"Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

SUÇ DUYURUSU YAPILMIŞTI

Silopi Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı keşfe savcı, kayıp yakınları, avukatlar ve görgü şahitleri katıldı. Şırnak Barosu, 1990'lı yıllarda JİTEM tarafından öldürülen birçok kişinin asitle yakıldıktan sonra Silopi'deki BOTAŞ tesislerine ve Cizre-Silopi güzergâhındaki bazı noktalara açılan kuyulara gömüldüğü yönündeki iddiaları gündeme getirerek suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusunu dikkate alarak işleme koyan Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, kuyuların açılması ve adı geçen alanda keşif yapılması yönünde karar verdi. Karar sonrası BOTAŞ arazisine gelen savcı, görgü şahitlerinin ve iddia sahiplerinin gösterdiği yerlerde inceleme yaptı. Yer tesbiti çalışmalarına Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve dört avukat da katıldı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gündeme gelen “Güneydoğudaki kayıpların öldürülüp asit kuyularına atıldığı” yönündeki iddialar üzerine Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı BOTAŞ arazisinde keşif yaptı. Keşfe, savcılar, kayıp yakınları, avukatlar ve görgü şahitleri katıldı.

Şırnak Barosu’nun, “JİTEM tarafından 1990’lı yıllarda öldürülen pek çok kişinin asitle yakıldıktan sonra Silopi’de bulunan BOTAŞ Tesisleri’ne ve Cizre-Silopi güzergâhındaki bazı noktalara açılan kuyulara gömüldüğü” yönündeki bilgilere ilişkin suç duyurusunu dikkate alan Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, kuyuların açılması yönünde karar vermişti. BOTAŞ arazisine gelen Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk, şahitlerin gösterdiği yerlerde inceleme yaptı. Yer tespiti çalışmalarına Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve 4 avukat ile katıldı. Bu arada, bir grup İHD üyesi, BOTAŞ tesislerinin önünde bekledi. 47 kayıp yakını, kayıpların BOTAŞ’ın asit kuyularına atıldığı iddialarının araştırılması için Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunmuştu.

Şırnak / cihan

19.02.2009


 

Huzuru İslâmda buldular

Konya’ya ziyaretlerinde Hz. Mevlânâ’nın eserlerinden etkilenen ABD, İsviçre, İtalya, İsveç ve Meksikalı 7 kişinin Müslüman olması belgesel haline getirildi. Ziyaret vesilesiyle Müslüman olanların değerlendirmeleri şöyle:

Meksikalı Federiko Stocktan: “Mevlânâ’nın yolu bizi İslâma ve güzelliğe götürdü. Dünya zulümlerden ancak Mevlânâ’nın felsefesi ile kurtulur.’’

İsviçreli Anna Cunz: “Aradığım cevapları İslâmda buldum. Yaradanı, yaradılanı sevmeyi Mevlânâ’dan öğrendik. Mevlânâ’yı anlamak İslâmla şereflenmek çok güzel.’’

ABD’li Sher Gamard: “İnsanların mutluluğu, İslâmın emirleri, Hz. Muhammed’in (a.s.m.) sözleri ve Mevlânâ felsefesindedir.’’ Konya’ya ziyaretlerinde Mevlânâ’dan, eserlerinden ve felsefesinden etkilenen ABD, İsviçre, İtalya, İsveç ve Meksikalı 7 kişinin Müslüman olması, bir müzik firması tarafından belgesel haline getirildi. Konya’da sufi müziği albümleri ile bilinen Çetiner Müzik Film Yapım’ın sahibi Hikmet Çetiner, yaptığı açıklamada, Mevlânâ ve Mevleviliğin tanıtımı amacıyla bugüne kadar birçok eser hazırladıklarını söyledi. Çetiner, ‘’Peter Cunz ve eşi Anna Regard Cunz (İsviçre), Elizabeth Gubelman (İsveç), Federiko Stocktan (Meksika), Sher Gamard (ABD), Brigitte Schlappi (İsviçre), Monica Belli (İtalya), Mevlânâ ve ardından İslâm ile nasıl tanıştıklarını ve hayatlarında ne gibi değişiklikler olduğunu anlattı. 3 yıl gibi uzun bir çalışmanın ardından hazırladığımız bu belgesel Türkçe anlatımlı ve İngilizce alt yazılı olarak yapıldı. DVD formatında hazırladığımız belgeseli önümüzdeki günlerde piyasaya sunacağız.’’ dedi. İsviçre’den Peter Cunz, belgeseldeki konuşmasında, Konya’ya ilk kez öğrencilik yıllarında geldiğini belirterek, şu bilgileri veriyor: ‘’Arkadaşlarla Mevlânâ Müzesi’ni ziyaret ettik. Bir süre sonra Konya’ya yine geldim ve Mevlânâ’yı araştırdım. Mevlânâ’yı araştırırken aslında İslâm’ı araştırdığımı anladım. Mevlânâ’nın felsefesi İslâm’ın kendisidir. Mevlânâ, İslâm’dan farklı bir şey söylemiyordu. İsviçre’ye dönüşte araştırmaya devam ettim. Müslüman olmaya karar verdim.’’ Peter Cunz’un eşi Anna Regard Cunz ise kendisini Mevlânâ aşığı olarak tanımlıyor. Daha önce tutucu Hristiyan olduğunu ifade eden Cunz ise belgeselde şunları belirtiyor: ‘’Zamanla bazı sorularımın cevabını Hristiyanlıkta bulamadım. Eşimden de etkilenerek İslâmı ve Mevlânâ’yı inceledim. Aradığım cevapları İslâm’da buldum. Son dönemlerde İslâm’a yönelik eleştirilere çok üzülüyorum. Avrupa’da insanların kafasında çok farklı bir İslâm var. Anlattığım ile kendi bildikleri İslâm arasında fark olduğunu söylüyorlar. İslâm birdir. Önemli olan onu doğru anlamak.’’ ABD’li Sher Gamard da 7 yıl önce yıl önce eşinin Müslüman olması üzerine İslâm’ı araştırdığını ve zamanla büyük hayranlık duyduğunu anlatıyor. İslâm’ı tanıdığı için şükrettiğini belirten Gamard, şöyle konuşuyor: ‘’Eşimle namaz kılıyorum. Bütün sıkıntılarımdan kurtulup huzura kavuşuyorum. Eşim İslâm’ı tanıyınca hayatımız tamamen değişti. Mevlânâ’nın eserlerini, Kur’ân-ı Kerim’i okudum. Çok önemli mesajlar var. İnsanların mutluluğu, İslâm’ın emirleri, Hz. Muhammed’in sözleri ve Mevlânâ felsefesindedir.’’ İtalyan Monica Belli, yıllar önce Konya’ya, Mevlânâ’ya geldiğinde dünyada hiçbir yerde hissetmediği duyguları hissettiğini söylüyor. Konya’da bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Belli, ‘’Mevlânâ sevgisi beni mıknatıs gibi çekiyor. Mevlânâ’yı tanımadan önce İslâm’ı farklı biliyordum ama Mevlânâ’nın eserlerini okudukça düşüncelerim değişti. Mevlânâ İslâm’ı anlatmak için anahtar’’ diyor. Konya / aa

19.02.2009


 

ÖSS’de yeni sistem

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'de 2010 yılından itibaren yeni bir sistemin uygulamaya konulacağını belirtti. Yeni sistemin iki aşamalı olacağını kaydeden Yarımağan, birinci basamakta öğrencilerin temel bilgilerinin sınanacağını, ikinci aşamada ise yabancı dil dahil toplam beş ayrı sınav uygulanacağını ifade etti.

Sınavın birinci aşamasının Nisan başlarında, ikinci aşamasının da Haziran sonunda yapılacağı bildirildi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'de 2010 yılından itibaren yeni bir sistemin uygulamaya konulacağını belirtti. Yeni sistemin iki aşamalı olacağını kaydeden Yarımağan, birinci basamakta öğrencilerin temel bilgilerinin sınanacağını, ikinci aşamada ise yabancı dil dahil toplam beş ayrı sınav uygulanacağını ifade etti. Sınavın birinci aşamasının Nisan başlarında, ikinci aşamasının da Haziran sonunda yapılacağı bildirildi. Öğrencİ Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı üniversiteye giriş sınavının birinci basamağının mevcut sistemdeki ilk dört testin soru sayısının biraz daha artmış, ikinci basamağının da eskiden uygulanan iki basamaklı sistemin gelişmiş hali olduğunu belirtti. Yarımağan, YÖK’ün kararıyla gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlayacak yeni sisteminin ana hatlarını anlattı. Yeni sistemin iki aşamadan oluştuğunu, ikinci aşamada yabancı dil dahil toplam beş ayrı sınav uygulanacağını ifade eden Yarımağan, birinci aşamanın Nisan başlarında, ikinci aşamanın da Haziran sonlarında iki hafta sonu cumartesi-pazar günleri gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi. Üniversiteye girişte 1999’da geçilen sistemin olumsuz etkileri olduğunu belirten Yarımağan, ÖSS’de ortak derslerin okutulduğu 9. sınıftan sonra soru yöneltilmediği için öğrencilerin bu sınıftan sonraki sınıfların derslerine ilgi göstermediğini belirtti. Yarımağan, “Bu sebeple 2006’da biz bu olumsuz durumu kısmen düzeltmek için sistemi değiştirerek, mümkün olduğunca lise müfredatını kapsayan sorular sormaya başladık.” dedi. Ankara / aa

19.02.2009


 

Doğan’a vergi cezası

Doğan Yayın Holding’den İMKB’ye gönderilen yazıda, Halkalı Vergi Dairesi tarafından önceki gün şirkete, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin vergi inceleme raporları dayanak gösterilerek toplamda yaklaşık 826 milyon 265 bin 477 TL’lik vergiceza ihbarnamelerinin tebliğ edildiği belirtildi.

Doğan Yayın Holding’e (DYH) toplamda yaklaşık 826,3 milyon TL’lik vergi/ceza ihbarnamesi tebliğ edildiği bildirildi. Doğan Yayın Holding’den İMKB’ye gönderilen yazıda, Halkalı Vergi Dairesi tarafından önceki gün şirkete, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin olarak vergi inceleme raporları dayanak gösterilerek 132 milyon 921 bin 473 TL tutarında vergi asli ödemesiyle, 693 milyon 179 bin 4 TL tutarında vergi ziyaı ve 165 bin TL tutarında özel usulsüzlük cezalarını içeren toplamda yaklaşık 826 milyon 265 bin 477 TL’lik vergi-ceza ihbarnamelerinin tebliğ edildiği belirtildi. Açıklamada, “Konuya ilişkin geniş bir açıklama ayrıca yapılacak olup, vergi inceleme raporlarında eleştiri konusu yapılan şirketimiz uygulamalarının yasal düzenlemelere ve Maliye Bakanlığının tebliğ, sirküler ve muktezalarına uygun olduğu düşünülmektedir. Vergi inceleme raporlarında yer alan iddialara karşı her türlü yasal hakkımız kullanılacaktır.” İstanbul / aa

19.02.2009


 

Dolar çıktı, borsa düştü

Dövizdeki yükseliş sürüyor. Dün İstanbul’da serbest piyasada doların satış fiyatı 1.7 TL'nin üzerine çıkarken euro 2.14 civarında satıldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında ise endeks 23 bin seviyelerine kadar geriledi.

Dolar, bankalararası piyasada 1.70’in üzerine çıkarken, özellikle yurtdışı kaynaklı etkiler kurlardaki tansiyonun yüksek kalmasına sebep oldu.

Doğu Avrupa ülkelerinin bankacılık sektörlerinde risklerin arttığına yönelik raporlar önceki gün piyasaları karıştırırken, etkilerinin dün de devam ettiği izlendi. Ayrıca yurtdışı borsalardaki gerilemeler ve euro/dolar paritesinde dolar lehine hareketin sürmesi de içeride kurların 1.70 TL’in üzerine çıkmasına sebep oldu.

Bankalararası piyasada dolar 1,7045 lira ile 3 ayın zirvesine çıktı. Kapalıçarşı’da ise 1,6980 TL’den alınan dolar, 1,7050 TL’den satıldı. 2,1360 TL’den alınan avronun satış fiyatı ise 2,1450 TL olarak belirlendi. Serbest piyasada dolar güne 1,6930 TL’den, avro ise 2,1350 TL’den başlamıştı. Dolar bu seviyeyi en son 21 Kasım 2008’de görmüştü.

Dolar İsveç kronu karşısında 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dün 1 dolar 8,77 krondan işlem görürken, 1 euro da 11,08 İsveç kronuna yükseldi. İstanbul / Yeni Asya

BORSA GERİLEDİ

İMKB Ulusal 100 Endeksi, önceki gün ikinci seans kapanışına göre 502,77 puan azalarak günün ilk yarısını 23.404,78 puandan tamamladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seansa 104,38 puan azalarak 24.011,93 puandan başladı. İlk yarıyı 23.796,46 puandan geçen endeks, en düşük olarak 23.160,00 puana kadar gerilerken, en yüksek olarak 24.182,75 puanı gördü. Seans sonunda mali endeks 866,49 puan azalarak 30.724,13 puana, sanayi endeksi 443,79 puan azalarak 18.291,52 puana, hizmetler endeksi 160,53 puan azalarak 22.328,48 puana geriledi. Birinci seansta, hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 2,10 oldu.

19.02.2009


 

Yargıya güven zayıf

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargı camiası için ‘’etik ilkeler mevzuatına’’ ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘’Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir, ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor’’ dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargı camiası için ‘’etik ilkeler mevzuatına’’ ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘’Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın kuruluşun ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor’’ dedi.

Sheraton Oteli’nde düzenlenen ‘’Yasama ve Yargı Etiği Alanındaki Gelişmeler’’ konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Şahin, dünyada ve Türkiye’de hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşandığını, bu gelişim ve dönüşümün siyasal, toplumsal ve kültürel her alana yayıldığını söyledi. Bu dönüşümün aynı zamanda yönetimleri, toplumların taleplerine karşı daha duyarlı olmaya zorladığını ifade eden Şahin, aynı zamanda katılımcılığa önem veren, açık, saydam, tarafsız, dürüst ve objektif ilkelere bağlı yeni bir kamu hizmeti anlayışının doğmasına yol açtığını anlattı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar ve bu kuruluşların üyesi ülkelerin yolsuzluk ve kirlenmeyi toplumun en büyük problemi olarak gördüklerini belirten Şahin, yolsuzluk ve kirlenmenin sadece kamu kaynaklarının kötü kullanılması sonucunu değil, aynı zamanda demokratik değerlerin aşınmasına ve yozlaşmasına yol açtığını kaydetti. Demokratik rejimleri, halkların rejime olan güveninin güçlü kıldığına işaret eden Şahin, yolsuzluk ve kirlenmenin en çok güven duygusunu zedelediğini söyledi. Şahin, güvenin azaldığı hatta ortadan kalktığı toplumlarda demokrasiyi yaşatmanın, hatta devleti ayakta tutmanın çok zor olduğunu, bu sebeple ülkeler ve uluslararası kuruluşların bu konuda tedbirler alma ihtiyacı duyduğunu ifade etti. Bu tedbirlerden birinin de etik değerleri ön plana çıkarmak ve bunu başarıyla uygulayabilmek olduğuna dikkati çeken Şahin, Türkiye’de bu konudaki yasal düzenlemenin 5 yol önce yapıldığını ve Kamu Görevlileri Etik Kurulunun kurulduğunu vurguladı. Kurulun amacı ve görevlerine değinen Şahin, mevzuatla belirlenen etik kuralların yalnızca kamu görevlilerine uygulanmasının eleştirildiğini ifade etti. Konuyla ilgili çıkarılan yasadaki etik ilkelerin Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu üyelerine uygulanmadığını belirten Şahin, yasada olmamasına rağmen Anayasa’nın 82. maddesinde bu konuda düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Şahin, ancak bunun da yeterli olmadığını, konuyla ilgili TBMM’de bazı çalışmalar başlatıldığını ve ciddi düzenlemeler yapılacağını bildirdi. Yasayla belirlenen etik kuralların yargı mensupları için geçerli olmadığını hatırlatan Şahin, Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda etik kurallara benzer maddeler bulunduğunu söyledi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da hakimler ve savcıların bu kurallara uygun davranmasını gözettiğini belirten Şahin, ‘’Yargı camiası için etik ilkeler mevzuatına ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz’’ dedi.

Adalet Bakanlığının 2014 yılına kadar belirlenen stratejik planını, 2 gün önce Başbakanlığa sunduklarını söyleyen Şahin, bu plan içerisinde bu konuların da yer aldığını ifade etti. Şahin, ‘’Açık toplumlarda halkın memnuniyeti, rejime, yargıya güveni önemlidir. Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın kuruluşun ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor. Bundan da Adalet Bakanı olarak üzüntü duyuyorum. Bunu sağlayabilmek için gerekli tedbirler almak, çalışmalar yapmak durumundayız’’ diye konuştu. Ankara / aa

19.02.2009


 

Vatandaşın huzurunu kimseye bozdurmayız

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, “Vatandaşlarımızla güvenlik güçlerimizi karşı karşıya getirmek istemiyoruz, ama buna herkesin özen göstermesi gerekiyor.

Vatandaşımızın huzurunu da seçim ortamının huzurunu da kimseye bozdurmayız” dedi. Atalay, Kayseri Valiliğini ziyaretinde, gazetecilerin bir siyasi partinin Diyarbakır’daki yürüyüşüne valilik tarafından izin verilmemesi ile ilgili düşüncelerini sormaları üzerine, konu hakkında kendisine bilgi verildiğini söyledi. İdare olarak daima hukukun içinde olmaya özen gösterdiklerini belireten Atalay, herkesin hukukun içinde kalmaya özen göstermesi gerektiğini vurguladı. İçişleri Bakanı, birkaç gün önce bazı illerde gösteri, yürüyüş ve olaylar olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “İdari olarak ve güvenlik birimleri olarak çok olgun, başarılı bir yönetim, yöntem izlendi. Ne vatandaşlarımız zarar gördü, ne üzücü önemli olaylar oldu. Ona gayret ediyoruz. Katiyyen vatandaşlarımızla güvenlik güçlerimizi karşı karşıya getirmek istemiyoruz, ama buna herkesin özen göstermesi gerekiyor. Vatandaşımızın huzurunu da seçim ortamının huzurunu da kimseye bozdurmayız. Bu dengeyi sağlamak bizim görevimiz. Bu çerçevede Diyarbakır’da hem valilik hem güvenlikten sorumlu arkadaşlarımız diyalog içinde gerekeni yapıyorlar. Taleplere izin vermeme diye bir şey söz konusu değil. Hukukun içinde olan her şeye, olumlu bakıyoruz.” Kayseri / aa

19.02.2009


 

İlk cemre bugün düşüyor

Halk arasında ‘’kor halindeki ateş’’ anlamına da gelen ve baharın müjdecisi olarak bilinen cemrenin ilki bugün havaya düşüyor.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Artun, yaptığı açıklamada, cemrenin düşüşünün ilkbahara doğru önce havada, sonra suda, son olarak toprakta 7’şer gün arayla meydana gelen sıcaklık yükselmesi anlamına geldiğini söyledi. Prof. Dr. Artun, ‘’Soğuk günleri geride bırakmanın müjdecisi olan cemreler tabiatta ki canlanmanın göstergesidir’’ dedi. Cemreleri eskilerin 365 günlük yılı 179’u ‘’kasım’’ ve 186’sı ‘’hızır’’ günleri olarak ikiye ayırdığını belirten Artun, kış döneminin 8 Kasım’da başladığını, 6 Mayıs’ta da Hıdırellez ile yaz devresine, yani hızır günlerine girildiğini bildirdi. Prof. Dr. Artun, Kasım’ın 46’sında, 40 gün anlamına gelen ‘’erbain’’, 86’sında da 50 gün anlamına gelen ‘’hamsin’’in başladığını ifade ederek, bunun kışın en soğuk zamanları olan 90 günlük sürenin geçtiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Artun, Kasım’ın 105’inde (19-20 Şubat) birinci cemrenin havaya, 112’sinde (26-27 Şubat) ikincisinin suya, 119’unda (5-6 Mart) üçüncüsünün toprağa düştüğüne ve 7 günlük aralıklarla buraları ısıttığına inanıldığını belirtti. Adana / aa

19.02.2009


 

Cepten bedava görüşebileceğiz

NokIa, internet üzerinden ücretsiz konuşma imkânı tanıyan Skype yazılımını mobil telefonlarına entegre edecek. Nokia, bir çeşit VoIP (Voice Over Internet Protocol) uygulaması olan Skype yazılımını cep telefonlarında yüklü olarak kullanıcılara sunacak. Böylece kablosuz internet ağları kullanılarak ücretsiz konuşma yapılabilecek. Ancak kablosuz internet bağlantısı olmayan yerlerde görüşmeler 3G üzerinden gerçekleştirilebilecek ve o zaman ücretli olacak. Kullanıcılar isterlerse yine “düşük bir ücret ödeyerek” sabit ve mobil hatları da arayabilecek. Ankara / aa

19.02.2009


 

Simav’da yeni deprem beklentisi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Kütahya’nın Simav ilçesindeki deprem etkinliğinin bir süre daha sürmesini beklediklerini bildirdi. TMMOB İzmir Şubesi Yönetim Kurulu 2. Başkanı Emre Timur ve Prof. Dr. Coşkun Sarı, Simav ve çevresinin birincil ve ikincil çöküntü yapıları ve bunlarla ilintili yanal hareketlerle yönlendirilen Batı Anadolu’nun bol kırıklı sismik etkinliği içinde yer aldığını belirtti. Bölgede son olarak 1969 ve 1970 yıllarında depremlerin meydana geldiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Simav ve çevresinde 6,0 büyüklüğündeki bir depremin tekrarlanma süresi, Simav’a göre 60 kilometre yarı çaplı bir alanda 124 yıl olarak hesaplanmaktadır. Bu alandaki en büyük deprem etkinliği ise en az 4,0 büyüklüklü 83 depremle 1970 yılında meydana gelmiştir. Bu alan 1976’dan sonra deprem üretme yoğunluğu yönünden bir sessizlik dönemine girmiştir. Bu arada 4,0 - 5,0 büyüklükleri arasında 11 deprem üretmiştir. 17 Şubat 2009 etkinliğinin bir süre daha sürmesi beklenmektedir.” İzmir / aa

19.02.2009


 

Sağlık Bakanlığı eczacı ve diş hekimi alıyor

SağlIk Bakanlığının sözleşmeli personel kapsamında kura ile 501 eczacı ile 888 diş hekimi alacağı bildirildi. Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, teşkilatta hizmet veren sağlık birimlerinde görevlendirilmek üzere sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilmek üzere kura ile 501 eczacı ve 888 diş hekiminin alınacağı duyuruldu. Açıklamada, başvuruların 20 Şubat Cuma gününe kadar www.yenipbs.saglik.gov.tr adresinden yapılabileceği kaydedildi. Kayseri / aa

19.02.2009


 

Öğrenim kredisine başvuru zamanı

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (YURTKUR) öğrenim veya katkı kredisi almak isteyen öğrenciler 20 Şubata kadar başvuru yapabilecek. YURTKUR’dan daha önce öğrenim veya katkı kredisi almak üzere müracaatta bulunamamış öğrenciler için 11-20 Şubat 2009 tarihleri arasında süre tanınmıştı. Öğrenciler süre bitimine kadar kurumun ‘’www.kyk.gov.tr’’ internet adresinden başvurabilecek. Başvurularını yapan öğrenciler, internet adresinden durumlarını takip edecek. Öğrenim veya katkı kredisi alabilmeleri için belgeleri 27 Şubat 2009 mesai bitimine kadara YURTKUR’a teslim edecekler. Öğrencilere öğrenim kredileri 13 Mart 2009 tarihinde ödenecek. Ankara / aa

19.02.2009


 

Farabi Değişim Programı yürürlüğe girdi

Yükseköğretİm kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim çalışmalarını düzenleyen Farabi Değişim Programı’na ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim esaslarını kapsıyor. Değişim programına katılmak isteyen ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4’lük sistemde en az 2.0, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının ise yine 4’lük sistemde en az 2.5 olması gerekiyor. Ankara / aa

19.02.2009


 

İzmir'de tutuklu başkanın çocukları da gözaltında

İZMİR'DE, geçen ay Güzelbahçe Belediyesine yönelik düzenlenen ‘’Sarmaşık’’ operasyonu kapsamında, cezaevinde bulunan eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran’ın oğlu ve kızının da aralarında yer aldığı 40 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, dün sabah saatlerinde Güzelbahçe ilçesinde ‘’Sarmaşık 2’’ adıyla operasyon düzenledi. Operasyonda, tutuklu bulunan Ertan Avkıran’ın kızı ve oğlu ile ilçede işletmecilik yapanların da aralarında yer aldığı 40 kişi gözaltına alındı. Yetkililer operasyonun, ocak ayında Güzelbahçe Belediyesine yönelik düzenlenen ‘’Sarmaşık’’ kod adlı operasyonun devamı niteliğini taşıdığını bildirdi. İzmir / aa

19.02.2009


 

Gazanfer Özcan bugün defnedilecek

KALP yetmezliği teşhisiyle 27 Ocak’ta kaldırıldığı hastanede önceki gün vefat eden Türk tiyatro ve sinemasının usta oyuncusu Gazanfer Özcan, bugün düzenlenecek törenle defnedilecek. Devlet Sanatcısı ve ünlü tiyatro oyuncusu Gazanfer Özcan bugün İstanbul’da düzenlenecek törenlerin ardından toprağa verilecek. Gazanfer Özcan için bugün ilk tören Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde saat 10.30 da düzenlenecek. Özcan’ın cenazesi Altunizade İlahiyat Fakültesi Camii’nde öğleyin kılınacak namazın ardından Karacaahmet Aile Kabristanında defnedilecek. ‘Avrupa Yakası’ dizisindeki ‘Tahsin Bey’ rolüyle sevenlerinin karşısına çıkan Gazanfer Özcan, özellikle Türk tiyatrosunda canlandırdığı karakterlerle unutulmayacak bir iz bıraktı. 27 Ocak 1931’de İstanbul’da doğan sanatçı, 1962 yılında Gönül Ülkü ile evlendi. Özcan, ‘Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nu kurduktan sonra çok sayıda sinema filminde de rol aldı. İstanbul

19.02.2009


 

KKTC’de grev günü

KKTC'DE kamuda örgütlü 21 sendika, “Kamu Çalışanlarının Aylık-Maaş, Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasa Tasarısı”nın geri çekilmemesi, “çalışanlara sıfır maaş artışı” teklif edilmesi ve asgari ücretin hala belirlenmemesine tepki amacıyla bugün bir günlük uyarı grevi yapacak. Sendikaların bugün düzenleyeceği bir günlük uyarı greviyle ilgili açıklama yapan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “eylemin, hükümetin hiçbir sendika ile görüşmeden hazırladığı yasa tasarısına tepkiyi ortaya koymak ve gerek bu hükümet, gerekse bundan sonra gelecek hükümetlerin böyle yasaları gündeme getirmemesini sağlamak amacıyla yapılacağını” söyledi. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer de, sendikaların tepkisine sebep olan yasa tasarısının tartışılması için kamuoyunun gündemine getirildiğini, mecliste şu anda görüşülme şansı bulunmadığını ifade ederek, “buna rağmen sendikaların bu tasarıyı gerekçe göstererek grev kararı almasının hayret verici olduğunu” kaydetti. Lefkoşa / aa

19.02.2009


 

DP, seçim startını Pazar günü verecek

Demokrat Parti’nin (DP), 2000’e yakın belediye başkan adayı ve seçim kampanyası, İstanbul’da düzenlenecek büyük bir gövde gösterisi ile kamuoyuna açıklanacak. İstanbul Grant Cevahir Otel Oditoryum’da 22 Şubat Pazar günü yapılacak törende, DP’nin toplu aday tanıtımının yanı sıra, yerel seçimlerle ilgili kampanyanın tanıtımı da gerçekleştirilecek. DP’nin, DYP’nin ve AP’nin eski genel başkanları ve eski milletvekillerinin de davet edildiği törende, Türkiye’nin demokratları, tek çatı altında bir araya gelecek. İstanbul / Yeni Asya

19.02.2009


 

48.6 milyon seçmen oy kullanacak

YEREL seçimlerde 48 milyon 6 bin 650 seçmen oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulu’nca geçtiğimiz günlerde askıya çıkarılan seçmen kütükleri kesinleşti. Buna göre, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 51 sandıkta oy kullanacak. Cezaevlerindeki tutuklular bu seçmen sayısına 24 Şubat’tan sonra dahil edilecek. Ankara / aa

19.02.2009


 

Şimşek: IMF’den yeni bir perspektif bekliyoruz

DeVLET Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile ilişkiler konusunda gelinen noktaya ilişkin bilgi verirken, ‘’Biz, IMF tarafından daha önce gündeme getirdiğimiz hususlar konusunda yeni bir perspektif bekliyoruz’’ dedi. Şimşek, ‘’OECD Sağlık Sistemleri İncelemesi-Türkiye’’ tanıtım toplantısına girişi sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. IMF ile anlaşmanın seçimlerden sonraya mı kalacağına ilişkin soru üzerine Şimşek, ‘’Biz IMF tarafından daha önce gündeme getirdiğimiz hususlar konusunda yeni bir perspektif bekliyoruz. Bize en azından görüşlerini ifade etmelerini bekliyoruz. O da muhtemelen birkaç gün içinde görüşülür’’ karşılığını verdi. Ankara / aa

19.02.2009


 

Erdoğan ile Obama G-20 zirvesinde bir araya gelecek

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesinde, ikili ilişkilerin geliştirilmesine dair “Strateji Belgesi” belgesi ile ekonomi, dış ticaret, yatırımlar ve çevre konularında 4 anlaşma imzalandı. Erdoğan, bir soru ü zerine nisan ayında İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılacak G-20 Zirvesi sebebiyle ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geleceklerini bildirdi. Ankara / aa

19.02.2009


 

Louai Sakka da “hastane modası”na uydu

TERÖR örgütü El Kaide’nin ‘’üst düzey yöneticisi’’ olduğu gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Louai Sakka, şiddetli baş ağrısı şikâyeti üzerine Kocaeli Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Terör örgütü El Kaide’nin Türkiye yapılanması içinde faaliyet gösterdikleri, İstanbul’da 15 ve 20 Kasım 2003’teki bombalı saldırılara karıştıkları iddiasıyla İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan 73 sanıktan biri olan ve mahkemece ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Sakka, hükümlü bulunduğu Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde özellikle geceleri şiddetli baş ağrısı çektiği gerekçesiyle Kocaeli Devlet Hastanesine getirildi. Bu sırada güvenlik güçlerinin hastane çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Sakka, cezaevi aracından indiği sırada, ‘’Hastane modası çıktı, biz de gelelim dedik. Bakarsın GATA’ya sevk ederler’’ dedi.

Poliklinikte göz muayenesinden geçirilen Sakka, beyin tomografisi çekilmek üzere hastanenin görüntüleme merkezine götürüldü. Sakka, bu kez kafasında şarapnel parçası olduğunu, ancak kendisini sevk etmediklerini, İsrail’e karşı savaş açtığı için cezaevinde olduğunu söyledi.

Tomografi sırasının başka hastalarda olmasından dolayı beklemek üzere hastanenin mahkum koğuşuna alınan Sakka, bir süre burada bekletildikten sonra tomografisi çekilmeden tutuklu bulunduğu cezaevine götürüldü.

Sakka, daha önce de dişlerindeki rahatsızlık sebebiyle hastaneye kaldırılmıştı. Kocaeli / aa

19.02.2009


 

Suriye’ye yük taşıyan Türk araçlarına vergi müjdesi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in beraberindeki iş adamı heyetiyle yaptığı Suriye gezisi ilk meyvesini, ülkeye yük taşıyan Türk araçlarından vergi alınmaması müjdesi şeklinde verdi. Devlet Bakanı Tüzmen, Suriye’deki resmi temasları çerçevesinde Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ile görüştü. Tüzmen’in Suriye Maliye Bakanı ile görüşmesinde, Bakan Hüseyin, Suriye’nin mal taşıyan Türk araçlarından herhangi bir vergi alınmayacağına ilişkin bir karar aldıklarını ve metin hazırladıklarını belirtirken, Suriye araçlarına ne uygulanıyorsa Türk araçlarına da onun uygulanacağını bildirdi. Kürşad Tüzmen de özellikle kriz ortamında vergilerin olabildiğince az olmasını savunduklarını belirtirken, böylelikle krizin ticaretin üstündeki olumsuz etkisinin azalacağını söyledi. Söz konusu karardan duydukları memnuniyeti dile getiren Tüzmen, bunun transit yüklerde de uygulanması gerektiğini savundu. Şam / aa

19.02.2009


 

Sanayicinin tepkisi

Denİzlİ Sanayi Odası (DSO) meslek komitesi üyeleri ve meclis üyeleri seçimlerinde, oy kullanılan sandıktan ‘’Bitmiş sanayicinin seçimle ne işi olur?’’ yazılı not çıktı. Denizlili sanayiciler, DSO bünyesindeki 18 meslek komitesi temsilcisinin belirlenmesi ve 40 meclis üyesinin seçimi için önceki gün sandık başına gitti. DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ile sanayici Şahin Tin’in listelerinin yarıştığı seçimde, DSO binasında oy kullanımının sona ermesinin ardından, sayımlara geçildi. Şahin Tin’in de oy kullandığı 10. meslek komitesiyle ilgili sandıkta, 45 zarftan 43 oy çıktı. Sandıktan 2 zarfın boş çıktığı, Raşit Akbaş lehine verilen 3 oyun ise geçersiz olduğu açıklandı. Keçeci ve Tin’in, sandıktaki oyları 20-20 paylaştıkları bildirildi. Aynı sandıkta, ‘’Yazık halimize. Bitmiş sanayicinin ne seçimi olur?’’ yazılı bir de not çıktığı öğrenildi. Denizli / aa

19.02.2009


 

Emekliler “sosyal destek ödemesi” istiyor

Türkİye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, ekonomik krizin en çok işsizleri ve emeklileri vurduğunu belirterek, krizin etkisini hafifletebilmek için bir defaya mahsus her emekliye 300 TL, evinde işsiz çocuğu olan her emekliye de 500 TL sosyal destek ödemesi istediklerini bildirdi. Ergün, emeklilerin, krizlerin yükünü en ağır biçimde omuzlarında hissettiğini artık sofralarına, işsiz kalan çocukları ve onların aileleri için 2-3 tabak daha koymak zorunda kaldığını kaydetti. Ankara / aa

19.02.2009


 

Van’da 14 terörist etkin pişmanlıktan yararlandı

Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, 2008 yılında “Etkin Pişmanlık Yasası” olarak bilinen 221. maddeden yararlanmak için Van, Muş, Hakkâri ve Bitlis’ten 20 PKK’lı ile 9 Hizbullah terör örgütü üyesinin başvuru yaptığını söyledi. Akçadırcı, bu kişilerden 14’ünün Etkin Pişmanlık Yasası’ndan yararlandığını açıkladı. Başsavcı Akçadırcı, Van 3. ve 4. Ağır Ceza Mahkemelerindeki duruşmalarda 5 PKK’lının, serbest bırakıldığını, 5 PKK’lı ile 4 Hizbullah üyesinin ise cezasında indirime gidildiğini anlattı. Van / cihan

19.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır