"Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Bahtiyar Vahapzade vefat etti

Hayattayken Türk dünyasının yaşayan en büyük şairlerinden biri olarak nitelenen Bahtiyar Vahabzade, uzun süredir hastaydı.

Azerbaycan şairine ağlıyor

TÜRK dünyasının önde gelen şairlerinden Azerbaycanlı Bahtiyar Vahabzade 84 yaşında vefat etti. Ünlü şairin Azerbaycan’ın başşehri Bakü’de bulunan evinde vefat ettiği bildirildi. Hayattayken Türk dünyasının yaşayan en büyük şairlerinden biri olarak nitelenen Vahabzade, uzun süredir hastaydı.

BAHTİYAR

VAHABZADE KİMDİR?

Bahtiyar Vahabzade, 16 Ağustos 1925 tarihinde Azerbaycan’ın Şeki şehrinde doğdu. 9 yaşında ailesiyle beraber Bakü’ye taşınan Vahabzade, ilk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. 1947 yılında Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölümü’nden mezun olarak aynı bölümde öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı. 1980 yılında Azerbaycan İlimler Akademisi üyeliğine seçilen Vahabzade, 1990 yılında emekli olana kadar üniversite de ders verdi.

Çok sayıda ilmi kongrelere katılan, seyahatler yapan Vahabzade, Almanya’daki Türk işçileri üzerinde araştırma ve incelemeler yaptı. Birçok defa Türkiye’ye geldi. Türkiye’den Bakü’ye giden pek çok ilim ve san'at heyetiyle görüşüp, görüş alış verişinde bulundu.

Vahabzade, 1960’larda başlayan özgürlük hareketlerinin öncülerinden biri oldu. Bu konuda kaleme aldığı 1959 tarihli Gülistan isimli şiirinde, ikiye bölünen (İran ve Rusya) Azerî halkının yaşadığı felâketleri anlattı. Adı geçen eserinden dolayı 2 yıllığına üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldı. Azerî halkının sıkıntılarını konu ettiği pek çok eserini yurt dışına kaçırarak yayınlanmasını sağladı.

Eserlerinde Azerî Türkçesi’ni en temiz şekilde kullanmaya özen gösteren ve halkının duygularına tercüman olan Vahabzade Azerbaycan’da Halk Şairi adıyla anılır. 1995 yılında Azerî özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı İstiklâl nişanı ile ödüllendirilmiştir. Vahabzade 1980-2000 yılları arasında da 5 defa milletvekili seçildi.

Vahabzade’nin Türkiye’de basılmış Ömürden Sayfalar (2000), Vatan, Millet, Ana Dili (2000), Soru İşareti (2002) gibi eserleri bulunuyordu. Eserleri 8’den fazla dile çevrilen ünlü şairin yayınlanmış 40’ı aşkın şiir kitabı, 11 ilmi eseri, 2 monografisi, çeşitli piyesler ve yüzlerce makalesi bulunuyor. Vahabzade, eserlerinde genellikle özgürlük, yurt sevgisi, din gibi temaları işlemişti.

Bahtiyar Vahabzadenin eserlerinden bazıları şunlardır: Şiirler ve manzum hikâyeler: Menim Dostlarım, Bahar, Dostlug Nağmesi, Ebedi Heykel, Çınar, Sade Adamlar, Ceyran, Aylı Geceler, Şairin kitaphanası, Etiraf, Şeb-i Hicran, İnsan ve Zaman, Bir Ürekde Dört Fesil, Seçilmiş Eserler, Kökler-Buğdaylar, Deniz-Sahil, Bir Baharın Garangusu, Dan Yeri, Payız Düşünceler, Şehitler, Özümle Sohpet, Mugam.

Tiyatro eserleri: Vicdan, İkinci Ses, Yağıştan Sonra, Feryat, Darağacı, Artık Adam.

Hatıra-Seyahatname eserleri: Sanatkâr ve Zaman, Sadelikte Büyüklük, Derin Katlara Işık.

15.02.2009


 

Ahmet Özhan’dan konser

Tasavvuf müziği sanatçılarından Ahmet Özhan, New York’taki sanat merkezlerinden Lincoln Center’da konser verdi.

Lincoln Center’daki Avery Fisher Salonu’nda sahne alan sanatçıyı Amerika’da yaşayan Türklerin ağırlıklı olduğu bir topluluk izledi. Sanatçı, sahneye gelmesinin ardından uzun süre alkışlandı. Programa başlamadan önce kısa bir konuşma yapan Özhan, Amerika’da daha önce de bir konser verdiğini belirterek, kendisini dinlemeye gelenlere teşekkür etti. Özhan, programda kasideler ve Türk tasavvuf müziğinden beğenilen eserleri seslendirdi. Programın ilk bölümünde sahnede saz heyetiyle birlikte yer alan Özhan’a ikinci bölümde semazenler de eşlik etti. Lincoln Center’daki program 2,5 saate yakın sürdü.

15.02.2009


 

“Geleceğin Sineması”na başvurular başladı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığının sinema öğrencilerinin kısa film projelerini senaryo aşamasında desteklediği ‘’Geleceğin Sineması-6’’ için başvurular başladı.

TÜRSAK Vakfından yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünün projesi olan, 6 yıldır ilgili üniversitelerin fakülte dekanları ve bölüm başkanları tarafından desteklenen ‘’Geleceğin Sineması’’, öğrenci filmlerini senaryo aşamasında destekleyen ilk ve tek proje olma özelliği taşıyor. Üniversitelerin ilgili fakülte dekanlarının ve bölüm başkanlarının, okullarındaki öğrencileri yönlendirdikleri ve bölümlerindeki iyi projeleri gönderdikleri ‘’Geleceğin Sineması’’na, öğrenciler de proje gönderebilecek ve geçmiş yıllardan farklı olarak birden fazla teklif ile katılabilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bütçe desteği vereceği ‘’Geleceğin Sineması’’nda dereceye giren ilk üç öğrenciyi TÜRSAK Vakfı da kamera, dizüstü bilgisayar ve dijital fotoğraf makinesi ile ödüllendirecek.

Başvurmak isteyenlerin film projelerinin sinopsisini, senaryosunu, film ekibini ve öngörülen ayrıntılı yapım bütçesini içeren proje dosyaları ile kimlik bilgilerinin yer aldığı bilgi formunu en geç 1 Haziran 2009’a kadar TÜRSAK Vakfına ulaştırması gerekiyor. Projeye, sinema ve iletişim alanında eğitim veren Türkiye genelindeki devlet, özel ve vakıf okullarının ilgili bölümlerinde okuyan lisans ve lisansüstü öğrencileri, herhangi bir tema-tür sınırlaması olmaksızın imgesel, deneysel, belgesel ve animasyon dallarında başvurabilecek. ‘’Geleceğin Sineması 6’’nın seçici kurulu, TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Günay Kiracı, SİYAD Başkanı Murat Özer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Sinema Daire Başkanı Nejat Gökçe, yapımcı Osmantan Erkır, sinema yazarı Ömür Gedik, yönetmen Özcan Alper, senarist Sırrı Süreyya Önder ve oyuncu Şebnem Dönmez’den oluşacak. ‘’Geleceğin Sineması’’na katılmak ve şartname hakkında detaylı bilgi almak isteyen öğrenciler gerekli bilgileri ‘’www.tursak.org.tr’’ adresinden edinebilecek.

15.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır