamın 2007 mali yılında 1,5 milyar sterlin olarak kaydedildiği belirtildi. Paranın büyük bölümünün yollara konulan bombaların tehdidi altında bulunan İngiliz askerinin korunabilmesi için daha sağlam zırhlı araçların alımına harcandığı bildirildi. Basra’dan ve Irak’tan çekilmeye hazırlanan İngiltere’nin buradaki masrafının da artış gösterdiği ve 2 milyar sterline kadar çıktığı açıklandı. Bu rakam, bir önceki mali yılda ise 1,5 milyar sterlin olarak gerçekleşmişti. Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu artışın daha çok İngiltere’ye geri getirilmesinde fayda görülmeyen askeri araç gerecin savaş kaybı olarak demirbaştan düşülmesinden kaynaklandığına işaret edildi. İngiltere’nin savunma bütçesinin de bu yıl 500 milyon sterlinlik artışla 38 milyar sterlinin üzerine çıkması bekleniyor.

14.02.2009


 

Hatemi: Hedefimiz değişim ve zafer

İran'da 10. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan reformcu eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, gerçekçi bir yaklaşımla değişim ve zafer hedefine ulaşılabileceğini söyledi.

Hatemi, Tahran’da reformcu kanadın önde gelen temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, ‘’Reformcular, zafere giden yolda emin adımlarla ilerlemeli ve engeller karşısında sağlam durmalı’’ ifadesini kullandı. ‘’Sadece değişim ve zaferi düşünüyoruz’’ diyen Hatemi, ‘’seçim yarışında, sağlıklı bir politik atmosferin gerekliliğine’’ değindi. Hatemi, reformcuların ortak hareket etmelerinin gerçekçi bir yaklaşımı benimsemeleriyle mümkün olacağını düşündüğünü belirtti. İran’da 12 Haziranda yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri için reformcu kanattan İtimadı Milli Partisi Genel Başkanı Mehdi Kerrubi de adaylığını açıklamıştı. Muhafazakâr kanattan henüz adaylığını resmen açıklayan olmasa da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Basında yer alan haber ve yorumlara göre, yeni isimler adaylıklarını açıklasa bile cumhurbaşkanlığı yarışı reformcu Hatemi ile muhafazakar Ahmedinejad arasında olacak.

14.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır