"Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

BM’den hasar tesbit çalışmaları

İSRAİL'İN Gazze’deki BM binalarına yaptığı saldırılarla ilgili oluşturulan BM Soruşturma Kurulu’nun çalışmalarına başladığı bildirildi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-Mun’un, kurulun çalışmalarına New York’ta başladığını açıkladığını ve kurul üyelerinin Genel Sekreterin eski Nepal özel temsilcisi Ian Martin başkanlığında yakında bölgeye gidecekleri belirtildi.

Açıklamada, 4 üyeli kurulun 27 Aralık 2008-19 Ocak 2009 tarihleri arasında Gazze’de insanların ölmesine, yaralanmasına ve maddî zarara yol açan BM tesislerine yönelik saldırılarla ilgili olarak bir dizi olayı inceleyip soruşturacağı kaydedildi. Kurulun soruşturmasının sonunda Genel Sekretere bir rapor sunacağı ve Genel Sekreterin bunun üzerine bir karar alacağı açıklandı. İsrail’in geçen ayki saldırılarında Gazze’de BM okulları ve BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu’nun (UNRWA) yardım deposu bombalanmıştı. BM yetkilileri, insanların öldüğü bombalama olaylarında beyaz fosfor kullanıldığı yönünde ellerinde delil olduğunu da belirtmişti.

15.02.2009


 

BATI ŞERİA’DA 13 FİLİSTİNLİ FİRAR ETTİ

BU ARADA, Batı Şeria’nın Eriha şehrindeki cezaevinden 13 mahkûmun firar ettiği bildirildi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen Filistinli güvenlik yetkilileri, kaçan mahkûmlardan 5’inin siyasî sebeplerle ceza aldığını ve birinin İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e suikast düzenlemeyi planlamakla suçlandığını söyledi.

Güvenlik güçlerinin Kudüs’ün 27 kilometre doğusundaki Eriha şehri ve çevresine barikatlar kurarak kaçakları aradığı belirtildi. Polis, kaçış haberinin ardından, Olmert’e 2007’deki Eriha ziyareti sırasında suikast düzenlemeyi planlamakla suçlanan Filistinlinin evini de aradı.

Eriha cezaevi yetkilileri ise söz konusu Filistinlinin kaçaklar arasında olduğunu doğrulamadı.

15.02.2009


 

“ÇİN’LE GÖRÜŞMELER TEKRAR BAŞLAYACAK”

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ile Çin arasındaki askerî görüşmelerin bu ay tekrar başlayacağını açıkladı.

Clinton Asya turu öncesinde New York’ta Asya Derneği’nde yaptığı konuşmada, “İki ülke orduları arasındaki görüşmelerin orta düzeyde görüşmelerin ay sonuna doğru tekrar başlayacağını açıklamaktan mutluyum” dedi.

Hillary Clinton göreve geldikten sonra izleyeceği dış politika ile ilgili olarak yaptığı en kapsamlı açıklamasında Çin, Kuzey Kore ve Myanmar’da insan haklarının iyileşmesi için çaba göstereceklerini de belirtti.

Clinton Myanmar’da “insan haklarına saygı duyulan, Nobel Barış ödülü sahibi Aung San Suu Kyi’nin kendi ülkesinde rahatça yaşayabileceği, Kuzey Kore halkının liderlerini özgürce seçebileceği Tibetliler ve bütün Çinlilerin baskı görmeden dinî özgürlüklerini kullanabileceği bir dünya oluşturmak için” gayret edeceklerini kaydetti.

Clinton ayrıca, Kuzey Kore’yi barış görüşmelerine zarar verecek kışkırtıcı hareketlerden kaçınması için uyardı. Clinton Kuzey Kore’nin tamamen ve ispatlanabilir bir şekilde nükleer silâh programından vazgeçmesi durumunda ABD yönetiminin bu ülke ile ilişkileri normalleştireceğini ve Kore Savaşı’nı sona erdirecek bir barış anlaşmasını kabul edeceğini de kaydetti. Clinton, Dışişleri Bakanı olarak ilk dış gezisinde Japonya, Endonezya, Güney Kore ve Çin’i ziyaret edecek.

15.02.2009


 

Chavez'e "diktatör" dedi, sınır dışı edildi

VENEZUELA'dA Devlet Başkanı Hugo Chavez’e “diktatör” diyen Avrupalı milletvekili sınır dışı edildi.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, Avrupa parlamentosu üyesi Luis Herrero’nun ülkeyi terk etmesinin istendiğini açıkladı. İspanyol Halk Partisi mensubu milletvekilinin, Brezilya’nın Sao Paulo kentine hareket eden uçağa bindirildiği öğrenildi. Milletvekili, gazetecilerle konuşurken, Venezuelalıların anayasa değişikliği referandumunda “diktatörün dayatmalarından korkmadan hür iradeleriyle oy kullanmalarını” istemişti. Bu sözler üzerine ulusal seçim konseyi başkanı, milletvekilinin sınır dışı edilmesini Dışişleri Bakanlığından talep etmişti. İspanyol milletvekili, Demokrat-Hristiyan Copei partisinin dâveti üzerine, yarın yapılacak referandumu gözlemci olarak izlemek amacıyla Venezuela’ya gelmişti.

15.02.2009


 

Rumlar, "Monchegorsk'un yükünü boşaltıyor

KIBRIS Rum yönetimi, Rum bandıralı ‘’Monchegorsk’’ adlı Rus gemisinin silâhlardan oluşan kargosunun Güney Kıbrıs’ta boşaltılmasına ve depolanmasına karar verdi.

Konuyla ilgili olarak yapılan resmî açıklamada, Rum yönetiminin, kararıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Yaptırımlar Komitesi’ne bilgi verdiği ve depolanacak kargonun risk teşkil etmediği öne sürüldü. İran’dan ‘’yasak malzeme’’ taşıdığı şüphesiyle iki haftadır Limasol limanı açığında demirleyen ve Limasol limanına yanaşan Monchegorsk isimli geminin kargosu bugün boşaltılmaya başlandı. Gemideki bazı konteynerler, polis eşliğinde Kıbrıs Rum Millî Muhafız Ordusu’nun (RMMO) depolarına taşındı. İran’dan hareket eden ve silâh taşıyan gemi, bir ABD askeri gemisince, kargosunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımlarına uygun olup olmadığının incelemesi için Limasol limanı açıklarında demirlenmeye zorlanmıştı.

15.02.2009


 

Hindistan'da tren kazası: 16 ölü, 161 yaralı

HİNDİSTAN'IN doğusunda meydana gelen tren kazasında 16 kişinin öldüğü, 161 kişinin yaralandığı bildirildi.

Doğu Kıyısı Demir Yolları sözcüsü, Bubneşvar şehrinin kuzeyindeki Cacpur kasabasının yakınında trenin raydan çıkması sonucu meydana gelen kazada yaralanan 40 kişinin durumunun ağır olduğunu, ancak hayatî tehlikelerinin bulunmadığını kaydetti. Kurtarma faaliyetlerinin sona erdiğini belirten sözcü, Kalkütta-Çenna'i seferini yapan trenin 16 vagonunun raydan çıkmasının sebebinin soruşturulduğunu söyledi. Dünyada en uzun demir yolları ağına sahip ülkelerden biri olan Hindistan’da meydana gelen sık tren kazalarının demir yollarının yetersiz bakımından kaynaklandığı belirtiliyor.

15.02.2009


 

Ruanda katliâmı uzmanı da kaza kurbanı

RUANDA'DA 1994 yılında yapılan katliâm konusunda uzman ve yayımladığı kitabıyla tanınan Amerikalı Alison Des Forges’in de, ABD’nin New York eyaletinde dün düşen uçakta ölen yolcular arasında olduğu bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yöneticisi Kenneth Roth, 50 kişinin can verdiği kazada ölen Des Forges’in kaybının, Ruanda ve Göller Bölgesi için de üzücü olduğunu söyledi. Roth, gençliğinden beri Ruanda’yla ilgilendiğini hatırlattığı Des Forges’in, 800 bin kişinin katledildiği soykırım konusunda kitap yayınlayarak bütün dünyada ün kazandığını belirtti. Alison Des Forges, HRW’nin Afrika bölümünde yaklaşık 20 yıl danışmanlık yapmış ve Ruanda için kurulan uluslar arası mahkemede uzman sıfatıyla şahitlik yapmıştı.

15.02.2009


 

ABD, Pakistan sınırından vuruyor: 20 ölü

PAKİSTAN'IN kuzeybatısında, Afganistan sınırında bulunan Güney Veziristan bölgesinde, ABD insansız uçağıyla düzenlendiği sanılan füze saldırısında 20’den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Pakistan istihbarat yetkilileri, bölgede bir evin yerle bir olduğu saldırıda en az 20 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını kaydetti. Bölgedeki Taliban unsurları tarafından yapılan açıklamada da ABD insansız uçaklarıyla düzenlenen füze saldırısında, El Kaide örgütü bağlantılı 25 Özbek militanın öldüğü duyuruldu. Taliban güçlerinin bir ismi, bölgeden, saldırıda 25 kişinin öldüğü bilgisi aldıklarını belirterek, “ölenlerin çoğu Özbek mücahitler” dedi. Söz konusu bölgede Taliban ve El Kaide unsurlarıyla yerel destekçilerine karşı operasyonlar düzenleyen Pakistan, önde gelen müttefiki ABD’nin füze saldırılarına ise tepki gösteriyor. ABD’nin bölgede son aylarda 30’dan fazla füze saldırısı düzenlediği bildiriliyor.

15.02.2009


 

İngiltere “terör” avında

İNGİLTERE'NİN Lancshire bölgesinde polisin düzenlediği terörle mücadele operasyonu sonucunda 9 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltına alınanlardan 6’sının ilk sorgularının ardından serbest bırakıldığı bildirildi.

Preston civarında düzenlendiği belirtilen operasyonun Lancshire ve Kuzeybatı bölgesi terörle mücadele ekiplerinin işbirliğiyle yapıldığı kaydedildi. Gözaltına alınan kişilerin dün gece M65 kara yolunda kuzey istikametinde seyahat ederken durdurulduğu ve otomobillerine el konulduğu ifade edildi. Operasyon sırasında otobanın tümüyle trafiğe kapatıldığına işaret eden polis sözcüsü, ‘’Operasyon sürmekte olan bir istihbarat çalışmasının sonucunda yapılmıştır. Buna bağlı operasyonların sürmesi bekleniyor’’ dedi.

15.02.2009


 

Mukteda Sadr, Maliki ile ittifaktan yana

IRAKLI Şiî lideri Mukteda Sadr, 31 Ocaktaki yerel seçimlerden zaferle çıkan Başbakan Nuri El Maliki ile Şiî vilayetlerinde ittifak yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Sadr’ın açıklamasında, ‘’İttifak kurulmasından yanayız. Bu ittifakın halkın düşmanlarının ve işgalcilerin yenilgiye uğratılmasına yardımcı olmasını istiyoruz’’ ifadesine yer verildi. Açıklamada, ‘’Sadr’ın her türlü yeni siyasî reform fikrini desteklediği, ancak bu fikirlerin oluşturacağı sistemin, mezheplere ve etnik gruplara ait düşünceler temelinde kurulmaması gerektiği’’ ifade edildi. Irak Başbakanı Maliki, seçimlerde Irak’ın güneyindeki 9 Şiî vilayetinden 8’inde seçimi kazanmış ve bütün siyasî gruplara savaşın ve mezhep çatışmalarının yıktığı ülkeyi yeniden inşa etmek için birlikte çalışma çağrısı yapmıştı.

15.02.2009


 

Ateşkesin bozulmaması için çabalara devam

ALMANYA Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Gazze’deki ateşkesin geçici olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin ve Arap ülkelerinin ateşkesin bozulmaması için çabalarını sürdürmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) 27 Eylülde yapılacak genel seçimler için başbakan adayı olan Steinmeier, partisi tarafından Hamburg şehrinde düzenlenen bir toplantıdan sonra bazı Türk kökenli politikacı ve dernek temsilcisiyle bir süre sohbet etti. Toplantıya SPD Hamburg eyalet meclisi üyeleri Bülent Çiftlik ve Metin Hakverdi, SPD Altona belediye meclisi üyesi Behçet Algan, avukat Muammer Kazancı ve Hamburg Galatasaray Taraftarlar Derneği Başkanı Abdullah Akar da katıldı. Steinmeier burada, Orta Doğu’daki gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘’Orta Doğu’ya yardım eli uzatan her ele ihtiyaç duyulduğunu tespit etmemiz gerekir. Orta Doğu’da şu sıralar ateşkes geçici ve durum oldukça kritik. Türkiye’nin ve Arap ülkelerinin Gazze’deki ateşkesin bozulmaması için çabalarını sürdürmeleri önemli. İsrail ve Filistin arasında her zaman barışçı bir çözümden yanayız’’ diye konuştu.

15.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır