"Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

İnsan hakları öne çıkmalı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül, ‘’yerel seçimlerde aday olanların, insan hakları alanında yapacaklarıyla da öne çıkmaları gerektiğini’’ bildirdi.

Yerel seçimlerde insan hakları öne çıkmalı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül, ‘’yerel seçimlerde aday olanların, insan hakları alanında yapacaklarıyla da öne çıkmaları gerektiğini’’ bildirdi.

Üskül, yazılı açıklamasında, 29 Martta yapılacak yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarını insan hakları konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini, oysa seçimlere günler kala hiç bir belediye başkan adayının insan haklarından söz etmediğini’’ bildirdi. Belediye başkan adaylarına, Mart 1992’de Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler

Konferansı’nda kabul edilen ‘’Avrupa Kentsel Şartı’’nı hatırlatan Üskül, şöyle devam etti:

‘’Bu şartlar arasında güvenlik, kirletilmemiş sağlıklı bir çevre, istihdam, konut, dolaşım, sağlık, spor ve dinlence, kültürler arası kaynaşma, kaliteli bir mimarî ve fiziksel çevre, işlevlerin uyumu, katılım, ekonomik kalkınma, sürdürülebilir kalkınma, mal ve hizmetler, doğal zenginlikler ve kaynaklar, belediyeler arası işbirliği, finansal yapı ve mekanizmalar ile eşitlik hakları bulunuyor. Bu nedenle yerel seçimler öncesinde Avrupa Kentsel Şartı’na vurgu yapmak istiyorum. Yerel seçimlerde aday olanlar, insan hakları alanında yapacaklarıyla da öne çıkmalı.’’ Avrupa Kentsel Şartı’nın, benzerlerinden farklı olduğuna dikkati çeken Üskül, şunları kaydetti: ‘’Bu şart, hükümetlerin değil, yerel yönetimlerin imzasına açılmıştır. Biz, Avrupa Konseyinin üyesiyiz, ama Türkiye’de hiç bir belediye, Avrupa Konseyi’nin kabul ettiği Avrupa Kentsel Şartını imzalamadı. Bunu bir eksiklik olarak görüyorum. Ne yazık ki yerel yönetimler bu konuda duyarlı değil.’’

14.02.2009


 

ERDOĞAN TOPU YİNE CHP'YE ATTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Sivil anayasa için seçim sonrası yeniden çalışmalar başlayacak'' dedi. Başbakan Erdoğan, Gençlik Meclisi Başkent Staj Programı öğrencilerini kabul etti ve çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı. Bir öğrencinin ''Bizi bu darbe anayasasından ne zaman kurtaracaksınız?'' sorusuna ''Nisan...'' karşılığını verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ İLE KORKUTTU

CHP'nin daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye vermediğini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Şimdi tabiî üye vermeyince, bu işi başka yerlere taşıyacak demektir. Nereye taşınacaktır? Anayasa Mahkemesine taşıyacaktır. Yeniden ülkede bir gerilim meydana gelecektir. Onun için de en azından, asgari müşterekler nerede oluşabilir... Nisan ayından itibaren, bunun arayışı içerisinde olacağız.''

Sivil anayasa seçimden sonra

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Sivil Anayasa için seçim sonrası yeniden çalışmalar başlayacak’’ dedi.

Başbakan Erdoğan, seçim mitingi için Sivas’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda, Gençlik Meclisi Başkent Staj Programı öğrencilerini kabul etti ve çeşitli konulardaki sorularını cevapladı. Bir öğrencinin ‘’Bizi bu darbe Anayasası’ndan ne zaman kurtaracaksınız?’’ sorusuna ‘’Nisan...’’ cevabını veren Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliği için partiler arası uzlaşmanın gereğine dikkati çekti. CHP’nin daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na üye vermediğini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

‘’Şimdi tabiî üye vermeyince, bu işi başka yerlere taşıyacak demektir. Nereye taşınacaktır? Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaktır. Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığı zaman, yeniden ülkede bir gerilim meydana gelecektir. Biz böyle bir gerilim sürecine, tekrar Türkiye’yi sokmak istemiyoruz. Onun için de en azından, asgarî müşterekler nerede oluşabilir... Nisan ayından itibaren, bunun arayışı içerisinde olacağız. Bu konuda TBMM Başkanı Toptan’ı yeniden devreye sokmak istiyoruz.’’

14.02.2009


 

301 hâlâ Demokles’in kılıcı

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TCK’nın 301. maddesinde yapılan değişiklikten Şubat 2009’a kadar 70 dosyada soruşturma izni verildiğini, 403 dosyaya soruşturma izni verilmediğini, 113 dosyada ise işlemlerin devam ettiğini bildirdi.

301 hâlâ işliyor

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TCK’nın 301. maddesinde yapılan değişiklikten Şubat 2009’a kadar 70 dosyada soruşturma izni verildiğini, 403 dosyaya soruşturma izni verilmediğini, 113 dosyada ise işlemlerin devam ettiğini bildirdi. Şahin, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın, Türklüğe hakareti içeren TCK’nın 301. maddesiyle ilgili soru önergesini cevapladı. Şahin, TCK’nın 301. maddesinde değişiklik yapan kanunun yürürlüğe girdiği 8 Mayıs 2008’den, 30 Ocak 2009’a kadar geçen sürede, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 70 dosyaya soruşturma izni verildiğini belirtti. Kanun kapsamında soruşturma izni verilmeyen dosya sayısının 403, işlemleri devam eden dosya sayısının da 113 olduğunu açıklayan Şahin, ‘’İzin talebiyle Bakanlığımıza gönderilen dosya sayısındaki fazlalık, kanun değişikliğinden önce açılan ve devam etmekte olan dâvâlar hakkında da mahkemelerce durma kararı verilmesinden ve izin talebiyle bakanlığımıza intikal ettirilmesinden kaynaklanıyor’’ ifadesini kullandı.

14.02.2009


 

MAZLUMDER soruşturma için Şahin’e başvurdu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MAZLUMDER’in suç duyurusunda bulunduğu İsrailli yetkililerle ilgili soruşturma izni için Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e başvuruda bulundu.

MAZLUMDER yöneticileri, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak, Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi, Savunma Güçleri Güney Komutanı Yoav Galant, İsrail ordu görevlileri Amir Peretz, Binyamin Ben Eliezer, Avi Dichter, Carmi Gilon, Dan Halutz, Doron Almog, Eliezer Shkedy, Giora Eiland, Matan Vilnai, Moshe Bogie Yaalon, Shaul Mofaz ve ismi tespit edilemeyen diğer şüphelilerin, Türk Ceza Kanunundaki (TCK) ‘’soykırım’’ ve ‘’insanlığa karşı suç’’ maddeleri yönünden cezalandırılmaları için suç duyurusunda bulunmuştu. Edinilen bilgiye göre Başsavcılık, TCK’nın 13. maddesi uyarınca, bu kişiler hakkında soruşturma izni talebini içeren fezlekeyi Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

14.02.2009


 

Genelkurmay Radikal’den şikâyetçi

Genelkurmay, eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in ifadesine atfen TSK’nın bazı mensuplarına ilişkin iddiaları yayınlayan basın yayın kuruluşları hakkında Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi nezdinde girişimlerde bulunulduğunu bildirdi.

Genelkurmay’ın TGC girişimi

GENELKURMAY Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in ifadesine atfen Türk Silâhlı Kuvvetlerinin (TSK) bazı mensuplarına ilişkin iddiaları yayımlayan basın kuruluşu hakkında Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi nezdinde gerekli girişimde bulunulduğunu bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında soruları cevaplayan Tuğgeneral Gürak, Eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in iddialarına ilişkin şahsi değerlendirmesinin sorulması üzerine, ‘’Bununla ilgili dün yapılan açıklamamız son derece açık. Açıklamamızda her türlü sorunuza cevap bulabilirsiniz’’ dedi. İbrahim Şahin’in ifadesine atfen TSK’nın bazı mensuplarına ilişkin iddiaları yayımlayan basın yayın kuruluşu hakkında girişimde bulunulup bulunulmadığı yönündeki soru üzerine de Tuğgeneral Gürak, ‘’İlgili basın kuruluşu hakkında hem Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi nezdinde gerekli girişimde bulunulmuştur’’ diye konuştu.

14.02.2009


 

10. Noter açığa alındı

ADALET Bakanlığı, İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç’ı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü Deniz Feneri soruşturması kapsamında ‘’resmî belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma’’ suçundan hakkında açılan ceza dâvâsı sebebiyle açığa aldı.

Alınan bilgiye göre, Noter Büyükkılıç hakkında açılan ceza dâvâsının iddianamesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Adalet Bakanlığına gönderildi. İddianame üzerine işlem başlatan Adalet Bakanlığı, Noterlik Kanunu’nun 123. maddesi uyarınca, İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç’ın, dün sabah itibariyle ‘’işten el çektirilmesine’’ karar verdi. Büyükkılıç’ın yetkileri vekil bir notere devredildi. Bu arada Noter İsmet Büyükkılıç hakkında Türkiye Noterler Birliğinin başlattığı disiplin soruşturması ise devam ediyor. Disiplin soruşturmasında açılan ceza dâvâsının sonuçlandırılmasının beklendiği öğrenildi.

14.02.2009


 

Hava harekâtında 13 terörist öldü

TÜRK Silâhlı Kuvvetlerinin geçen hafta Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesine düzenlediği hava harekâtında, terör örgütü PKK’nın büyük kayıplar verdiği belirlendi.

Hava harekatında 13 terör örgütü mensubunun öldüğü tespit edildi. Güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre, terör örgütü mensuplarının bulunduğu bölgelerde çeşitli hareketlenmeler belirlenmesi üzerine geçen hafta Hakurk kampına yönelik hava harekâtı düzenlendi. PKK kamplarına düzenlenen saldırılarda, örgütün barınma ve lojistik birimleri ağır hasar görürken, harekât sırasında 13 örgüt mensubunun öldüğü kaydedildi. Harekât sırasında ölen terör örgütü mensupları arasında ‘’Hidar Ferat’’ kod adlı Muhammed Bahçeci (26), ‘’Akif Kobani’’ kod adlı Kawa Salih Hamo (27), ‘’Mahir Leheng’’ kod adlı Azad Ünal (28), ‘’Nurhak’’ kod adlı Reşat Baran (22) ve ‘’Varto’’ kod adlı Kadir Mahmud (34) da bulunuyor.

14.02.2009


 

Şırnak dağlarında operasyonlar sürüyor

GÜVENLİK güçlerinin terör örgütü PKK’ya yönelik Şırnak sınırları içerisindeki Cudi, Gabar ve Kato dağlarıdaki operasyonları devam ediyor.

Edinilen bilgiye göre, Türk Silâhlı Kuvvetleri, Irak sınırında eylem hazırlığı içerisinde oldukları tesbit edilen PKK’lı teröristlere karşı sınır kesimiyle Cudi, Gabar, Kato dağlarında operasyonları sürdürüyor. Operasyonlara helikopterlerle de destek sağlanıyor. Öte yandan, Cizre Tank Taburu’ndan çıkan tanklarla, Cizre-Silopi arasındaki Cudi Dağı eteklerinde atış talimi yaptı. Tanklarla atış talimi yapılırken bölgede geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi.

14.02.2009


 

Şehit kardeşine askerlik yok

ASKERLİK Kanunu’nda değişik yapılmasına ilişkin kanun Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasaya göre, terörle mücadelede şehit olanların bütün çocukları ve kardeşleri askerlikten muaf olabilecek. Terör olayı dışındaki şehitlerin ise bir kardeşi bundan yararlanacak. Astsubay üstçavuş ve kıdemli üstçavuş rütbe bekleme süresi, 3 yıldan 6 yıla çıktı Yedeklik yoklaması yaş sınırı, ihtiyaç duyulması halinde Millî Savunma Bakanlığı’nca 10 yıla kadar indirilebilecek.

14.02.2009


 

Karargâh evleri bilmecesi

Karargâh Evleri soruşturması kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı askerî savcısının talimatıyla gözaltına alınan 6 kişinin serbest bırakılması kafalarda soru işareti bıraktı.

“KARARGÂH Evleri” soruşturması kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı askeri savcısının talimatıyla gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakıldı. İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin’in de aralarında bulunduğu 6 kişi, 10 Şubatta Ankara Jandarma Alay Komutanlığından ekipler tarafından Ankara, İstanbul ve Balıkesir’de gözaltına alınmıştı. Gözaltındaki 6 kişiden Mehmet Bedri Gültekin, Bekir Çakmak ve Ozan Ezik jandarmada ifadelerini verdikten sonra dün serbest bırakıldı. Zeki Alkan, İbrahim Arslan ve Mümine Öztürk’ün ise bugün askerî savcı tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi.

14.02.2009


 

YSK’dan dâvâ açmayan beldeler kararı

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun kapsamında nüfusu 2 binin altında olduğu gerekçesiyle kapatılması kararlaştırılan ve yasal süresi içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına iptal dâvâsı açmayan ya da bağlı oldukları il veya ilçelere katılma işlemlerini tamamlayan beldelerden 7’sinin yerel seçimlere köy, 19’unun da mahalle olarak katılmasına oybirliği ile karar verdi.

YSK’nın, konuya ilişkin kararı dünkü Resmî Gazete’de yayımlandı.

14.02.2009


 

Çözüm herkesin yararına

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Kmisyonu’nun Kıbrıs’ta çözümü ve birleşmeyi desteklediğini, çözümün herkesin yararına olduğunu söyledi.

Olli Rehn, Ankara’nın Kıbrıs’ta çözüme ‘’proaktif destek’’ verdiğini de vurguladı.

Kıbrıs’taki temaslarının ardından Lefkoşa ara bölgede basın toplantısı düzenleyen Rehn, Kıbrıs sorununun çözümüne tam destek verdi. Bu yıl Kıbrıs’ın birleşmesi için ‘’özel bir fırsat’’ olduğunu kaydeden Rehn, olası çözümün AB müktesebatına uygun olması gerektiğini, bu sebeple sürecin başarıya ulaşması için teknik destek vermeye hazır olduklarını bildirdi. BM kararlarında öngörüldüğü gibi, iki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı bir federasyonu desteklediklerini kaydeden Rehn, iki kesimin birleşme çabalarının kendilerini umutlandırdığını ve cesaretlendirdiğini belirtti.

Bu çabalarda güven artırıcı tedbirlerin büyük etkisi olduğunu ifade eden Rehn, bu konuyu, liderlerle yaptığı görüşme sırasında da ele aldıklarını söyledi. Rehn, kültürel mirasın korunması ve ara bölgenin mayınlardan temizlenmesinin bu çabalardan olduğunu, mayın temizleme çalışmalarına malî destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Rehn, AB Komisyonu’nun çözümü ve birleşmeyi desteklediğini, çözümün herkesin yararına olduğunu ifade etti.

Kıbrıs müzakerelerine ilişkin takvimle ilgili bir soru üzerine Rehn, ‘’isteklilik varsa, bunun sonuç getirici olacağını’’ söyledi.

ANKARA ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYOR

Rehn, müzakerelere Ankara’nın etkisiyle ilgili bir Rum gazetecinin sorusuna karşılık, Ankara’nın çözüme ‘’proaktif destek’’ verdiğini vurguladı. ‘’Ankara’da son derece olumlu siyasî bir hava olduğunu’’ ifade eden Rehn, iki lider uzlaşma sağlarsa, Ankara’nın bunu destekleyeceğini söyledi. Rehn, başka bir soru üzerine, AB’nin insan haklarıyla ilgili temel haklardan birinin serbest dolaşım olduğunu, bunun olmaması için bir neden göremediğini belirtti.

14.02.2009


 

Aden Körfezi için tezkere kararı Resmî Gazete’de

Türk Silâhlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki veren Başbakanlık Tezkeresinin kabulüne ilişkin TBMM kararı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Tezkereye göre, bölgede konuşlandırılacak TSK deniz unsurları, Somali toprakları üzerinde, korsan/deniz haydutları ve silâhlı soygun yapan kişilere yönelik herhangi bir kara operasyonunda görevlendirilmeyecek. TSK deniz unsurları, korsanlık ve silâhlı soygun yaptığından şüphe duyulan tekneleri telsizle sorgulayacak, bayrak devletinin rızası halinde bu gemilere çıkacak, geminin bayraksız olması durumundaysa uluslar arası hukuk kuralları çerçevesinde müdahalede bulunabilecek.

Bölgeye gidecek Türk askeri, ticaret gemile-rine refakat ve koruma sağlayacak, korsan/deniz haydutları ve silâhlı soygun yapanların saldırısına uğrayan ticaret gemilerine yardım edecek, gerektiğinde bu kişileri yakalayacak, gözaltına alacak, sorgulayacak, delil toplama dahil her türlü adlî kolluk işlemlerini yapacak, bu kişilerin kullandığı deniz araçlarına müdahale edecek, durduracak, etkisiz hale getirecek ve el koyacak.

14.02.2009


 

Türkiye’nin önüne engel çıkartılmasın

ALMANYA'DA Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Berlin Friedrichshain-Kreuzberg ilçesi milletvekili adayı seçilen Björn Böhning, Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinin önüne engeller çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

Almanya’da 27 Eylül’de yapılacak genel seçimler için oturduğu ilçeden doğrudan milletvekili adayı seçilen Böhning, Türk gazetecilerle bir tanışma toplantısı düzenledi ve çeşitli konulara ilişkin görüşlerini dile getirdi. Türkiye’nin AB üyeliği konusuna da değinen Böhning, ‘’Türkiye’nin AB’ye girmesi için fırsat verilmeli. Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin başarılı olması için ben de her tür çabayı harcayacağım. Bu konuda sadece muhafazakâr partilerin değil, vatandaşların ön yargılarının da giderilmesi lâzım. Türkiye’nin önüne engeller çıkartılmamalı’’ dedi.

14.02.2009


 

KKTC’de diplomalarına denklik işlemi kaldırıldı

MİLLÎ Eğitim Bakanlığı ile KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı arasında imzalanan protokolle iki ülke üniversitelerinden alınan diplomaların denklik işlemi yapılmaksızın geçerli olması kararlaştırıldı.

Protokolle, “KKTC’deki üniversitelerin diğer devletler nezdinde Türkiye Cumhuriyeti hukukuna göre kurulmuş bir üniversite olarak muamele görmesi için gerekli tedbirlerin alınması” da öngörüldü. Ancak gerekli görüldüğünde “ibraz edilen diplomaların sıhhati” YÖK tarafından araştırılabilecek.

14.02.2009


 

Tansiyon ilâçları için SGK’ya başvuru

Ankara Eczacı Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) 28 Ocakta yürürlüğe giren düzenlemeyle diüretik (idrar söktürücü) tansiyon ilâçları ile diüretik olmayanların eşdeğer kabul edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılmasını istedi.

Başvuruda ayrıca, eşdeğer kabul edilmesine rağmen, piyasada bulunmayan ilâçların sistemden çıkarılması talep edildi.

14.02.2009


 

ATV ve Sabah'ta grev

ATV ve Sabah gazete ve dergi gruplarının bağlı olduğu Turkuvaz Medya Grubunun Balmumcu iş yerinde grev başladı.

TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türkİş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Petrolİş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile greve çıkan gazetecilerin de aralarında bulunduğu grup, Sabah gazetesi ve ATV’nin Balmumcu’daki binası önünde bir araya geldi. Gazeteciler üzerinde ‘’Grev Gözcüsü’’ yazılı gömlekler giyerek, çeşitli sloganlar attı. Sendikacılar daha sonra binaya ‘’Bu iş yerinde grev vardır’’ yazılı pankart astı.

14.02.2009


 

MEB: Bilgiler çalınmadı

MİllÎ Eğitim Bakanlığı (MEB) , 687 bin öğretmenin bilgilerinin çalınması haberiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘’Bilgilerin gerek eğitim sendikaları gerekse TÜİK, SGK gibi kurumlarla resmî yazışmalar çerçevesinde paylaşılan bilgiler olduğunu’’ bildirildi.

MEB’den bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan ‘’öğretmenlerin bilgilerinin çalındığı’’ iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. ‘’MEB’de görevli öğretmenlere ait bilgilerin elektronik ortamda paylaşılması’’ haberiyle ilgili incelemelerin devam ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, kamuoyuna yansıyan haberler ve haberlerde adı geçen paylaşım sitesindeki bilgilerin, öğretmenlerin kişisel özlük bilgileri olmadığı vurgulanarak, ‘’Bu bilgiler gerek eğitim sendikaları gerekse TÜİK, SGK gibi kurumlarla da resmî yazışmalar çerçevesinde paylaşılan bilgilerdir’’ denildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Bu arada, bazı muhalefet milletvekillerinin iddia ettiği gibi bilgilerin yurt dışında tutulması ve yedekleme işleminde başka ülkelerden destek alınması tamamıyla gerçek dışıdır. Bakanlığımız, haberlere yansıyan bilgiler ışığında gerekli araştırma ve incelemeyi tüm yönleri ile sürdürecek ve sonucu kamuoyu ile paylaşacaktır.’’

14.02.2009


 

EĞİTİM-İŞ: ÖĞRETMENLERİMİZ TEDİRGİN

Eğİtİm-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, ‘’687 bin öğretmenin bilgilerinin çalındığı’’ iddialarına ilişkin olarak, ‘’Yaşanan bu olaydan sonra öğretmenlerimiz son derece tedirgin olmuşlardır’’ dedi.

Adıbelli yaptığı yazılı açıklamada, ‘’687 bin öğretmenin ILSIS kayıtlarının çalınarak kimlik ve okul bilgilerinin internet ortamında paylaşıma açılmasıyla Millî Eğitim Bakanlığı’nın, çalışanların ve kamuoyunun gözünde güvenirliğini kaybettiğini’’ ileri sürdü. Yaşanan bu olaydan sonra öğretmenlerin tedirgin olduğunu ifade eden Adıbelli, şunları kaydetti: ‘’Çalınan bilgilerin kimler tarafından, hangi amaçlarla nasıl kullanılacağı bilinmemektedir. Kimlik bilgileri ve TC kimlik numaralarıyla sahte kimlik çıkartma, internet üzerinden alış veriş yapma, kredi kartı düzenleme gibi usulsüz ve kanunsuz işler yapıldığı, insanların mağdur edildiği bilinmektedir. Sendika olarak olayı şiddetle kınıyoruz. Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in bu kadar skandaldan sonra derhal istifa etmesini, diğer sorumluların hakkında da gerekli işlemlerin yapılmasını istiyoruz.’’

14.02.2009


 

İslâmı bu kitapla öğrenecekler

Deutsche Welle’nin haberine göre, Almanya’daki Müslüman öğrencilere artık Almanca İslâm dersi verilecek.

İlk olarak Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde müfredata alınan İslâm dersinin, Almanya genelinde yaygınlaştırılması, geçen Mart ayında düzenlenen İslâm Konferansı’nda karara bağlanmıştı. Ancak nasıl bir standart oluşturulacağı ve derste okutulacak kitabın ne olacağı bilinmiyordu. Şimdi İslâm dersinin müfredata alınması için eksiklikler giderildi ve Oldenbourg Yayınevi tarafından Müslüman öğrencilere yönelik ilk Almanca İslâm dersi kitabı yayımlandı. İkinci sömestrde okullarda okutulacak olan kitap, Hannover’deki “Didacta” eğitim fuarında kamuoyuna sunuldu. Kitapta kaynak olarak Sünnî İslâm alındı. Kitabın yazarlarından Gül Solgun Kaps, amaçlarını şöyle açıkladı: “Kitabın amacı, çocuklara dinî kimliklerini oluşturmakta yardımcı olmak ve Hristiyan bir ülkede, Müslüman kimlikleri ile, Allah’a olan inançları ile, hiçbir kurum tarafından manipüle edilmeksizin, hayatlarını sürdürebilmelerini sağlamak.”

14.02.2009


 

İstanbul’un barajları yüzde 60 dolu

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, yüzde 61.52’ye ulaştı.

İSKİ verilerinden derlenen bilgiye göre, İstanbul’a su sağlayan ve 868 milyon 674 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip olan Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar, Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki doluluk oranı son 11 günde yüzde 50.96’dan 61.52’ye, mevcut su hacmi ise 442 milyon metre küpten 534.444 milyon metreküpe ulaştı.

14.02.2009


 

Türkiye’nin Acil Durum Haberleşme Sistemi kuruluyor

Türkİye’nİn Acil Durum Haberleşme Sistemi, AB’nin fon desteğiyle Ulaştırma Bakanlığı tarafından dijital ortamda kurulacak.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, deprem, sel gibi olağanüstü durumlarda kullanılacak sistemin altyapısı için dünyada kullanılan iki dijital teknolojiden biri seçilecek. İlk olarak Marmara bölgesinde kurulacak sistem, daha sonra diğer bölgelere de yayılacak. Diğer taraftan deprem, sel ve yangın gibi acil durumlarda kullanılacak sistemin ana omurgası üzerinde Genelkurmay Başkanlığı, Millî İstihbarat Teşkilâtı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün haberleşme sistemleri de kurulacak. Böylece bu kurumların analog haberleşme sistemleri de dijital ortama geçecek. Almanya, bu sistemi kurmak için yaklaşık 5 milyar avro harcadı. Ülkenin coğrafî durumu kurulum süresini belirlediği için dağlık alanlara sahip Türkiye’de sistemin kurulmasının, birkaç yılda tamamlanabileceği tahmin ediliyor. Ulaştırma Bakanlığı, sistemin altyapı teknolojisinin belirlenmesi için firmalardan teklif aldı ve Marmara Bölgesi için ön çalışmaları başlattı.

14.02.2009


 

Bir kaç basit tedbirle soba zehirlenmesinden kurtulun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turhan Koyuncu, dikkat edilecek bir kaç basit kuralla sobalardan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini belirtti.

Sobalardaki boru ve baca arası kısımların sızdırmaz bir şekilde kapatılması teklifinde bulunan Koyuncu, ‘’Ayrıca sobalar yerden 25-30 santimetre yükseklikte, duvardan da 1 metre uzaklıkta kurulmalıdır. Boru uzunluğu 6 metreden fazla olmamalıdır. Isısal açıdan 6 metreden fazla boru bir getirisi olmadığı gibi zehirlenme riskini de arttırmaktadır’’ teklifinde bulundu. Koyuncu, şu bilgileri verdi: ‘’Hangi tür soba kullanılırsa kullanılsın kömür mutlaka üstten tutuşturulmalıdır. Tutuşturma işleminde de kuru odun ve odun rendesi, yani talaş kullanılmalıdır. Çıra, gaz yağı, benzin gibi maddeler kullanılmamalıdır. Ayrıca sobaya kömür atarken poşetin içinde atılmamalıdır. Poşet ve benzeri plâstik kaplar boru ve baca içine yapışmakta, böylece kurum birikerek baca tıkanmasına ve sızıntıya yol açmaktadır. Kömür hızlı ve seri şekilde tutuşturulmalıdır. Tamamen kor haline gelene kadar da hiçbir hava deliği kapatılmamalıdır. Ayrıca kömür tamamen yanıp bitmeden sobanın olduğu odada uyunmamalıdır.’’

14.02.2009


 

Diyanet, Filistin için 30,6 milyon TL yardım topladı

Dİyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfının Filistin halkına yardım amacıyla düzenlediği kampanya kapsamında, 30 milyon 640 bin TL toplandı.

Türkiye Diyanet Vakfı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 9 Ocak Cuma günü tüm camilerde başlatılan yardım kampanyasına, gerek yurt dışında gerek yurt içinde yoğun ilgi gösterildi. 16 Ocakta sona ermesi planlanan kampanyanın hesapları ilgi dolayısıyla kapatılamadı. Kampanya kapsamında yurt içinde 26 milyon 515 TL, yurt dışında ise bugünkü kur bazında 4 milyon 125 TL olmak üzere toplam 30 milyon 640 bin TL yardım toplandı. Yardımların Filistin halkının günü birlik ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade kalıcı bir barışa hizmet etmesi ve oradaki insanların kimseye muhtaç olmadan ayakta durmasına yönelik çalışmalarda kullanılması planlanıyor.

14.02.2009


 

Beyşehirli balıkçılar özel güvenlikçi oldu

Konya’nIn Beyşehir Gölü’nde balıkçılık yapanların birçoğu göldeki balık türlerinin yok olmaya yüz tutması sebebiyle işi bırakarak özel güvenlikçi oldu.

Birkaç yıl öncesine kadar yıllık bin 500 ton civarında balığın çıktığı gölden 2006 yılında 18 ton balık alınabildi. Hayatını balıkçılık yaparak sürdüren 650 kişinin 450’si işi bıraktı. Balıkçıların büyük çoğunluğu güvenlik kursuna giderek özel güvenlikçi olurken bir kısmı da Antalya bölgesinde seralarda çalışmaya başladı. Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, birkaç yıl öncesinde 650 civarındaki balıkçı sayısının 150’ye kadar düştüğünü söyledi.

14.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır