"Gerçekten" haber verir 02 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Hocalı katliâmı anıldı

ERMENİ silâhlı kuvvetleri tarafından 25-26 Şubat 1992’de Yukarı Karabağ’ın Hocalı şehrinde öldürülen Azeri Türklerinin anıldığı faaliyet, ABD’deki önemli Azeri derneklerinin (ASA ve AAC) öncülüğünde Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonun (TADF) desteğiyle Türkevinde yapıldı.

New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, konuşmasında, Hocalı’da 17 yıl önce bütün dünyanın gözü önünde yaşanan katliâmın acısının Türkiye’de de derinden hissedildiğini söyledi. ‘’Bir millet, iki devlet’’ olarak tanımlanabilecek Türkiye ve Azerbaycan’ın sevinçleri olduğu kadar acıları da paylaştıklarını belirten Samsar, Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi, gelecekte de her zaman Azerbaycan’ın yanında yer alacağını ifade etti.

Azerbaycan’ın kadın, aile ve çocuktan sorumlu Devlet Bakanı Hicran Hüseynova ise konuşmasında, Hocalı’nın Azerbaycan tarihinde kanlı bir sayfa olduğunu, aradan yıllar geçse de Hocalı’da yaşananların hatırlanması ve dünya kamuoyuna anlatılması gerektiğini söyledi.

Ermenilerin işledikleri suçları kabul etmedikleri gibi, her geçen gün Hocalı hakkında yeni gerçekler bulunduğunu söyleyerek işledikleri katliâmı tahrif etmeye ve yaşanan kanlı olayları karşılıklı bir savaş gibi göstermeye çalıştıklarını belirten Hüseynova, Hocalı’da çocuk, kadın ve yaşlıların vahşice katledildiklerini, bunun soykırıma benzer bir eylem olduğunu ve mutlaka dünya kamuoyunca tanınması gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan-ABD Konseyi (AAC) Başkanı Cahid Huseynov da konuşmasında, Hocalı katliâmının 17. yıl dönümünde ‘’Hocalı İçin Adalet’’ adı altında bir kampanya başlattıklarını, bu kampanya çerçevesinde San Francisco, Los Angeles, Washington D.C. ve New York’ta protesto gösterileri ve anma faaliyetleri düzenlediklerini bildirdi. Montana Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Thomaz Goltz ise konuşmasında, kendisinin gazeteci olarak Hocalı katliâmını dünyaya ilk duyuranlardan olduğunu ve katliâmın canlı şahidi olduğunu belirtti. Hocalı’da yaşananların bütün dünyanın gözü önünde yaşandığını kaydeden Goltz, Hocalı’yı dünyaya anlatmak için yeni bir belgesel çekilmesine dahi ihtiyaç olmadığını, 17 yıl önce çekilen görüntülerin, fotoğrafların olayların gerçeğini anlatmaya yettiğini ifade etti.

Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Kaya Boztepe ve Amerika Azerbaycan Derneği (ASA) Başkanı Tomris Azeri’nin de Hocalı katliâmını kınayan konuşmalar yaptıkları faaliyette, Haydar Aliyev Vakfı tarafından hazırlanan Hocalı katliâmına ilişkin bir belgesel de gösterildi.

02.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  GAZZE’DE TÜNEL ÇÖKTÜ: 5 ÖLÜ

  Hocalı katliâmı anıldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır